Eet ik te weinig?

 

Regelmatig lees ik op het forum of in onze mailbox voor advies de vraag: ‘'Eet ik te weinig?'' Meisjes en jongens vragen zich af of ze wel voldoende eten en of ze dit dan zouden moeten veranderen. Vaak wordt zo'n mail of forumbericht afgesloten met een paar regels over de angst die meer eten mogelijk zal losmaken. Hoe kom je er achter dat je te weinig eet en wat kun je er aan doen? In deze blog vertel ik je meer hierover.

Sommige mensen eten meer dan andere mensen. Dat heeft te maken met hoeveel iemand verbruikt of gewoonweg waar iemand trek in heeft. Eten is iets heel persoonlijks. Je hebt grote eters, kleine eters en middelmatige eters. Sommige mensen eten graag hartig, anderen vaak zoetig en weer anderen eigenlijk van alles. Probeer jezelf niet teveel te vergelijken als het om jouw eetpatroon gaat. Luister naar je lichaam dan merk je vanzelf wat jouw lichaam wel en niet zo fijn vindt om te eten.

eetpatroon

Je eet te weinig als je onvoldoende calorieën binnenkrijgt per dag. Maar niet alleen te weinig eten, ook onregelmatig eten kan ongezond zijn. Als je alleen ‘savonds de calorieën eet die je over de hele dag zou moeten verspreiden, eet je te weinig overdag. Je hebt dan misschien wel enorme honger in de avond waardoor je alles inhaalt. Ook kun je moe worden van te weinig eten, afvallen terwijl het niet nodig is en uiteindelijk op lange termijn tekorten opbouwen aan vitamines en andere belangrijke bouwstoffen. 

Afhankelijk van je bouw en inspanning op een dag is het in ieder geval goed om minimaal als vrouw ongeveer 2000 calorieën en als man 2500 calorieën per dag binnen te krijgen. Dit verspreid je bijvoorbeeld over drie hoofdmaaltijde en tussendoortjes. Je eet ongeveer drie tussendoortjes per dag. Het is namelijk belangrijk om je suikerspiegel goed op pijl te houden. Dit doe je door elke twee a drie uur iets te eten. Je drinkt hier gedurende de dag ongeveer 1 a 1,5 liter vocht bij.

Wil je een voorbeeld bekijken van een eetlijst, dan vind je die hier. Ook hebben we hier een lijst met voorbeelden van tussendoortjes op een rij gezet. Als je deze lijst vergelijkt met jouw eetpatroon op dit moment kun je zien of jij te weinig of te veel eet. Een beetje boven deze eetlijst zitten of er een beetje onder zitten is niets om je zorgen over te maken. Vooral niet als je gewoon een gezond gewicht hebt. Heb je overgewicht en/of eet je echt teveel, dan verwijs ik je naar deze blog.

Ook als je te weinig eet en geen ondergewicht hebt, is het toch belangrijk om iets meer te gaan eten en in de buurt te komen van deze eetlijst. Vooral de hoofdmaaltijden zijn dan belangrijk. Op die manier zorg je ervoor dat je voldoende en diverse voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je ondergewicht hebt en te weinig eet is het ook heel belangrijk om meer te gaan eten. Je lichaam geeft met een te laag gewicht duidelijk aan dat dit niet goed is voor jouw lichaam. Ondergewicht brengt behoorlijk wat risico's met zich mee en daarom is het belangrijk om te zorgen dat je een gezond gewicht bereikt.

eetpatroon

Vind je het moeilijk of eng om aan te komen, dan kun je de drie stappenlijst van Proud2Bme gebruiken. Je kunt daarmee rustig jouw eetpatroon weer opbouwen. Doe dit stap voor stap, maar doe er ook weer niet weken of maanden over. Hoe eerder jij weer een gezond eetpatroon en/of gewicht hebt, hoe beter. Je kunt om aan te komen ook onze aankomlijst gebruiken. Dit is een rijkere eetlijst waarmee je eventueel aan kunt komen. Lukt het je niet zo goed met deze lijstjes, vraag dan hulp van je huisarts of diëtist.

