Eet ik te veel?

 

Misschien twijfel je er wel eens over. Eet je niet te veel? Of is het juist te weinig? Wat is normaal? Of je nu wel of geen eetstoornis hebt, het kan alsnog soms lastig zijn om te weten of je het ‘goed' doet. En stel dat je meer eet dan gemiddeld, is dat dan erg?

Eetstoornis en veel eten
Wanneer je een eetstoornis hebt is je beeld van een normaal eetpatroon waarschijnlijk nogal verstoord. Je vindt wat op de gemiddelde eetlijst staat heel erg veel. Wanneer je eet heb je al heel erg snel het gevoel te veel of ongezond te hebben gegeten en hebt voedingsmiddelen of hoeveelheden misschien zelfs in goede en foute hokjes geplaatst. Je loopt dagelijks rond met een enorm schuldgevoel of een angst om normaal te eten. 

food

Zeker wanneer je je voorneemt weer beter te gaan eten, kun je het gevoel hebben enorme hoeveelheden te moeten eten. Je voelt je vol zitten, dik en fout. En dat gevoel gaat niet zomaar over. Daar moet je vanaf zo'n moment echt even doorheen. Het is flink wennen om normaal en gezond te gaan leren eten wanneer je last hebt van een eetstoornis. 

Maar niet alleen als je te weinig eet, voelt het als een grote hoeveelheid. Wanneer je eetbuien hebt, is het vaak lastig ineens je eetpatroon te doseren. Doorslaan wil je niet, maar toch gebeurt het steeds weer opnieuw. Je probeert je te houden aan een lijst waarvan je bang bent om aan te komen en staat er daardoor heel dubbel tegenover om genoeg te eten. Toch kan een goed (gevulde) eetlijst helpen om eetbuien te voorkomen of de drang te verminderen. 

Honger en trek

Ieder mens heeft een andere behoefte. Een eetlijst zoals je die op Proud2Bme vindt, is slechts een gemiddelde. Een richtlijn, maar niet iets wat je exact zou moeten volgen. Er zijn veel mensen die meer eten dan zo'n lijst en die hartstikke gezond zijn. Maar als je een eetstoornis hebt, is het misschien heel eng om daar aan te denken of jezelf dat toe te staan.

Heb je een eetstoornis of ben je aan het herstellen, dan kan je behoefte flink verstoord zijn. Misschien heb je heel veel trek, honger of heb je juist het gevoel de hele dag aan het eten te zijn en vol te zitten. Zeker (minimaal) het eerste jaar van herstel is het goed om je lichaam de tijd te geven zelf weer echt een passende behoefte te ontwikkelen en een setpoint gewicht dat bij jou past. 

Na een eetstoornis is je lichaam erg uit balans, zelfs als je denkt dat dat nog wel meevalt bij jou. Je behoefte is verstoord en dus is het goed om een gemiddelde eetlijst te volgen. Op een gegeven moment kun je gaan oefenen met eten naar behoefte. Leren eten naar behoefte is een heel proces en iets wat je kan helpen nog meer ontspannen met eten om te gaan op een gezonde, ‘normale' manier. 

Knor

Meer dan gemiddeld
Eet jij meer dan de eetlijst die wordt aanbevolen, dan voelt dat misschien heel fout. Toch is het helemaal niet gek als je wat meer eet. Een paar boterhammen extra, een extra schep avondeten of een extra tussendoortje zijn hele normale dingen. Merk je echter dat jij echt veel meer dan dat eet of meer een soort drift hebt om meer te eten, dan kan het nog een stukje eetstoornis zijn of emotie-eten. 

Als je merkt dat je lichaam geen trek meer heeft, maar jij wel door blijft eten, is dat trouwens helemaal nog niet perse gek. Soms zijn de M&M's gewoon heel lekker en eet je er een keertje best veel. Dat doen mensen die geen eetstoornis hebben ook wel eens en daar kom je niet meteen van aan. Geen reden om in de stress te schieten, mits je het dagelijks doet of meerdere keren per dag. 

Als je het gevoel hebt niet te eten omdat je trek hebt of iets lekker vindt, maar omdat je het MOET eten, kan het zijn dat jouw eetgedrag niet enkel voortkomt uit lichamelijke behoefte. Soms is het een vorm van subjectieve eetbuien of mondt het zelfs uit in een eetbui. Daardoor ben je misschien wel heel veel bezig met eten in je hoofd. Je bedenkt wat je allemaal kunt halen, wat je kunt eten, waar en doet het stiekem. 

Af en toe een beetje meer eten of over het algemeen gewoon wat meer honger te hebben is helemaal niet raar. Geef jezelf dus gerust de ruimte iets extra te nemen of een keertje wat meer te eten dan die lijst. Merk je dat je echt niet kunt stoppen, erg veel snoept, grote hoeveelheden eet, stiekem doet met voedsel of echt eetbuien hebt, dan is het zeker goed hier over te praten met anderen. Misschien heb je iets aan een dietist of kan de huisarts je doorverwijzen naar een psycholoog. 

Heb je last van eetbuien dan kun je daar ook over praten op het forum van Proud2Bme in dit topic. Tevens vind je goede en bruikbare tips op onze website, waaronder in dit blog

eten


Het gevoel veel te eten
Misschien heb je wel helemaal geen idee van wat eigenlijk normaal is en voel je je een enorme veelvraat. Je eet best wel veel en schaamt je er voor. Het kan helpen dan eens de gemiddelde eetlijst te bekijken en te onthouden dat heel veel mensen wat meer eten dan die lijst. Zo krijg je een goed beeld van wat normaal is om te eten en misschien zie je wel in dat het redelijk meevalt met de enorme hoeveelheden die jij denkt te eten. Soms kom je zelfs tot de ontdekking dat je zefls te weinig eet.

Eet jij echt zoveel of is het meer een gevoel dat je geen controle hebt op je eetpatroon? Vraag jezelf dat eens af. Als jij een grotere behoefte hebt, maar je een gezond gewicht hebt en je fit voelt, wekelijks iets aan sport of beweging doet, is het helemaal oke om wat meer te eten. 

Beweging en inspanning
Heb je een bepaalde periode een grotere behoefte, dan is ook dat helemaal niet zo raar. Soms heb je het veel drukker dan in andere periodes, is je lichaam aan het herstellen of span je je lichamelijk of geestelijk meer in. Zo is het bijvoorbeeld prima om extra te eten als je hebt gesport of meer hebt ondernomen op een dag. Lees daar over meer in ''Extra eten als je gaat sporten.'' 

Minder dan gemiddeld
Eet jij standaard minder dan wat wordt aanbevolen, dan kan het zijn dat je op een gegeven moment tekorten oploopt. Je hebt namelijk van de meeste groepen voedingsmiddelen dagelijks iets nodig en dat wordt goed vertegenwoordigd in een gemiddelde eetlijst. Heb je moeite om beter te eten, dan is het goed dit te overleggen met je huisarts of naar een diëtist te gaan. 

Meer eten dan gemiddeld is dus helemaal niet raar. Heb je echter hierdoor overgewicht of andere problemen, dan is het wel goed eens te kijken naar je eetpatroon of dit te overleggen met een dietist of je huisarts. Zij kunnen je eventueel helpen om op een gezonde manier af te vallen

Herken jij de angst dat je teveel eet?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

-Metaphor - Zaterdag 14 december 2013 12:41
Toch ga ik me dan altijd vergelijken met 'ik ben iets kleiner dan gemiddeld' en met 'ik sport niet'...
fem - Zaterdag 14 december 2013 13:03
Ik weet gewoon dat ik veel eet in vergelijking met anderen. Bij mijn familie durf ik wel alles te eten omdat ik weet dat ik het nodig heb, maar bij vrienden etc durf ik het niet goed omdat ik me er écht voor schaam. Er zijn namelijk best vaak opmerkingen over gemaakt. Dan eet ik alles na de tijd thuis nog op omdat mijn lichaam die hoeveelheden wel echt nodig heeft.
Anamaria - Zaterdag 14 december 2013 13:23
Oeh, dit herken ik echt heel erg! Vooral net na de lunch waar ik behoorlijk "veel" op heb voor mijn gevoel.. Helaas vergelijk ik mijn eetgedrag ook dagelijks met anderen en heb het idee dat ik heel veel eet als ik "normaal" zou gaan eten.. :$
sanne - Zaterdag 14 december 2013 13:28
hetzelfde als fem !
Jens - Zaterdag 14 december 2013 13:41
Mooi stukje zeg, zo herkenbaar die angst.
Soms heb ik dagen dat ik voor mijn idee teveel eet en dan kijk ik naar gemiddeld en dan nog eet ik minder dan gemiddelde.
Maar het blijft altijd iets heel lastigs.
MamaT - Zaterdag 14 december 2013 13:48
Ik was echt geschrokken van de hoeveelheden in de kliniek. Zoveel kon ik toch niet eten? Dat zou nooit passen dacht ik nog. Maar tot mijn verbazing pastte dat na enige tijd wel. Ik zou willen dat ik dat nu drie jaar later nog zou kunnen.
Ronja - Zaterdag 14 december 2013 14:53
Vóór mijn eetstoornis at ik meer dan gemiddeld. Ik vond altijd dat andere mensen zo weinig aten. En ik had een prima gewicht.
Nu heb ik altijd het gevoel dat ik teveel eet en durf ik me niet aan die basislijst te houden terwijl ik het eigenlijk heel weinig vindt.
Raar is dat.
HH - Zaterdag 14 december 2013 15:25
Fijne blog :-)

(De kat op de tweede foto! Lief!!)
Anne - Zaterdag 14 december 2013 16:36
Fijne blog (:
Alleen een puntje van kritiek. Het woord mits (=op voorwaarde dat) is verkeerd gebruikt in de volgende zin:
Geen reden om in de stress te schieten, mits je het dagelijks doet of meerdere keren per dag.
Volgens deze zin moeten we dagelijks te veel eten, om niet te stressen.
Tenzij past veel beter dan mits.
beauty_love - Zaterdag 14 december 2013 17:26
Ik ben altijd bang dat ik, omdat ik maar 1,60m lang ben, minder eten nodig heb dan de eetlijst van proud2bme.
@ beauty_love - Zaterdag 14 december 2013 18:21
ik ook. omdat je natuurlijk logischerwijs meestal minder weegt dan iemand van 1,80 en dus ook minder voedsel nodig hebt omdat het over een kleiner lichaam verdeeld moet worden.
NATUURLIJK IS HET VAST ALLEMAAL NIET WAAR. Dus blijf alsjeblieft gewoon eten want anders val je om.
EB91 - Zaterdag 14 december 2013 19:39
Soms heb ik dat gevoel ook wel ja. Als je de basislijst ernaast legt eet ik minder, maar ik ben heel royaal met beleg en ik neem ook veel grotere toetjes. Zo kom ik qua kcal wel al veel hoger uit.

@beauty_love: dat is ook vaak mijn gedachte! Ik ben maar 1.57m... Dat kan ik vast niet vergelijken met de behoefte van iemand van 1.70m of zo.
Sophie - Zaterdag 14 december 2013 22:20
Ik ben ook klein! Ik ben ook maar 1.62m!
Anna - Zaterdag 14 december 2013 22:47
Ik eet dus wél iedere dag m&ms. Ik heb een eetprobleem, maar dit doe ik dus wel elke dag. Is dat dan wel erg, ook als het niks met mijn lichaam doet verder?
ano - Zaterdag 14 december 2013 23:22
voor de lengtevergelijkers:

ik had deze gedachten ook! en ben dit toen eens gaan uitzoeken, het verschil tussen iemand van 1.60 en iemand van 1.75 (heb het vergeleken met deze lengtes) is nog geen 100 kcal. dus het maakt echt niet uit! de basislijst is voor iedereen.
tyrande whisperwind - Zaterdag 14 december 2013 23:43
"Geen reden om in de stress te schieten, mits je het dagelijks doet of meerdere keren per dag."

Ik hoop toch dat jullie bedoelen "Geen reden om in de stress te schieten, mits je het NIET dagelijks doet of meerdere keren per dag. " :P
Vera - Zondag 15 december 2013 14:12
Die bovenste foto
EB91 - Maandag 16 december 2013 09:07
dank je ano, dat valt dus eigenlijk best mee :)
Lisa28 - Maandag 16 december 2013 11:48
Ik heb wel vaak het gevoel dat ik teveel eet.. Sinds ik geen eetbuien meer heb en dus de basis voedingslijst volg.. eet ik naar mijn idee de hele dag door! Maar goed, eerder at ik tien duizenden calorieen in 1x als ik een eetbui had.. nu is dat verdeeld over een dag naar behoefte van een vrouw natuurlijk :) En zijn genoeg die zeggen dat ik niet teveel eet, maar toch.. soms schaam ik me er nog steeds voor.
Eefje - Woensdag 18 december 2013 16:56
Wat ontzettend herkenbaar. Ik heb nu zelf ook een eetlijst meegekregen en ik voel me af en toe net een gans met een slang in z'n bek die wordt vetgemest. Die angst, paniek die ik dan voel is echt verschrikkelijk. Alsof alle ogen op mij gericht zijn en ik onder dwang alles moet opeten. Zo voelt dat af en toe. En dan is het vaak nog steeds inderdaad minder dan het gemiddelde wat iemand eet. Gelukkig lukt het me ondanks het enorme gevecht, redelijk om die lijst vol te houden. Heel erg bedankt voor het delen van dit verhaal!
Shirizzle - Dinsdag 18 februari 2014 10:39
Ik lees veel herkenbare dingen. Ik heb ook vormen van een eetstoornis sinds mijn 15de. Ik ben nu inmiddels 22jaar en ben nu vooral bezig om balans te vinden in mijn voeding. Dit vind ik heel moeilijk maar het lukt me de laatste weken wel erg goed. Ik heb nog wel de neiging om te denken dat ik ongezond heb gegeten, maar het kan natuurlijk ook niet ineens over zijn. Ik moet mezelf de tijd geven om deze balans te vinden en er uiteindelijk vrede mee hebben. Ik merk ook dat ik geen vreetbuien meer heb de afgelopen weken doordat ik dus meer balans heb kunnen vinden! Dit voelt wel heel erg fijn. En ik merk ook dat ik stap voor stap minder spijt heb van wat ik allemaal op een dag heb gegeten. Na het sporten vond ik het altijd een must om iets 'gezonds' erna te eten. De afgelopen keren heb ik gewoon wat chocoladeblokjes op voor de tv ipv. yoghurt, fruit of groenten. Dat voelde heerlijk!

XxX
barbara - Vrijdag 10 juli 2015 08:13
Mooie blog
. - Dinsdag 22 maart 2016 19:05
Ik heb altijd trek/honger en dan kan ik me soms niet inhouden en vroeg me daarom af of je kan aankomen van grote hoeveelheden groeten ookal zit je nog onder het Max aantal calorieën? Want spinazie is maar zoon 25 kcal per 100 gram, dus 5 kilo maakt opzich niet uit maar het is wel ENORM veel.