Kaarten Proud2Bme; met liefs van Betsy

 

Vorig jaar ontvingen we een bijzondere mail van Dirkje, een voor ons toen nog onbekende vrouw. Namens haar overleden vriendin Betsy wilde ze graag een donatie doen aan Proud2Bme. Betsy was diëtist en trok zich het lot van jonge mensen met een eetstoornis erg aan. "Hoe mooi zou het zijn om, met het geld dat is opgehaald tijdens de uitvaart van Betsy, iets te maken waar zowel diëtisten als die kwetsbare doelgroep iets aan hebben? Een verlengstuk van Betsy's zorg." Zo ontstonden er drie exclusieve, motiverende kaarten die wij hebben ontworpen en we namens Proud2Bme én Betsy mogen gaan weggeven. Onderaan deze blog lees je hoe aan een van deze  kaarten kunt komen!

Ik sprak Dirkje - een goede vriendin van Betsy - over de gevoelige vrouw die Betsy was en hoe ze dat gevoel ook in haar werk legde. Over de bredere rol die diëtisten in kunnen nemen in de zorg voor mensen met een eetstoornis. En natuurlijk over de drie motiverende kaarten die we hebben gemaakt, die voor verschillende fasen in herstel een steun en houvast kunnen zijn.

Wil je ons wat over Betsy en jullie vriendschap vertellen?

"Collega’s hoeven niet je vriendinnen te worden, zeg ik altijd, maar bij ons is dat wel gebeurd. Betsy en ik hadden zo’n fijne klik dat we na die baan altijd contact hebben gehouden. Ze was mijn oudste vriendin. Er zit een vrij groot leeftijdsverschil tussen ons, maar op een gegeven moment valt leeftijd een beetje weg. Zij had zelf geen kinderen en heeft wel meegemaakt dat ik kinderen kreeg. Daar was ze ook altijd heel betrokken bij. Op een gegeven moment ben ik verhuisd en zijn we eigenlijk rond dezelfde periode voor onszelf begonnen. Allebei een eigen diëtistenpraktijk. Ik leerde veel van haar, we wisselden veel ervaringen uit en gingen samen naar nascholingen.

Betsy was een gezonde, sportieve vrouw. Ze hield van fietsen, wandelen en ondernam van alles. Tot ze zich steeds minder goed ging voelen. Ze werd vermoeider en kreeg te lage bloedwaardes. Na onderzoek bleek dat ze uitgezaaide kanker in haar lichaam had, in een vergevorderd stadium. Er was geen behandeling meer mogelijk. Ik ben als laatste bij haar geweest. Het was niet eng, ik vond het echt heel vredig. Het was ineens stil en het was ook goed..."

Waarom had Betsy zo'n interesse in eetstoornissen en een hart voor Proud2Bme? 

"Tijdens haar Kruiswerk-tijd (de tijd waarin ze werkte bij een thuiszorgorganisatie in West Veluwe) deed ze een cursus over emotioneel eetgedrag en mindfulness. Ze zag in die tijd vrouwen die worstelden met een eetstoornis, met name Binge Eating Disorder. Toen ze in Houten haar eigen praktijk oprichtte, heeft ze zich geschoold tot NLP counselor. Vooral dat stukje NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) - die gesprekstechniek - vond ze heel belangrijk. Ik denk dat er toch wel een groep diëtisten is die dit moeilijk vindt of niet kan. En je moet wel iets meer in huis hebben om deze doelgroep te kunnen begeleiden. Dat was ook één van haar grootste zorgen.

Haar praktijk heeft ze 'Mannatura' genoemd en daar stond altijd bij: Meer dan alleen eten. Het ging wel over eten, maar eigenlijk had ze vooral van mens-tot-mens gesprekken. Waarbij ze uiteindelijk natuurlijk wel de diëtetiek betrok, maar vooral die menselijke insteek vond ze belangrijk. Vanuit het Rintveld, maar ook andere instellingen in en rondom Utrecht, kreeg ze ook wel eens verwijzingen van jonge meiden met eetstoornissen. De wachttijden waren dan te lang en zij kreeg hen in begeleiding om de tijd te overbruggen. Ze gaf regelmatig de website van Proud2Bme door als ze dacht dat iemand wel wat extra informatie en steun kon gebruiken."