Wees je er bewust van dat je lichaam misschien wel even moet wennen aan jouw nieuwe eetpatroon. Misschien voel je je vol, heb je weinig trek of heb je last van verstopping. Dat gaat allemaal langzaam weer over. Mogelijk kom je iets aan in gewicht, maar dit hoeft niet zo te zijn. Als dit wel zo is, heeft je lichaam dit blijkbaar nodig. Je gewicht zal vanzelf weer stabiliseren op een gezond gewicht als jij naar behoefte en voldoende leert eten.

Als je bang bent om aan te komen en daarom te weinig eet of zelfs streng lijnt, is het ook heel belangrijk dat je toch wat meer gaat eten. Heb je angsten rondom je gewicht, dan is het alleen wel lastig om zomaar meer te gaan eten. Praat daarom over de angsten die jij hebt en probeer ook gezonde gedachtes te bedenken die jou helpen weer goed voor jezelf te zorgen.

Als je zelf niet over de angst om beter te gaan eten heen komt, is het goed om hulp te zoeken. Praat eens met vriendinnen, een vertrouwenspersoon op school of je ouders. Professionele hulp kun je aanvragen via jouw huisarts. Deze kan jou mogelijk verwijzen naar een diëtiste, psycholoog of centrum voor eetstoornissen. Je kunt zelf ook gericht naar een verwijzing vragen door eerst een instelling te zoeken via onze zoekmachine. Samen met een hulpverlener kun je onderzoeken waar jouw problemen rondom eten vandaan komen en hoe je hier samen stap voor stap aan kunt gaan werken.

Lees ook: 10 Nadelen van ondergewicht

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

marleen2502 - Woensdag 10 december 2014 13:17
en als je te veel eet en ondergewicht hebt? kan dat kwaad?
Odyth - Woensdag 10 december 2014 13:26
Perfecte timing! Ben net vandaag begonnen met het drie stappen plan en dit geeft me toch wel motivatie om door te gaan. Als ik aankom heeft mijn lichaam het nodig!
@Marleen2502 - Woensdag 10 december 2014 13:27
Hoi Marleen,
Je eet niet te veel als je ondergewicht hebt. Mogelijk kun je hierover advies vragen bij je huisarts of een diëtist.
Groet, Team Proud2Bme
Shari - Woensdag 10 december 2014 13:34
Nou, laat ik die gemiddelde eetlijst maar niet gaan eten, want dan komen we kilo's aan. Niet bepaald de bedoeling.

Ik loop bij rintveld, en heb echt een veel kleinere lijst nodig om stabiel te blijven. Helaas. Ik vind die lijst niet helemaal realistisch

Bloem1981 - Woensdag 10 december 2014 13:40
Fijne blog! Ik vergelijk continue, komt ook omdat mensen regelmatig praten over eten; oh wat eet jij veel, ik zit vol, ik ga lijnen enz enz.
Toch zie ik weinig mensen echt als td een appel én bv sultana eten. Ik kan het makkelijk op allemaal, maar ik vraag me dan vaak af wat nu normaal is. En of het mag.
Ik kan eigenlijk niet stoppen met vergelijken.
Mijn man is nu een beetje aan het opletten met eten en snoept minder, terwijl ik aan moet komen en dat vind ik echt super lastig.

Hoe moet ik dit allemaal loslaten? Dat vraag ik me regelmatig af.
@Shari - Woensdag 10 december 2014 13:42
Wat je doet qua beweging etc. in een kliniek is ook niet representatief.

Als je een gezonde (jong)volwassene bent heb je toch echt deze hoeveelheden nodig.
Bovendien, sporten veel mensen. Ik heb genoeg vrienden die echt een stuk meer eten en stabiel blijven.

Ook in de klinieken waar ik heb gezeten trouwens. soms (best vaak eigenlijk) kan je snel aankomen in het begin van een relatief kleine lijst. maar dit stabiliseerd snel, vaak naar maanden val je van dezelfde lijst weer af en moet je ophogen om stabiel te blijven. Geef het wat tijd en je zult het zelf ervaren !

