Drinken en een eetstoornis

 

Een eetstoornis gaat over eten, zou je denken als je de naam van deze diagnose leest. Echter gaat een eetstoornis over veel meer dan enkel eten. Het gaat uiteindelijk misschien wel helemaal niet over eten; het uit zich echter wel in de dwangmatige manier waarop mensen met een eetstoornis met eten omgaan. Niet enkel eten, maar ook drinken kan iets lastigs zijn wanneer je lijdt aan een eetstoornis. Te weinig drinken of juist te veel. En hoe zit het met het drinken van calorieën of alcohol? Ik zet een aantal blogs die we hier eerder over hebben geschreven voor je op een rijtje!

Te veel drinken

Toen ik een eetstoornis had, dronk ik liters thee en cola light. Om de warmte, om vol te zitten, om toch iets te kunnen proeven. Want ondanks dat ik liever niet zo veel wilde eten, hield ik wel ontzettend van eten. Ik keek ondanks mijn anorexia elke avond weer uit naar het ontbijt. Ik hield mezelf strak aan de teugels, waardoor mijn obsessie met smaak alleen maar groter leek te worden. De 'oplossing', in mijn ogen? Drinken. Heel veel drinken. Maar te veel drinken is niet goed voor je. Ook oud-redactielid Jasmijn ervoer dit en schreef daar een blog over. Die kan je hier lezen. 


bron foto

Een klein zijspoor in dit verhaal is de behoefte naar smaak en volume in mijn mond. Mijn obsessie met eten was ook daar toen ik boulimia had. Producten - en dus ook drinken - zonder calorieën werden een manier om mijn eetbuidrang te stillen. Ik schoot er echter niet zo veel mee op. Het hield mijn obsessie alleen maar meer in stand, het hielp lang niet altijd tegen de eetbuien, koste me veel geld en was bovendien niet ongevaarlijk voor zowel mijn lijf als mijn hoofd. Ik schreef daar meer over in de blog 'Een eetbui zonder calorieen'. 

Te weinig drinken

Er zijn ook mensen met een eetstoornis die juist veel te weinig drinken. Omdat ze het zichzelf niet gunnen, omdat je buik er soms tijdelijk wat boller van wordt of omdat ze bang zijn ook daar dik van te worden. Die ene minuscule calorie die in cola light zit. Ik weet nog goed dat ik de anderhalve calorie van suikervrije kauwgom ook optelde in mijn dagelijkse rekensom. Dus ik snap die angst heel goed, maar gegrond is hij niet.

Het kan ook zijn dat je gewoonweg vergeet om te drinken, omdat het niet in je systeem zit. Aan deze tien signalen kan je merken dat je te weinig drinkt. Te weinig drinken is gevaarlijk, want je kan uiteindelijk uitdrogen. Een gemiddeld mens heeft zo'n anderhalve liter vocht per dag nodig. In deze blog vertelt onze diëtist hoeveel je moet drinken en waarom dat zo belangrijk is. Vind je dit lastig? Maak dit zeker bespreekbaar bij je omgeving of hulpverleners. In deze blog vind je verschillende tips om meer te drinken.

Calorieën drinken

Een ander obstakel dat voor kan komen bij drinken met een eetstoornis is het drinken van calorieën. Toen ik een eetstoornis had, hield ik het steevast bij water, thee en light frisdrank. Dranken waar calorieën in zaten, voelden als onnodig en teveel. Het riep ontzettend veel angst op om eens een gewone cola of chocolademelk te drinken. En waarom zou ik? Er zijn toch genoeg andere opties? Overal om je heen hoor je dat frisdrank ongezond is, dus waarom zou je daarvoor kiezen? Ja, er zijn genoeg andere opties en je bent vrij om daarin je eigen keuze te maken.

Maar wat geeft het een vrijheid als het geen paniek meer oplevert en je af en toe iets kunt kiezen wat je écht lekker vindt! Alles met mate natuurlijk. Het is niet zo dat je liters cola op een dag moet drinken, dat lijkt me inderdaad niet gezond. Wat wel gezond is, is af en toe kunnen genieten van een drankje op het terras of een warme latte in een café. Niet slecht voor je lijf en bovenal gezond voor je hoofd; of de mijne in ieder geval. In de blog 'Eetstoornis: cola of cola light' wordt dit uitgebreid besproken. Ook kan je deze gastblog over het drinken van calorieën lezen.

Alcohol drinken

Wanneer we het over drinken hebben, kan je denken aan water, frisdrank of een pumpkin spiced latte. Maar ook alcohol drinken ging in mijn eetstoornis-tijd niet zonder slag of stoot. Dit verhaal kent voor mij verschillende kanten. Van niet durven drinken omdat er calorieën in zitten, tot wel veel drinken en weinig eten. Of veel drinken en juist doorslaan in eetbuien. Nu kan ik erg genieten van een glas wijn in een restaurant of een koel biertje op het strand, maar vroeger was die relatie met alcohol een stuk lastiger. Al deze verschillende relaties beschrijf ik in de blog 'Alcohol en mijn eetstoornis'. Ook benoem ik daar wat informatie en tips om daar wel op een gezonde manier mee om te gaan.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

MetalKreeft - Woensdag 5 augustus 2020 17:20
Met drinken heb ik geen probleem ik denk dat ik een hele gezonde balans heb in wat en hoeveel ik op een dag drink.
Ik vind drinken vaak zelfs makkelijker dan eten.
Maar met alcohol drinken kijk ik heel erg uit, dat is het enige wat ik dan wel weer laat staan want mensen met een eetstoornis (verleden) zijn vaak verslavingsgevoelig, en aangezien er een aantal mensen uit mijn omgeving zijn die drankproblemen hebben en daardoor een hele slechte lever, wil ik zelf dat niet ook hebben.
Het enige wat ik aan alcohol drink is affentoe een 2% radlar.
Anoniem - Woensdag 5 augustus 2020 20:11
Mooie blog, zeker herkenbaar!
Vooral dat te weinig drinken, ik vind het erg lastig om mezelf drinken te gunnen....
Pzzy - Woensdag 5 augustus 2020 20:14
Ik ben blij om dit onderwerp te zien opdagen. Ik ga zeker doorklikken aangezien drinken (ja, zelfs water) soms een moeilijke is. Ik dronk veel water ter compensatie of thee en raakte niets met calorieën aan. Drinken is dus zeker iets dat meespeelde in mijn eetstoornis! Ook een slechte relatie met alcohol herken ik. Je gaat er toch gekke dingen van doen hoor haha en je raakt jezelf een beetje kwijt... Zeker een belangrijke om bij stil te staan!

Nu kan ik er wat helderder over terugblikken en zien waar ik vaak de mist in ging. Daar ben ik blij mee!
Eveline - Donderdag 6 augustus 2020 13:07
Ik dronk voor ik mijn herstel inging liters cola light. Puur om de honger tegen te gaan zodat ik niet in de verleiding kon komen om toch te eten. Nu drink ik het vooral omdat ik het lekker vind :)
E_sther - Dinsdag 11 augustus 2020 00:07
Elke dag weer denk ik met deze warme aan de mensen die in therapie zitten en op een laat tijdstip in de middag moeten wegen op therapie. Dan denk ik terug aan vorig jaar en aan de weegdagen in de pre therapie groep en dat ik bijna niet durfde te eten maar sowieso zo goed als niet durfde te drinken. En ging er niet om dat je er op termijn niet zwaarder van wordt maar als je midden in een eetstoornis zit en zo bent zoals ik toen en veel meer met mij dan wil je het liefst een zo laag mogenlijk getal ín dat moment op de weegschaal en als je dus een ietsje zwaarder bent door die paar slokjes water nee dat kon niet...
Nu een jaar later heeft dat gevoel plaats gemaakt door een soort medelijden met de mensen die dat gevoel in dit moment hebben. Ik zou ze willen zeggen dat ze echt mogen drinken, er echt mogen zijn en dat dat niet de manier is. Stukje bij stukje van water naar calorie arme drankjes naar zo af en toe wat je echt lekker vind. Dat het niet uitmaakt wat je die dag al gegeten of gedronken hebt en dat je dan nog steeds thuis of waar dan ook kunt drinken zéker in deze hitte wat je graag wil.
Van vorig jaar drinken met een vochtbalans naar nu een normale drink hoeveelheid zonder erbij stil te staan wat en hoeveel op een dag :) dat gun ik jullie ook. Eten is ‘work in progres’ maar ook al een heel eind. Maar drinken gaat éindelijk gewoon prima :)