Betsy behandelde voornamelijk jonge meiden. Waar merkte je aan dat ze zich hun lot zo aantrok?

"Betsy was sowieso een hele gevoelige vrouw, vol met emoties. Ik weet nog dat ze me belde dat ze ziek was. Ik stelde voor om naar haar toe te gaan, om bij haar te zijn en voor haar te zorgen. Ze zei dat ze cliënten had moeten afzeggen omdat dat vanwege haar ziekte niet meer kon. Ze gaf aan dat het grootste deel van haar cliënten ook goed bij haar collega's terecht konden, maar om de groep meiden met een eetstoornis - waar ze er toch heel wat van zag - maakte ze zich echt zorgen. 'Waar moeten die straks nou terechtkomen?!' Dat heeft ze in dat weekend meerdere keren tegen mij gezegd.

Dat triggerde mij ook echt om hiermee aan de slag te gaan toen ik nadacht over het collecteren tijdens haar uitvaart. De kaarten die gecreëerd zijn, zie ik als een verlengstuk van Betsy’s zorg. Het is mooi om dat op deze manier tot een goed einde te brengen." 

Is met deze kaarten ontstaan wat je voor ogen had? En wat Betsy wellicht voor ogen had gehad?

"Ja, ik vind de kaarten heel erg mooi. Er was nog geen plan, nog geen uitgewerkt idee, enkel een geldbedrag dat beschikbaar was. In deze kaarten zit naast wat Betsy in haar zorg belangrijk vond, ook een stuk van mezelf. Ik zou graag zien dat wij als diëtisten iets kunnen betekenen in het ombuigen van irreële gedachtes naar reële gedachtes rondom eten. Hoe mooi zou het zijn als de diëtiste daar ook een rol in speelt?

Het kaartje dat gaat over de kracht van herhaling kan ik zelf voor veel cliënten gebruiken. Elke gedragsverandering zit in de kracht van de herhaling; dat is nodig om het je eigen te maken. Hetzelfde geldt voor het kaartje met de tekst 'doen alsof ik het kan', dat vind ik ook een hele mooie. Ik ben echt een diëtiste van 'samen denken en samen doen', juist ook door de cliënt zelf na te laten denken over hoe hij of zij het wil aanpakken. Maar tegelijkertijd moet ik wel de verhouding eiwitten, vetten en koolhydraten in de gaten houden. Dus de cliënt kan ook niet volledig bepalen op welke manier het gebeurt, want dan wordt het soms alleen maar een pak rijstwafels. Daar ga je het niet mee redden, dus soms moet je doen alsof je iets kan. Ik wil ze coachen en ik wil om ze heen staan. Ik heb dit kaartje al een paar keer meegegeven."

Motiverende quotes; voor jou!

De kaarten die we in samenwerking met Dirkje en met dank aan Betsy hebben gemaakt, zijn bedoeld voor jullie: de lezers en leden van Proud2Bme. De jongens en meiden, mannen en vrouwen die worstelen met een eetstoornis en die wel wat steun kunnen gebruiken bij het relativeren van die eetgestoorde gedachtes. Die steun en die motivatie om écht te blijven vechten voor je eigen herstel hopen we voor een klein deel gestopt te hebben in deze kaarten. 

De weggeefactie die aan deze blog verbonden was, is inmiddels voorbij. We hopen dat alle mensen die een kaart hebben ontvangen er blij mee zijn en steun uithalen.


Tekst kaart #1:

Opnieuw proberen
Telkens weer
Maar lukt het niet
Zoals je dacht?
Toch proberen
Nog een keer
Want in herhaling
Zit de kracht

Tekst kaart #2:
Met opgeheven hoofd
Maak ik vandaag
Weer een nieuw plan
En tot de dag
Dat het vanzelf gaat
Doe ik gewoon
Alsof ik het kan!

