All You Can Eat en een eetstoornis

Shit, je bent uitgenodigd voor een etentje. Iets waar de meeste mensen zich op verheugen, maar jou maakt het doodsbang. En dan is er ook nog eens een tafeltje gereserveerd bij een All You Can Eat restaurant. Een ”vreetschuur”, een plek waar je jezelf te buiten kunt gaan aan van alles, een bedreiging voor je eetstoornis waardoor je uren piekert over dit etentje, in plaats van dat je erop verheugd zoals je vrienden doen. Hoe doe je dat, All You Can Eat met een eetstoornis?

Bron

Veel mensen zijn wel eens in een All You Can Eat restaurant geweest. Ik kom er ook wel eens. Verschillende tapas, sushi of spare-rib restaurants bieden zo’n mogelijkheid aan. Je betaald bijvoorbeeld 20 euro en kunt daarvoor zoveel eten als je wilt. Zo ben ik eens gaan eten bij La Cubanita, waar we de hele avond onbeperkt tapas konden eten. Super gezellig en we hebben ook allemaal lekker veel gegeten. Dat ik dat zeg, ‘’lekker veel gegeten” is misschien een beetje een gek idee. ‘’Jij hebt een eetstoornis gehad!”, zou je kunnen denken. Maar ook ik kan soms gewoon ‘’lekker veel eten” tot ik helemaal vol zit en alles heb geproefd wat ik wilde.

Met feestdagen of etentjes eten we soms wat meer dan normaal. Je eet niet je standaard bordje, maar een voor-, hoofd- en nagerecht. Al moet je niet vergeten dat dat vaak alsnog op hetzelfde neerkomt, omdat de porties daarop ingesteld zijn. Als je bij een All You Can Eat restaurant eet, kan het zijn dat je ook iets meer dan normaal eet, maar je kunt ook gewoon een normale hoeveelheid eten. Ik denk dat het bij mij verschilt. De ene keer heb ik nu eenmaal meer trek dan de andere. De ene keer heb ik nu eenmaal meer zin om van alles te proeven dan de andere keer. En zo zit ik dus ook de ene keer voller dan de andere keer.

‘’Tonnetje rond gegeten” of ‘’rollend naar huis”, zijn opmerkingen die vooraf aan het etentje bij een All You Can Eat restaurant misschien de revu kunnen passeren. Ook mijn vrienden zeggen zulke dingen. ‘’Je betaalt ervoor, dus moet je er ook zoveel mogelijk uithalen” is het motto. Toch, als ik zo naar mijn vrienden kijk, eten we eigenlijk allemaal hartstikke gewoon. Sommige eten wat meer, anderen niet. Er zitten veel pauzes tussen de gerechten, waardoor het eten wat kan zakken. Er worden nieuwe gerechten geprobeerd, omdat het kan en je altijd nog iets anders kunt bestellen. Mensen eten meer verschillende dingen, maar niet per direct ook een mega grote hoeveelheid.

Ik ook niet. Ik heb wel eens een paar keer echt meer gegeten dan gemiddeld. Maar dat doe ik thuis ook wel eens als ik een hele lekkere pasta heb gemaakt en ik trek heb ik nog een bordje. Als eten lekker is, willen we er vaak meer van. Dat ik dan dus meer eet wanneer ik gezellig en lang aan het tafelen ben, vind ik niet zo raar. Het is niet dat ik enorm opgeblazen en overvol naar huis ga, maar vol zit ik wel. Een ontzettend eng gevoel vond ik dat tijdens mijn eetstoornis. Vol zitten stond gelijk aan falen, controle verlies en dat veroorzaakte schuldgevoelens, enorme angst, compensatiedrang, piekeren en boosheid naar mezelf toe.

Toch heb ik dat overwonnen. Je kunt namelijk weer leren genieten van een volle buik na een heerlijke, gezellige avond uit eten met vrienden. Ook als dat in een All You Can Eat restaurant is. Ik zal je hieronder een aantal tips geven die jou misschien kunnen helpen als je bij zo’n restaurant gaat eten.

Bron

♦ Eten is ‘maar’ eten
Wees je ervan bewust dat eten je geen kwaad doet. Eten is niet gevaarlijk en heeft eigenlijk geen grote invloed op je. Het lijk misschien zo, door je eetstoornis, maar eten op zich is helemaal niets verkeerds. Ga je uit eten bij een All You Can Eat restaurant, dan ben je misschien bang om de controle te verliezen en eigenlijk gewoon een ‘gezellige’ eetbui te hebben in het openbaar. Of je bent bang dat je de controle verliest waardoor je meer gaat eten dan je eigenlijk wilt. Dat je toegeeft aan de verleiding.

Probeer daar rustig onder te blijven of even met iemand over te praten die weet van jouw strijd. Eten is maar eten er gebeurt niets met je wanneer je een dag wat meer eet hiervan of wanneer je die controle een avondje laat varen. Er zijn allerlei manieren waarop je deze avond toch leuk kunt maken, zonder dat je je enkel richt op het eten. Eten is maar eten, het hoort bij het leven. Een avondje uitgebreid eten met je vrienden ook.

♦ Houd het leuk voor jezelf
Het is vooral belangrijk dat de uitdaging die jij aangaat op het gebied van eten, ook haalbaar voor je is. Zie het als een van de eetstoornis experimenten. Sommige zijn eng, maar toch heel goed voor je. Anderen zijn nog wat te hoog gegrepen en zijn goed om op een andere moment in je herstel uit te voeren. Ga je uit eten in een All You Can Eat restaurant, bedenk dan voor jezelf wat een normale portie is of bespreek dit met anderen. Je kunt ook van te voren op de kaart kijken. Soms verkopen ze ook gewone maaltijden. Wil je meer lezen over uit eten gaan met een eetstoornis, lees dan dit blog eens hierover. Daarin vind je wat extra tips als het gaat om uit eten gaan.

♦ Ga niet rommelen
Door te schuiven met maaltijden in de hoop het te compenseren, maak je je lichaam enkel in de war. Ook andere manieren om te compenseren, zoals braken, laxeren of extreem lijnen of sporten zijn niet gezond. Door te compenseren zorg je ervoor dat je lichaam uit balans raakt. Dit kan er juist voor zorgen dat je in de spaarstand komt, vocht vasthoudt en dus op de weegschaal de bevestiging krijgt dat je aangekomen bent. Ga dus niet rotzooien, maar probeer juist regelmatig en voldoende te blijven eten. Je lichaam went dan aan een regelmatig eetpatroon en zal dan niet ineens aankomen na een keertje wat meer eten dan gewoonlijk.

♦ Je komt niet meteen aan
Wanneer je een dag of avondje wat meer eet, ben je misschien bang om daarvan meteen heel veel aan te komen. Je voelt je schuldig of gaat vooraf of achteraf compenseren. Zonde, want je komt echt niet aan als je een dagje wat meer eet. Daarover scheven we ook al eerder de blog ‘Hoeveel snel kun je in een dag aankomen‘ en ‘Veel gegeten, nu al aangekomen?‘ Lees dat om de boel een beetje te relativeren.

♦ Eten is je vriend, niet je vijand
Voor jou is eten misschien een heel eng iets. Het maakt je verdrietig na een eetbui of maakt je bang als je bent aangekomen. Eten is iets waarmee jij in oorlog bent. Toch denk ik dat je je bewust mag zijn van het feit dat je eigenlijk niet met eten in gevecht bent, maar dat het probleem veel dieper zit dan dat. Je bent in gevecht met je negatieve zelfbeeld, herinneringen, sombere gedachtes en pijn. Je uit dat in eten, maar uiteindelijk gaat het daar helemaal niet om.

Besef dat en vraag daar hulp voor. Je kunt leren omgaan met de problemen die ten grondslag liggen aan je eetstoornis, zodat je weer kunt leren genieten van een avondje uit eten met je vrienden. Want je problemen, die gaan eigenlijk helemaal niet over eten. Eten heb je namelijk nodig. Het voedt je lichaam, het maakt je mooi, gelukkig, gezond en fit. Eten zorgt voor je, het helpt je om je goed te voelen. Dat kun je weer leren als je daar hulp bij vraagt. 

Bron

♦ Daar istie weer
Ja, je kent deze tip waarschijnlijk al, maar ik ga hem toch nog even lekker benoemen. Vind je het lastig om uit eten te gaan in een All You Can Eat restaurant, dan kan dat soms juist een goede uitdaging zijn. Bespreek dan met de vrienden of familie waarmee je uit eten gaat hoe lastig jij dit vindt. Het kan helpen anderen op de hoogte te stellen van jouw spanning en gedachtes. Soms zakken de zenuwen dan al wat. Maar is de stap voor jou nog te groot om naar zo’n restaurant te gaan, geef dat dan ook aan. Stel dan ook meteen een andere optie of restaurant voor, waar jij al wel aan toe bent.

♦ Een gewoon restaurant
Je kunt zo’n All You Can Eat restaurant een ‘vreetschuur’ noemen, maar uiteindelijk kun je er vaak prima, lekker en gevarieerd eten. Maak het niet zo’n negatief ding in je hoofd. Zo’n restaurant is ook gewoon een restaurant. Je hebt er veel mogelijkheden en je wordt er niet dik van, omdat het een ‘All You Can Eat’ restaurant is. Ik heb tot nu toe heerlijk gegeten op de avonden dat ik bij een All You Can Eat restaurant at. 

♦ Het gaat niet om eten
Een etentje gaat natuurlijk deels om eten. Om lekkere dingen te proeven, niet zelf te hoeven koken of af te wassen en toch uitgebreid te dineren. Maar uit eten gaan, gaat vooral om de ontmoeting, de gesprekken en het contact. Richt je op de gesprekken die je voert met mensen, op liefde onderling en op het uitwisselen van ervaringen en ideeën. Een avondje uit eten, of het eten nu lekker is of niet, gaat om veel meer dan eten.

Ik hoop dat je wat hebt aan de tips en links in deze blog, zodat je de uitdaging aangaat en beetje bij beetje meer mag leren genieten van etentjes met mensen waar je om geeft. Ook als dat bij een All You Can Eat restaurant is of ergens anders.

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

36 reacties op “All You Can Eat en een eetstoornis”

 1. Er is 1 ding dat ik mis in deze blog. En dat is het feit dat je soms een eetbui niet in de hand hebt. Toen ik anorexia had was ik ook eens meegenomen naar een all you can wat met buffet. Het probleem voor mij daar was dat ik zo overrompeld werd Door al het eten dat ik zag en rook dat dat een flinke eetbui triggerde. Wat ik ook afgesproken had met mezelf: het gebeurde gewoon. Mn geest kon t nie meer aan.

  Een jaar later ging ik er weer heen en toen was ik al in herstel. Ik vond dat die eetbui echt niet nog eens mocht komen en heb toen met mijn ma afgesproken dat zij mijn “serveerster” zou zijn. Ik zag dus niks van het buffet en kon niet getriggerrd worden en at gewoon normale porties mee (want dat had mama voor me opgeschept). Dat was erg prettig in mijn herstel. Tegenwoordig ben ik gelukkig al zover dat ik weer zelf langs de buffettafels kan lopen.

  In ieder geval hielp mij dit het aller aller beste boven alles. Dus ik wilde het graag delen!

 2. Top Isa,bedankt voor de tip👍

 3. Wat ik juist prettig vind aan dit soort ‘buffet restaurants’ is dat je mee kan met een etentje en zelf je porties kan bepalen. Dat anderen zes keer opscheppen maakt niet dat jij dat ook moet doen. Juist doordat je zelf kan bepalen maakt het voor mij net iets makkelijker dan in een gewoon restaurant waar je gewoon een bord met eten voor je krijgt. Dus een All you can eat concept werkt voor mij juist beter. Bekijk het zeker ook van die kant.

