Ik drink te veel

 

Voor veel mensen is het lastig om voldoende te drinken. Een persoon hoort ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag te drinken. Zeker wanneer je een eetstoornis hebt, kan het extra moeilijk zijn om voldoende vocht binnen te krijgen. Er is echter ook een groep mensen dat veel te veel drinkt. Sommigen doen dat met opzet terwijl anderen dat vanuit een ziekte of aangeleerde gewoonte doen. Ik ben zelf ook iemand die te veel water en frisdrank dronk. Ik was verslaafd aan drinken. Mijn dorstgevoel was eindeloos. Zodra iemand drinken voor mijn neus zette, dronk ik het met alle gemak op.

Sinds ik mij kan herinneren waren mensen verbaasd over de hoeveelheden die ik dronk. Ik dronk altijd meer dan een gemiddeld persoon, maar tijdens mijn puberteit nam het drastische vormen aan. Ik dronk toen levensgevaarlijk veel water en frisdrank. Ik heb mij op dat moment nooit gerealiseerd dat het zo gevaarlijk was. Ook na verschillende pogingen van mijn arts om mij minder te laten drinken zag ik nog steeds niet in dat het heel schadelijk en levensbedreigend kon zijn.

Dat besef kwam echter pas kort geleden. Een vriendin van mij werd opgenomen doordat zij te veel water had gedronken na het hardlopen. Zij heeft toen enkele dagen in coma gelegen en de dokters vreesden voor haar leven. Gelukkig is alles bij haar nog goed gekomen. Voor mij was dit echter een inzicht, dat mij liet inzien dat ik vroeger niet goed bezig ben geweest. Ik heb vroeger mijn drinkgedrag wel aangepast op advies van de dokters, maar ik zag daar het nut en de ernst niet van in. Er zitten namelijk ook best veel gevaren aan te veel water drinken. Wanneer je te veel water of bijvoorbeeld frisdrank drinkt en er niet voldoende suikers en zouten bij eet kunnen je hersenen opzwellen. Door die zwelling kan jij hoofdpijn krijgen, misselijk en suf worden, wat uiteindelijk kan leiden tot de dood. Daarnaast heeft te veel drinken ook allerlei lange termijn gevolgen. Het kan ook op de lange termijn erg schadelijk zijn voor jouw nieren.

Toen de arts erachter kwam dat ik zoveel dronk, werd er na de standaard testen voor bijvoorbeeld diabetes mellitus getest of ik niet de ziekte diabetes insipidus had. Deze ziekte kenmerkt zich door extreem veel drinken tot wel 15 liter per dag en overmatig plassen. Je hebt eigenlijk een constant gevoel van dorst doordat je te veel water uitscheidt. Het heeft te maken met een disbalans in jouw hormonen. Het wordt vaak aangetoond met de dorstproef en een anamnese. Bij mij kwam er uiteindelijk uit dat ik deze ziekte niet had en dat het bij mij hoogstwaarschijnlijk aangeleerd gedrag was.

Op dat moment zag ik niet in hoe gevaarlijk deze situatie eigenlijk was en was ik juist blij dat er niks aan de hand was. Ik vond dus ook dat er niks aan mijn drinkpatroon moest veranderen. Mijn dokters dachten daar anders over en tijdens mijn opname voor mijn schildklier werd ook mijn drinkpatroon beperkt. Ik kreeg toen in een keer een maximum aantal liters wat ik op een dag mocht drinken. Ik vond dat erg moeilijk en het was voor mij ook erg lastig om mij daaraan te houden. De eerste dagen had ik constant extreme dorst en een erg droge keel. Na enkele dagen werd het voor mij makkelijker om minder te drinken, maar steeds wanneer het beter ging werd mijn maximum verlaagd totdat ik een acceptabele hoeveelheid dronk.

Het was voor mij een gevecht om weer normaal te drinken. Het is ook niet in een keer goed gegaan. Ik heb meerdere terugvallen gehad nadat ik ontslagen was uit het ziekenhuis. Ik merkte ook dat tijdens mijn eetstoornis dit erger werd. Doordat ik zoveel dronk, zat ik constant vol. Het werd dus ook een manier om mijn hongergevoel te onderdrukken, wat natuurlijk hartstikke gevaarlijk is. Na mijn eetstoornis bleef ik nog steeds te veel drinken, maar wel iets minder dan tijdens. Het was voor mij erg lastig om die dorstprikkel te onderdrukken. Uiteindelijk is het wel gelukt om bijna altijd minder te drinken. Ook al betrap ik mijzelf er nog steeds op dat ik soms te veel drink. Ik weet echter nu dat mijn lichaam dat niet nodig heeft, maar soms val ik toch terug in die oude gewoonte. Het grote verschil is dat ik mij nu bewust ben van de gevaren en weet wat ik moet doen, waardoor ik het nu ook zoveel mogelijk probeer te voorkomen. Hieronder schrijf ik wat mij heeft geholpen om dit zoveel mogelijk de kop in te drukken. 

♥ Kleinere glazen kopen
Ik had vroeger een hekel aan kleine glazen omdat ik dan steeds moest opstaan om die bij te vullen. Ik kocht daarom van die grote frisdrankglazen, zodat ik minder vaak moest opstaan om mijn glas bij te vullen. Wanneer je minder wilt drinken werkt dit natuurlijk averechts. Ik heb daarom weer kleinere glazen gekocht, zodat je minder in een keer kan drinken. Daardoor is het makkelijker om grip te houden op de hoeveelheid die jij drinkt.

♥ Niet uit een fles drinken
Vroeger zette ik regelmatig een fles gevuld met water of frisdrank naast mij neer. Ik kon die dan met alle gemak in korte tijd opdrinken. Het was eigenlijk gemakzucht. Ik hoefde daardoor minder vaak naar de kraan of koelkast te lopen, maar het zorgt er wel voor dat je ongemerkt veel drinkt. Als ik drinken bij of voor mij had staan, ging het ook gewoon op. Door te zorgen dat ik geen drinken in mijn buurt had, was het ook makkelijker om het onder controle te houden. 

♥ Drinkschema maken
Zeker in het begin kan het erg fijn zijn om een drinkschema te maken, aangezien het een fysieke uiting is van je doel. Daarnaast kan het ook heel prettig zijn om te weten wanneer je weer kan drinken. In het begin kan het soms erg lastig zijn en leef je naar die momenten toe, maar hoe langer je bezig bent hoe makkelijker het wordt.

♥ Voldoende eten
Ik merkte dat ik tijdens mijn eetstoornis ongemerkt meer ging drinken om mijn hongergevoel te onderdrukken. Wanneer je aanleg hebt om te veel te drinken is het ook belangrijk dat jij zorgt dat je voldoende eet. Je zult dan ook merken dat je minder de behoefte hebt om veel te drinken. Daarnaast is het ook veel gevaarlijker om veel te drinken terwijl je niet voldoende eet. Dat heeft te maken met het feit dat suiker en zout ervoor zorgen dat het water op een goede manier door je lichaam verwerkt wordt.

♥ Jezelf een maximum stellen en redelijk snel afbouwen
Wanneer er is aangetoond dat er geen onderliggende redenen zijn dat jij zoveel drinkt, heeft je lichaam die hoeveelheid ook niet nodig. Het was voor mij erg prettig dat het snel afgebouwd werd. Het zorgt ervoor dat je snel went aan het minder drinken. Daarnaast is een maximum ook erg prettig zodat je weet wat je kan drinken en daar ook rekening mee kan houden. Je kan dan bijvoorbeeld niet sjoemelen met het formaat van het glas. Dat is wel het geval als jij jezelf als doelstelt om maar 8 glazen per dag te drinken.

Ik vond dit zelf erg lastig om af te leren, maar uiteindelijk is het mij wel gelukt om onder het maximum te komen, wat mijn arts ook voorstelde. Ik drink nu nog steeds meer dan een gemiddeld mens, maar niet meer abnormaal veel. Als jij jezelf hierin herkent, is het verstandig om langs een dokter te gaan. Hij of zij kan dan kijken of er een onderliggende oorzaak voor is, wanneer dat niet het geval is, is het verstandig om je drinkpatroon af te bouwen tot een normale hoeveelheid. Dat kan je doen onder begeleiding, maar ook alleen. Het is vooral belangrijk om hier niet mee rond te blijven lopen!

 ♥ 

 Fotografie: Miki Kniec

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

*n* - Maandag 3 juli 2017 10:41
Kan je extreem veel vocht vast gaan houden door het extreme drinkpatroon?

Ps. Heel goed en fijn stuk, fijn dat hier ook eens aandacht aan wordt besteed ;)
Nadine - Maandag 3 juli 2017 10:45
Heeeel herkenbaar! Drink ook zeker 10 liter water per dag
Annemoontje - Maandag 3 juli 2017 11:09
Dat is wel erg veel! Pas op hoor, 2 liter is meer dan genoeg!
Liesje - Maandag 3 juli 2017 11:20
Drink ook teveel, maar tis zo lekker! En ik heb zoveel dorst!
-- - Maandag 3 juli 2017 11:37
Ik drink ook best veel, vaak 10 glazen op een dag (verschillend van 125 ml tot 250 ml per glas) Heb jij misschien een voorbeeld van een drinkschema Jasmijn? Dat zou wel fijn zijn! Wat is het maximum? 8 glazen?
muus83 - Maandag 3 juli 2017 12:06
Heel herkenbaar, toen mijn eetstoornis nog veel actiever was, was het wel veel extremer. Maar nog drink ik veel water, te veel denk ik. Maar ik heb er verder geen last van en ik eet weer voldoende, dus voel nu ook geen noodzaak het aan te pakken. Ik moet al zoveel aanpakken op het moment. Wel super bedankt voor je blog en de tips. Fijn dat ik niet de enige ben...!
LeRose - Maandag 3 juli 2017 12:40
Ik drink juist niet veel maar probeer wel altijd 2 liter te drinken. Ik ga met normale hoeveelheden al ontzettend vaak naar de wc. En als ik het te lang ophoud dan krijg ik ontzettend veel pijn aan mijn onderrug aan de zijkanten. Ik heb dat ook vaak als ik slaap.
Anne - Maandag 3 juli 2017 13:28
Kan je vocht vasthouden door te veel drinken? Want mijn gewicht schommelt enorm en denk dat het hierdoor komt
Joena - Maandag 3 juli 2017 13:42
Maar wat is te veel? Ik drink ook wel vaak 4 a 5 liter op een dag, maar ik sport ook ook 5 dagen in de week.
MissPineapple - Maandag 3 juli 2017 13:52
Voor mij is het al lastig om een liter water te drinken per dag, ik vergeet altijd om genoeg te drinken... Ik kan me hier dus niet zo veel bij voorstellen, maar ik vond het wel een goede en leuke blog om te lezen! Liefs
Waterloo - Maandag 3 juli 2017 23:06
Tips voor een gezond drinkschema:
6:30 (als je op staat) glas water/thee +/- 250 ml
8:00 (onbijt) kopje koffie óf thee óf een glas melk van 250 ml
10:00 (tussendoor) glas water óf koffie óf thee óf frisdrank +/- 250 ml
12:00 (lunch) kopje koffie óf thee óf een glas melk van 250 ml
15:00 (tussendoor) glas water óf koffie óf thee óf frisdrank +/- 250 ml
18:00 (diner) glas water óf melk óf frisdrank +/- 250 ml
21:00 (tussendoor) glas water óf thee óf frisdrank óf wijn +/- 250 ml
22:30 (bedtijd) glas water of thee +/- 250 ml

Als je dit teveel vindt, kun je eventueel die van 6:30 en 22:30 overslaan. Het advies is 1,5 tot 2 liter per dag, dus dan zit je nog steeds prima. In de zomer wordt er bij hoge temperaturen aanbevolen om meer te drinken. Doe alsjeblieft niet obsessief, en drink er maximaal 1 liter bij. Het liefst water of thee!

Verder is het niet gezond om meer dan 2 koppen koffie te drinken, en het beste kun je 's avonds ook geen koffie meer drinken i.v.m. de caffeïne. Teveel frisdrank is ook ongezond door de vele ongezonde suikers en zoetstoffen. 2 glazen per dag is genoeg. Alcohol is ook niet zo goed voor je, maar dat hoef ik niet te vertellen denk ik!

Liefs, Waterloo
Stellar - Maandag 3 juli 2017 15:02
maar hoeveel is teveel dan? wat is de max? ik drink veel namelijk, maar ik zweet ook erg veel
Girlll - Maandag 3 juli 2017 17:25
Ik heb altijd standaard een fles water naast mij staan en drink dat gedachteloos op en als het op is vul ik het weer. Hierdoor dronk ik op een gegeven moment 4L water per dag. Ik heb dit wel geminderd en drink nu ongeveer 2,5L per dag en als ik ga sporten iets meer.
Anne - Maandag 3 juli 2017 17:38
Ik drink ook veel (tussen de 3 en 4 liter denk ik, meer als ik intensief sport), omdat ik anders hoofdpijn en een droge mond krijg. Ik ben echter gewoon gezond en heb ook geen eetstoornis meer. Ik zal het wel gewoon nodig hebben.
livelifewell - Maandag 3 juli 2017 17:38
Kan je er ook ongewenst urineverlies doorkrijgen?
Maria - Maandag 3 juli 2017 17:44
Ik drink redelijk wat. Vooral thee en wat water, soms een bouillonnetje.
Wel denk ik dat het drinken van frisdrank, door de suikers, nog dorstiger maakt, waardoor je makkelijk teveel drinkt. Voldoende eiwit eten kan misschien ook schelen. Thee drink je sowieso wat minder snel weg dan liters water of frisdrank; zeker met een klein wolkje melk is het meer genieten dan wegklokken. Beter naar je lichaam leren luisteren lijkt me op zich ook beter dan allerlei schema's, al kunnen die tijdelijk wel helpen. Wat ik in het verleden nog weleens had dat ik voedsel dat niet goed viel weg wilde drinken. Nu eet ik wat meer wat bij me past, al is het nog een geklooi.
Diana - Maandag 3 juli 2017 21:01
Ik drink alleen vewl op werk maar daar loop ik ook de hele dag. Dan vul ik een fles van 800 ml 3 a 4x. Daarbinnen kan het welles 30 graden worden door alle friet pannen. Thuis drink ik normaal voor mijn gevoel zo 2 a3 x 800 ml fles. Als ik hem mocht gebruiken anders drink denk ik te weinig. Maar wis niet dat het gevaarlijk kon zijn als je overmatig drink.
Robin - Maandag 3 juli 2017 21:07
Ik drink ook best veel volgens mij. Ik heb vaak dorst of droge mond. Maar ik hoef dan weer niet veel of vaak te plassen. En het is ook nog best donker van kleur. Ik vraag me altijd af waar al dat vocht dan blijft...
Snoezel - Dinsdag 4 juli 2017 01:03
Ik dronk juist altijd te weinig omdat ik bang was dat het gewicht van het drinken bleef hangen. Vochtangst ... Dat had ik ook met zuivel en producten die zwaar wegen. Herkenbaar?

Momenteel is de angst zo goed als weg.
Sheila - Dinsdag 4 juli 2017 08:28
Ik drink enorm veel, aar dat komt voornamelijk doordat ik eetbuien heb en overgeef. Soms zit ik op 10/11L, maar door het vele braken ben ik nog steeds uitgedroogd (aldus mijn dokteer, en ik merk dit zelf ook natuurlijk).
Sanne - Dinsdag 4 juli 2017 12:30
Ik dronk ook altijd erg veel drinken zonder calorieen. Het was ook deels dwangmatig, want ik dronk het ook op bepaalde tijdstippen. Verder deed ik het vooral om een vol gevoel te krijgen omdat ik te weinig at. Ik ben er nu vanaf en drink normaal. (Al een jaar of drie) Het is me gelukt doormiddel van een afbouwschema en door ook meer te gaan eten, waardoor het drinken me soms erg tegen ging staan. Ik ben er de laatste tijd weer wat alerter op want ik merkte dat ik ineens wat angstig werd als ik de ene dag meer dronk als de andere. Omdat ik dan voor mijn gevoel de controle kwijtraak bij het wegen. (Wil het liefst elke dag ongeveer hetzelfde aan gewicht eten/drinken tot me nemen. Word hier nu gelukkig al weer iets milder in! Maar een eetstoornis vindt dus steeds nieuwe maniertjes om toe te slaan!
M. - Dinsdag 4 juli 2017 17:25
Wat een goede blog! Als kind kon ik al om de haverklap een glas sinaasappelsap of ijsthee drinken. Het is ontstaan als verveling. Tijdens de eetstoornis is het drinken van (vooral) veel water heel obsessief geworden; om hongergevoel te onderdrukken. Op dagen dat ik juist eetbuien had of normaal probeerde te eten, hoefde ik al dat drinken niet.

Deze blog maakt me even weer scherp dat ik mijn drinkgedrag wat meer moet afstemmen op mijn werkelijke lichamelijke behoeftes!
britneyangel - Woensdag 5 juli 2017 09:09
ik ken dit probleem niet, ik had er nog nooit van gehoord
Vlindertje - Woensdag 5 juli 2017 14:11
Jeetje, ik kan me hier dus echt niks bij voorstellen eigenlijk, wat heftig! Zelf drink ik veel te weinig. Heb regelmatig dat ik tot wel 4 dagen achter elkaar niks drink, maar probeer nu 500ml per dag te doen. In de tijd van mijn eetstoornis sloeg ik met heel veel moeite 1500ml achterover. Ik kan echt niet zo veel drinken wegkrijgen:(
Altijd - Dinsdag 1 augustus 2017 14:15
Dit is heel ongezond! Ik drink nu met het schema van Waterloo, en dat helpt mij heel goed :) Sterkte meis!
Ellie-x - Maandag 7 augustus 2017 09:21
Ik vraag me ook heel erg af wat dan het maximum is ongeveer.. ik weet nu alsnog niet of ik te veel drink.
Erin - Zondag 3 september 2017 21:11
Ik dacht dat dit over alcohol zou gaan