Proud pubert: 12 jaar!

 

Het is de leeftijd waarop je erachter komt dat je een eigen mening hebt én dat die gehoord mag worden. Het is de leeftijd waarop de puisten, de voortanden en het pluizende babyhaar hun normale verhoudingen nog moet vinden. 12 jaar is de leeftijd waarop je ontwikkeling een groeispurt doormaakt. Je pubert, je wordt een tikje opstandig en je verandert. Je maakt je - vaak totaal onbewust - klaar voor de toekomst. En gelukkig is dit tegelijkertijd de leeftijd waarop je helemaal niets van jezelf kwijt hoeft te raken. Je mag net zo speels en jong blijven als je je voelt. Vandaag bestaat Proud2Bme 12 jaar. Tijd om lekker te puberen, te groeien en tegelijkertijd - samen - onszelf te blijven. 

Zoals jullie hier al konden lezen, zijn we achter de schermen hard aan het werk om Proud2Bme te vernieuwen en te verbeteren. Puberen en ontwikkelen, zullen we maar zeggen. Dit doen allemaal met jullie input, suggesties en antwoorden uit de enquête van een paar maanden geleden. Een spannende tijd voor ons allemaal, waarin we het belangrijk vinden om jullie mee te nemen én te luisteren naar wat jullie nodig hebben. Want als één ding duidelijk is geworden, dan is dat wel hoe sterk en verbonden deze community is. Dat is iets waar wij dankbaar voor zijn en wat we ontzettend bijzonder vinden. Daar willen we - zeker op een dag als vandaag - graag even bij stilstaan. 

We kijken naar de toekomst en willen onszelf verbeteren, maar dat was allemaal niet mogelijk zonder de ervaringen, leermomenten en overwinningen uit het verleden. Dat geldt voor herstel en voor ieders eigen persoonlijke ontwikkeling, maar natuurlijk ook voor een community als Proud2Bme. Op deze feestelijke dag wilden we niet enkel terugkijken op dat wat wij hebben gemaakt, zoals video's of interviews, maar wilden we vooral stilstaan bij wat Proud2Bme jullie heeft gebracht. Eigenlijk vooral bij wat jullie - met steun uit de community - hebben gedaan en gemaakt. 

Zelf was ik jaren geleden de stille lezer die na een bange 'hoi' in de chat er blijkbaar genoeg aan had om te voelen dat ik niet alleen was. Dat wat ik had, dat was iets waar ik over kon en mocht praten. Zo heeft iedereen die hier komt - of je nu heel actief bent of soms in stilte wat meeleest - een eigen Proud ervaring. Elke ervaring doet ertoe. Want het is niet enkel de redactie of de vrijwilligers die motiveren en inspireren. Die sfeer, om voor een eetstoornisvrij leven te gaan, creëer je samen. 

Vorig jaar, toen we elf kaarsjes mochten uitblazen, deelden we onze hoogtepunten met jullie. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om jullie aan het woord te laten. Via Instagram vroegen we om input vanuit onze community. Dat gevoel van verbondenheid, het niet langer alleen zijn, willen we vandaag delen met iedereen die dit leest. Dit zijn jullie woorden; bedankt daarvoor.

Weg met de schaamte!

"Proud2Bme heeft mij laten zien dat ik niet alleen of gek ben, maar er veel meer mensen zijn die met hetzelfde rondlopen."

"Deze plek heeft me geholpen om me minder te schamen voor alles rondom eten en mijn lichaam. Mede dankzij de blogs." 

"Ik ben er via Proud achter gekomen dat bepaalde dingen of gedachten 'normaal' zijn. En ik ben erachter gekomen wat hersteld zijn is, en dat ik daar mentaal nog niet ben."

"Het heeft me geleerd dat ik niet alleen ben."

"Het belangrijkste is dat je wordt begrepen. Hier is heel veel steun én het bewijs dat een eetstoornis niet 'zomaar iets geks' is."

"Samen! Door alle verhalen geeft dit mij vertrouwen dat ik niet alleen ben met deze gedachtes."

Proud betekent voor mij...

"Een luisterend oor. Een tijd terug hebben jullie die kaarten verstuurd, ook een naar mij. Die pak ik er nog regelmatig bij als het niet zo lekker gaat. Hier zijn zoveel lieve, helpende woorden. En het betekent een stukje afleiding en gedachten verzetten."

"Het heeft mijn vooral motivatie en inspiratie gegeven voor herstel."

"Proud2Bme heeft ervoor gezorgd dat ik naar mijn lichaam ben gaan luisteren waardoor ik een enorme stap in herstel heb kunnen zetten."

"Dat ik heb geleerd dat het oké is als herstel geen rechte lijn naar boven is en dat het soms moeilijk mag zijn."

"Steun, herkenning en hoop."

"Vooral (h)erkenning en veiligheid."

"Jullie zijn een grote inspiratie en steun voor mij en mijn herstel, duizend maal dank."

"Het zetje in de juiste richting naar hulp. Nu eetsoornisvrij!"

"Een plek waar ik zonder oordelen mijn verhaal en struggles kwijt kan."

"Gehoord, gezien en begrepen worden."

"Inspiratie voor motivatie, herkenning en erkenning. Een plek voor je verhaal en steun."

"Een plek waarbij ik voel dat ik niet de enige ben."

"Proud betekent voor mij een plek waar ik begrepen word zonder (voor)oordelen."

"Het lotgenoten contact maakt zo'n groot verschil."

Ieder z'n eigen Proud-moment!

"Lunchen met de 'samen lunchen video'! Zo fijn, zo waardevol, zo helpend!"

"Proud2Bme werd opgericht toen ik 1daags therapie bij PsyQ deed. In de groep werd het uitgebreid gevolgd."

"Ik vond het geweldig jullie te ontmoeten tijdens de NAE Social walk."

"Ik ken Proud al 12 jaar. Het was jarenlang mijn houvast, voordat ik echt therapie kreeg."

"Toen ik nog ziek was (lang geleden gelukkig) waren er activiteitenmiddagen in de Ursula, daar voelde ik me altijd wat minder alleen. Ik heb nog steeds een potje met mijn doelen voor als ik weer gezond was op mn nachtkastje staan. Inmiddels bijna alles bereikt!"

"Dat ik voor herstel heb gekozen in maart vorig jaar!"

"Ik heb echt geleerd dat het oké is om hulp te vragen."

"Dat ik onverwachts zwanger raakte na een gedwongen gewicht herstel. Nu sondevoedingvrij."

"Ik leer steeds meer naar mijn eigen lichaam te luisteren. Normaal was ik iemand die altijd sterk wilde blijven maar sinds januari dit jaar chronisch ziek en sindsdien echt geleerd dat je lichaam heel goed weet te vertellen wat hij nodig heeft en dat het niet erg is als je af en toe een mindere dag hebt. Zolang je altijd maar weer opstaat als je struikelt."

"Proud betekent mijn safe place mijn. Houvast in de chaos. Begrip temidden van alle onbegrip."

"Hier vond ik de compassie die ik nodig had, om daar vanuit dan eindelijk tot zelfcompassie te komen."

Volwassen worden

Groeien, ontwikkelen en volwassen worden. Is dat niet fundamenteel voor herstellen van een eetstoornis? Kiezen voor herstel en elke dag opnieuw besluiten hoe jij wilt dat jouw volwassen leven eruitziet; het is misschien de belangrijkste groei die je jezelf kunt gunnen. Je mag loslaten wat je klein hield, je mag groeien naar een leven dat jou - en jouw geluk - beter past. Elk jaar een stapje verder. Elk jaar meer Proud.

Wat is jouw Proud moment van het afgelopen jaar?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Daan16 - Woensdag 26 mei 2021 14:36
Gefeliciteerd!!
Zoey88 - Woensdag 26 mei 2021 21:14
Gefeliciteerd
Anoniempje - Woensdag 26 mei 2021 22:03
Gefeliciteerd
britneyangel - Donderdag 27 mei 2021 20:45
wat leuk, gefeliciteerd hopen op nog een aantal jaren!