 4. @Isa: Zo herkenbaar. Bedankt voor je tip
  Ik mis een beetje de tips voor eetbuien. Hoe limiteer je jezelf als je eindeloos kan eten, terwijl er in een normaal restaurant simpel een limiet opzit.

 5. Helemaal ermee eens dat het niet om het eten gaat wanneer je uit eten gaat.
  Ik hoop dat ik ook op een meer ontspannen manier dit soort dingen zal kunnen doen.
  Zo’n buffet restaurant vind ook ik makkelijker omdat ik dan zelf kan kiezen wat en hoeveel ik eet.Zo’n groot bord eten voor mijn neus in een gewoon restaurant vind ik juist veel angstiger.Maar of het goed is gegaan heeft voor mij niet meer te maken met of ik goed /netjes gegeten heb,maar of ik het leuk en gezellig heb gehad.

 6. Zouden jullie een blog willen maken over op vakantie zijn in een all-inclusive hotel? Dan heb je eigenlijk heel de dag all you can eat/drink en om hoe kan je dan het beste meedoen met de rest (zonder lijsten etc)?

 7. @ — gewoon op gevoel eten en kijken waar je zin in hebt dat werk meestal wel

 8. Voor mij werkt all you can eat wel goed. Ik ga er eigenlijk nooit heen (ben er 2x geweest) want het zijn vaak toch wat minder goede restaurants vind ik. Het voordeel is dat je zelf je portie kunt bepalen en kleine beetjes van veel dingen kunt nemen om op een hoeveelheid te komen die je zelf wilt. In een restaurant krijg je een bord met, naar mijn mening, teveel eten. Het is namelijk bedoeld voor goede eters, omdat het lullig is als het te weinig is voor iemand. Anyways, ik ben dan dus de hele tijd bezig met hoeveel ik van mezelf ‘mag’ eten van dat bord en als ik dat deel op heb en vol zit ben ik bezig met mezelf beheersen om niet ook de rest op te eten.

 9. Ik vind ze HEERLIJK, die onbeperkt eten. Je kan namelijk zelf weten wat je eet, hoe en wanneer je eet en hoeveel.. Wat ik daarom al jaren doe is wel ALLES eten, maar ik neem dan maar hele kleine porties. Ja, je eet altijd wat meer in een restaurant, maar met onbeperkt eten is vaak de mogelijkheid om zelf te bepalen wat ik net zei.

 10. Voor mij was dit soort restaurants juist gemakkelijker. In andere restaurants bestel je iets en weet je niet op voorhand wat je juist op je bord krijgt en of het wel lekker zal zijn, … In buffetvorm kan je juist zelf je portie bepalen en dat maakte het voor mij gemakkelijker om net wel die uitdaging aan te gaan.
  En oké, waarschijnlijk at ik dan eerder te weinig. Maar ik kon wel mee uiteten gaan zonder enorm te moeten stressen op voorhand.
  Nu is dit alles gelukkig geen probleem meer en kan ik, net zoals Nouska zegt, soms eens ‘lekker veel eten’. Er gebeurt echt niets raar met je als je dit niet iedere dag doet.

 11. Ben wel benieuwd naar de tips en tricks voor als je juist eetbuien hebt. Ik heb namelijk boulima met overgewicht wat inmiddels is overgegaan in BED. Dit maakt het voor mij juist super lastig. Hoop dat hier ook nog een blog over komt..

 12. Heel gek. Normaal vind ik eten moeilijk, maar in een restaurant ‘mag’ het opeens wel. Dan kan ik soms veel meer eten dan ik wil. En net of ik dat dan niet tegen kan houden en dus eet ik redelijk veel. Waar ik me achteraf zooo schuldig over voel!
  Herkent iemand dit?
  Ik wil het dus niet, maar ik eet wel ‘te’ veel (voor mijn idee/plan). En dat voelt heel akelig. Daarom zie ik op tegen uit eten gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *