Sinds herstel, gaat het slechter

 

We kunnen er heel eerlijk over zijn, eetstoornisherstel voelt vaak ronduit oneerlijk. Je doet iets ongelooflijks goeds en sterks, je gaat iets heel moeilijks aan. Maar dat voelt allesbehalve dat. Het voelt niet sterk, maar slap. Het voelt niet goed, vaak voel je je juist slechter dan ervoor. Dat het slecht voelt, is dus goed, volg je het nog? 

Eetstoornisherstel is als een weg waar je op begint te lopen. Je bent omgekeerd van die doodlopende en destructieve weg en je bent duidelijk een andere weg ingeslagen. Heel in de verte zie je een plek waar je naartoe wilt. Naar een eetstoornisvrij leven, met minder angsten. Naar een realistischer zelfbeeld, naar meer ontspanning en meer focus op wat belangrijk voor je is. Wat het voor jou ook is, je hebt inmiddels door dat het mogelijk is. Je wilt ernaartoe, vandaag nog! Je ziet het liggen, steeds scherper en duidelijker. Ja, dat is wat je wilt voor jezelf. 

sinds eetstoornisherstel gaat het slechter
Bron: jasmine_waheed

Je begin te lopen en aanvankelijk is het prima. Je wilt dit, je bent gemotiveerd, de zon schijnt en het wordt allemaal anders. Het wordt allemaal beter. Maar naarmate je loopt zakt dat gevoel. Het waait ineens harder, de weg blijkt schuin omhoog te lopen en dat is toch best pittig en het begint ook nog te regenen. Je ziet nog steeds dat eindpunt, maar het lijkt soms eerder verder weg te liggen dan dat het dichterbij komt. Je moet kuilen door en heuvels weer op, die je eerder niet kon zien. Het wordt eerst een stuk zwaarder, een stuk moeilijker en weerbarstiger, voordat het beter wordt. Tenminste, dat hoop je, die garantie heb je eigenlijk niet eens...

Niet zo gek als je twijfelt. Niet gek als het oneerlijk voelt en je soms alle moed verliest. Het is namelijk knap lastig om die moeilijke momenten te zien als bewijs dat je op het goede pad zit. Maar bewijs is het wel degelijk!

Je lichaam verandert, dat is moeilijk

Je bent misschien gestopt met afvallen, of je probeert die wens om af te vallen los te laten en je dagelijks leven niet meer te laten beïnvloeden. Je komt aan of je schommelt in gewicht. Je lichaam kan tijdens eetstoornisherstel simpelweg gaan veranderen. En vaak is dat ook nodig voor je gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Waarschijnlijk weet je dit verstandelijk ontzettend goed, maar dat betekent niet dat het makkelijk is. De eetstoornis maakte je niet gelukkig, maar maskeerde misschien wel een ontevreden gevoel over je lichaam. En daar moet je nu in één klap mee dealen.

Nu ga je het aan, je rent er niet meer voor weg. De onzekerheid waar je jezelf met honger van probeerde af te leiden. De walging die je weg wilde eten. Je probeert er nu op een andere, gezondere manier mee om te gaan en dat kan in het begin best onbevredigend zijn. Dat kan pijn doen, juist omdat je er nu niet meer voor vlucht. 

Je eetpatroon verandert, dat voelt eng

Je zet de smoesjes niet meer in, laat niets meer stiekem weg en verstopt geen snoeppapiertjes meer. Je gebruikt geen excuses meer om onder het eten uit te komen en spaart geen calorieën op voor dat feestje van komende week. Al die gewoontes die eerder veiligheid en comfort gaven, probeer je te veranderen. Dat vergt moed, lef en doorzettingsvermogen, want weinig dingen zijn zo moeilijk als het veranderen van oud, gewend gedrag. Je verdient beter en je wilt die angsten niet meenemen naar de toekomst, maar dat is wel precies waardoor je vandaag in volle vaart tegen die angsten aanloopt.

Dat wat je ontweek, dat wat je misschien nooit ‘echt’ hebt gedaan, doe je nu wel. Voor het eerst echt volwaardig eten. Niet een dagje, maar een langere tijd. Voor het eerst extra eten, bovenop je eetlijst, omdat je honger hebt en ernaar wilt luisteren. Voor het eerst naar dat restaurant en eten zoals je gezelschap dat ook doet. Dat zijn momenten om ongelooflijk trots op te zijn, maar waarbij je je misschien niet zo onoverwinnelijk voelt als je zou willen.

De twijfel, de angst, de kritische stem in je hoofd, ze zullen misschien wel harder aan je trekken dan ooit tevoren. Er is helaas ook niets wat het op dat moment makkelijker kan maken, behalve beseffen dat dit een essentieel onderdeel is van het proces. Je voelt dit, dus je doet het goed. 

Je praat, dat voelt slecht

Praten zou toch helpen? Open zijn, je kwetsbaar opstellen, dat is toch een kracht? Praten is toch nodig om te herstellen en om je beter te voelen? Waarom zit ik dan liever de hele zomer met de gordijnen dicht en voel ik me allesbehalve opgelucht? 

Misschien juist omdat je niet alleen naar anderen, maar vooral naar jezelf nu zo eerlijk bent? Praten is belangrijk om iets te kunnen veranderen en het echt beet te kunnen pakken, maar dat is wel confronterend. Praten maakt het echt, woorden maken het echt. Je kan er niet langer omheen en het is helemaal niet gek als dat pijn doet. Pijn die je eerder wilde verdoven of weglachen, daar ga je nu doorheen. Om iets los te kunnen laten, zul je het eerst vast moeten pakken. En dat voelt - hoe oneerlijk ook - eerst slechter. Want die beschermingsmechanismen werkten niet voor niets zo goed. Die hebben een functie en tegelijkertijd heb je ze ook niet langer nodig. Je mag het loslaten, je mag erover praten en ook al voelt het alsof het alles eerst erger maakt; het zet waarschijnlijk juist nu de nodige deuren open.

Uitdagingen worden normaal, dat voelt onwennig

Uitdagingen aangaan en voor het eerst nieuwe dingen proberen, is een heel belangrijk proces. Maar daarna komt ook een heel belangrijk en fundamenteel proces: die uitdagingen blijven herhalen. Dat is misschien wel veel enger?

Het is minder 'bijzonder', maar voor jezelf voelt het misschien juist steeds groter, steeds enger. Die ene keer voelt het groots, goed en soms zelfs als een overwinning. Je betrekt je omgeving erbij en de mensen zijn trots. Jij bent misschien zelfs even trots. De keren erna is de grootsheid en de overwinning van het moment verdwenen, maar is jouw gevoel hetzelfde. Het is nog steeds eng en je moet het toch blijven herhalen. Het is nog steeds onwennig en je kan er toch echt niet te makkelijk over denken of een keertje skippen, want dan wordt het nóóit normaal. 

De rest lijkt het inmiddels normaal te vinden, je wil zelf ook gewoon mee kunnen doen, maar zo voelt het allemaal nog niet. Dat kan bitterzoet zijn. Je bent echt in een duidelijk andere fase, je bent verder. Maar misschien voelt dat nu niet zo goed en niet zo sterk. Voelt het zelfs ingewikkelder - en dat mag.

Je gaat graven, dus je komt dingen tegen

De kern van dit verhaal is vooral dat wanneer je gaat graven en wanneer je dingen opengooit, je heel vervelende dingen tegen kan komen. De pijn, het verdriet, de onzekerheid, het trauma. Alles wat je wegstopte en kon camoufleren met een eetstoornis, ligt open en bloot op tafel. Had je er dan maar niet aan moeten komen? Dat denk ik niet.

'Je zult eerst door de stront moeten, om het leven te krijgen dat je wilt', zei een behandelaar mij ooit. Er niet aankomen is een optie, maar dan blijft alles zoals het is. Inclusief de overtuigingen, de negatieve gevoelens en de vaak ongezonde copingmechanismen. Het aanraken is enorm pijnlijk en ja, het gaat eerst misschien slechter, maar je bent wel degelijk op de goede weg. Je gaat erdoorheen, door die stront, juist om het erna niet meer te hoeven doen. Juist om te helen, om te voelen wat nodig is om te voelen, zodat je het niet nóg langer met je mee hoeft te dragen. 

Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2021


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Vrijdag 29 oktober 2021 16:48
Wat herkenbaar dit. Heel erg mooi geschreven!
Flower girl - Vrijdag 29 oktober 2021 21:11
Herkenbaar. Moet zeggen dat ik herstel zelf net zo moeilijk vind als dat ik op m’n dieptepunt zat. Het was anders maar beide fases zijn haast niet te dragen.
Ik hoop dat er ooit uitzicht komt op beter.
Wil zo graag hersteld zijn maar dan slaat die esstem weer in alle hevigheid toe en sta ik machteloos.
NCWB - Maandag 1 november 2021 07:17
Heel mooi geschreven en heel herkenbaar al die fasen.
"Om iets los te kunnen laten, zul je het eerst vast moeten pakken", deze ga ik onthouden. Dankjewel Daphne!
Bas - Zaterdag 27 mei 2023 17:59
Daphne: 'Je zult eerst door de stront moeten, om het leven te krijgen dat je wilt', zei een behandelaar mij ooit.

Als we het toch over eerlijk en realistisch zijn hebben; misschien moet je ook overwegen dat je mogelijk nooit "het leven zal krijgen dat je wilt" (het is immers niet ongewoon om onrealistische verwachtingen te hebben), en je meer te richten op het idee dat het wel goed mogelijk is om een beter leven te leven dan waar je nu mee bezig bent, laat staan waar je mee zult eindigen, als je die weg blijft volgen. En hoe eerder je omdraait, hoe minder ver je terug hoeft te lopen...

Voor sommige mensen zal het ook misschien niet helemaal realistisch zijn om ooit helemaal zorgeloos met eten en/of leven om te gaan. En als jij zo iemand bent, dan kan je die zorgen misschien beter richten op het vinden van een positievere en effectievere manier om je energie aan te besteden en verwachtingen mee te realiseren.

Op je gewicht letten en calorieën tellen is zinloos. Vet weegt minder dan spieren, en calorieën zeggen niets over bouwstoffen, vitamines, mineralen, enzymen en (geluks)hormonen.
En dat alles heeft niet alleen invloed op je uiterlijk, maar ook op je gevoel en beleving. Als je lichaam gezond is dan functioneert het beter en voel je je psychisch ook beter, wat je weer meer kracht, energie en motivatie geeft om voor jezelf te vechten en een leven te leiden wat je wel gelukkig maakt. "Positive feedback-loop" de goede kant uit, oftewel een opwaartse spiraal.

Afvallen is niet per se slecht als je daadwerkelijk met ongezond overgewicht te maken hebt, maar niet iedereen heeft dezelfde bouw, dus baseer je verwachtingen niet op hoe jij anderen ziet.
Daarnaast gaat afvallen ook veel beter als je dat gerichter doet; dus door gezond bewegen, in plaats te diëten (jezelf van eten te onthouden).
En om gezond te kunnen bewegen heb je dan ook een gezonde voeding voor energie, bouwstoffen, weerstand en ondersteuning nodig.
En om goed te kunnen bewegen moet je natuurlijk ook voldoende uitrusten, en om goed in slaap te kunnen komen, heb je ook weer voldoende inspanning nodig.

Nou, dit lijkt allemaal ineens wel heel veel, overweldigend en een beetje simpel gezegd; "O.K. dus ik moet ALLES in 1 keer perfect doen als ik wil dat het goed komt?"

Nee, het hoeft niet meteen allemaal prefect te zijn, maar het moet wel de goede kant op gaan. En alles wat je de juiste richting op doet ondersteund elkaar uiteindelijk ook weer. En wat die dingen precies zijn, is verder wel vrij specifiek. En dat heb je ook nodig; iets specifieks. Niet dwangmatig, maar wel duidelijk. Uitvoerbaar en zowel overzichtelijk als inzichtelijk... Begrijp je lichaam EN geest. Zie ze als geheel en laat ze samenwerken.

Verricht je focus van wie je bent (en hoe dat niet aan je wensen en verwachtingen voldoet), naar hoe je wilt worden (en wat daarvoor nodig is), maar wees daar wel realistisch in (kleine, maar doelbewuste stapjes dus), dan kan je daadwerkelijk vooruitgang boeken, en zal je de hoop ook niet opgeven en uiteindelijk terugvallen.
Maar hoe je wilt worden moet een verbetering zijn van je huidige situatie, het moet geen doel of specifieke conclusie zijn die misschien gebaseerd is op een onrealistische verwachting.

Perfectie is onrealistisch, verbetering niet.

En diëten is dus ook niet per se slecht; als dat inhoud dat je let op wat je precies eet; zorgen dat je voldoende voedingstoffen binnen krijgt, in plaats van je te focussen de calorieën die daar mee gepaard gaan.
En als je eenmaal goed in je vel zit en aan het leven en bewegen bent, dan kan je heus wel af en toe iets lekkers eten wat misschien niet ultiem en optimaal gezond is. En ook zal je er dan veel meer van genieten!
En zo hoeven lekkere dingen ook niet altijd ongezond te zijn.
On- of minimaal bewerkte chocolade hoeft helemaal niet ongezond te zijn; integendeel! En wat is er nou lekkerder dan een Mango, Papaja, Perzik, verse Vijgen, Kersen, Blueberries, Meloen, Banaan, Kiwi, Aardbeien, Ananas etc.etc. (vul in wat jouw eigen voorkeur heeft).
Hetzelfde geldt natuurlijk voor hartige variaties, als dat meer jouw voorkeur heeft.
Maar; alles in proportie natuurlijk. Eten om te leven, en snoepen als beloning. Ook al kan je daarnaast net zo goed leren om te genieten van gezonde voeding, en zal uiteindelijk ook het verschil tussen voeding en snoepen vervagen.

De uiteindelijke boodschap is dan natuurlijk ook; richt je focus op je gezondheid, dan zal je uiterlijk volgen. Want andersom werkt het niet.

En zo geldt dat natuurlijk ook voor je gevoel, beleving en ervaring. Als je je gelukkig wilt voelen, dan moet je daar eerst een klein beetje moeite voor doen. Ook al is het in het begin eerst maar met kleine stapjes; zolang je die stapjes in de juiste richting zet.
En om de juiste richting te vinden heb je perspectief nodig.
Het is jammer als je niet over ouders/verzorgers of ondersteuning uit een bredere omgeving beschikt, maar dat betekent niet dat je dat zelf dan niet kan doen. En uiteindelijk moet je het ook zelf doen. Soms met vallen, maar daarnaast vooral met opstaan natuurlijk!

En positieve onconfronterende vaagheden zijn natuurlijk hartstikke leuk, maar daar red je het niet alleen mee. En het kan zelfs averechts werken, wanneer het je goed doet voelen zonder dat je gedrag dat rechtvaardigt. Je verdiend het om je goed te voelen, maar daar moet je wel iets voor doen; voor jezelf.
Soms moet je ook reëel en heel gericht zijn om bepaalde problemen aan te pakken, als je daadwerkelijke resultaten wilt. Maar het belangrijkste is dat je begint.
En om te beginnen moet je stoppen met excuusjes.
Je weet wat je nodig hebt en daarvoor moet doen; het hoeft niet in een keer perfect te gaan, maar het moet wel de goede kant op gaan.
Anoniem94 - Maandag 29 mei 2023 00:03
@Bas
Mooi pleidooi voor een gezonde leeftstijl en op evenwichtige manier bereiken van fysieke doelen. Wat mij betreft staat dit echter los van eetstoornissen... Een ES is een psychische stoornis en het "gedoe" rondom eten/gewicht/lichaam is vaak meer een weerspiegeling van onderliggende emotionele problematiek dan dat het gaat om de objectieve kanten daaraan. In veel gevallen zal dus het allerbeste plan van aanpak niet helpen, en wil je soms liever de focus weghalen daarbij.
Mijn eigen ervaring is ook dat ik nog zo goed fysieke doelen kan bereiken, superobjectief kan nadenken over eten, en meestal ook tevreden zijn over mijn lichaam maar ik heb nog steeds een eetstoornis. Bijv met stress blijft de neiging om te weing te willen eten, en bepaalde producten blijven erg veel angst oproepen hoe veel rationele gedachtes er ook tegenover staan.

Bas - Maandag 29 mei 2023 11:59
@Anoniem94

Beste Anoniem94,

Ten eerste; dank je wel voor je compliment/positieve benadering en dat je überhaupt de moeite genomen hebt om het helemaal te lezen.
Daarnaast ben ik het natuurlijk met je eens, maar die emotionele problematiek verschilt per individu en daar is moeilijk iets concreets over te zeggen.
Verder denk ik dat het belangrijk is om goed in je schoenen te staan en voldoende weerstand te hebben om te beginnen met het aanpakken van die emotionele problematiek.
Daarom schreef ik ook; "Begrijp je lichaam EN geest. Zie ze als geheel en laat ze samenwerken."

Jij (Anoniem94) schrijft: "Mooi pleidooi voor een gezonde leefstijl en op evenwichtige manier bereiken van fysieke doelen. Wat mij betreft staat dit echter los van eetstoornissen..."

Daar zou ik het niet meer mee oneens kunnen zijn. Natuurlijk verdwijnt een eetstoornis niet zomaar als je gewoon maar gezond gaat leven, maar je psychische en fysieke toestand zijn absoluut onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Want je "geest" zit niet in je lichaam; je "geest" is een product van je lichaam, en als je lichaam niet goed functioneert, dan is de kans klein dat je geest in staat is goed te functioneren. En dan heb ik het niet alleen over uiterlijk, gewicht, of (spier)kracht, maar o.a. over hormonen. Je hersenen hebben veel verschillende dingen (vitaminen, mineralen, enzymen, etc.) nodig om optimaal te kunnen functioneren. Nadenken is een chemisch proces, en daar heb je grondstoffen voor nodig.

(Het volgende is misschien een beetje technisch, en van de eerste is geen Nederlandse versie beschikbaar, maar het is wel belangrijk om te weten/begrijpen):

https://en.wikipedia.org/wiki/Gut%E2%80%93brain_axis

https://en.wikipedia.org/wiki/Enteric_nervous_system

https://nl.wikipedia.org/wiki/Enterisch_zenuwstelsel

https://www.youtube.com/watch?v=8yhYFT901PQ

Verder zou ik mensen ook willen wijzen op:

https://en.wikipedia.org/wiki/5-Hydroxytryptophan

https://www.hollandandbarrett.nl/shop/product/holland-barrett-5-htp-50-mg-uit-griffonia-extract-60005317

Dat is onder andere hier verkrijgbaar (maar het het is wel aan te raden om het op een volle maag te nemen, en je er van tevoren goed over te informeren en eventueel eerst met een behandelend arts en/of psycholoog te bespreken).

Jij (Anoniem94) schrijft: "Een ES is een psychische stoornis en het "gedoe" rondom eten/gewicht/lichaam is vaak meer een weerspiegeling van onderliggende emotionele problematiek dan dat het gaat om de objectieve kanten daaraan. In veel gevallen zal dus het allerbeste plan van aanpak niet helpen, en wil je soms liever de focus weghalen daarbij.
Mijn eigen ervaring is ook dat ik nog zo goed fysieke doelen kan bereiken, superobjectief kan nadenken over eten, en meestal ook tevreden zijn over mijn lichaam maar ik heb nog steeds een eetstoornis. Bijv met stress blijft de neiging om te weing te willen eten, en bepaalde producten blijven erg veel angst oproepen hoe veel rationele gedachtes er ook tegenover staan."

Ik denk dat een eetstoornis grotendeels een kwestie van onbalans is, waarin je geest je lichaam overneemt, in plaats van dat ze samenwerken.
Ik ben het met je eens dat;

(Anoniem94): " In veel gevallen zal dus het allerbeste plan van aanpak niet helpen, en wil je soms liever de focus weghalen daarbij."

Maar wat ABSOLUUT NIET gaat helpen is geen (plan van) aanpak. En dat is die "ES-stem" waar hier vaak over gesproken wordt. Ik weet dat het moeilijk en onprettig is, maar daar moet je het gevecht mee aangaan, tegenin gaan en negeren. Die stem, hoe krachtig die ook is, of jij die maakt/toe laat te zijn, heeft niet het beste met jou voor. En als je niet goed in je schoenen staat en genoeg weerstand hebt, dan kan je vergeten dat je die strijd gaat winnen. En als je weet wat je te doen staat en daar gewoon met kleine stapjes aan begint, dan zal je er achter komen dat de obstakels veel minder groot waren dan je ze uiteindelijk (in je hoofd) gemaakt hebt.
Nogmaals ik zeg niet dat het meteen allemaal perfect zal zijn, maar wel dat het stukje bij beetje beter zal gaan als je weet waar het probleem zit, wat je te doen staat, en daar dan met kleine stapjes aan begint.
Vergeet het bereiken van een doel; begin gewoon met het verbeteren van je huidige situatie.
Ja; het is een lange weg, maar de enige manier om verder te komen is om daaraan te beginnen.
Als jij een andere oplossing/benadering hebt, dan hoor ik die graag, maar ik hoor jou (of de "ES-stem") hier alleen maar redenen/excuusjes geven waarom mijn advies toch niet zou kunnen werken.
En ik ben volkomen voor het werken aan de onderliggende psychische problematiek, wat die in ieders individuele geval ook precies moge zijn. Maar ik kan je garanderen dat dat beter gaat wanneer je daar lichamelijk (nogmaals; je geest is een product van je lichaam) toe in staat bent. Zo is "weerstand" niet alleen een fysiek concept, maar ook iets geestelijks.
En de "ES-stem" is iets wat misschien vertrouwd/overtuigend is, maar niet jouw beste intenties heeft, en dus weerstand nodig heeft, en daar heb jij kracht/ondersteuning voor nodig. Die ondersteuning kan deels uit een sociale context komen, maar uiteindelijk moet je dat gevecht zelf (in je hoofd) aangaan en overkomen, en dat lukt alleen als je daar ("fysiek") toe in staat/op voorbereid bent.

Ik heb begrip voor je situatie; ik weet dat het moeilijk is, en hoe groot de obstakels zijn/lijken. Maar ik accepteer het niet, en dat moet jij ook niet doen. En ik weet dat je dat kan.
De "ES-stem" zegt; jij zult dat toch nooit bereiken, dus waarom zal je het proberen; blijf hier waar het bekend en vertrouwd is. Maar richt je niet op het bereiken van iets wat misschien inderdaad ver weg ligt, maar gewoon op het verbeteren van waar je nu bent. Morgen is er weer een dag, die misschien niet meteen perfect zal zijn, maar wel beter dan vandaag en gisteren kan zijn. Ontdek waar je uit zult komen, en laat je verwachtingen los. Weet alleen dat het beter zal zijn als je weet wat je te doen staat en je daar ook aan houdt.

"I Never Promised You A Rose Garden"
https://en.wikipedia.org/wiki/I_Never_Promised_You_a_Rose_Garden_(novel)
https://en.wikipedia.org/wiki/Joanne_Greenberg
https://en.wikipedia.org/wiki/Somatization_disorder

Anoniem94 - Donderdag 1 juni 2023 00:04
@Bas:

Alle respect voor je standpunt en begrijp uit je referenties ook dat je daadwerkelijk dit bedoelde in de ES context en niet gewoonweg iets in de trant van "als je grip krijgt op je fysiek dan verdwijnt je ontevreden"

Denk dat we het in grote lijn een stuk meer met elkaar eens dan oneens zijn. En als ik er over nadenk dan heeft ook een duidelijk plan op het vlak van eten/training de relatie tussen lichaam en geest bij mij een heel stuk verbeterd al en daarmee de ES-klachten ook over de jaren heen. Denk alleen dat het op zich misschien niet voldoende is voor >90% herstel waar ik nu op blijf steken. Maar natuurlijk heb je wel een punt dat ook voor het werken aan psychologische grondslag een plan van aanpak beter is dan geen plan ;-)
Bas - Maandag 29 mei 2023 19:02
Beste Proud2Bme redactie, ik heb vandaag om 12:00 uur veel zorg en moeite gestoken in een positieve en weloverwogen reactie op Anoniem94, maar die moest eerst van tevoren door jullie goedgekeurd worden, ik zou graag willen weten waarom die blijkbaar niet goedgekeurd is.
Irene - Team Proud2Bme - Maandag 29 mei 2023 19:20
Hey Bas,

Het is een feestdag vandaag, dus we zijn wat minder actief aan het werk en daarom had ik je bericht simpelweg nog niet gezien. Je hebt veel linkjes in je bericht geplaatst, dat is waardoor hij eerst moest worden goedgekeurd. Dan weet je dat ook, mocht dat in het vervolg weer eens gebeuren!

Bas - Maandag 29 mei 2023 20:00
Dank je wel voor je reactie Irene.
Dat is begrijpelijk.
Ik zag alleen in de tussentijd wel andere berichten en reacties gepost worden, dus vandaar dat ik dacht; wtf?
Mochten die linkjes eventueel een probleem zijn, dan heb ik liever dat je de linkjes uit m'n reactie verwijdert (ook al zou ik het daar niet mee eens zijn), dan dat je de reactie in z'n geheel niet plaatst.
Sorry ook dat mijn reacties vaak wat overdreven lang zijn, maar ik wil graag een goed en volledige reactie geven.

P.S
We zijn nu vrijwel buren; ik woon zelf sinds 2017 in de *** (ik zal jouw adres hier verder niet doxxen), maar welkom in de buurt! Ik ben opgegroeid in Scheveningen, en heb hiervoor 11 jaar in het centrum gewoond, maar dit is echt een verademing! Hoop dat jij hier ook een fijne tijd zult hebben.
Groeten!

*adresgegevens weggehaald door moderator
Monique Chloe - Dinsdag 30 mei 2023 18:08
Het lukt me nooit om van de VREETBUIEN af te komen het is te erg voor woorden
Het is na twee repen chocola niet voorbij
Pak musli
Heel pot pindakaas
Bapao broodjes
Pak vanilla soymilk
Het houd niet op
Na * kcalorien en * gram ver vet vet en * gram SUIKER en koolhydraten!!! Hou ik een beetje op.

Ik was gister nog slank maar vanmorgen was ik al fatsig en boos en dan maka ik alles alleen maar erger en erger ik zit zelf te denken aan zelfmoord omdat ik niey meer wil leven als een varken
Bas - Dinsdag 30 mei 2023 19:06
Beste Monique Chloe,

Probeer anders gewoon per dag boodschappen te doen, en doe dat dan op de momenten dat je niet midden in een eetbui zit.
Maar zelfs als dat niet lukt, is het alsnog geen reden om een einde aan je leven te maken omdat je veel eet of jezelf "fatsig"/"een varken" vindt. Dat zit grotendeels in je hoofd.
En zoek actief hulp als je er zelf niet uit komt.
Uiteindelijk we gaan allemaal op een dag dood, als we geluk hebben, dan hebben we maximaal 100 jaar om het leven mee te maken, wat een ongelofelijk unieke kans, waarom zou je dat weggooien om een momentele tegenslag?
Dit is slechts een moment wat weer voorbij gaat.
Probeer iets te doen wat je plezier brengt en afleid.
Maak een wandeling, luister naar muziek, kijk een film/serie. We leven in zo'n unieke tijd met zo veel opties/mogelijkheden.

Mijn oma moest tijdens de 2e wereld oorlog in De Hongerwinter van 1944 op een fiets met houten banden van Den Haag naar Rotterdam fietsen om een paar bloembollen te halen, omdat er niets anders te eten was. Ik heb die vrouw nooit horen klagen.
Prijs je gelukkig met de mogelijkheden die voor je liggen en grijp die met beide handen aan!
Daniël -hoofdredacteur Proud2Bme - Woensdag 31 mei 2023 10:22
Lieve Monique Chloë,

Wat ontzettend rot dat je je zo wanhopig en naar voelt. Een eetbuistoornis is een serieus probleem, maar weet dat je niet de enige bent die hiermee worstelt. Ik wil je van harte uitnodigen om eens een kijkje te nemen op ons forum en in de chats. Je kunt er veel herkenning vinden en ook handvatten om de vicieuze cirkel van eetbuien en zelfhaat te doorbreken. Je hoeft het niet alleen te doen. ♥
Daniël -hoofdredacteur Proud2Bme - Woensdag 31 mei 2023 10:30
PS: ik heb je berichtje een klein beetje aangepast, het noemen van aantallen calorieën druist namelijk in tegen onze huisregels
https://www.proud2bme.nl/overig/huisregels