Boringselfcare op Instagram

 

Als ik iets over voor jezelf zorgen hoor, dan denk ik eigenlijk gelijk aan ontspannende, plezierige dingen doen. Voorbeelden waar ik dan aan denk zijn het nemen van een warm bad, het kijken van een film op de bank, het lezen van een boek of mediteren. Toch hoeft voor jezelf zorgen niet altijd iets plezierigs te zijn. Soms betekent voor jezelf zorgen het doen van de alledaagse dingen.

Voor jezelf zorgen kan heel moeilijk zijn als je last hebt van een eetstoornis of andere psychische problemen. Alles kan als te veel aanvoelen. Ook kan het zijn dat je vindt dat je het niet verdient om goed voor jezelf te zorgen. Toen ik nog een eetstoornis had, voelde het als onmogelijk om iets fijns of goeds voor mezelf te doen. Ik dacht toen eigenlijk niet na dat de kleine, dagelijkse taken ook al dingen konden zijn om voor jezelf te zorgen.

voor jezelf zorgen

Voor jezelf zorgen hoeft dus niet per se iets groots te zijn, zoals aan yoga doen of mediteren. Voor jezelf zorgen zit ook in de kleine dingen. Zelfs de meest saaie activiteiten of taken zijn een geldige vorm van zelfzorg. Wellicht kan het je helpen om hier eens naar te kijken. Mij heeft het in ieder geval in laten zien dat zelfzorg ook in de kleine dingen zit die soms heel vanzelfsprekend lijken, maar lang niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is.

Hannah Daisy is een therapeut en startte op Instagram de #boringselfcare met daarin een reeks illustraties van minder luxe zelfzorgtaken. Haar doel is hiermee andere mensen laten zien dat zelfzorg niet alleen bestaat uit het nemen van een bad en massages, maar dat zelfzorg ook het doen van de alledaagse taken betekent. "Ik wil dat mensen met psychische problemen het belang van deze taken erkennen, ervaren dat het prestaties zijn en dat dit ook betekent dat je iets doet voor jezelf en dus bezig bent met zelfzorg".

Voor jezelf zorgen betekent volgens Hannah Daisy dus ook:
♥ Boodschappen doen
♥ Medicatie ophalen
♥ Medicatie nemen
♥ Om hulp vragen
♥ Je bed uit komen
♥ Je nagels knippen
♥ Afspraak maken met tandarts
♥ Naar buiten gaan
♥ De was doen
♥ Afwassen
♥ E-mails beantwoorden
♥ Aankleden
♥ Tandenpoetsen
♥ Het bed verschonen
♥ Reageren op berichtjes
♥ De post doornemen
♥ Eten koken
♥ Rusten
♥ Afspraak maken met huisarts
♥ Douchen
♥ Schone kleren aantrekken

Op welke manieren zorg jij voor jezelf?

Fotografie: Edward Zulawski

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maloukee - Vrijdag 23 juni 2017 10:45
Super leuke plaatjes! Illustreert heel goed dat de simpele dingen soms heel lastig zijn, en vooor andere doodnormaal! Voor 'ons' zijn dit kleine overwinningen, die we moeten erkennen
Sterregoesforit - Vrijdag 23 juni 2017 11:00
Goed initiatief!! En leuk gedaan :) Ik ga haar volgen!
Vlien - Vrijdag 23 juni 2017 13:58
Wat mooi, ben haar gaan volgen!
xxxm - Vrijdag 23 juni 2017 20:10
Leuk, ik volg haar nu ook!
Erna - Zaterdag 24 juni 2017 04:01
Ik vind deze dingen meestal niet boring!
Het doen van mijn dagelijkse dingen geeft mij een goed gevoel. Echt een gevoel van voor mijzelf en mijn leven zorgen zodat ik de rest ook aan kan.
Deze"saaie" dingen houden je stevig op de grond, mij in ieder geval wel en ik heb er nooit moeite mee gehad.

Ik vind het raar dat mensen onder zelfzorg vooral aan dingen als massages, baden, manicures e. d denken.Ik vind dat meer "zelf-verwennerij".Ook nodig maar dat is maar een klein gedeelte van het hele" zorgen voor jezelf".