10 signalen dat je te weinig drinkt

 

Voldoende eten is belangrijk, maar voldoende drinken is ook enorm belangrijk! Toch is dit iets wat we regelmatig vergeten. We zijn allemaal zo druk met school of werk, dat we soms na de koffie of het glas melk in de ochtend ineens merken dat we tot 16:00 uur niets meer hebben gedronken. Oeps! Toch zijn er door de dag heen allerlei signalen geweest die ons duidelijk maakten dat we te weinig dronken. Ja, dat kan je merken, zeker als je regelmatig te weinig drinkt. Nog even voor de goede orde, een mens heeft naast alle vochtrijke producten 1,5 à 2 liter vocht per dag nodig. Vraag je je af of je te weinig drinkt, onderzoek dan eens of je regelmatig last hebt van één van onderstaande kwaaltjes.

smoothie
bron foto

Hoofdpijn: Dit is denk ik wel een hele bekende. Iedereen heeft waarschijnlijk wel is van die nare, bonkende hoofdpijn gehad omdat die de hele dag niet gedronken heeft. Vraag jezelf dus altijd als je een hoofdpijn op voelt komt, of je wel voldoende gedronken hebt.

Donkere urine: Jahoor, ook ik heb weleens boven het toilet gehangen, vreemd kijkend naar mijn zeer donkerbruine urine die in het toilet lag. Huh, hoe kan dat nou? Heel simpel, gewoon door veel te weinig te drinken. Het tegenovergestelde heb ik soms ook weleens, dat ik mega veel moet plassen en dat mijn urine de kleur heeft van water, doorzichtig.

Honger: Het kan goed zijn, dat wanneer je trek hebt, terwijl je gewoon voldoende hebt gegeten, je eigenlijk gewoon dorst hebt. Toch kan dit soms hetzelfde gevoel oproepen.

Duizelig: Duizeligheid kan ontstaan door te weinig drinken. Ben je regelmatig duizelig, onderzoek dan eens of dit komt door te weinig eten, te weinig slapen, medicatie of te weinig drinken.

Droge mond: Het kán natuurlijk een bijwerking zijn van bepaalde medicatie, maar het kan ook gewoon zijn dat je veel te weinig drinkt. Heb je regelmatig een droge mond, onderzoek dan eens wat de oorzaak hiervan is.

Snelle hartslag: Een ander bijverschijnsel van te weinig drinken en dat is ook direct het meest enge bijverschijnsel, is een snellere hartslag. Heb je hier regelmatig last van, onderzoek dan eens waardoor dit kan komen en of dit te maken kan hebben met te weinig vochtinname.

Droge huid: Heb je regelmatig last van een droge huid en droge lippen, dan kan dit weleens komen doordat je te weinig drinkt. Een gezonde huid is een huid die voldoende vocht krijgt. Voldoende drinken dus!

smoothie
Bron foto

Moe zijn: Je lichaam kan rustiger aan gaan doen om ervoor te zorgen dat er minder snel water verwerkt hoeft te worden. Dit doet je lichaam om zuiniger om te gaan met de hoeveelheid vocht in je lichaam. Ben je dus veel moe, onderzoek dan eens of dit kan komen door een tekort aan vocht in je lichaam.

Rusteloos: Van te weinig drinken kan je ook rusteloos en sneller geirriteerd raken. Dat kan heel vervelend zijn en omdat je niet verwacht dat dit doort iets eenvoudigs an komen als te weinig drinken, kan het lang blijven aanhouden. Wees hier dus alert op.

Dorst: En als laatste weet je natuurlijk dat je te weinig drinkt als je regelmatig dorst hebt. Luister naar je lichaam en drink wat meer.

Drink jij voldoende?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

bernice1991 - Woensdag 19 november 2014 10:39
Wat een fijne blog. Ik herken zoveel hier in.
De hoofdpijn had ik regelmatig, dat heb ik nu niet meer omdat m'n lichaam er zo aangewend is geraakt om maar 2 glaasjes drinken te krijgen op een dag. Eigenlijk herken ik me in alle punten wel.
Dat ik door het weinig drinken droge lippen kon krijgen, wist ik niet, maar dat verklaard nu dus wel een hoop.

li - Woensdag 19 november 2014 10:44
Ik drink 450 ml per dag en ik heb hier niet extreem last van dus dat kan ook nog.
ik - Woensdag 19 november 2014 11:06
Ik drink altijd te weing.
Begin mezelf nu te dwingen meer te drinken.
Door flesjes waar 750ml in zit 2 keer op de dag leeg te drinken. Moeilijk maar het is veel beter voor je

Xx
Combinegirl - Woensdag 19 november 2014 11:22
Sinds ongeveer een half jaar probeer ik iedere dag 1,5 L te drinken.
Want per dag heeft je lichaam 2,8 L vocht nodig om optimaal te functioneren:
- 1,5 L uit drinken
- 1,0 L uit je voeding
- 300 ml uit lichaamsprocessen

Daarom drink ik 1,5 liter en vind ik 2 L niet nodig.
Als ik een hele dag weg ben lukt dat me overigens niet altijd
want ik heb geen zin om steeds te moeten plassen (op ongelegen momenten)
Dat vind ik echt een nadeel aan voldoende drinken... Ik moet zoveel meer plassen.
Divertje90 - Woensdag 19 november 2014 11:28
Ik heb wel last van die symptomen maar drink 2 - 2,5 liter water per dag:(
Dat moet voldoende zijn volgens de blog.
- Droge huid
- snelle hartslag
- rusteloos
- dorst
- moe
- droge mond
maar wel vrij wel licht urine
M. - Woensdag 19 november 2014 12:18
Ik drink juist de hele dag door; juist ontstaan vanuit mijn eetstoornis.
Als ik een tijd niet drink (bijvoorbeeld door zenuwen, angst om in het openbaar te drinken) krijg ik last van een droge mond en een vieze smaak. Speeksel gaat dan ook meer stinken. En ik krijg trek.
Prue - Woensdag 19 november 2014 12:38
Volgens de voorschriften van een dietiste heb je aan anderhalf tot twee liter vocht genoeg. Daar kun je ook een flink deel van binnenkrijgen door vochtrijke voeding.

Maar het zal vast persoonlijk zijn en meer drinken dan je gewend bent is vast niet erg, als je dan maar niet veel hoger dan die twee liter uitkomt... (watervergiftiging is nu ook weer niet fijn)
Romy - Woensdag 19 november 2014 12:39
Goed stuk! Bedankt proud team :-)
Goed blijven drinken is zeker belangrijk en die symptomen herken ik stuk voor stuk als ik dat niet doe.
Na 2 x een nierbekken ontsteking te hebben gehad, let ik nog bewuster op voldoende drinken (maar dus ook niet teveel) en dit te verspreiden over de dag.
Bedankt voor het delen van deze info :-)
Inne - Woensdag 19 november 2014 14:43
Heb echt een hekel aan drinken, maar zorg er na in het ziekenhuis te zijn beland vanwege uitdroging wel voor dat ik nu tenminste 1.5L per dag drink :)
pea - Woensdag 19 november 2014 19:43
ik drink elke dag meer dan 3 liter heb ik het eten nog niet meegeteld
is een gewoonten geworden
Signs - Woensdag 19 november 2014 20:52
Ik drink juist veel te veel water per dag en ik kan dit patroon niet goed doorbreken. Zouden jullie hier misschien ook een keertje een blog over kunnen maken? (:
annemarie - Woensdag 19 november 2014 21:06
sorry maar zoveel water drinken is niet echt nodig. Het is niet meteen slecht maar veel mensen hebben aan een halve liter drinken al genoeg, de rest krijgen we binnen via eten. Zeker in de winter en als je niet sport hoef je niet zoveel te drinken. Je moet gewoon opletten of je plas heel donker is, dat is een teken dat je te weinig drinkt. anders is het helemaal goed!
renskeproud - Maandag 29 december 2014 18:21
ik herken dingen hieruit maar ik krijg dan ook keelpijn
van deze blog:
-duizelig
-moe
- rusteloos
ik drink zelf ook veel te weinig maar ik let er wel steeds vaker op
dus ik ben er mee bezig
linda - Maandag 6 april 2015 09:29
goedendag ik heb even een vraagje ik drink heel erg weinig als ik het toelaat maar 1 glas thee per dag ,nou is mijn vraag kan je ook pijn in je spieren en botten krijgen hierdoor ? mvg linda
- - Dinsdag 9 juni 2015 19:40
Na mijn research is het voor mij duidelijker geworden wat de richtlijn voor genoeg water drinken is. Sommigen zeggen 2 liter, anderen 5, maar wat ik uit een onderzoek heb gehaald is het volgende:

lichaamsgewicht x 0,44 : 10
bijv. voor mij: 66 x 0,44 :10 = 2,904
ongeveer 3 liter dus

Klinkt logisch toch?

Hoop dat jullie er wat mee kunnen ;)
ingrid - Woensdag 10 juni 2015 20:02
ik moet mezelf ertoe verplichten om voldoende te drinken als ik het niet doe kom ik in de problemen met mijn lichaam;dat uit zich in moeilijke stoelgang met tot gevolg dat ik hoofdpijn krijg en misselijk wordt .daar boven op voel ik me ontzettend moe en dat allemaal door te weinig te drinken.Ik neem nu telkens flesjes van een halve liter water mee gelijk waar zelfs in de auto en dat helpt.
Jacob - Maandag 2 november 2015 10:29
Is het dan niet veel eenvoudiger om je lichaamsgewicht te vermenigvuldigen met 0,044. Dus 66 * 0,044 = 2,904
Heb het idee dat het een onzinformule is
ilse - Woensdag 24 februari 2016 14:11
ik drink maar 2 tot 3 glazen op een dag maar heb niet het gevoel dat ik dorst heb ofzo

M - Woensdag 6 april 2016 23:32
De omrekenfactor is toch lichaamsgewicht x 0,03?
(i.p.v. x 0,044)

De uitkomsten daarvan zijn ook wat logischer; met een gewicht van 66 kilo (zoals in het voorbeeld) kom je dan uit op 1,98 oftewel bijna 2 liter (i.p.v. 2,90 oftewel bijna 3 liter).

3 liter is volgens mij erg veel, 2 liter is "normaler"...
M - Woensdag 6 april 2016 23:33
Is 750 ml echt veel te weinig of valt het wel mee?
jane - Dinsdag 12 april 2016 19:26
Ik drink te weinig en heb geen dorst maar wel de andere sympthomen kloppen
B - Woensdag 18 mei 2016 20:33
Ik drink vrij weinig meestal net een flesje water per dag maar ik heb sins een week last van hyperventilatie zou dat komen omdat ik te weinig drink?
A. Hoevers - Zaterdag 25 augustus 2018 18:06
ja dat is best te weinig , drink een flesje exstra dan voel je veel prechtiger.
Leontine - Maandag 7 november 2016 22:24
de meeste dingen kloppen wel maar ik wordt ook misselijk en krijgt dan keelpijn van te weinig drinken dat zal vast doorkomen omdat ik te weinig drinkt ofzo
Esmee - Donderdag 23 februari 2017 19:37
Ik drink bijna niet meer ik drink 2 bekers drinken per dag ik doe dat omdat ik gepest wordt ze vinden me te dik !
Anoniem - Zaterdag 18 maart 2017 20:57
Ik drink te weinig en ik wil wel meer drinken maar als ik meer dan 3 slokken neem krijg ik buikpijn en heb een droge keel en hoofdpijn heeft het met buikpijn of te weinig drinken te maken en als iemand tips heeft graag
Sien - Dinsdag 28 maart 2017 08:55
Ik drink ook altijd te weinig, daarom gebruik ik allerlei drink apps om mij elke uur te herinneren of wanneer je een herinnering wil, dat mijn mobiel dat een signaaltje afgeeft.

Tips:
1) zet naast je bed altijd een flesje water, voor je gaat slapen vul dit, zodat je in de ochtend gelijk iets gedronken hebt, omdat je het flesje als eerste ziet in de ochtend als je wakker word.
2) drink water apps, signaaltjes, er zijn diverse apps kijk maar welke je aanspreekt ;)
3) drink lauw of kokend water, zonde smaakje gwn warm water. Dit heb ik leren drinken omdat ik hierdoor geen pijn ik mijn maag kreeg en meer kon dronken, dus niet zo snel dat volle gevoel kreeg na een paar slokjes 'koud' water.

Successs! Als jullie nog tips hebben hoor ik het graag šŸŒŗ

cynthia - Donderdag 5 juli 2018 00:37
Donkere urine maak ik me ook wel btje zorgen over en soms hfdpijn..ik meet mijn drinken ook dwangmatig af wat kn ik daar aan doen?ts sterker dn mezelf soms helaas..šŸ˜¢ bedankt alvast!
cynthia - Donderdag 5 juli 2018 00:39
@Anoniem: heb precies wt hetselfde..mssch omdat onze maag gekrompen is?
cynthia - Donderdag 5 juli 2018 00:42
En dan opgeblazen buik en denk ik dt ik tev gegeten hb wt nt per se zo hft te zijn soms verwarrend allrmaal x