Gezond sporten en een eetstoornis

Sporten is gezond. Dat is wat iedereen toch altijd zegt? Dat wordt aangenomen als ‘algemene waarheid’. Maar als je een eetstoornis hebt, is sporten helemaal niet altijd gezond. Sporten met een eetstoornis kan zelfs heel schadelijk zijn. Bewegingsdrang, negatieve gedachten, dwangmatig caloriën tellen in de sportschool, strenge eisen aan jezelf stellen, je lijf uitputten of te weinig eten terwijl je sport: daar is niks gezonds aan! Maar moet je sporten dan maar helemaal afschrijven, omdat je een eetstoornis hebt (gehad)?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik in de categorie mensen hoor die, door een eetstoornis, een complete aversie heeft gekregen tegen sporten. Als kind sportte ik bijna dagelijks en met veel plezier. Ik was helemaal niet bezig met afvallen of calorieën verbranden: ik was aan het spelen en ik genoot ervan. Maar tijdens mijn eetstoornis kreeg ik last van bewegingsdrang. Het was een manier om, toen ik tijdens de behandeling aan het aankomen was, toch een soort gevoel van controle te houden.

bron foto

Als ik geen controle meer mag halen uit het afvallen, dan maar uit het sporten, dacht ik vanuit mijn eetstoornis. Ook ‘hielp’ het sporten mij op een andere manier toen ik beter ging eten: ik heb gesport, dus nu is het oké dat ik zoveel eet – nu mag het. Ook lekker eetgestoord, zo’n beloningsgedachte. Iedereen heeft eten nodig, of je nu sport of niet. Maar ik had mezelf wijs gemaakt dat ik eten niet verdiende, tenzij ik me in het zweet werkte.

Vrij logisch dat ik nu niet meer van sporten houd. Sporten zorgt bij mij voor nare herinneringen, confronterende gevoelens en eigenwijze weerstand. Ik zal nooit meer een voet in de sportschool zetten en dat vind ik oké. Maar is álle sport dan meteen ‘slecht’? Moet ik sporten in zijn geheel dan maar afschrijven?

Dat is natuurlijk heel zwart-wit. Sporten betekent voor mij óf overmatig/dwangmatig sporten óf maar helemaal niet sporten. Er moet toch een gezonde middenweg zijn? Ik ga er naar op zoek:

Calorieën. Als je met sporten geen calorieën zou verbranden, of met elke sport evenveel, welke sport zou je dan doen? Misschien vind je het wel heerlijk om ‘s avonds te wandelen met een vriendin of wil je leren salsadansen, maar sta je in plaats daarvan op de crosstrainer, enkel om die kcal. Vraag jezelf wat wat je wilt doen- wat je leuk vindt -, in plaats van wat je moet doen vanuit je eetstoornis.

Boete doen. Houd je gedachten in de gaten. De gedachten en gevoelens die je hebt tijdens het sporten vertellen je bijna alles over of het gezond is, waar je mee bezig bent, of niet. Als je last hebt van dwanggedachten – ik mag niet stoppen voordat ik xx kcal heb verbrand/ xx minuten heb gerend – negatieve gedachten – ik ben echt een lui varken – of nare gevoelens – ik wil dit eigenlijk niet doen, maar het moet!, kun je ervan uit gaan dat je aan het boete doen bent, in plaats van gezond aan het bewegen.

Spelen. Kinderen spelen als ze sporten. Zoek dat spelende kind weer eens op. Wat vind je leuk om te doen? Waar haal je energie uit? Hoe kun je het sporten weer leuk maken? Het gaat erom dat je beweegt, niet dat je verbrandt. Ga lekker hoelahoepen in het park, leer een nieuwe dans of ga spartelen op een surfboard.

Realistische doelen. Als je de hele dag hebt gewerkt, naar school of therapie bent geweest of allerlei afspraken hebt gehad, eis dan niet van jezelf dat je ‘s avonds ook nog de sportieve held uithangt. Als je net begint met sporten, verwacht dan niet dat je gelijk x keer per week, x kilometer zult rennen. Stel je doelen klein en vanuit gezonde drijfveren: ik word hier gelukkiger van en ik krijg hier energie van. Doelen die samenhangen met afvallen of jezelf lui vinden als je het niet doet, zijn een no-go.

Samen sporten. Samen sporten is veel gezelliger dan in je eentje. Tijdens het sporten kun je met elkaar bijpraten, je kunt je onzekerheden delen en elkaar motiveren. Na afloop drink of eet je samen iets: sporten wordt een sociale aangelegenheid in plaats van een uitputtende must.

Beschermen. Als je weet van jezelf dat je gevoelig bent voor dwangmatig sporten of jezelf gemakkelijk voorbij rent, maak dan bepaalde afspraken om jezelf te beschermen. Deze afspraken kun je met jezelf maken: ik sport niet meer dan x keer per week en x minuten per dag. Of met anderen: aan het eind van de week koppel ik aan je terug wat ik heb gedaan en wat voor gedachten en gevoelens ik daarbij had.

Op basis van deze punten, zou ik wel op yoga willen met een vriendin. En af en toe een avond of strandwandeling maken met mijn lief. De nadruk ligt dan op ontspannen, samen zijn en genieten van de natuur: dingen die voor mij inmiddels veel belangrijker zijn dan afvallen, calorieën verbranden en boete doen.

Welke sport vind jij echt leuk om te doen?

Karianne

Geschreven door Karianne

Reacties

192 reacties op “Gezond sporten en een eetstoornis”

 1. turnen, en handbal

 2. Voetbal!

 3. heb heel lang op hoog niveau geschaatst, hardrijden. op een gegeven moment kon hetvgewoon niet meer door mn eetstoornis. daarnaast deed ik wielrennen, hardlopen, skieleren en fitness. hardlopen en wielrennen doe ik nigsteeds, soms dwangmatig, soms voor de lol. daarnaast doe ik nu ballet.

 4. Schaatsen, zwemmen en dansen

 5. @Beau Bij mij precies hetzelfde verhaal!
  Alleen ik ben nog wel blijven schaatsen 🙂
  Het is soms best lastig om te merken dat de rest van de groep gewoon is verder gegaan met trainen, en nu dus allemaal harder rijden.
  Hardlopen doe ik eigenlijk niet meer, alleen af en toe met de trainingsgroep. Als ik alleen ging hardlopen, was dat altijd dwangmatig, geen fijne herinnering.
  Wielrennen blijf ik gewoon super vinden, vooral in de bergen!

 6. kunstschaatsen

 7. atletiek voetbal en tennis

 8. Klassiek Ballet & Korfbal

 9. Turnen, dansen, paardrijden en soms fitniss..

 10. Hardlopen! En ik hou superveel van fietsen, gewoon lekker door mijn stad. En zwemmen vind ik ook lekker, dat moet ik vaker gaan doen ^^.

 11. Capoeira, (Braziliaanse vecht/dans sport)

 12. zumbaaaaaaaaaaa fietsen en hardlopen

 13. Dansen, hardlopen, basketball, zwemmen en volleyball in de zomer op het strand!

 14. Ik heb topsport synchroonzwemmen gedaan, maar kon niet verder door een blessure. Nu doe ik ritmisch gym en wil ik het dansen weer gaan oppakken na mijn stage.

 15. Voetbal, snowboarden en golfsurfeeeen!

 16. hockey,en schaatsen ,hardlopen

 17. Ik dans sinds gister weer maar ikwilnu alweer meer sporten.
  Kwil onder andere ook leren hoe je moet skateboarden 😀

 18. dansen (volks-, folklore-)

 19. volleyballen!

 20. ik deed heel lang aan fitnessen, om in vorm te komen en dat werkte ook goed. pas daarna kreeg ik een eetstoornis en nu heb ik nog maar weinig zin om naar de sportschool te gaan; zeker om cardio te doen. Het staat me zó tegen! Ik boks wel graag, al is het meer cardio boksen. Anderhalf a twee jaar geleden deed ik ook aan ballet maar daarmee was ik gestopt toen ik begon met studeren.

  Ik wil weer bij een echte vechtschool, en leren paaldansen. heb het al een paar keer gedaan maar nooit echt regelmatig geweest ( terwijl ik wel had betaald).

  ook is het niet perse nodig om minstens 4x in de week te gaan sporten. Een vaste 3x is prima, als ik dan maar ook ga! En naderhand voelt het ook lekker.

 21. Golfsurfen en kickboksen

 22. bedankt voor dit artikel, heb er veel aan!w

 23. Schaatsen en badminton!!! En fitness, dat is gewoon chill

 24. klassiek ballet

 25. Skeeleren;
  Windsurfen;
  Bodyboarden (en golfsurfen als ik dat kon);
  van hardlopen krijg ik ook wel een kick, maar dan liever in een groep, dat is gezelliger.

  Voor de rest ben ik geen sporter 😛 vooral geen balsporter!

 26. Volleybal! Dikke liefde, sinds ik genezen ben mag ik dit ook weer. En zoals alle volleyballers die nog in de race zitten van t nk heb ook ik onwijs veel zin in de halve finale van zaterdag!

 27. gewoon wandelen, dansen fitness, paardrijden.
  verder heel veel andere sporten, het maakt me ”blij” het maakt me niet zoveel uit wat ik doe, als ik er maar plezier aan beleef…

 28. Ik ga weer skaten van de zomer..
  nog meer mensen uit utrecht die graag skaten?
  http://www.u-skateparade.nl

  echt geweldig om daar aan mee te doen, super gezellig, samen, op muziek en op en top cool!

 29. Hockeyen!!

 30. ik vind hockeyen echt heeeeeerlijk om te doen! toen ik nog een eetstoornis had, liep ik ook vaak hard, maar eigenlijk vond ik daar helemaal niks aan. nu fiets ik nog wel af en toe een stuk, maar dan wel met een doel (bijvoorbeeld naar een vriendin of naar m’n vriendje toe).

 31. Heeeelemaal niets, haha! Veel te lui voor, ik loop elke dag een kwartiertje naar school en weer terug. Vind ik genoeg. :’)

 32. Ik ben gek op hardlopen en dat laatste puntje is erg belangrijk voor mij. Ik geniet weer echt van het hardlopen om het hardlopen zelf en niet vanwege mijn eetstoornis, maar ik vind het zo leuk om te doen dat ik elke dag wel wil gaan hardlopen. Dat is niet goed voor mijn eetstoornis, dus ik zat er toevallig gisteren over te denken om afspraken te maken over hoe vaak en hoe lang ik mag hardlopen.

 33. Heerlijk voetballen met 15 gezellige meiden en een leuke trainer. Je hebt geen tijd om calorien te tellen en je druk te maken als het gezellig is en je je moet concentreren op de bal en wat er innhet veld gebeurd!! Echt een aanrader om te gaan voetballen!!!!

  Ook goed voor je sociale contacten natuurlijk! Door deze sport bennik eindelijk niet meer zo depri en heb ik veel zelfvertrouwen gekregem 🙂

 34. Héél herkenbaar! Sinds ongv. de zomervakantie ben ik begonnen met hardlopen en werd daar steeds fanatieker in. Deed het meer omdat ik moest van mezelf en een ‘fit’ lijf wilde hebben. I.p.v. meer energie werd ik er alleen maar moeier van en het werd ook steeds dwangmatiger, werd echt ‘moeten’.

  Nu 2 weken geleden helemaal gestopt. Eerst afgebouwd van 3 x naar 2 x naar 1x en nu 0x. Voelde in het begin heel dubbel van, dan mag ik ook niets extra’s eten maar nu voelt het steeds meer als een bevrijding. Ik wil het eigenlijk ook niet meer oppikken als ik straks weer intensiever mag gaan sporten.

  Doe nu bijna een jaar yoga en dat is pas echt fijn :). Niets móeten, maar er gewoon zijn en je overgeven aan de bewegingen. Heerlijk!

 35. Yoga!!! En sporten maar ik tot rust komen in je hoofd+jezelf accepteren en genieten van je lijf zoals het is!!!

 36. Twirleeeen! 😀

 37. Ik herken mezelf hier helemaal in. Als ik op de sportschool op de loopband aan het rennen ben, ben ik alleen maar gefocust op het calorieën hoekje. Als ik na een x aantal minuten niet zoveel calorieën heb verbrand (volgens de eetstoornis) moet ik nog iets harder rennen of een hellingshoek instellen. Ook doe ik aan intensieve sporten, puur en alleen om het verbranden van de calorieën. Ik hoop deze drang om calorieën te verbranden kwijt te raken, want ik spin heel erg graag omdat dit voor mij een deel ontspanning is. Hier kunnen mijn gedachtes de vrije loop en als ik klaar ben, staat mijn hoofd weer op 0 en kan ik er weer even tegenaan! Bedankt voor de tips!

 38. Waterpolo. Heb ik m’n hele leven gedaan. Ik ken haast alle zwembaden in Nederland. Maar nu durf ik het zwembad niet meer in en het kost me ook veel te veel moeite om te gaan.
  Nu had ik bedacht om te gaan hardlopen. Is wat laagdrempeliger. Maar als ik eerlijk ben is het het geloof ik m’n es die dat wil, bah! Maar ik ga het toch doen.

 39. hockey is de enige sport die ik echt oprecht leuk vind..

 40. Turnen, schaatsen, hardlopen, van de zomer weer skeeleren:) fietsen, wandelen en dansen…

 41. Dansen: streetdance, jazz en latin
  En squashen doe ik ook graag 🙂

 42. turnen en surfen

 43. Ik hou heel erg van fietsen, het liefst op een bloedhete zomerdag. Mijn energie er dan op de fiets uit trappen vind ik het lekkerste gevoel dat er bestaat

 44. zwemmen, basketballen en wandelen en tegelijke tijd lekker kletsen

 45. Zwemmen, voetbal, tennis, hockey, volleybal en dansen!

 46. Hardlopen, heeeeeeeeeeeeeerlijk en anders fietsen

 47. Een eind gaan skaten.

 48. na x aantal sporten gedaan te hebben met het bovenstaande probleem heb ik het opgelost op een vrij simpele manier

  door Paardrijden.
  het paard zet me dan op de rem zonder dat iemand daar iets van hoeft te weten of snappen het is erg leuk nu 😀

 49. Wat een leuke sporten lees ik hier allemaal!

  Ik denk dat t tijdens een eetstoornis moeilijk is te sporten zonder eetgestoorde gedachten. Dat had ik zelf ook. Zo ben ik begonnen met fitness… Wat een ellende was dat zeg achteraf gezien!
  Mijn eetstoornis heeft me bij het herstel ook echt een doel gegeven om te willen vechten en dat doe ik nog steeds, namelijk: ik wil allround sportinstructeur worden! Nu geef ik ik met het grootste plezier zumba fitness lessen en andere danslessen doe zelf aan steps, aerobics, Pilates, zumba fitness en andere danslessen zoals streetsalsa, hiphop en zouk, bodyshape en af en toe wat fitness. Nou i absolutely love it! Ik ben zo blij dat ik dit weer kan!

 50. Doet me goed om een dergelijk verhaal te lezen en te merken dat ik niet de enige ben die soms worstelt met een bewegingsdrang en aversie tegen sporten door een overmatig dwangmatig sporten in het verleden.
  Bedankt!

 51. Ik heb het heel moeilijk gevonden om van extreem dwangmatig sporten ineens niets meer te mogen omdat de arts het gevaarlijk vond. En kan ook niet ontkennen dat ik het na behandeling weer heb opgepakt. Ik ben nu een paar jaar stabiel maar het sporten loslaten, dat kan ik niet. De gedachte maakt me nog altijd heel erg bang. Maar nu geniet ik ervan zoals ik dat toen niet kon.
  Roeien op hoog niveau: om 7 uur de zon op zien komen in een bootje, met een geweldige ploeg meiden die weten wat me dwars zit en er rekening mee houden als ik het moeilijk heb. Dat maakt me gelukkig en is een stimulans om gezond te blijven.

 52. Ik rijd 5 a 6 keer per week paard! Gelukkig heb ik geen last meer van bewegingsdrang

 53. Bedankt voor het verwoorden van mijn gevoelens. ik vond het raar dat ik soms niet naar de sportschool wilde omdat ik wist dat ik die dag dwangmatig dacht. nu weet ik dat ik niet de enige ben.

  YOGA!
  wat een heerlijke sport

 54. ik hou echt van hardlopen en volleyballen!!
  lekker mijn hoofd leeg maken van alles 🙂

 55. HANDBAL NATUUURLIJK! 🙂

 56. Mijn lichaamsbeweging? Ik ‘loop’ van het station naar m’n universiteit, en in het weeend een rondje in het park. 30-60 minuten per dag, op een vlot tempo.
  Ik vind het prima zo 🙂

 57. Handball is my life!!!

 58. Ook ik heb dwangmatig gesport 8 jaar geleden. Ik wilde afvallen en was verkocht door de lateral thigh trainer van Tell Sell. Behalve calorieen tellen en opschrijven ging ik elke avond op de trainer. Dit groeide van een kwartier tot een halfuur per dag, toen zelfs een uur en uiteindelijk na 3 maanden zelfs 2 uur per dag. Nadat ik 23 kilo lichter was, mijn bloeddruk te laag was en ik in de ambulance ben beland en het step apparaat was gesmolten kreeg ik het dringende verzoek ermee te stoppen. Met veel tegenzin ben ik ermee gestopt. Ik mis het nog wel, heb inmiddels een nieuwe, doe het nu elke dag een half uurtje, meer mag van mijn man niet, die houdt er streng toezicht op.

 59. Mijn Leukste sport is Hardlopen en paardrijden.

  Door mijn eetstoornis en ook omdat ik een te laag gewicht had mocht ik van de dokter niet meer sporten. Gelukkig na 2 a drie maanden niet meer gesport te hebben mag ik nou van de dokter 1x per week een uurtje hardlopen en dit doe ik met plezier omdat ik het leuk vindt en niet meer om een andere reden.

  Want ik weet zelf hoe het kan eindigen en obbesesief sporten is voor mij afgelopen.

 60. stevig wandelen, op de hometrainer, fietsen, stretchen, krachttraining, dansen, joggen, en dat allemaal lekker thuis (op stevig wandelen, joggen en fietsen na)
  De laatste tijd geen energie meer door mn ondergewicht en mn herstel/gewichtstoename. Nog steeds wel stevig wandelen en hometrainer, maar inderdaad erg dwangmatig met minimale tijden (minimaal 1 uur in tempo wandelen, niet eerder thuis mogen komen dan 60 min. gewandeld te hebben) en minimale calorieverbruik (met hometrainer) etc. erg naar. k wil zo graag sporten, krachttraining etc. maar heb geen energie en kracht. k zak door mn polsen met opdrukken bijvoorbeeld, en ben vreselijk moe lichamelijk en geestelijk. daarbij doet alles pijn (spieren en botten). maar krijg echt buik en op mn bovenbenen gaat ook alles zitten (krijg ook eetbuien sinds ik meer moet eten, die ik compenseer)…dit staat mn herstel in de weg, en zorgt ook voor beweegdwang (terwijl ik geen puf en zin heb)…..moeilijk.

  Meer 30 plussers hier met anorexia?

  Liefs Jill (34)

 61. Dankjewel voor jullie berichten. Ik herken het zeer. Ik ben inmiddels elke dag om vroeg aan het opstaan, zodat ik ‘s ochtends nog enigszins op tijd klaar ben met al mijn beweegdwangrituelen. Met tussendoor het ontbijt voor de kids maken, ontbijttafel opruimen, kids de deur uit helpen en zelf douchen.
  Iedere dag weer, en ik ben inmiddels heel moe. Mijn benen voelen zwaar. Waarom lukt het niet om dit te stoppen? Ik schaam me er ook voor. Alsof ik zo ijdel ben, dat ik alleen maar hiermee bezig wil zijn. Als ik het niet doe, voelt dat heel slecht, dan voel ik me een slappeling, luiaard, vetzak en voel ik letterlijk mijn buik(vet) groeien…

  *aangepast i.v.m. huisregels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *