50 x voor jezelf zorgen

 

Goed voor jezelf zorgen kan een hele uitdaging zijn. Misschien omdat je niet zo goed weet hoe of misschien omdat je het jezelf niet waard vind. Als ik één ding heb geleerd, dan is het wel dat je iets ook waarde kan geven door ergens voor te zorgen. Zelfzorg is dus altijd zinvol. Deze 50 manieren om voor jezelf te zorgen helpen je misschien een eindje op weg.

1. Goed eten
Misschien is het typerend om deze bovenaan te zetten, maar goed eten is een belangrijke manier om voor jezelf zorgen. Niet te veel, niet te weinig. Gevarieerd. Op verstand en op gevoel, maar bovenal met gezonde gedachten. 

2. Goed drinken
Goed eten is belangrijk, maar goed drinken evengoed. Een tekort aan vocht kan je echt merken aan je lijf en als gevolg daarvan ook aan je hoofd. Ook teveel water is niet goed voor je. 1,5 tot 2 liter per dag is prima. Op warme dagen of als je veel sport, kan het wat meer zijn.

3. Goed slapen
Een goed slaapritme en goede nachtrust kunnen voor mij een wereld van verschil maken overdag. Wie wel of niet uitgerust wakker wordt, zal dat ongetwijfeld merken in de rest van zijn of haar dag. Zowel op fysiek als mentaal gebied. 

4. Naar buiten gaan
In de tijd dat ik erg slecht in mijn vel zat, had ik de neiging om me te isoleren en binnen te blijven zitten. Ik had geen zin om me aan te kleden en de dag te beginnen. Toch kan het juist heel fijn voelen om even buiten te zijn geweest. Al ga je maar even een blokje om in je versleten joggingbroek. Even een frisse neus halen is goed voor je. 

5. Rust pakken
Altijd maar aan het rennen, vliegen, duik, vallen, opstaan en weer doorgaan? Vergeet niet om ook je rust te pakken. In sommige perioden van je leven heb je daar meer behoefte aan dan andere. Zeker als je veel aan je hoofd hebt. Vergeet niet dat dat ook energie kost. 

6. In beweging komen
Je hoeft niet meteen heel fanatiek te gaan sporten, even een stukje wandelen is ook prima. Beweging kan bijdragen aan een positiever lichaamsbeeld en het is ook gewoon goed voor je lijf. Mits je lichaam voeldoende conditie heeft en je oplet dat je niet beweegt vanuit bewegingsdrang.

7. Jezelf niet voorbij rennen
Ren jezelf niet voorbij, maar let op je grenzen. Het is oké om ‘nee’ te zeggen, zelfs als je eerder ‘ja’ had gezegd. Voor jezelf zorgen is niet egoïstisch

8. Om hulp vragen
Er zijn geen voorwaarden om om hulp te mogen vragen. Wist je dat om hulp vragen er zelfs voor zorgt dat mensen je sneller aardig vinden? Dit is het 'Ben Franklin effect'. De persoon aan wie je hulp vraagt, gelooft dat dit is omdat jij diegene aardig vindt. Die persoon gaat jou dan automatisch ook aardiger vinden. Het schept een band als je elkaar in vertrouwen neemt en iets voor elkaar kan doen.

9. Naar de dokter gaan
Als je eraan twijfelt of jouw fysieke of mentale situatie wel gezond is, ga dan naar de dokter. Ik heb me daar zelf wel eens bezwaard over gevoeld, omdat ik naar mijn idee altijd iets had. Maar daar is de dokter nu eenmaal voor. 

10. Dankbaar zijn
Sta jij weleens stil bij waar je dankbaar voor bent? Als je dit vaker doet, zal je automatisch wat gelukkiger in het leven staan. Dit kan je oefenen door elke avond, voordat je gaat slapen, drie dingen op te schrijven waar je die dag dankbaar voor bent. Dit kunnen grote of kleine dingen zijn. 

11. Boos mogen zijn
Er zijn geen goede of slechte emoties. Enkel eerlijke emoties. Jij bent niet boos zonder reden, dus dat gevoel mag er zeker zijn. Twijfel je of de boosheid terecht is? Dat kan je onderzoeken, maar op dit moment voel je je boos. Als dat gevoel bijgesteld kan worden is het fijn, maar het hoeft niet.

12. Verdrietig mogen zijn
Hetzelfde geldt voor verdriet. Het is er nu eenmaal en dat is niet zomaar. Het mag er zijn. Wist je dat het accepteren van negatieve gevoelens je zelfs helpt om je beter te voelen? Het geeft je een kans om het te verwerken en het gevoel dat jij er mag zijn. 

13. Bang mogen zijn
Angst is geen fijn gevoel, maar ook hiervoor geldt dat het er nu eenmaal kan zijn. Probeer het niet te onderdrukken, maar bedenk hoe jij hierin voor jezelf kan zorgen. Waar komt de angst vandaan? Zou je jezelf gerust kunnen stellen? Kan een ander er voor je zijn? Of is iets gewoon heel spannend? Bang zijn mag, het is heel menselijk. 

14. Blij mogen zijn
Geniet van de momenten dat je blij bent. Het betekent niet dat je je aanstelt als je je daarna misschien weer rot voelt. Het is niet zo dat je het moet ‘verdienen’ om blij te mogen zijn. Het mag gewoon, dat geldt voor iedereen.

15. Medicatie nemen
Heb je baat bij medicatie? Neem deze dan.

16. Voedingssupplementen
Heb je baat bij voedingssupplementen? Neem deze dan, maar onthoud dat het geen vervanging is van ‘echte’ voeding. Zelf neem ik altijd B12, omdat ik vegetarisch eet.

17. Knuffelen
Of het nou met je ouders, vrienden, geliefde of huisdier isl knuffelen werkt helend en verbindend en is daarom goed voor je.

18. Mindfulness en mediteren
Tijd besteden aan mindfulness en of mediteren in een vorm die bij jou past, kan een goede vorm van voor jezelf zorgen zijn. 

19. Muziek luisteren
Muziek kan helpen om te helen, verwerken en motiveren. Soms om je stemming toe te kunnen laten, soms om jezelf er weer uit te trekken. 

20. Stil zijn
Hoewel muziek heel fijn is, kan ik soms ook behoefte hebben aan stilte. Dit valt ook wel breder te trekken dan geluid. Ik had vaak de behoefte om alles op de vullen. Ik wilde continu geprikkeld worden, om negatieve emoties maar niet te hoeven voelen. Dit, terwijl het juist goed is om stil te staan bij hoe het nou werkelijk met je gaat. 

21. Lieve mensen om je heen verzamelen
Met lieve mensen om me heen voel ik me een stuk fijner. Dit geldt voor elke dag, maar zeker als je je niet zo fijn voelt. Het is prettig om contact op te zoeken met mensen die er voor je kunnen zijn, met wie je plezier kan maken en die je inspireren

22. Loslaten wat jou niet voedt
Aan de andere kant mag je ook de mensen die jou niet voeden, om wat voor reden dan ook, loslaten. Misschien bedoelt de ander het niet verkeerd of had je het liever anders gezien, maar soms is het beter om iets los te laten. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar voor van alles in het leven. Loslaten mag. Dat is niet hetzelfde als falen.

23. Alleen zijn
Hoe fijn en belangrijk het ook is om mensen om je heen te hebben; het is net zo fijn en belangrijk om alleen te kunnen zijn. Alleen en eenzaam zijn, zijn wat dat betreft heel andere dingen.

24. Je eigen pad kiezen
Ieder bewandelt zijn eigen pad. Kies wat jij nodig hebt, waar jij gelukkig van wordt en wat jij belangrijk vindt. Zelfs al vinden anderen iets anders. Dat mag ook naast elkaar bestaan.

25. Gewoon leuke dingen doen
Doe eens dingen gewoon omdat ze leuk zijn. Zonder dat het in jouw ogen nuttig is. 

26. Op vakantie gaan
Gun jezelf een vakantie.

27. Niet op vakantie gaan
Of blijf juist lekker thuis. Rommel in huis, werk in de tuin of verken je eigen omgeving met andere ogen. 

28. Iets extra’s voor je lichaam doen
Een warm bad, een massage, een fijne bodylotion… Het kan van alles zijn!

29. Je optutten
Als je niet lekker in je vel zit heb je misschien de neiging je voor jezelf en de rest van de wereld te verstoppen. Dat kan fijn zijn, maar soms ook averechts werken. Juist door ergens aandacht aan te geven, maak je iets ook weer waardevoller. Besteed eens aandacht aan jezelf. Doe je haar leuk, trek je mooiste kleren aan en kijk dan eens met andere ogen naar jezelf.

30. In de natuur zijn
Een mooie strand- of boswandeling kan mij echt goed doen. 

31. Reflecteren
Zit je niet lekker in je vel? Misschien is het goed om dan eens te reflecteren op je leven en hoe je dat invult. Durf kritisch (maar zonder oordeel) naar jezelf te kijken. Met het oog op dat het anders kan en mag. 

32. Een boek lezen
Verlies jezelf in een mooi verhaal of lees over iets dat je waardevol vindt.

33. Iets nieuws leren
Wanneer heb jij voor het laatst iets voor het eerst gedaan? Door iets nieuws te leren, daag je jezelf uit en kom je weer een beetje uit de sleur van het dagelijkse leven. 

34. Iemand anders helpen
Soms zijn we erg gefocust op wat wij nodig hebben, maar het kan ook ontzettend fijn voelen om iets voor een ander te kunnen doen!

35. Opruimen
Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.

36. Iets creatiefs doen
Iets creatiefs doen is niet alleen leuk en ontspannend, maar kan ook een fijne uitlaatklep zijn. 

37. Eerlijk zijn naar jezelf
Wees eerlijk naar jezelf. Jij voelt zelf het beste aan wat wel en niet goed voor jou is. Met een eetstoornis of andere psychische aandoening is dit soms lastig aan te voelen, maar ook je verstand speelt hierin een rol. Zet gevoel en verstand naast elkaar en maak de balans op. 

38. Eerlijk zijn naar anderen
Uiteindelijk is het voor jezelf ook het fijnst om naar anderen eerlijk te zijn. Spin jezelf niet vast in een web vol leugens. Daar heb je uiteindelijk alleen jezelf mee.

39. Grenzen stellen
Gaat iemand over jouw grenzen heen? Geef het aan. Dit kan natuurlijk best op een vriendelijke manier. Het is niet onaardig of egoïstisch om je grenzen aan te geven. Jouw grenzen hoeven niet hetzelfde te zijn als die van anderen. Dat weet jij zelf het beste.

40. Afstand nemen
Toch wil het weleens gebeuren dat een ander niks kan met jouw aangegeven grens. Dat is heel naar, maar helaas is de wereld soms ook een beetje naar. In dat geval mag je het ook loslaten en dan maar even afstand nemen. Onthoud dat jij in ieder geval je best hebt gedaan en je het jezelf niet kwalijk hoeft te nemen. Je mag hier boos of verdrietig over zijn, maar het is niet jouw schuld

41. ‘Saai’ mogen zijn
Verveling, leegte en het gevoel een saai persoon te zijn, triggerde mijn eetstoornis enorm. Het liet me voelen alsof mijn leven en ik nutteloos en waardeloos waren. Terwijl... Iedereen is op sommige momenten toch wel saai? Althans, het is maar wat je saai noemt natuurlijk. Durf wat je doet ook op waarde te schatten. Jij bepaalt zelf wat jij belangrijk en waardevol vindt. Het leven is niet altijd groots en meeslepend, zelfs als dat op sommige Instagram accounts die je volgt wel zo lijkt.

42. Positieve social media accounts
Wat Instagram en de rest van social media betreft… Jouw profiel is jóúw plekje, dus maak er een plekje van dat jou een goed gevoel geeft in plaats van een slecht gevoel. Je hoeft niet te volgen wat jou geen goed gevoel geeft of zelfs triggert (dat hoeft trouwens helemaal niet iets persoonlijks te zijn). 

43. Guilty pleasures
Hoewel ik niet echt geloof in de term ‘Guilty Pleasures’ (want waarom zou je je ergens schuldig over moeten voelen), toch dit puntje. Ik kijk graag Goede Tijden Slechte Tijden en Temptation Island. Even verstand op nul en de boel de boel laten. 

44. Praten en luisteren
Praten en luisteren over/naar jezelf en met/naar anderen. Om te verwerken, leren en verbinden.

45. Boring selfcare
Voor jezelf zorgen zit soms… eh nee, vaak in in heel kleine en ogenschijnlijk saaie dingen. Je bed opmaken, je aankleden, je tandenpoetsen, etc. Het kunnen behoorlijk grote stappen zijn als jij niet lekker in je vel zit, maar het is wel belangrijk om te doen. 

46. Doen wat gedaan moet worden
Dit puntje sluit er eigenlijk wel een beetje bij aan. Natuurlijk is het belangrijk om te doen wat je leuk vindt, maar voor je eigen welzijn en gemoedstoestand moet je soms ook minder leuke dingen doen. Je huiswerk of belastingzaken bijvoorbeeld… Want als je deze dingen niet doet, dan wordt het pas echt vervelend.

47. Filosoferen
Over waarom de lucht blauw is of wat de zin van het leven is.

48. Gewoon doen
Omdat de lucht nou eenmaal blauw is of je even geen zin kan vinden. Soms kan je zo nadenken over het hoe en waarom, maar helpt dat je niet echt verder. Het leven is wat dat betreft ook een kwestie van doen.  

49. Perfectionisme loslaten
Mijn valkuil bij veel dingen was om het te goed te willen doen. Ook in het zorgen voor mezelf, iets dat eigenlijk heel positief is, kon ik te perfectionistisch zijn. Ik kon me dan zo druk maken over het feit dat bijvoorbeeld het slapen even niet zo goed wilde lukken, dat ik van de stress nog veel meer last had dan van het mindere slapen. Probeer het ook los te laten als het even niet wilt lukken. Je doet je best en meer kan je niet doen. Niemand is perfect.

50. Lachen
Last but not least, lach! Of je je nou wel of niet goed voelt, lachen (met of zonder reden) doet iets met je. Lach eens naar jezelf in de spiegel, lach eens naar iemand op straat. Het lost misschien niet al je problemen op, maar het kan het net even wat lichter laten voelen.

Kan jij er nog meer bedenken?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Boukje - Woensdag 25 september 2019 15:23
❤️❤️❤️❤️
Anoniem - Woensdag 25 september 2019 16:27
Ik vind dit lastig zo veel punten moet ik dit allemaal doen?
Ander Anoniempje - Woensdag 25 september 2019 22:44
Nee, dat hoeft denk ik niet. Het is denk ik meer bedoeld om aan te geven dat je op heel veel verschillende manieren voor jezelf kan zorgen. Als je bijvoorbeeld veel van muziek houdt kan je dat gebruiken, maar als je juist liever even geen 'herrie' aan je hoofd wilt, of dat sowieso niet fijn vind, kan je juist door de stilte op te zoeken. En ik vind bijvoorbeeld zelf op mijn kamer een fijn boek lezen erg fijn, terwijl anderen juist de drukte met anderen opzoeken om samen wat te gaan doen, terwijl ik wel iemand opbel om te kletsen. Dus je kan in de lijst kijken wat jou kan helpen om voor jezelf te zorgen, en om voor jezelf te blijven zorgen als het niet zo lekker gaat, en dat ergens ophangen/ opschrijven.
G. - Woensdag 25 september 2019 22:18
Wat een heerlijke blog: geeft mij inspiratie - merci merci!
Jip - Zaterdag 28 september 2019 01:58
51. Wat vaker f*ck it zeggen.

Tegen opmerkingen van anderen. Tegen je strenge zelf. Tegen positief móeten zijn. Tegen verwachtingen. Tegen.. whatever.. f*uck it!
Iemand - Zondag 29 september 2019 15:09
Wat een fijne en leuke blog!!