(spreekt uit ervaring)
Shari - Woensdag 10 december 2014 15:08
Ik ben inmiddels al 6 jaar ontslagen uit de kliniek. Dus ik spreek ook uit ervaring.
En ik beweeg ook elke dag ;-)

Helaas zit dit in de familie. Weinig kunnen eten. Niet fijn als je een eetstoornis hebt dat je dus echt moet letten op wat je eet. Maar de diëtiste weet wat ze doet. We hebben een hogere lijst geprobeerd, maar na 5 kilo aankomen (zonder dat het hoeft) lijkt dat ook niet te helpen om meer te kunnen eten.

anoniem - Woensdag 10 december 2014 16:36
Nouska, blogs zijn zo helpend en fijn. je schrijft echt heel motiverend, dankjewel!
Anne-Maria - Woensdag 10 december 2014 17:00
@Shari: Ik herken wat jij ervaart, heb hetzelfde. Mijn lijst is veel kleiner dan de gemiddelde eetlijst. Ik vind het echt storend om te zien dat anderen 'gewoon maar eten' en dat ik er echt op moet letten wat ik eet, omdat het al snel 'te veel' is. Anderzijds ben ik blij dat het nu veel beter met me gaat en ik weer kan genieten van dat wat ik eet.
lautje - Woensdag 10 december 2014 17:14
Mag ik vragen waarom jullie aangeven dat een vrouw 2000 calorieen op een dag nodig heeft terwijl de eetlijst hier op Proud (de basislijst) ongeveer 2400 calorieen bevat?
Yud - Woensdag 10 december 2014 17:34
Die 2000 kcal klopt echt niet als je kijkt naar leeftijdsgenoten. Ik zelf eet al tijden 2500 en kom geen onsje aan.
Ohwell - Woensdag 10 december 2014 17:38
@lautje

Je kunt die lijst grotendeels zelf invullen/interpreteren; je zou op eenzelfde basislijst zowel 1800 als 2400 kunnen eten, omdat je de precieze hoeveelheden enzo niet weet.
Ellie-x - Woensdag 10 december 2014 18:23
@lautje en yud
Ik snap je vragen/opmerkingen idd wel. Er staat altijd als richtlijn 2000 / 2500 kcal.
Maar als je op die link klikt kom je bij voedingscentrum en staan er tabellen waarin bijvoorbeeld voor mij (vrouw tussen 19 en 30 jaar) 2100 - 2400 kcal, afhankelijk van weinig/veel actieve levensstijl word geadviseerd. Het gaat dus meestal wel om meer dan 2000 kcal!
quelqu'un - Woensdag 10 december 2014 18:36
ik vind dit niet zo'n goed artikel tbh, enerzijds zeggen jullie "iedereen heeft andere behoeftes" maar jullie maken ook duidelijk dat het 'ideaal' zou zijn om je aan een bepaalde eetlijst te houden.

ik zelf ben bijvoorbeeld maar 1m57 en ik beweeg sowieso niet zo veel, dus ik zit gewoon vol met een eetlijst die een stuk kleiner is dan die hier op de site. Ik zit ook op gezond gewicht. Meer dan dat heb ik écht niet nodig.

Maar er zijn ook vrouwen van 1,85 die veel meer nodig hebben. Dus ik zou gewoon naar je behoeftes luisteren.
marleen - Woensdag 10 december 2014 18:58
ik weet helemaal niet meer wat ik moet denken eerlijk gezegd
want mijn behoefte aan eten is doorheen de jaren zoooo hard veranderd (afhankelijk van de mate van uithongering die eraan vooraf ging, mijn activiteiten, mijn levensstijl, mijn hormonen, de temperatuur, mijn leeftijd, mijn lengte, mijn algemene gezondheidstoestand, ...) dat ik echt soms ver boven (lees aankomlijst plus 3 nutri's) en soms ver onder (lees wenlijst) de basislijst zat .
En als ik de basis eetlijst dus als richtlijn houd, dan eet ik wel degelijk te veel ... maar blijkbaar heb ik dat dan nu nodig of zo, om in gewone kleren te blijven passen en te kunnen blijven functioneren...
m - Woensdag 10 december 2014 19:04
Ook als je eetbuiten hebt, met wat voor gewicht dan ook, is het heel verleidelijk om de dagen daarna te weinig te gaan eten. De eerste dagen heb je vaak dan nog energie van de eetbui(en). Maar daarna heb je energietekort, maar 'durf' je vaak toch niet zomaar weer meer of normaal te gaan eten.
TinyElephant - Woensdag 10 december 2014 21:25
volgens de lijsten die hier staan eet ik echt nog veel te weinig (niet als "gewoon een kleine eter"). Toen ik een paar maanden geleden besloot om te herstellen, ben ik enorm aangekomen. Inmiddels heb ik gewoon een gezond, stabiel gewicht. Ik vraag me nu heel erg af of ik toch meer moet gaan eten (ik heb geen honger ofzo), want ik ben bang dat ik alsnog aankom als ik meer ga eten. xx
dancer! - Donderdag 11 december 2014 08:45
Voor alle mensen die reageren op de hoeveelheden: Ten eerste is dat ook weer vergelijken ;), Verder bestaat er ook nog zoiets als spaarstand. Ik at rond de 1000 en danste 3 uur per dag en bleef daarmee stabiel. Toen ik tijdens mijn opname de basislijst ging volgen viel ik opeens af. En daarna bleef ik de hele tijd stabiel op een lijst van ongeveer 2600 kcal omdat mijn lichaam gewoon weer 'aan' was gegaan zeg maar!
Shari - Donderdag 11 december 2014 14:54
@ Anne-Maria: Klopt zeker! Ik ben ook blij dat ik kan genieten van eten en dat het beter gaat. Neemt niet weg dat het inderdaad soms heel frustrerend is als 'ex eetstoornis patiënt' toch moet letten op je eten, omdat je gewoon weg niet veel kan eten. En ook erg storend dat men dat niet gelooft. Of men denkt gelijk dat je meer moet bewegen. of men denkt gelijk dat je lichaam op spaarstand staat. of men denkt dat je gewoon eetgestoord bent. Nou nee! Die periode ligt achter mij.

@Dancer!: ik heb ook een lijst van 2600 calorien gegeten in mijn aankom tijd. Ongeveer 7 jaar geleden. En nee mijn lichaam staat zeker niet op spaarstand. Dietiste en ik hebben verschillende dingen geprobeerd. Mijn lichaam heeft dus schijnbaar (helaas) niet zo veel eten nodig. Heel frustrerend, maar ik zal en moet het accepteren. En ik mag nog blij zijn met de lijst die ik heb, want ik ben inmiddels 25 jaar en heb nog nooit van mijn leven dit kunnen eten. Moet ja na gaan ;-) Een kwestie van aanleg om dik te worden dus. Ook dat kan bij eetstoornis patiënten voorkomen. En nee, dat is geen smoesje haha. Ik weet heel goed waar ik over praat.

x - Donderdag 11 december 2014 22:15
Ik ben inmiddels al x kg aangekomen met een lijst van 1200 kcal..
Rosalie - Vrijdag 12 december 2014 16:38
Miss moeten we met zn allen minder moeilijk doen over of je meer of minder moet eten. En daarmee bedoel ik niet alleen de reagerende mensen bij deze blog maar iedereen. Iedereen heeft gewoon een andere hoeveelheid eten. Het is onzin dat je 2000 kcal moet eten. Er zkjn zoooveel mensen die echt veel minder nodig hebben. En ikzelf moet 3000 kcal eten en ik ben vrij dun en hoef niet meer aan te komen. Ik vind hetalleenmaar fijn om zoveel te kunnen eten want ik vind het lekker! Ik heb ook altijd lol met mensen over mijn hoeveelheden, ik vind het wel grappig! Xxx
Rosalie - Vrijdag 12 december 2014 16:39
Alleen minder moeilijk doen als je op gezond gewicht zit natuurlijk!
m - Zaterdag 13 december 2014 12:22
Ja precies. Laten we eens ophouden te doen alsof iedereen met 3 td plus een toetje per dag slank blijft. Ikzelf heb dat 'geluk' wel dus ik ben echt objectief maar mensen om mij heen eten veel minder dan ik en zijn dikker. Gelukkig ben ik al een tijd genezen en vind ik het niet erg dat ze mij soms als vreetzak bestempelen (ik hou nu erg van eten) Voor hen geen liga's en kitkats door de dag heen hoor, dat is typisch voedsel uit het eetstoorniswereldje. Zij eten gewoon ontbijt; lunch: diner en daarnaast fruit en sommigen zijn echt steviger. Het soort me soms dat iedereen maar dezelfde stofwisseling zou hebben als die van scarlet, laura en nouska (en van mijzelf dus), datis niet zo en het lijkt me frusterend als dat niet geloofd wordt.
aardbei - Zaterdag 13 december 2014 17:36
Doordat ik op mn werk vaak alleen tussen de middag 30 min. Pauze heb mis ik de tussendoortjes waar ik flink van baal want ik merk dat ik het wel nodig heb.. Ik ontbijt heel 'stevig' met havermout of avocado door een smoothie. Doordat ik glutenvrij moet eten ben ik ook beperkt in de tussendoortjes.hmm maar door het lezen van dit blog realiseer ik me wel weer het belang van regelmatig eten!
Shari - Zaterdag 13 december 2014 20:40
klopt m!. Het is heel frustrerend om te lezen van hé dit is een basislijst. Ten eerste omdat ieder een ander lichaam heeft en iedereen een andere stofwisseling. Wat voor de ene een basislijst is, is voor de andere een afval lijst en voor de andere een aankomlijst. Dus ik snap niet goed waarom dit vaak als richtlijn word gegeven in blogs. Daarnaast frustrerend, omdat je als 'ex-eetstoornis' persoon dan nooit geloofd word als je zegt dat je bijvoorbeeld 'aanleg hebt om dik te worden' en dus niet heel veel kan eten. Ik wou dat ik het kon! Heerlijk al dat eten, maar helaas, ik zal er toch op moeten blijven letten.
Bubblegum - Dinsdag 7 juni 2016 22:30
Ik ben van levensbedreigend ondergewicht aangekomen tot een gezond gewicht op een basislijst (!), nooit heb ik een aankomlijst hoeven eten. Op die basislijst bleef ik ook aankomen. Het zou kunnen dat ik het nooit genoeg de tijd heb gegeven om te stabiliseren, want mijn eetpatroon is, nadat mijn behandeling vroegtijdig stopte, niet altijd even stabiel geweest.
Wel weet ik dat ik nu echt een heel stuk minder eet dan die basislijst en vrijwel stabiel blijf.

Maar het is inderdaad zo dat iedereen een heel andere behoefte heeft. Ik kan dus helaas niet zoveel eten, maar ik ken ook mensen die onwijs veel eten (aankomlijst ++ ongeveer) en gewoon ontzettend dun zijn. Dat zij dan maar zo. Iedereen is anders. ;)
Roza - Dinsdag 25 oktober 2016 13:16
Voor iedereen werkt iets anders, maar om eerlijk te zijn vind ik het ontzettend fijn dat er een basislijst wordt gegeven. Elke keer als ik zelf een eetplan maak denk ik gezond bezig te zijn maar dan krijg ik honger (omdat het meestal gewoon te weinig is) en dan raak ik helemaal in paniek want ik durf dan niets buiten mijn eetplan te eten. De basislijst hoef je niet strict te volgen maar voor mij geeft het wel wat meer idee van wat ik ongeveer op een dag nodig heb, door mijn eetstoornis heb ik daar zelf namelijk geen idee meer van. Ik denk niet dat het de bedoeling van Proud2BeMe was om te zeggen dat iedereen deze lijst moet volgen om gezond te blijven, het zijn meer richtlijnen (: