De mooie kant van volwassen worden

Soms vind ik het best jammer dat ik niet meer gewoon even 12 jaar ben, of 15. Het leven zag er toen zo anders uit. Ik zat nog op de basis- en middelbare school en ik was nog een kind. Bij het kind zijn hoort in mijn geval een soort zorgeloos gevoel. Een gevoel dat je niet alleen voor jezelf hoeft te zorgen maar dat je ouders dat ook doen. Dat anderen zich om je bekommeren omdat je nog zo jong bent en eigenlijk nog maar weinig verantwoordelijkheden hebt. Dit idee zorgde vaak voor een gevoel van veiligheid.

Bron

Sommige meiden vinden het moeilijk en eng om ouder te worden. Hier komt namelijk vanalles bij kijken, zoals lichamelijke veranderingen en meer verantwoordelijkheden. Er wordt op gegeven moment toch verwacht dat je op eigen benen gaat staan, dat je je eigen geld gaat verdienen en een leuke studie volgt en/of gaat werken. Op het forum lees ik dat het ook veel speelt onder meiden met eetstoornissen. Bij sommigen is er een grote angst voor volwassen worden en meer verantwoordelijkheden krijgen. Naast dat er allerlei dingen van je verwacht worden, wil je dit ook nog eens heel goed doen, waardoor je onder een grote druk komt te staan. Gelukkig zijn er ook hele leuke en goede dingen aan volwassen worden en de toenemende verantwoordelijkheid. Ondanks dat ik af en toe best verlang naar die tijd dat mijn gedrag en keuzes nog niet echt (grote) consequenties hadden en dat ik echt kind was, ben ik ook heel blij dat ik nu volwassen ben. Met alles wat daarbij hoort. In deze blog beschrijf ik de positieve kant hiervan.

♥ Het hoort bij het leven
Volwassen worden en alles wat daarbij hoort, hoort bij het leven en als je het leven met beide handen wil aangrijpen en wilt genieten, dan hoort dit erbij. Ik vind het leuk en fijn om iets te kunnen betekenen en dat ik mijn steentje kan bijdragen in de maatschappij. Misschien is het een beetje eng als je merkt dat de verwachtingen en verantwoordelijkheden toenemen, maar tegelijkertijd is het ook goed. Je groeit hierdoor, je kunt zelf beslissingen gaan nemen en alle dingen zijn eng aan het begin. Maar uiteindelijk is het vaak juist heel mooi.

♥ Het is allemaal niet zo eng als het lijkt
Als je jong bent en je ouders beslissen nog dingen voor je en je hebt nog niet zo’n grote verantwoordelijkheid, dan kan dat aanvoelen als een heel veilig wereldje. Alles wat daar buiten ligt, is nieuw en dus eng. Je kunt misschien als een berg opzien tegen alles wat gaat komen. De grote mensen wereld. En ergens lijkt het wel mooi en wil je misschien ook wel zelf beslissen hoelaat je naar bed gaat, waar je naartoe gaat en hoelaat je thuiskomt, maar dat betekent ook dat je iets achter je moet laten. Wat ik eigenlijk wil zeggen, is dat heel veel dingen eng lijken, maar hoe langer je het uitstelt, hoe enger het wordt. Je moet dingen aangaan en gaan doen om te ervaren dat het eigenlijk wel meevalt. Er is ook geen ontkomen aan, ooit moet je volwassen worden en de verantwoordelijkheden die hierbij horen dragen. Uitstellen maakt het alleen maar moeilijker. Daarnaast heb ik gemerkt dat veel dingen niet eens zo eng zijn als ze lijken, veel is zelfs helemaal niet eng en juist leuk! Volwassen worden geeft eigenlijk heel veel vrijheid.

♥ Neem het niet te serieus
Naarmate je ouder wordt, zullen er dingen in je leven gaan veranderen. Je moet ineens een baantje zoeken omdat je ouders vinden dat je bepaalde dingen zelf moet gaan betalen, je krijgt meer vrijheid en misschien ook meer taken in huis. Zo zijn er nog veel meer dingen die bij ouder worden komen kijken. Wel is het belangrijk om te beseffen dat dit niet van de één op andere dag verandert. Dit is een proces waar je doorheen gaat en sommige mensen merken het niet eens. Het kan heel geleidelijk verlopen. Daarnaast betekent volwassen worden echt niet dat je geen gekke dingen meer mag doen, dat je geen flauwe grappen meer mag maken of niet af en toe kind kan zijn.

♥ Het is een uitdaging
Als je er wel veel mee bezig bent, is het goed om het te zien als een uitdaging. Natuurlijk is het spannend, maar het is wel iets wat veel meer mensen hebben doorgemaakt, eigenlijk iedereen die ouder is dan jij bent. Jij kan dit dus ook.

Bron

♥ Het betekent niet dat je er alleen voor staat
De angst voor volwassen worden kan veroorzaakt worden door de onterechte gedachte dat je er dan alleen voor staat. Sommige mensen denken dan dat ze alles alleen moeten doen en niet meer om hulp mogen vragen. Want je bent volwassen toch? Als je vraagt om hulp ben je niet zelfstandig en je moet het alleen kunnen. Dat is niet waar. Ook voor volwassenen is het goed om te praten met anderen en om hulp te vragen. Misschien ligt nu bijvoorbeeld de keuze voor een bepaalde therapie bij jou en hakken je ouders deze knoop niet meer door, maar je kan wel overleggen en om hulp vragen. En juist het feit dat je uiteindelijk zelf mag beslissen en niet iemand anders dat voor jou kan doen, is heel fijn.

♥ Je mag eigen keuzes en beslissingen maken
Als je volwassen bent, mag je echt je eigen keuzes maken. Je hoeft niet meer per se te doen wat je ouders zeggen of verwachten. Daarnaast ben je niet meer leerplichtig en kun je dus doen wat je echt leuk vindt. Natuurlijk komt hier bij dat er ook van je verwacht wordt dat je je eigen keuzes maakt, maar dat is niet altijd zo eng als het lijkt. Jij bent degene die knopen door moet hakken, maar tot dat moment kun je het met iedereen bespreken en adviezen vragen.

♥ Het geeft vertrouwen
Wanneer jij je eigen keuzes kan maken en dingen kan doen die jij zelf wilt, zal je op gegeven moment gaan merken dat het je kracht geeft als je ziet wat de uitwerking is van jouw beslissing. Natuurlijk is het soms heel moeilijk en denk je achteraf dat je beter iets anders had kunnen kiezen, maar ik ben er wel van overtuigd dat dit soort dingen niet voor niks gebeuren. Misschien heb je er iets van geleerd wat even nodig was, of hoef je niet direct het ‘goede’ te kiezen. Door zelf je keuzes te maken, je huisje te hebben, dingen te regelen etc. geef je meer richting aan je eigen leven en dat is iets heel kostbaars. Het is goed om hier bij stil te staan.

♥ Je kunt doen wat je echt leuk vindt
Ik weet nog dat ik als kind vaak genoeg dingen deed waar ik echt geen zin in had. Dan moest ik weer mee naar het tuincentrum of een rommelmarkt terwijl ik liever thuis was en kon spelen. Ik had ook genoeg vriendinnetjes die per se op een sport of muziekles moesten. Ik ben heel blij dat mijn ouders deze keuze bij mij hebben gelaten, maar dat was lang niet bij iedereen zo. Daarnaast moest je natuurlijk naar school, terwijl ik liever heel andere dingen deed. Daarom vond ik het ook fantastisch toen ik kon gaan studeren, omdat ik dan echt kon doen wat ik leuk vond. Ook nu vind ik het fijn dat ik kan doen waar ik zin in heb. Als ik een aantal nachten achter elkaar uit wil, kan iedereen daar wel een mening over hebben, maar ik beslis dat zelf. Hetzelfde geldt voor waar ik naartoe wil op vakantie, met wie en wanneer.

♥ Je hoeft niet bang te zijn voor de toekomst, je kunt in het moment leven
Het kan leuk en fijn zijn om naar de toekomst te kijken omdat je bijvoorbeeld mooie dromen hebt of leuke dingen hebt gepland in het vooruitzicht. Het kan echter ook heel frustrerend en lastig zijn omdat je misschien niet zo goed weet wat je wil of omdat je een enorme druk voelt. Ook al wordt je steeds ouder, je hoeft niet heel erg naar de toekomst te kijken als je dat niet wilt. Je kan zoveel mogelijk in het hier en nu leven. Je zal merken dat het soms handig is om wat vooruit te denken, maar dan gaat dit vaak vanzelf. Het is op dit moment juist heel populair om in het hier en nu te leven, dat is niet voor niks.

♥ Je wordt serieuzer genomen
Als je volwassener wordt, zal je eerder serieus genomen worden. Je mening is belangrijker en mensen zullen sneller je advies vragen. Dit vond ik heel fijn om te merken. Je kunt ineens op een hoger niveau communiceren met andere volwassenen en er wordt minder op je neergekeken. Ik voelde me bijvoorbeeld heel erg vereerd toen er voor het eerst door een veel ouder iemand advies aan mij werd gevraagd.

Bron

♥ Je kunt je dromen nastreven
Uiteindelijk ben jij verantwoordelijk voor je eigen leven. Net als dat wij dat allemaal zijn. Dit klinkt misschien wat beangstigend, maar aan de andere kant betekent het ook dat je je eigen dromen kunt nastreven en kan doen waar jij blij van wordt. Je hoeft je niet te verantwoorden want dit is wat jij wil en wat jou gelukkig maakt.

♥ Je kunt wat voor anderen betekenen
Natuurlijk kun je als kind ook iets voor een ander betekenen. Ik denk dat volwassenen heel blij kunnen worden van het plezier van kinderen en de ontwikkeling die zij doormaken. Maar als je ouder wordt, kun je op een andere manier wat betekenen voor anderen. Je kunt anderen concreet helpen, een steun zijn en uiteindelijk kun je ook voor je ouders zorgen. Ik heb gestudeerd en kan nu met wat ik weet en kan anderen helpen en begeleiden. Dit kon ik niet op deze manier als ik mij niet meer verder had ontwikkeld. Het geeft mij altijd een goed gevoel.

♥ Dingen waar je je vroeger zorgen over maakte, doen er niet meer toe
Als kind kun je je soms druk maken om dingen die op dat moment heel groot zijn. Bijvoorbeeld een losse tand die er hoe dan ook uitgaat maar waar je stiekem heel bang voor bent, verdwalen in de supermarkt of je moeder kwijtraken als je ergens bent, of je wel uitgenodigd wordt op een kinderfeestje, etc. Dit soort dingen maken we niet veel meer mee als je ouder wordt en als dit wel zo is, kunnen we hier vaak op een heel andere manier mee omgaan. Daarnaast komen er wel weer andere zorgen voor in de plaats. Maar je brein ontwikkelt zich ook mee wanneer je ouder wordt waardoor je nieuwe verbindingen kan leggen en dingen beter kunt aanpakken en oplossen. Het is dus ook goed om hier een beetje op te vertrouwen.

♥ Je hoeft niet meer perse naar school
Naar school gaan vormt voor veel kinderen en jongeren een moeilijk obstakel. De ene vindt het heel leuk en kan goed leren maar er zijn genoeg kinderen en jongeren die er enorm mee in hun maag zitten. Je moet alle vakken volgen, ook al heb je er geen zin in of kan je het niet. Je moet voldoendes halen om over te gaan en dan wil je ook nog eens niet alleen zijn dus probeer je ook nog vrienden te maken en sociaal te doen. Gelukkig zijn we maar tot 18 jaar leerplichtig en kun je erna zelf bepalen wat je wilt doen. Ik koos er na mijn middelbare school voor om eerst even te gaan werken omdat ik nog niet de geschikte opleiding had gevonden en ik vond het heerlijk om even niet naar school te gaan. Uiteindelijk kon ik dus echt kiezen wat ik zelf wilde. Werken of studeren en wat voor studie? Dat was mijn eigen keuze. Wat een heerlijk gevoel.

♥ Maar je kan best nog af en toe kind zijn..
Volwassen zijn betekent niet dat je nooit kind kan zijn. Af en toe mag je het jezelf best gunnen om even bij je ouders op de bank te kruipen en lekker aanhankelijk te zijn. Daarnaast hoef je ook niet altijd te presteren. Je mag best eens een keer naar school gaan en jezelf voornemen om vooral plezier te maken en daar de focus op te leggen. Geniet van de dingen die je leert, dingen die je ziet en de gezelligheid om je heen. Je mag hele dagen huilen en je gevoel uiten, je mag om hulp vragen en het aangeven als het allemaal even niet gaat. Maar daar hoef je niet je leven voor stil te zetten. Je hoeft hiervoor niet te weigeren om volwassen te worden of om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven. Dit moet ooit een keer gebeuren en van uitstellen wordt je niet gelukkig. Een volwassene mag ook weleens kind zijn en juist door jezelf dat te gunnen, laat jij zien dat je goed voor jezelf kan zorgen.

Lees ook eens onze blogs over waarom volwassen worden niet erg is en volwassen worden en een eetstoornis.

Vind jij het eng om volwassen te worden of wat zijn jouw tips?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

36 reacties op “De mooie kant van volwassen worden”

 1. Ik vind het verschrikkelijk, maar veilig heb ik me vroeger ook niet echt gevoeld.

 2. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het heerlijk vind om volwassen te zijn. Ik heb me als kind/tiener helemaal niet zo zorgeloos gevoeld zoals in dit artikel. Nu heb ik dat meer, ondanks dat ik meer verantwoordelijkheid heb.
  En wat is volwassen? Ja, je moet voorzien in je eigen behoeften, maar aan de andere kant ben je zo vrij als een vogel, want er zijn bijv geen ouders die zeggen hoe je iets wel/niet moet doen. Ik vind volwassen zijn erg fijn!

 3. ik heb eerlijk gezegd nooit ervaren wat het is om niet voor mezelf te moeten zorgen, ook niet (vooral niet) als kind…
  volwassen zijn is ergens fijner, ook al komen er zo veel meer verantwoordelijkheden bij…

 4. Ik kan niet wachten tot ik volwassen ben.. want nouja zorgeloos dat ben ik nu ook niet..

 5. Als ie ouder wordt zie je meer mogelijkheden en kan je makkelijker relativeren

 6. Door levenservaring wat je hebt opgebouwd en kansen voor de toekomst om het anders aan te pakken

 7. Als kind vond ik het al heel erg om ouder te worden. Ik wilde graag kind blijven en ik zag mijn verjaardag niet als een feestje. Ik kon er zelfs om huilen. Zo vervelend vond ik het als er weer een jaar bij kwam, dichterbij een volwassen leeftijd. Inmiddels heb ik die volwassen leeftijd al lang bereikt, maar van binnen kan ik me nog echt een kind voelen. Mijn psycholoog noemde me laatst emotioneel nog niet helemaal volwassen. Ik denk dat dat wel klopt en ik wil ook niet echt volwassen worden. Ik vind het niet bij mij passen. Toen ik kind was, waren er ook minder leuke dingen. Ik vond het bijvoorbeeld niet leuk om naar school te gaan en thuis was het lang niet altijd fijn, maar toch vond ik mijn tijd als kind voordeliger en ik verlang er vaak naar terug. Volwassenheid heeft meer minpunten dan pluspunten voor mij. Wel een mooie blog!

 8. Ik moest op mijn 12e al een hoop verantwoordelijkheid nemen, omdat de thuissituatie erg veranderde.. Zo deed ik het huishouden en zorgde voor mijn zusje. Ik heb dit niet als vervelend ervaren, ik denk dat het me juist erg heeft geholpen, omdat ik denk dat als ik die verantwoordelijkheden niet had gehad ik veel moeite met volwassen worden zou hebben. Ik vind het nu juist fijn dat ik alleen voor mezelf hoef te zorgen en voor mijn gevoel de verantwoordelijkheid minder is, omdat het zorgen van mijn zusje een grote verantwoordelijkheid was, en ze nu voor zich jezelf kan zorgen.

 9. Zo herkenbaar, die angst voor de toekomst

 10. Vooral je eerste alinia “Soms vind ik het best jammer dat ik niet meer gewoon even 12 jaar ben, of 15. Het leven zag er toen zo anders uit. Ik zat nog op de basis- en middelbare school en ik was nog een kind. Bij het kind zijn hoort in mijn geval een soort zorgeloos gevoel. Een gevoel dat je niet alleen voor jezelf hoeft te zorgen maar dat je ouders dat ook doen. Dat anderen zich om je bekommeren omdat je nog zo jong bent en eigenlijk nog maar weinig verantwoordelijkheden hebt. Dit idee zorgde vaak voor een gevoel van veiligheid.” is voor mij zo herkenbaar. Ik zou zo graag weer terug willen naar die tijd. De tijd dat ik jong en onbezorgt was en gelukkig. Ben van dat alles niets meer…

 11. Ik ben nu 13 en ik vind het verschrikkelijk om kind te zijn. Ik kan niet wachten om eindelijk volwassen te zijn en mijn eigen op te bouwen, nog een paar jaartjes wachten….

 12. ik ben jong volwassen
  mijn moeder is overleden , mijn vader is gelukkig en gaat trouwen, ik ben oom van het dochtertje van mijn broer , en ik ben ook oom van de kleinkinderen uit mijn schoonfamilie,
  ik kan wat meer verantwoordelijkheden aan ik zorg goed voor me zelf ik ben er van bewust dat ik toekomst zie met mijn verloofde.
  ik draag iets bijzonders in mijn hart om dat ik oprecht liefde voel naar iedereen die om me heen staan ik bied mijn eeuwige liefde aan vrouwen die ik er van wil overtuigen dat ik van hun hou zoals ze zijn.
  ik ben charmant , oprecht liefdevol, meelevend , en ik kan makkelijk en volwassen met gevoelens om gaan wat ik wil is dus liefde delen met vrouwen die zich eenzaam en alleen voelen, een echte heer die weet wat hij doet ik ben loyaal en betrouwbaar deze eigenschappen wil ik uiten om dat ik wil laten zien en merken dat ik een hart van goud heb.
  en ik ben volwassen ik kan vrouwen geruststellen om dat ik om hun geef dat betekent liefde voor mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *