Schommelen in gewicht

 

Bij de verzoeken waar jullie een blog over willen lezen stond ook het onderwerp schommelingen in gewicht. Is het namelijk wel mogelijk om een stabiel gewicht hebben? En wanneer heb je eigenlijk een gezond gewicht? En hoe zit het met natuurlijke schommelingen, bestaan die echt of is het een fabel? Wat zijn natuurlijke schommelingen en hoeveel kunnen die ongeveer zijn?

Gezond gewicht
Ik heb al eerder een blog geschreven over wat een gezond gewicht is. Een gezond gewicht is voor iedereen verschillend. Als iemand dezelfde lengte en leeftijd heeft, dan kan je een verschillend gewicht hebben terwijl je wel beiden een gezond gewicht hebt. De range van een gezond gewicht is dus heel breed. De BMI wordt meestal gebruikt om te kijken of je een gezond gewicht hebt. Deze formule houdt rekening met je lengte, gewicht, leeftijd en of je een man of vrouw bent. Er wordt echter geen rekening gehouden met je spiermassa. Heb je een hoge spiermassa, dan kan je BMI hoger uitvallen en zou het kunnen lijken alsof je geen gezond gewicht hebt terwijl dit wel zo is. Vaak wordt om die reden ook gekeken naar je middelomtrek.

schommelen in gewicht vrouw

Setpointgewicht
Over het setpointgewicht is al vaker een blog geschreven. Heel kort gezegd is dit het gewicht wat bij jou past, ofwel waar jouw lichaam zich goed bij voelt. Dit gewicht past dus bij jou en wordt onder andere bepaald door je genetische aanleg.

Natuurlijke schommelingen
Wat zijn natuurlijke schommelingen? Ik krijg vaak de volgende vraag: "Ik heb vandaag ongeveer hetzelfde gegeten als de dag ervoor en nu ben ik toch 5 ons aangekomen, hoe kan dat?" De belangrijkste reden voor gewichtsschommelingen is vocht. Niet alleen door het zweten na het sporten of op een warme dag verliezen we vocht. We verliezen ook dagelijks vocht wat je niet meteen merkt. Je raakt vocht bijvoorbeeld kwijt met je uitademing via je longen. Behalve vocht hebben we ook nog maag- en darminhoud wat op een dag schommelt en wat we ook terug kunnen zien op de weegschaal.

Je lichaam heeft reserves in het lichaam, denk aan koolhydraatreserves bij je spieren. Deze glycogeen voorraad wordt opgeslagen in je lichaam met vocht. Bij het gebruik van deze voorraad of door afvallen raak je deze voorraden met bijbehorend vocht als eerste kwijt. Bij vrouwen kan ook de menstruatiecyclus zorgen voor schommelingen in het gewicht.

Wat is nou een normale schommeling?
Het lichaamsgewicht kan wel 1-2 kg schommelen door al deze lichaamsprocessen. Omdat je lichaam te maken heeft met deze natuurlijke schommelingen is het advies om niet te vaak te wegen. Maximaal 1 maal per week op een vast tijdstip, geeft meer informatie dan het dagelijks wegen.

Feiten en fabels

• Met een gezond gewicht mag je niet afvallen
Fabel: Met een gezond gewicht mag je best wat afvallen. Als je merkt dat je toch wat bent aangekomen kan je prima even letten op wat je eet en drinkt. Zolang je maar voldoende en gezond blijft eten

• Het is niet mogelijk om plaatselijk af te vallen
Feit: Plaatselijk afvallen kan niet. Met spieroefeningen kan je wel meer plaatselijk trainen waardoor het lijkt alsof je bent afgevallen maar dit zijn je spieren die strakker zijn geworden. Door het opbouwen van spiermassa kunnen spieren juist ook wat meer zichtbaar worden en meer spiermassa betekent ook dat je gewicht juist wat hoger zou kunnen uitvallen

• Je setpointgewicht houd je, al heb je geen gezond eetpatroon
Fabel: Je setpointgewicht bereik je als je juist een regelmatig en gezond eetpatroon hebt opgebouwd, met daarbij een gezond bewegingspatroon

schommelen in gewicht vrouw

• Stress kan ook zorgen voor een hoger lichaamsgewicht
Feit: Door stress komen er hormonen vrij (o.a. cortisol). Dit zorgt voor het vrijkomen van direct bruikbare energie voor ons lichaam. Omdat we deze energie niet direct nodig hebben wordt dit opgeslagen in onze vetcellen.

• Na een avond uit eten kan je de dag erna 2 kg zijn aangekomen
Fabel: Je kan niet binnen 1 avond 1-2 kg in vet zijn aangekomen. Wat je weegt is darminhoud. Soms is een maaltijd wat zouter dan je gewend bent, waardoor je meer vocht vasthoudt

• Vocht is gewicht wat tijdelijk is
Feit: Vocht kan je terugzien op de weegschaal maar is geen echt gewicht. Dit gewicht is tijdelijk en raak je weer kwijt

Fotografie: anka nevasilyeva

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

nynesxx - Zondag 13 november 2016 19:54
Bedankt!
Anoniem - Zondag 13 november 2016 20:53
Goed blog! Maar ik wel wel wat toevoegen: bij mij is het zo dat wanneer ik stress heb juist minder eet en dus afval. Dus stress heeft bij ieder een ander invloed op het lichaamsgewicht
Beauutjuhx - Zondag 13 november 2016 22:36
Willen jullie ook is een keer een blog maken over een psychische Ziekte hebben en liefdesrelatie met iemand hebben, en daar tips voor qwa hoe je t diegene kan uitleggen of hoe je minder boos kan doen tegen diegene enZ. En nog wat meer dingen? Of is hier al een blog van? Mvg. Mij!
Lost girl - Zondag 13 november 2016 22:49
@anoniem, er werd volgens mij niet bedoeld welk effect de stress heeft op je eetpatroon en hier door schommelingen krijgt. Het heeft te maken met het hormoon en dat dit opgeslagen wordt in vetcellen.
Het klopt wel wat je zegt over uitwerkingen in het eten per persoon. Ik ga bijvoorbeeld juist heel veel eten als ik stress heb, en dus aankomen.
Lost girl - Zondag 13 november 2016 22:50
En dan bedoel ik de energie als vetcellen niet het hormoon hihi.
Cristina6 - Zondag 13 november 2016 22:58
Mijn diëtiste heeft, naast het berekenen van de BMI, ook een volledige lichaamsscan gemaakt (vetpercentage, spiermassa, vocht, etc.) en heeft vandaaruit mijn streefgewicht bepaald. Zo heeft ze ook rekening gehouden met mijn lichtere botstructuur, waardoor mijn ideaal gewicht iets lager (1-2 kg) valt dan de BMI bepaalt. Bovendien ben ik heel smal en een BMI houdt enkel rekening met lengte. Dus alhoewel de kern van de BMI natuurlijk wel goed is, vind ik dat de realiteit soms wat genuanceerder kan zijn. Elk lichaam is ook anders.
Anne - Maandag 14 november 2016 04:28
Kom je pas op je setpoint gewicht wanneer je op gevoel leert eten?
anoniem - Maandag 14 november 2016 06:58
Ik wil ook graag iets aanvullen: Afvallen mag als je een gezond gewicht hebt, maar niet als je op het randje van een gezond gewicht zit / voelt dat je voor jezelf al op een te laag gewicht zit (aan dat je zaken niet kan doen en dergelijke), ook al is dit hoger dan het minimaal gezonde bmi.
Mereltje! - Maandag 14 november 2016 06:59
@Anne: ja ;) Anders hou je je gewicht kunstmatig stabiel ;)
M. - Maandag 14 november 2016 07:17
Nu ben ik dus bang voor die stresshormonen die me dikker kunnen maken:(
Lost girl - Maandag 14 november 2016 15:40
M. Geen stress krijgen door de angst voor stress. Is een beetje vicieuze circel dan.
M. - Dinsdag 15 november 2016 07:16
Daar heb je gelijk in, lost girl!

Wat ik me trouwens afvraag mbt dat puntje: de energie die we niet direct nodig hebt wordt opgeslagen in vetcellen.
Maar gaat dit ook op als je wat ondergewicht hebt en je geen energie kan overhebben?
Onzeker meisje - Woensdag 23 augustus 2017 23:24
De laatste tijd schommel ik best wel in gewicht soms wel 5-6 kilo per dag. Is dit normaal? Want het is bet veel en als ik hier lees dat 1-2 kilo normaal is maak ik me best wel zorgen. Ik weeg me altijd op houten vloer maar wel altijd op dezelfde plek