Body positivity; nieuwe inzichten

 

Na maanden niet aan sport te hebben gedaan, ben ik recentelijk weer wat gaan bewegen. In eerdere blogs nam ik jullie al mee in mijn eigen 'aankomexperiment' en de manier hoe ik mijn lichaam ervaar. Ik denk dan ook dat ik op dit moment vrij 'body positive' in het leven sta.

Al eerder schreef ik de blog 'De keerzijde van body positivity'. Hierin besprak ik een aantal moeilijkheden die ik ervoer rondom de hele beweging. Het schrijven van deze blog heeft mij aan het denken gezet. Ik ben tot een aantal conclusies gekomen over mijn lichaam die ik in deze blog graag met jullie deel. 

Ontkenning van het proces

Terwijl ik bezig was met aankomen, beperkte ik ook het sporten. Niet eens heel bewust. Ik had toch al een tijd niet echt gesport en ik deed verder ook geen moeite om het op dat moment op te gaan pakken. Die behoefte had ik gewoonweg niet. Natuurlijk is dit helemaal prima, maar ik denk dat mede hierdoor ik het idee ontwikkelde dat lichaamsacceptatie en sporten niet hand in hand kunnen gaan. Je kunt niet je lichaam accepteren als je tegelijkertijd ook hardloopt. Ik ben het hier nu niet meer mee eens, maar ik kan hier nu wel op reflecteren. Ik zag sport namelijk nog steeds alleen als een manier om af te vallen.

Ondertussen weet ik dat sport meer is dan puur een tool om af te vallen. Het wordt inderdaad gebruikt om fit te worden en op gewicht te blijven, maar je kunt het ook doen ter ontspanning, als een manier om met vrienden bij te kletsen, om je geest te verruimen en om nog veel meer redenen. En dat vergat ik even. Ik dacht oprecht dat, zodra ik weer zou gaan hardlopen, dat meteen ook betekende dat ik mijn 'nieuwe' lichaam niet accepteerde. Dat ik wil weer wilde afvallen. Dat ik niet meer 'body positive' zou zijn. Op een manier maakte ik mezelf bang om af te vallen. In mijn hoofd zou dat een soort bevestiging zijn, ontkenning van mijn proces. En omdat ik mijn hele leven al gesport had juist om af te vallen, moest ik hier dus mee ophouden. 

Body positive betekende voor mij op dat moment mijn lichaam accepteren nadat ik aan was gekomen. Ik kom nu tot de conclusie dat dit niet perse mijn definitie is en hoeft te zijn. Ik vind nu dat body positive betekent dat je voor je lichaam zorgt. Naar je lichaam luistert. Vooral niet oordeelt. Je hoeft niet altijd van je lichaam te houden, maar op een respectvolle manier met jezelf omgaan is in mijn ogen wel belangrijk. 

Daarnaast had ik ook sterk het idee dat slanke mensen niet 'body positive' konden zijn. Ironisch genoeg ontkrachtte ik met deze gedachtes juist waar de hele beweging voor staat. Afvallen betekent niet automatisch dat je niet van je lichaam kunt houden. Zo kan het voor sommige mensen juist ook gezond zijn om wat af te vallen en is dat misschien juist wel heel body positive. Ook aankomen betekent niet per definitie dat je je lichaam niet kunt accepteren. Mij heeft het destijds juist goed gedaan om mijn setpoint te onderzoeken. 

Het is goed

Groei gaat niet over afvallen. Groei gaat niet over aankomen. Groei gaat over het proces dat ik zojuist beschreef. Het besef dat ik mijn lichaam kan en mag geven waar het om vraagt. Of dat nou een rondje hardlopen is, of een zak chips: het mag allemaal naast elkaar bestaan. Ik ben van mening dat het vooral belangrijk is dat we niet oordelen. Niet over elkaar, maar vooral ook niet over onszelf.

Ik vind het jammer dat, ook in de body positivity beweging, de focus nog zo erg ligt op het lichaam. We zijn meer dan dit lichaam waar we ons soms zo op richten. Ik ben destijds bewust aangekomen en ik waardeer mijn lichaam meer dan ooit. Natuurlijk zijn er dagen dat ik mijn lichaam 'even niet zo voel', maar het lukt me om ook op deze dagen mijn lichaam te accepteren en te geven wat het nodig heeft. Ik hoef niet te minderen, ik hoef niet af te vallen of aan te komen voordat het goed is. Mijn lichaam is goed, elke dag. Ik merk dat bewegen mij goed doet, evenals lekker eten. Ik draag wat ik wil en ik probeer actief te luisteren naar de grenzen en wensen van mijn lichaam. En ik denk dat dit voor mij body positive zijn betekent.

Wat betekent de term 'body positive' voor jou? 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en diëtisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anoniem - Woensdag 17 juni 2020 14:19
tja,jullie drinken de laatste tijd veel wijn.Dat doe ik weer niet.
Flo - Woensdag 17 juni 2020 20:16
Wat je hiermee bedoelt te zeggen snap ik niet. Vind het wel een mooie aanleiding om te zeggen dat ik het heel erg waardeer dat een wijntje of biertje hier en daar door de redactie niet onder stoelen of banken wordt gestoken!
A. - Woensdag 17 juni 2020 14:24
Wat een ontzettend fijne en gave blog en wat een mooi proces heb je doorgemaakt, Lonneke. Met als conclusie: jouw lichaam en geest zijn samen jouw gids in wat je nodig hebt en die kunnen alleen goede aanwijzingen geven bij goede zelfzorg.

Ik lees een ontkoppeling van gedachten, overtuigingen en angsten die je aan sporten had gegeven. Je beschrijft het prachtig. Dank dat je de inzichten deelt. Ik heb helaas nog steeds last van de overtuigingen die ik heb geplakt op eten en bewegen: bang dat ik een terugval krijg als ik toegeef aan mijn zin aan een (volwaardige) salade in de middag, bang dat ik weer eetbuien krijg als ik toegeef aan mijn behoefte aan friet, bang dat mijn beweegdrang weer opspeelt en mijn eetstoornis weer terugkomt als ik de behoefte voel om te bewegen.

Deze blog vind ik dan ook heel helpend. Duizendmaal dank.
Femke - Woensdag 17 juni 2020 16:53
Prachtige reactie. Mooi verwoord in het kort wat hier bedoeld wordt.

Ik wens je toe dat je het ook leert toepassen. Uit eigen ervaring weet ik dat het kan. Herken precies jouw gedachten.

Aangaan van wat je nog niet durft en de eventuele gevolgen ervan er laten zijn hielp mij onder andere. Val dan eventueel terug in een oud patroon als het mocht gebeuren. Maar toch ben je dan alsnog een stap verder; je hebt jezelf bijv die friet toegestaan. Dat is al heel wat. En kijk dan wat er gebeurde waardoor je eventueel terugviel. Dat onderzoeken kan ook alleen pas dan. En dan kun je weer verder fine tunen. En zo ben je op weg en die weg is soms lang, maar hij is te bewandelen.

Liefs
exy - Woensdag 17 juni 2020 14:52
wat voor mijzelf beter werkt is de gevoelens die ik heb bij mijn lichaam te accepteren zoals ze zijn zonder oordeel
ik heb door veel mindfulness, meditatie en zelfcompassie oefeningen dit geleerd
dat betekent dat ik soms mijn lichaam heel mooi vindt, fijn vindt... en soms betekent het dat ik iets minder mooi vindt
en het is allemaal oke, het mag er allemaal zijn, ik hoef geen oordeel te hebben over mijn oordeel. sinds ik mijzelf toesta om ook dingen minder mooi te vinden, merk ik dat er opeens ook heel veel ruimte is voor dingen die ik wel mooi vind, omdat het andere niet zo veel ruimte meer op hoeft te nemen
door dingen geen taboe meer te maken komt er opeens veel meer ruimte en vrijheid
denk ik nu nog wel eens negatief over mijzelf en over mijn lichaam? ja zeker, maar lang niet meer zo veel als vroeger
dan denk ik: 'ik voel me nu rot, dat is oke, we voelen ons allemaal wel eens rot over ons lichaam. het mag er zijn' en soms denk ik ook 'ik voel me goed over mijn lichaam, dat mag er zijn, we voelen ons allemaal wel eens heel goed over ons lichaam'
door die wisselingen in te zien en met die golven om te leren gaan ben ik mijzelf en mijn lichaam uiteindelijk veel positiever gaan zien. dus dit is mijn vorm van body positivity: alles mag er zijn, het is goed zoals het is.
Hi - Woensdag 17 juni 2020 14:57
Hoi exy, hoe heb je dat geleerd? van wie ik wil dat ook leren
exy - Woensdag 17 juni 2020 15:00
ik heb je berichtje gelezen, ik antwoord vanavond even op je vragen!
Femke - Woensdag 17 juni 2020 16:55
Mooi hoor dit exy. Heel mooi.
Arwen - Woensdag 17 juni 2020 15:14
Hallo Lonneke ik vind het altijd fijn om je blogs te lezen ze zijn altijd positief en ik vind je een vriendelijk persoon
Femke - Woensdag 17 juni 2020 16:57
Bedankt voor deze blog Lonneke. Vind hem steengoed.
idril - Woensdag 17 juni 2020 19:16
Echt alles in mij trekt samen als ik ' body positive' lees. Ik ben zo vreselijk klaar met die term...
' gewoon' van jezelf houden, daar hoeft geen term aan vast te zitten
Sandra - Donderdag 18 juni 2020 07:27
Het gaat juist niet perse om 'van jezelf houden' maar om acceptatie. Je hoeft niet altijd perse van jezelf of je lichaam te houden om het toch te accepteren en je leven te leven.
Lisa - Woensdag 17 juni 2020 22:38
Voor mij is body positivity niet hetzelfde als steeds positief zijn over mijn lichaam. Dat kan niet altijd namelijk want soms voel ik me misselijk of moe of slaperig of zwak of vind ik bepaalde delen niet zo mooi. Andere momenten is dit weer heel anders en voel ik me fit en vind ik bepaalde delen weer wel mooi.
Bestaande overtuigingen kritisch onder de loep nemen, dat vind ik body positivity of hoe je het wilt noemen. Alle smaken zijn er op de wereld dus proberen te voldoen aan verwachtingen (of eigenlijk: de verwachtingen die je DENKT dat een ander heeft) is zonde van je energie :)

Mooie quote:
"You can be the most juicy, fresh, tastful peach in the world.. but there definitely will be someone who don't like peaches"

Liefs en een warme knuffel voor ieder die dit leest.
Anne - Donderdag 18 juni 2020 07:46
Bodypositivity kan ook zijn dat je op een volwassen manier naar je lichaam kijkt.
Je hebt jezelf leren kennen en je lichaam is /voelt niet meer als een object . Je hebt geleerd dat je samen heel wat hebt moeten verduren en ook dat je samen van veel dingen hebt kunnen genieten. Je bent vrienden en je wilt daarom zo goed mogelijk voor elkaar zorgen. Je lichaam staat tot je dienst en jij ziorgt zo goed als je kan dat je lichaam dat kan blijven doen.

Het is geen oppervlakkige liefde je houdt onvoorwaardelijk van jezelf en je lichaam ook op dagen dat je je niet goed of mooi voelt.

Ik denj je relatie met je lichaam zegt heel veel over of je wilt groeien als mens en hie je ook naar anderen kijkt of met anderen in relatie staat.


Anne - Donderdag 18 juni 2020 08:04
.... Want als je kritisch naar jezelf bent ben je dat ook vaak naar anderen al zeg je of denk je van niet.
Leer ook het mooie in anderen zien, wie dan ook, en echt waarderen zonder afgunst, dan kan je het ook bij jezelf ontdekken en vice versa.
En respecteer je jezelf en je eigen mogelijkheden en onmogekijkheden doe je dat hopelijk ook bij anderen.