26 redenen om te sporten

 

Het speelt voor iedereen wel een rol in het leven. Ofwel door er veel mee bezig te zijn, ofwel om het steevast te vermijden, ofwel omdat er telkens een nieuwe balans in gezocht moet worden: sporten. Iedereen is er op een manier mee bezig en tegelijkertijd is het eigenlijk iets heel persoonlijks. Er zijn ongelofelijk veel redenen te bedenken waarom je zou willen sporten. Misschien heb jij voor jezelf één duidelijke reden of is het meer een combinatie van factoren die voor jou belangrijk zijn. Één ding is zeker, je kunt door veel verschillende factoren gedreven worden om te gaan sporten.

Zowel intrinsiek als extrinsiek kun je geprikkeld worden om te gaan bewegen. Weinig redenen zijn fout, maar het kan wel belangrijk zijn om jouw persoonlijke reden te achterhalen. Waarom sport jij eigenlijk? En sta je ook achter de reden die jou drijft? Zorgt het voor een gezonde balans of is het een combinatie van ongezonde argumenten? Wat het ook is, misschien herken je iets uit het onderstaande rijtje en kun je erachter komen wat voor jou belangrijk is als het gaat om sporten.


Fotografie: antaresqsq

1. Goed voor je humeur

Tijdens het sporten komen allerlei stoffen vrij die bevorderlijk zijn voor je humeur. Het vrijkomen van endorfine zorgt voor een 'geluksgevoel' en werkt weerstandverhogend en pijnonderdrukkend. Een flinke lachbui triggert dit stofje trouwens ook, omdat je dan ook een tijdje onvoorspelbaar spieren samentrekt.

2. Mensen leren kennen

Voor de sociale contacten kan sporten ook een goede reden zijn. Op een club of bij je team leer je mensen kennen en heb je een gezamenlijk doel. Ook dat bevordert de teamspirit en nodigt vaak uit om na het sporten nog even een drankje te doen samen.

3. Motorische ontwikkeling

De meeste motorische ontwikkelingen worden aangeleerd door middel van spelen. Sport en spel kan dus een goede manier zijn om je motorische ontwikkeling te verbeteren. Grove motoriek heeft betrekking op het coördineren van je hele lichaam. Fijne motoriek is belangrijk bij kleine handelingen, zoals schrijven. Door je lichaam op een specifieke manier te trainen kun je bijvoorbeeld stabieler worden in bewegingen of juist leniger worden. Misschien is dat net iets wat jij kunt gebruiken op dit moment.

4. Spierontwikkeling

Puur voor het ontwikkelen van je spieren kun je natuurlijk ook gaan sporten. Misschien wil je sterker worden in je armen? Of je buik sterker maken, omdat je dan stabieler staat? Ook kan het sterker maken van bepaalde spiergroepen helpen om lichamelijke klachten te verminderen. Vaak kun je dan gericht met krachttraining aan de slag en is het slim om met een trainer een schema te maken.

5. Voorkomen van blessures

Als je blessuregevoelig bent of in het verleden een blessure hebt gehad, kun je er goed aan doen om preventief te blijven sporten. In beweging blijven houdt je spieren soepel en is goed voor je gewrichten. Als je dan een sprintje moet trekken naar de bus of tijdens de verhuizing moet sjouwen, kan het schelen als je gewend bent om in beweging te zijn. 

6. Gezond oud worden

Het is heel persoonlijk hoe jij je leven in wilt richten en waar jij je goed bij voelt. Hoe wil jij oud worden en wat vind jij belangrijk? Het kan een motivatie zijn om te sporten als je gezond en fit oud wilt worden. Niet dat je zonder sport niet gezond oud kunt worden, maar misschien voel je je er goed bij om dagelijks te blijven bewegen.

7. Beter worden in een sport

Als je een sport leuk vindt en je wilt er beter in worden, is het slim om die sport regelmatig te beoefenen. Hoe meer je traint, hoe beter je wordt in een bepaald spel of een bepaalde beweging. 


Fotografie: yellowteapot

8. Afvallen

Als je af wilt vallen kan sport een middel zijn om dat doel te bereiken. Het wordt vaak aangeraden en we lezen het overal; hoe belangrijk bewegen is in combinatie met gezond eten. Daar is natuurlijk niets mis mee, mits je het op een gezonde manier kunt doen. Met een gezond lijf en een gezond hoofd voel je je vaak een stuk beter. Een eetstoornis kan hier geniepig doorheen fietsen of gebruik van maken, dus dat is iets om waakzaam voor te zijn. Als je wilt sporten om af te vallen kan het slim zijn om daar een professional bij in te schakelen. Bijvoorbeeld een diëtist en/of een personal trainer. Deze kijkt met jou me en jou begeleiden op alle vlakken die van belang zijn tijdens dit proces.

9. Aankomen

Daarnaast kan sporten ook een manier zijn om aan te komen. Wanneer je spieren sterker worden, wordt je lichaamsgewicht ook zwaarder. Als je sterker wilt worden of als het voor jou goed voelt om wat meer lichaam te 'kweken', kan sporten daar een goede manier voor zijn. Ook hierbij geldt; doe het niet alleen, maar schakel hulp in. Je kunt jezelf ook teveel belasten als je veel wilt gaan sporten en je gezondheid is het allerbelangrijkste.

10. Conditie verbeteren

Je algehele conditie kan best een verschil maken gedurende de dag. Misschien maak je lange dagen op werk of vraagt therapie veel van je. Veel verschillende dingen in het leven kunnen iets van je vragen en goede lichamelijke conditie kan prettig zijn als je alles vol wilt houden. Ook is het fijn als je een sprintje naar de bus moet trekken en je dan niet helemaal buiten adem aankomt. Simpele manieren van bewegen kunnen op een ontspannen manier al bijdragen aan je conditie en uithoudingsvermogen.

11. Algemene gezondheid

Sporten zorgt ervoor dat endorfine vrijkomt, helpt stress verminderen, stimuleert de bloedcirculatie, houdt botten en gewrichten soepel en kan op een gezonde manier energie geven. Het kan voor een gezonde balans zorgen voor zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid. Voor je algemene gezondheid kan het dus goed zijn om te sporten. Iedereen is anders, dus hoe jij wilt bewegen hangt af van wat voor jou belangrijk is. Er is geen goed of fout, als het maar iets positiefs toevoegt.

12. Plezier

Sporten puur voor je plezier! Veel redenen zijn prima, maar dit is misschien wel de beste en leukste reden om aan een sport of spel te beginnen. Omdat je er gewoon lol aan beleeft en er energie van krijgt. Je hebt er elke keer weer zin in!

13. Druk vanuit de samenleving 

Je hebt het zoveelste boek voorbij zien komen over bewegen. Je scrolt nogmaals langs tien redenen om je vandaag in te schrijven bij de sportschool. Al je vriendinnen doen het. Je collega’s zijn ook nog eens gaan CrossFitten. Sporten hoort erbij voor je gevoel. De druk om mee te doen, om ook te moeten sporten, kan ontzettend groot zijn. Misschien voel je je gedwongen om mee te doen of een beetje zwak als je niet druk in de weer bent met de nieuwe sportleggings en fitness-apps. Sporten wordt gezien als iets goeds en gezonds, maar jij bepaalt uiteindelijk natuurlijk in welke mate dit voor jou geldt. Probeer dicht bij jezelf te blijven, dan haal je er voor jezelf ook het meeste uit.

14. Structuur

Sport kan ook een rol spelen in het behouden van structuur in je dagelijks leven. Een vast dagelijks ritme kan heel veel rust geven; het is maar net hoe veel behoefte je hebt aan regelmaat. Op vaste dagen en tijden in de week gaan sporten of bewegen kan houvast bieden en een positieve uitwerking op je stemming hebben.

15. Stress verminderen

Door meer of minder intensief te bewegen kun je stress verminderen. Het stresshormoon wordt door het sporten afgevoerd. Daarom voel je je erna vaak wat 'leger' of lichter en meer ontspannen.

16. Je hoofd leegmaken

Sporten staat ook wel bekend als een manier om je hoofd leeg te maken, je focust je even op iets anders en je lichaam is alleen maar bezig met die bepaalde sport of beweging. De focus gaat even af van de dagelijkse dingen; je hebt afleiding. En dat kan soms heel belangrijk en fijn zijn.


Fotografie: biosss91

17. Revalidatie

Wanneer je moet herstellen en revalideren kan sport daar een handje bij helpen. Na een operatie, na een blessure of na andere lichamelijke klachten kan het zijn dat je moet revalideren. Sport kan een onderdeel zijn van het revalidatie traject, wat doorgaans altijd onder begeleiding van een professional gebeurt.

18. Het hoort bij je fysiotherapie

Bij lichamelijke klachten, of lichamelijke klachten met een psychische oorzaak, kan het zijn dat je bij de fysio terecht komt. Fysiotherapie is fysieke therapie die helpt om beter te kunnen bewegen en pijn te verminderen. Soms kun je, naast liggen op een behandel-bank, ook terechtkomen in een sportzaal. Dan is sport en bewegen ook onderdeel van de therapie. Hier leer je om bepaalde bewegingen anders te maken, je lichaam sterker of stabieler te maken, met als doel om minder klachten te hebben.

19. Topsportcarrière 

Hoewel topsport niet per se de meest gezonde manier van leven is, kan het natuurlijk wel jouw roeping zijn. Wanneer je talent en veel liefde voor een sport hebt, kun je topsport gaan bedrijven en er (helemaal of voor een deel) je carrière van maken. Jouw sport is dan, meer dan gemiddeld, een deel van jouw leven en daar is waarschijnlijk alles op ingericht. Dat is ook nodig om het zo goed en gezond mogelijk vol te kunnen houden.

20. Vanuit je eetstoornis

Ook je eetstoornis kan een behoorlijk dominante rol spelen als het gaat om sporten en bewegen. Niet bewegen voelt misschien lui, niet sporten voelt alsof je meteen kilo’s aankomt, niet wandelen voelt als controleverlies. Sporten kan een verslaving worden en bewegingsdrang is dan de enige manier om nog rust te vinden. Terwijl het je juist verder de eetstoornis in kan trekken. Praat erover en blijf er niet alleen mee zitten. Met de juiste hulp kun je hier vanaf komen en herstellen. Sporten vanuit je eetstoornis geeft uiteindelijk nooit waar je naar verlangd en kan bovendien schadelijk zijn op lange termijn.

21. Beter slapen

Je kunt ook sporten voor een betere nachtrust. Eigenlijk is je algehele gezondheid daar ook een belangrijke schakel in. Door een goede balans tussen moe zijn in je hoofd en moe zijn in je lichaam, kun je vaak beter in slaap komen. Als je lichaam zich heeft ingespannen, kunnen je spieren vaak beter ontspannen in de nacht.

22. Zonde van het geld 

Klinkt suf, maar het kan een reden zijn natuurlijk. Je hebt een abonnement of een seizoen vooruitbetaald en je vindt het zonde om er geen gebruik van te maken. Weggegooid geld; dat is even de voornaamste reden dat je jezelf er nog naartoe sleept. Misschien is dit voor jou een goede stok achter de deur om er wat regelmaat in te houden. Of je laat je abonnement aflopen en wilt toch niet al het geld weggegooid hebben. Probeer voor jezelf te kijken of het sporten nog wel iets bijdraagt aan je dagelijks leven of hoe je het op de lange termijn het liefste zou willen. Bij een teamsport kan het zijn dat je het seizoen af moet maken en als je contributie hebt betaald voelt dat misschien ook een beetje zonde. Door in overleg te gaan met de club of de sportschool, is er soms wel meer mogelijk dan je denkt.

23. Zelfvertrouwen

Iets overwinnen en iets nieuws leren, dat zijn beiden aspecten die in sport voor kunnen komen én die iets doen met je zelfvertrouwen. Het zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen een boost krijgt als je iets nieuws probeert of iets nieuws aanleert. Misschien is er iets dat je heel graag zou willen doen, maar heeft iets je al die tijd tegengehouden? Heroverweeg dan dat nog eens, want vandaag is misschien wel het perfecte moment om jezelf dat cadeau te doen!

24. Erbij willen horen

Deze lijkt een beetje op punt 13 (druk vanuit de samenleving), maar in dit geval komt de druk eigenlijk meer vanuit jezelf. Misschien wil je heel graag bij een groep horen. Als iedereen zich geweldig lijkt te voelen door die yogales op zondagochtend of die hardloop club zo ontzettend hecht lijkt te zijn, is het best begrijpelijk dat je daarbij zou willen horen. Er is ook niets mis met ergens bij willen horen, als het maar bij jou past en je niet over je eigen grenzen gaat.

25. Een hype

Elke week lijken er wel nieuwe dingen het beste voor je te zijn. Ook op het gebied van sport en bewegen zijn er telkens nieuwe hypes en nieuwe rages. Natuurlijk prima om met alle winden mee te waaien en telkens iets nieuws te proberen, maar ook hierbij geldt; kijk wat bij jou past. Je hoeft niet overal aan mee te doen, maar het mag natuurlijk wel.

26. Levenslessen

Het leren omgaan met winst en verlies. Leren omgaan met het spelen in een team en rekening houden met elkaar. Trainen voor een doel en jezelf proberen te verbeteren. Allemaal aspecten die waardevol kunnen zijn om te leren, omdat het eigenlijk lessen zijn die je in het hele leven kunt gebruiken. Sport kan daar een goed middel voor zijn, om op kleine schaal daarin te ontwikkelen en jezelf te leren kennen.

Wat is jouw reden om wel of niet te sporten?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anonieme - Donderdag 16 januari 2020 13:43
Om contact te maken met m’n lichaam.
Marije - Donderdag 16 januari 2020 14:58
Mijn reden om niet te sporten:
Zelfbescherming en minder focus op mezelf en op mijn lijf♥️
Sterre - Donderdag 16 januari 2020 16:10
Dit! ❤
Lisa - Zaterdag 18 januari 2020 00:06
Jaaaa dat💋💕
Eline Sarah - Donderdag 16 januari 2020 15:03
Had dit echt even nodig!! Tnxx voor de nieuwe motivatid!!
Tiger Lily - Donderdag 16 januari 2020 15:15
Ik geef zelf les op de sportschool ( combat en shbam ) het is voor mij m'n uitlaat klep, m'n passie, motivatie.. alles!
En dat ik mensen mag motiveren in hun doelen is geweldig
Anoniem - Donderdag 16 januari 2020 15:38
Komt er ook nog een post achteraan met 26 redenen om niet te sporten? :)
Lost girl - Donderdag 16 januari 2020 17:23
Die zijn er meestal. Alle redenen tegen bewegingsdrang of om sporten vanuit verkeerde motivatie tegen te gaan. Blij dat er eindelijk es iets positiefs over geschreven wordt :).

Ik zie er altijd als een berg tegenop om naar de sportschool te gaan. Alle smoesjes om niet te gaan worden afgewogen haha. De enige reden blijft omdat ik af moet vallen en omdat het uiteindelijk pijnklachten zou kunnen verminderen. Maar een fijn gevoel krijg ik er niet van en het slurpt energie. Ik denk dat het gewoon iets is waar ik me toe moet blijven dwingen omdat het goed voor je is en mijn hoofd gewoon moet laten zeuren en klagen haha.
Ann - Donderdag 16 januari 2020 23:07
Ha Lost Girl, ik lees vaker je reacties en volgensmij heb je het best zwaar en ik wil je zo even een hart onder de riem steken.
Ik hoop dat je doorzet en gaat sporten. Als de sportschool niet bij je past, dan misschien iets anders wel! Sterkte!
Lost girl - Zaterdag 18 januari 2020 10:06
Hey Ann,
Wat superlief berichtje van je! Het is op dit moment flink doorbijten inderdaad.

Heb nu bedrust dus bewegen lukt ff helemaal niet, maar als ik hiervan hersteld ben ga ik me naar het zwembad slepen haha. Ik heb indicatie voor begeleiding dus ik moet dat ook gewoon in gaan zetten. Ik ga binnen de organisatie waar ik woon nog wel kijken of ze ook andere sporten hebben. In een team vind ik wel wat eng, omdat het doet denken aan gym op school brrr. Tis idd een kwestie van uitproberen en zoeken denk ik.

Nogmaals dank voor je reactie💛
Fiona - Donderdag 16 januari 2020 16:24
"Je hoofd leegmaken" is voor mij de belangrijkste :) Tijdens het sporten heb ik ook nooit mijn smartphone bij me, is de ideale me-time.
S* - Donderdag 16 januari 2020 19:57
Ik vind dat je topsport prima met een gezonde manier van leven kan samenvallen. Ben benieuwd waar dit oordeel vandaan komt. Mijn grenzen verleggen middels een fysieke uitdaging stimuleert juist ook mijn zelfzorg en zorg voor mijn lichaam.
Kol - Donderdag 16 januari 2020 23:42
Dat ben ik met je eens! Als uitvoerend danser, wat ook tot topsport behoord, durf ik zeker te zeggen dat ik een gezonde manier van leven heb gevonden.

Het leren verleggen van grenzen in fysicaliteit kan, naar mijn mening, ook zelfvertrouwen geven om ook op andere gebieden uitdagingen aan te gaan en grenzen te verleggen
w - Donderdag 16 januari 2020 20:02
Ik heb altijd zo van sport gehouden. Als ik geen eetstoornis had gehad, zou ik er zoveel mee bezig zijn geweest, maar dan voor FUN,al was het op vrijwillige basis, om samen met anderen iets met, in sport te doen. Nu doe ik het altijd alleen, alles wat je alleen kunt doen, fietsen, wandelen, oefeningen doen, maar door nog steeds eetstoornis helaas geen stabiel lichaam en energie, dus kan er niet altijd van genieten. Ik hoop dat het snel nog komt, dat ik rust en stabiel lichaam heb en nog veel van sport kan genieten!
*** - Vrijdag 17 januari 2020 00:11
Omdat het hielp tegen m'n depressie. En omdat ik merk dat ik door te sporten meer eet. Mijn eetstoornis ging nooit om kcal tellen, afvallen of sporten. In mijn hoofd zit er geen link tussen die 3, hoe gek dat misschien ook klinkt. En als ik ga sporten heb ik gewoon meer energie en meer honger waardoor ik automatisch meer ga eten en ik terug in een positieve spiraal geraak ipv vast te zitten in een depressie die me passief maakt en waardoor ik geen honger ervaar en geen energie heb om iets deftig voor mezelf te koken.