Eetstoornis? Volgens mij stel je je aan

Ik heb je gisteren nog een Mars zien eten, dus volgens mij ben je helemaal niet bang om dik te worden! Volgens mij stel je je gewoon aan. Hoe kan je nu ineens moeite hebben met deze boterham als je gisteren nog een Mars at? Weet je zeker dat je een eetstoornis hebt?

Wat is een eetstoornis eigenlijk?

Voor veel mensen is het beeld van iemand met een eetstoornis nog altijd het meisje dat niet wil eten. We hebben al veel blogs geschreven over waarom dit niet zo is. Eetstoornissen komen voor in veel verschillende vormen en maten. Anorexia, boulimia, BED en alles wat niet in een hokje te plaatsen is (NAO). Sommige eetproblemen of gevallen van bewegingsdrang zijn zelfs niet in ‘het NAO hokje’ te plaatsen. Het laat maar weer zien hoe verschillend een eetstoornis zich kan uiten. Toch is elk geval even erg. Een probleem is een probleem.

Iemand met anorexia die een Mars eet.

Ik kende iemand met anorexia die alleen maar patat at, maar ook echt alleen maar patat en soms een kroket. Echter is één portie patat (plus eventuele kroket) op een dag nog altijd veel te weinig en dan heb ik het niet eens over de voedingsstoffen, maar over de calorieën. Een meisje dat alleen maar patat at met ondergewicht. Ze vond dat als ze dan zo weinig at ze maar wel iets moest eten dat ze lekker vond, maar iets anders of meer eten resulteerde in een enorme angst voor aankomen. Het maakte haar niet uit of ze gezond was, als ze maar dun was.

Dat is inderdaad geen gezonde situatie. Je lichaam krijgt veel tekorten met alle gevolgen van dien. Daarnaast wil het feit dat iemand iets meer of anders durft te eten niet direct zeggen dat het beter gaat. Wanneer je een eetstoornis hebt en een Mars is voor jou een ‘verboden product‘ is het een heuse overwinning om dit toch te eten, maar daarmee is de eetstoornis nog niet ongedaan.  

Wat de ene dag haalbaar is kan de volgende dag alweer een stuk moeilijker zijn. Misschien omdat je je minder sterk voelt, misschien omdat je een rotdag hebt gehad, misschien omdat je lichaamsbeleving ineens weer heel anders is of misschien omdat je je schuldig voelde om die Mars van gisteren. Zomaar wat van vele redenen waarom het niet vanzelfsprekend beter met je gaat als je een Mars eet.

Zo had ik, toen ik anorexia had, met mezelf wel eens de afspraak dat als ik onder een bepaald gewicht kwam ik een mini-magnum mocht, maar dan wel in ruil voor iets anders. Dus eigenlijk alsnog veel te weinig. Zat ik echter boven het bepaalde gewicht, dan was er geen sprake van. Daarnaast kreeg ik op gegeven moment last van eetbuien. Mijn eetstoornis veranderde. Ik ging meer eten, maar ging het ook beter met me? Nee, helemaal niet.

Zelfs al heb je je eetschema wel helemaal op de rit wil dat nog niet zeggen dat je daar geen ingewikkelde en negatieve gedachten over hebt. Een eetstoornis zit in je hoofd. Daar vind de oorlog plaats.

Doen waar je bang voor bent

Eetstoornissen zijn niet zo zwart wit. Tijdens je herstel moet je dingen doen waar je ontzettend bang voor bent. Een Mars is typisch een product dat voor veel mensen met een eetstoornis op de verboden producten lijst staat. Een lijst, verzonnen door de eetstoornis, uit angst om dik te worden of omdat je vindt dat je het niet verdient. Een verboden product eten is niet makkelijk, maar het is onder de juiste omstandigheden ook niet onmogelijk.

Zo kan iemand met vliegangst bijvoorbeeld ook vliegen. Of kan iemand met een conditie-problemen best rennen. Alleen gaat dit dus niet zonder slag of stoot. Er gaat van alles om in je hoofd en in je lijf. Het is een stap vooruit, maar het is dan niet ineens makkelijk. Toch is het goed. Toch was het weer een stap tegen die eetstoornis. Toch mag je daar een complimentje over geven, maar het betekent niet dat het morgen dan weer even makkelijk is. Met kleine stapjes, ups en downs, doen we allemaal ons best voor een leven zonder eetstoornis. Niemand wil dit.

We kunnen je steun goed gebruiken.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

8 reacties op “Eetstoornis? Volgens mij stel je je aan”

  1. Herkenbaar! Vorig jaar at ik een koekje op mijn eigen verjaardagsfeestje. Mijn tante zag dat en geloofde hierdoor niet dat ik een eetstoornis hat. Ze zij dat ik en mijn moeder niet zo moesten aanstellen. Zij zag mij dat koekje eten maar ze zag niet dat ik de volgende dag niks meer at.

  2. Daphne wat erg voor je

    1. Ik heb zo vaak dit soort opmerkingen gehad.. Ook van m’n familie. Zoals met kerst een ijstaart, ik ben daar echt gek op maar toen ik dat at kreeg ik te horen dat ik me dus inderdaad aanstelde. En zo wel meer voorbeelden.. Na 8 jaar een eetstoornis heb ik ze bijna allemaal al wel voorbij horen komen

  3. wat een goeie en duidelijke uitleg irene!

  4. In slechte periodes eet ik (zoals in de blog ook al beschreven wordt bij het meisje met patat) juist als ik eet heel "slechte" producten in ogen van mensen. Hierdoor krijg ik inderdaad nogal eens opmerkingen van mensen, ongeloof en onbegrip, maar als je dan alles bij elkaar optelt kom je nog lang niet aan de dagelijkse hoeveelheid die nodig is. Na zoveel jaar es leg ik het meer en meer naast me neer, omdat ik voor mezelf weet dat een es niet over eten gaat…

  5. Hier herken ik mij in.

    Soms heb ik wel eens een dag dat ik ‘los’ ga. ( Een ander zonder es zou hier nog te weinig aan hebben).. gelukkig weet mijn vriend en vriendinnen dat dit voor even is en de volgende dag weer terug of zelfs minder gegeten word.

    Soms vraag ik me af waarom het af en toe wel een dag mag? Maar de volgende dag eigenlijk best rot over voel… Het blijf lastig

  6. Ik durf ook alleen ongezonde dingen nog ‘vrij’ te eten. Dat betekent een handje pretzels savonds of wat pindas of soepstengels met smeerkaas of chips. Volgens mijn man nog mini porties maar toch. Sla is al lastig, warm eten bijna niet te doen dat lukt zelden en een boterham een ramp en mag dus al jaren niet… dus overdag alles heel eng en met grote consequenties, vooral verboden tijden en onmogelijke producten.. de lijst nee steeds groter, en wat mocht steeds minder.
    Maar een stukje chocola per dag kan wel, net als dropjes….. niemand snapt het nog, ik ook niet 😉

    1. Niet heel ingewikkeld in mijn ogen. Je staat jezelf kleine hoeveelheden toe maar geen hele maaltijden. Sla of iets gezonds koppel je eerder aan een maaltijd dan een dropje oid. Dat voelt meer als iets kleins tussendoor. Overzichtelijk ook.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *