Coronavirus; winterdepressie

De dagen worden steeds een beetje korter en aan de coronacrisis en -maatregelen lijkt voorlopig nog geen einde te komen. Met nog geen heel duidelijk zicht op een vaccin gaat het nog een lange en zware winter worden voor veel van ons. Veel maatregelen zullen waarschijnlijk tot het vaccin er is blijven gelden, wat betekent dat we meer thuis zijn dan anders en ook onze sociale activiteiten op een veel lager pitje staan. Die donkere dagen in onzekere tijden in je eigen coconnetje kunnen behoorlijk wat doen met je gemoedstoestand. Daarom een aantal tips om goed voor jezelf te zorgen wanneer je worstelt met een winterdip of depressie, juist tijdens deze coronacrisis.

Winterdepressie is een aandoening die gediagnosticeerd kan worden. Maar net als dat er eetstoornissen en eetproblemen zijn, worstelen ook veel mensen met een winterdip, al hebben ze geen echte winterdepressie. Ook voor deze mensen is dit een bruikbare blog. Zelf heb ik hier niet zo’n last van. Ik kan zelfs wel een beetje genieten van die donkere dagen. Pas begin februari begin ik een beetje klaar te raken met het koude en druilerige weer. Dan ben ik wel toe aan zomer. Dat is natuurlijk heel anders dan iemand die een winterdepressie heeft.

Is het dan niet raar dat ik deze blog schrijf? Misschien weet ik niet hoe het is om een winterdepressie te hebben, maar zitten de dingen die daar goed tegen werken al wat meer in mijn systeem. Het kunnen vaak best basic dingen zijn, die te maken hebben met ritme, structuur en zelfzorg. Thema’s waar ik vanwege mijn ADD al wat extra aandacht aan moet geven. Misschien kan ik daarom juist goede tips geven over hoe ik me fijn blijf voelen in deze tijd. Ook neem ik mee wat ik hier van anderen over hoor en wat ik hier eerder over gelezen heb. Voel je vrij om jouw bevindingen en ervaren te delen onder deze blog. Je bent niet alleen!

Behoud een regelmatig slaapritme

Hij is een beetje cliché misschien, maar ik zeg altijd: cliché’s zijn niet voor niets cliché, dat is omdat ze waar zijn. Voor mij is een slaapritme zowel in de zomer als in de winter heel belangrijk. Ik merk dat ik me beter voel als ik hierin goed voor mezelf zorg. Omdat dit iets dat in het algemeen zo veel kan uitmaken, kan het ook tijdens de winter veel uitmaken.

Een winterdip of -depressie maakt moe. Juist als het zo vroeg donker en laat licht is, heb je misschien de neiging om in bed te blijven liggen. Omdat door de coronacrisis het leven misschien wat meer stilligt, zie je misschien geen reden om op tijd je bed uit te gaan. Toch werkt dit eigenlijk averechts. Het versterkt het sombere en vermoeide gevoel van de winterblues alleen maar meer. Natuurlijk zal de één meer een ochtendmens zijn en is een ander meer een avond mens. Dat kan verschillen en dat is helemaal oké. Maar probeer wel (ongeveer) gelijke tijden aan te houden waarop je gaat slapen en weer opstaat. En weersta de neiging om langer in bed te blijven liggen.

Ga elke dag even naar buiten, het liefst in de ochtend

Door de coronacrisis gaan we misschien wat minder op pad. Toen de crisis net begon en ik plotseling nog meer thuis moest werken dan ik al deed, ging ik steeds bewuster momentjes creëren om naar buiten te gaan. Ik merk echt dat ik me somberder en vermoeider voel als ik een dag niet buiten kom. Op een gegeven moment ging ik steeds meer bij mijn vriend slapen en fietste ik in de ochtend naar huis om daar te werken. Mijn huis werd zo een soort van kantoor, wat erg prettig was. Wat ook fijn was; om in de ochtend even buiten geweest te zijn. Meteen even wat frisse lucht, verkoelende regen of juist verwarmende zonnestralen op mijn gezicht.

Naar buiten gaan is goed voor je fysieke en mentale gezondheid. In de winter is het weer misschien niet zo uitnodigend om lekker naar buiten te gaan, maar het is wel goed voor je; met name in de ochtend. In het ochtendlicht zitten namelijk veel blauwe lichtgolven. Deze blauwe lichtgolven remrem de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Naar buiten gaan in de ochtend zorgt er dus voor dat je wat beter wakker kan worden. Een andere tip op dit gebied is om in de ochtend veel licht je huis in te laten schijnen. Meer redenen om naar buiten te gaan lees je in de blog ‘10 redenen om naar buiten te gaan‘. Mocht je nou echt niet naar buiten kunnen of willen, dan vang je zo ook wat van dat blauwe licht op.

Maak het gezellig binnen

In mijn studententijd besteedde ik niet zo veel aandacht aan de binnenkant van mijn huis. Ten eerste had ik natuurlijk minder geld, maar ik vond het ook lastig om op die manier – en andere manieren – goed voor mezelf te zorgen. Toch kan een fijn huis een wereld van verschil maken in hoe je je voelt, ervaar ik nu. Als het buiten nog donker is, doe ik in de ochtend en avond gezellig de kerstlichtjes aan en ik zorg ervoor dat het lekker ruikt. Ik heb fijne pantoffels en probeer mijn huis – zo goed en zo kwaad als ik dat kan, want het is niet mijn sterkste punt – opgeruimd en schoon te houden. Je omgeving kan zoveel uitmaken in hoe je je voelt. Voor je omgeving zorgen is dus ook een beetje voor jezelf zorgen.

Zeker nu we buitenshuis even wat minder kunnen doen, is dit misschien wel een uitgelezen kans op je op de binnenkant van jouw huis te storten. Dit kan een fijn project worden waar je je tijd meteen mee kan invullen, maar het mag ook gewoon in kleine dingetjes zitten. Het is maar net wat bij jou past en waar jij behoefte aan hebt. Wat maakt jouw huis jouw thuis?

Gezond eten en let op voldoende vitamines

Voldoende en gezonde voeding is altijd belangrijk. Voeding houdt zowel je lichaam als je hoofd gezond door energie, bouwstoffen, vitamines en mineralen te leveren. Ja, voeding heeft ook invloed op je mentale gezondheid. Ook je hersenen zijn een orgaan en werken op de voeding die jij jezelf geeft. Voor goed werkende hersenen heb je dus ook goede voeding nodig. En in jouw hersenen gebeurt van alles, ook op gebied van stemming natuurlijk.

Tijdens de donkere dagen zal je waarschijnlijk het snelst een tekort aan vitamine D krijgen, omdat zonlicht daar ook invloed op heeft. Vitamine D is belangrijk voor een goede werking van je spieren, immuunsysteem en ook je mentale gemoedstoestand. Een tekort aan vitamine D kan leden tot somberheid en vermoeidheid. Bij de huisarts kan je laten nakijken of je hier – of aan andere vitaminen en mineralen – tekorten in hebt. Lees voor meer informatie ook eens de blog  ‘Winterdip? Denk aan vitamine D‘.

Kom in beweging, op een gezonde manier!

En als je lichaam dat toelaat, want beweging is niet altijd gezond voor iedereen. Bij vragen of twijfels hierover kan je altijd contact opnemen met jouw huisarts of behandelaar. Maar over het algemeen kan je wel stellen dat het goed voor je is om te bewegen. Een mooie aanvulling hierop is de blog ‘Body Positivity; nieuwe inzichten‘ van Lonneke. Over hoe beweging niet altijd iets te maken hoeft te hebben met het vormen van je lichaam, maar dat het ook andere doelen kan hebben. Dat wordt ook omschreven in de blog ‘26 redenen om te sporten‘. Bewegen hoeft echter helemaal niet te betekenen dat je keihard moet sporten. Een stukje fietsen, wandelen of zelfs het huis schoonmaken is beweging. Bij een winterdip wordt wel aangeraden om lekker buiten te bewegen, want dan zie je meteen wat meer daglicht.

Contact met je omgeving en dingen om naar uit te kijken

Tot slot helpt het om in contact te blijven met je omgeving en dingen te plannen waar je naar uit kan kijken. Je hoeft het tenslotte niet alleen te doen. Dat kan in de coronaperiode wat lastiger zijn. We zitten gebonden aan regels die ervoor zorgen dat we niet zo makkelijk in groepen kunnen afspreken en we moeten anderhalve meter afstand houden van elkaar. Sommige familieleden of vrienden kun je misschien helemaal niet zien, omdat ze in een risicogroep vallen. Of misschien val jij zelf wel in een risicogroep. Hierdoor kunnen gevoelens van eenzaamheid ontstaan, die je er zeker bovenop je winterdip niet bij wilt hebben.

Gelukkig zijn er allerlei manieren om tijdens de coronacrisis toch contact te blijven houden. Ze zijn misschien niet altijd ideaal, maar wel belangrijk om je voor in te zetten, want eenzaamheid weegt zwaar. Hoe je contact kan blijven houden ondanks corona, daar schrijf ik over in de blog ‘Coronavirus; sociaal contact behouden‘. Bij het schrijven van deze blog zijn de maatregelen wel wat soepeler dan in het begin. Er is op dit moment dus wel het een en ander mogelijk wat betreft het doen van leuke dingen op anderhalve meter afstand. Zo heb ik zelf een zeefdrukcursus op anderhalve meter afstand gevolgd en ga ik naar een theatervoorstelling waar je ver genoeg uit elkaar zit. Hopelijk blijven dit soort dingen deze winter mogelijk. Probeer deze uitjes dan zeker te plannen om ergens naar uit te kunnen kijken. Dat brengt weer wat plezier in de dagen. Van de voorpret tot het nagenieten! 

Hoe zorg jij deze herfst en winter goed voor jezelf?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Irene

Geschreven door Irene

Reacties

36 reacties op “Coronavirus; winterdepressie”

 1. Wat fijn om dit bij de hand te hebben! Ik zie nu al erg op tegen deze winter šŸ™

 2. Het is belangrijk om je aan de maatregels van de overheid te houden.
  Maar ik ga voor geen goud zomaar een vaccin nemen!
  Geen troep in mijn dierbare lichaam waar ik er maar 1 van heb!

  1. Volgens mij staat er ook nergens in de blog dat dit moet. Alleen dat de maatregelen tot die tijd waarschijnlijk nog wel zo scherp blijven. Jij besluit zelf of je wel of geen vaccin neemt.

   1. Dat klopt maar de overheid gaat dit vaccin mischien wel verplicht stellen.

    1. Nee hoor. Dat kan wettelijk niet eens. Sorry maar dit is echt paniekzaaien wat je doet.

     1. Je kent haar niet eens en je kunt niet in haar hoofdkijken dus niet zomaar oordelen dat is wel heel makkelijk via internet.

     2. Ik hoef haar niet te kennen. Ik lees gewoon wat er staat. Net zoals jij. Jij oordeelt nu toch ook over mij? Grappig altijd die ‘moraalridders’

    2. Voor iedereen die hier bang voor is; dat vaccin word niet verplicht, er is geen enkel vaccin in Nederland verplicht.

     1. Precies!!

 3. Waar ik nu best tegenop zie en opnieuw stress door ervaar is het afschalen van de reguliere zorg. Ik zou deze week geopereerd worden en deze operatie is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Ik zag enorm uit naar deze operatie dus ik baal als een stekker. Ook in de ggz wordt de zorg langzaam weer zoals in het voorjaar. Videobellen en minder mogelijkheden bij crisis. Omdat de winterperiode met daarbij de depressie bij mij makkelijk tot een crisis kan leiden, maakt dit het wel extra spannend.
  Ik probeer zoveel mogelijk sociaal contact (op afstand) te hebben. Me alvast bezig te houden met zelfgemaakte sinterklaascadeautjes hihi. Op tijd proberen aan te geven als ik me niet veilig voel. En ook als ik niet de deur uit hoef toch een rondje te maken met mijn scootmobiel. Ff de wind door mijn haren.

  1. Knap dat je al zoveel hebt kunnen bedenken wat jou helpt! Ga ik ook proberen.

 4. Deze dingen helpen ook echt weet ik uit ervaring, alleen soms nog mezelf ertoe zetten om ze ook uit te voeren šŸ˜‰ maandag gelukkig weer een weekje lichttherapie volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *