10 redenen om naar buiten te gaan

 

We weten allemaal dat het goed voor je is om naar buiten te gaan en even een frisse neus te halen. Toch is het voor sommige mensen moeilijk om van de bank af te komen en naar buiten te gaan. Misschien heb je het te druk, geen zin of zie je het nut er niet van in om naar buiten te gaan. Wat moet je buiten doen? In deze blog kan je tien redenen vinden waarom het goed voor je is om de deur uit te gaan. Ik hoop dat het je kan inspireren en dat het je over de drempel kan helpen. 

natuur

De natuur is goed voor je hersenen
Een wandeling door het park is goed voor je creativiteit, concentratie en het maakt je wakker. Het is zelfs zo dat twintig minuten in de natuur lopen hetzelfde effect heeft als een kop koffie. De volgende keer als je goed wakker moet worden omdat je moet beginnen aan dat verslag voor school, kan je de cafeïne dus laten staan. Die wandeling zorgt er ook meteen voor dat je je beter kan concentreren en dat je creatiever wordt.

Beweging
Je kan de hele dag binnen gaan zitten, maar daar word je niet vrolijker van en daarnaast is beweging goed voor je lichaam. Beweging is goed voor je spieren, ze worden hier sterker van. Lopen verbetert je stofwisseling, je krijgt er een goed gevoel van en het is goed voor je gezondheid. Dit betekent niet dat je nu intensief moet gaan sporten, maar een fijne wandeling door het park is ook al goed. 

Vitamine D
Om vitamine D op te nemen in je lichaam, moet je toch echt even naar buiten gaan en in het zonnetje lopen. Vitamine D is voor veel dingen goed. Het zorgt voor sterke botten, beïnvloedt de spierfunctie waardoor je evenwichtsgevoel beter is, het versterkt je immuunsysteem en het heeft een preventief effect op kanker. Redenen genoeg om even in het zonnetje te lopen. We weten natuurlijk ook allemaal dat de zon slecht kan zijn voor je huid als je je niet insmeert met zonnebrand. Je krijgt al genoeg vitamine D binnen als je tien tot vijftien minuutjes in de zon loopt en de kans dat je in die korte tijd verbrand is niet groot. Ga je voor langere tijd de zon in? Smeer je dan goed in met een hoge factor en vergeet vooral je gezicht niet.

Sociaal
Met alleen binnen zitten is de kans heel erg klein dat je leuke mensen ontmoet of dat je gezellig een praatje kan maken. Tenzij er net een hele leuke postbezorger langs komt of dat iemand een kopje suiker komt lenen, maar hoe groot is die kans? Spontane gesprekken gebeuren best vaak buiten, bijvoorbeeld in een druk park. Ga dus lekker naar buiten en wie weet wat voor leuke mensen je ontmoet. Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat je je wat minder eenzaam voelt als je wat meer onder de mensen bent. 

Mooi oud worden
Wanneer je dagelijks wat tijd in de buitenlucht doorbrengt, is de kans groot dat je minder gezondheidsproblemen krijgt wanneer je ouder wordt. Zo hebben ouderen die dagelijks buiten zijn minder problemen met hun botten en gewrichten, minder slaapproblemen en andere gezondheidsproblemen. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat demente ouderen of ouderen die een beroerte hebben gehad door tuinieren meer sociale vaardigheden hebben opgebouwd. Ze hebben meer zelfvertrouwen gekregen en hun mobiliteit en behendigheid is verbeterd.

natuur
Bron

Mooie foto's
Als je het moeilijk vindt om zomaar buiten een rondje te gaan lopen kan je natuurlijk ook met een doel naar buiten gaan, zoals bijvoorbeeld mooie foto's maken. Pak je camera, ga naar een gebied dat jij mooi vindt en wie weet kom je thuis met een paar hele mooie foto's. Zo heb je niet alleen wat vitamine D binnen gekregen, maar ben je ook nog creatief bezig geweest. Daarnaast kunnen mooie foto's op veel verschillende momenten van toepassing zijn.

Stress
Tijd doorbrengen in de natuur vermindert je stress-level. Denk daar maar eens over na. Als je buiten een rondje loopt in het park zie je overal om je heen mooie bomen en planten, je ruikt het vers gemaaide gras en de geur van de mooie bloemen, dan word je vanzelf toch al wat gelukkiger?
Ik merk dit zelf ook altijd. Wij hebben een volkstuin en als ik gestresst ben ga ik daarheen. Je komt daar echt helemaal tot rust.

Natuur bekijken
Het is natuurlijk al heel fijn om buiten de mooie natuur te bekijken. Misschien kom je onderweg hele mooie bloemen en planten tegen. Probeer dit als een momentje voor jezelf te zien en geniet ervan. In sommige gebieden mag je ook bloemen plukken dus kan je ook nog een mooie bos mee naar huis nemen. Kijk ook eens naar de vogels om je heen en als je geluk hebt kom je misschien ook nog wel een ander mooi dier tegen, zoals konijnen of hazen. Het kan ook leuk zijn om dan op te zoeken welke bloemen en planten je hebt gezien. Zo leer je meer over de omgeving waar je in leeft.

Meisje in weiland
Bron

Wie weet wat je tegen komt
Binnen ga je waarschijnlijk vrij weinig avonturen beleven, terwijl je buiten van alles tegen kan komen. Misschien loop je wel de man of vrouw van je dromen tegen het lijf, kom je een leuk winkeltje tegen wat je niet kende of kom je op nieuwe inzichten.

Nieuwe steden
Als je geen enorme fan bent van de natuur, kan je natuurlijk ook steden bezoeken. Het gaat erom dat je even naar buiten gaat. Als je het moeilijk vindt om dit alleen te doen, kan je ook een vriend of vriendin meevragen. Maak bijvoorbeeld een lijstje met tien steden waar je graag heen wilt en probeer die de komende tijd te bezoeken. Verdiep je van tevoren in wat er allemaal in zo'n stad te doen is en maak een to-do lijstje. Dan heb je ook nog eens de voorpret!

Hebben jullie nog redenen om naar buiten te gaan?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anoniem - Zaterdag 19 juli 2014 19:05
Of je CK moet te hoog zijn en je MOET binnen zitten... lekker motiverend dit... :$

Maar jullie hebben verder helemaal gelijk :) ga naar buiten, eet en drink genoeg en geniet ervan!
little J - Zaterdag 19 juli 2014 19:07
ik vind het een goede! alleen jammer dat ik heel erg last van hoofdpijn en benauwdheid heb...
Maanmeisje - Zaterdag 19 juli 2014 19:11
Ik heb de neiging veel binnen te zitten, vooral door mijn onzekerheid/sociale angst, maar dit zijn inderdaad goede redenen om naar buiten te gaan. Het kan erg fijn zijn. Vooral in een rustige omgeving.
lies - Zaterdag 19 juli 2014 19:14
Ik sluit me aan bij maanmeisje.
Op slechte dagen vind ik boodschappen doen of de hond uitlaten
al een wereldramp.
Maar 's ochtends door de bossen wandelen is wel echt heel lekker.
marleen - Zaterdag 19 juli 2014 19:17
voor mij is er nog een extra reden deze week; ik woon in gent en t zijn gentse feesten (de hele stad die op z'n kop staat met concerten, straattheater, kermis, circus, optredens en kraampjes allerhande, ...)
ik kom dus buiten vanaf t moment dat het draaglijk is qua zon tot het moment dat ik moe genoeg ben :)
Janneke - Zaterdag 19 juli 2014 19:28
'Te dik, te dik, te dik, te dik' is wat er telkens door mijn hoofd heengaat; 'Je mag niet naar buiten want mensen vinden je vet.'
Het stomme is dat ik rationeel gezien weet dat dit niet 'de' waarheid is, maar het weerhoudt me altijd wel om mijzelf buiten te wagen. Alle goedbedoelde adviezen ten spijt. Hoe beter ik me voel, hoe meer schijt ik daaraan heb....maar op slechte dagen/weken is het lastig om daaroverheen te stappen.
M. - Zaterdag 19 juli 2014 21:12
Fijne blog dit! Ik heb door mijn angststoornis snel last van paniek en angstaanvallen als ik alleen al dénk aan het feit dat ik naar buiten moet, maar nadat ik een jaar geplande "uitstapjes" heb gemaakt elke week (dat waren boodschappen doen -dat vond ik verschrikkelijk- en wandelen), is het nu gelukkig iets minder. Ik moet het wel blijven doen, want zodra ik een weekje oversla, word ik meteen weer angstiger en voor ik het weet, durf ik dan mijn bed niet eens meer uit. Maar ik kan nu door naar buiten te gaan met anderen, nu ook makkelijker af en toe een keer zelf naar buiten om een wandelingetje te maken:)
lisa29 - Zaterdag 19 juli 2014 22:17
Of ga geocaching doen, dan ben je met wat anders bezig dan jezelf en zie je een hoop van je omgeving!! :)
Mimiii - Zaterdag 19 juli 2014 22:44
Mooie blog :D
QQQ - Zondag 20 juli 2014 12:22
lijstje van 10 steden, om binnenkort maar even een bezoekje te brengen dan :) haha..

Rome, Auschwitz, New York, Tokio, Singapore, Jeruzalem, Pyongyang, Berlijn, Reykjavik, Bangkok.

Nu nog eventjes verzinnen hoe ik ze ga afreizen om voldoende buiten te zijn :D
miri - Zondag 20 juli 2014 13:04
ik ook net als maanmeisje.. Tis vaak weer een strijd...!
Fleur - Dinsdag 18 oktober 2016 20:45
Ik wil altijd graag naar buiten als ik verdrietig/boos ben alleen dat heb ik vaak s avonds rond 9uur alleen mijn ouders willen, weten waarom weten jullie een goeie smoes ?
Fleur - Dinsdag 18 oktober 2016 20:45
Ik wil altijd graag naar buiten als ik verdrietig/boos ben alleen dat heb ik vaak s avonds rond 9uur alleen mijn ouders willen, weten waarom weten jullie een goeie smoes ?