Tekst kaart #3:
Een appel, een hand vol toffee
Frietjes met mayo
Of een bord vol aardappelpuree
Alles kan en alles mag
Zolang je maar varieert elke dag


Heb jij een kaart ontvangen? We zouden het natuurlijk ontzettend leuk vinden om te weten waar hij terecht is gekomen. In je favoriete notebook? Bij een vriend(in) aan de muur? Op je spiegel? Als je het leuk vindt, deel dan een foto ervan op jouw social media account(s) met #proud2Bme.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne - Vrijdag 15 mei 2020 13:26
Super gaaf! Hij hangt binnenkort op de spiegel om me te herinneren dat ik het elke dag opnieuw mag proberen zolang het nog niet vanzelf gaat :)
Dank jullie wel!
anoniem - Vrijdag 15 mei 2020 14:16
ik was bezig met een bestellen maar kan hem nu nergens meer vinden..
Team Proud2Bme - Vrijdag 15 mei 2020 14:35
Hi anoniem, dat kan kloppen, helaas is er iets misgegaan in de webshop. We zorgen ervoor dat jullie ze volgende week kunnen bestellen (dit hebben we nu ook aangepast in de blog). Excuus voor het ongemak! Liefs en een fijn weekend, team Proud2Bme
Brit484 - Vrijdag 15 mei 2020 18:28
Wat ontzettend lief en mooi van Dirkje.
Ik denk dat hierdoor vele harten weer worden verwarmd!
En hierdoor vele de kracht houden of vinden om door te vechten na een mooie toekomst waarin iemand weer blij mag zijn met zichzelf!
Zo mooi en ontzettend lief (L)
Lisasjourney - Vrijdag 15 mei 2020 21:29
Wat een leuke kaartjes! Ik zag ze al voorbij komen en de tekst van opnieuw proberen raakt me. Het is tenslotte ook iedere keer vechten, en soms vergeten we waarom we het doen. Dan is juist een reminder dat elk stapje er eentje is heel belangrijk. Een eetstoornis is er niet in een keer, dus herstellen zal ook niet meteen gaan. Dat kost tijd en energie die vaak ver te zoeken is. Ik ga zeker het kaartje bestellen, zodat ik er naar kijken wanneer ik het lastig heb.

Betsy klinkt als een ontzettend bijzondere en lieve vrouw die heel erg haar best heeft gedaan om andere mensen zo goed mogelijk te helpen. Vind het dan ook mooi om te zien dat Dirkje en de medewerkers van Proud zo hun best doen om haar missie voort te zetten. Jullie zijn echt powervrouwen!

En Dirkje, heel veel sterkte met het verlies Betsy. Ik weet zeker dat Betsy dit heel bijzonder zou hebben gevonden!

Liefs, Lisa
w - Vrijdag 15 mei 2020 23:34
Wauw wat leuk en LIEF van Betsy en dat ze (dus) inzag, als diëtiste dat niet alleen een dieet werkt bij eetstoornissen en daar ook echt werk van maakte om dat te veranderen en veranderd te zien. Diep respect en tof de kaarten. De eerste twee spreken me heel erg aan idd. Herhaling.. toch nog maar weer proberen en blijven oppakken, wat wel goed ging/gaat en fake it until you make it, werkt alleen als je er wel om kunt lachen, zo niet, is de realiteit ook goed genoeg vind ik altijd, maar ook heel mooi, want het kan zo helpen om angsten ed. aan te gaan en van de ervaringen te leren zodat je het kunt en leuk dat jij het hebt opgepakt en jullie zulke goede vriendinnen waren/zijn. ♥
M - Zaterdag 16 mei 2020 12:20
Ik ben zelf diëtist en ken Betsy nog van scholingen die we samen hebben gevolgd...wat een ontzettend warme, lieve, betrokken vrouw..
Helaas zit ik nu zelf volledig verstrengeld in het web van een eetstoornis, ongelooflijk maar helaas waar, elke dag is weer een gevecht...
De teksten op de kaartjes komen dan ook echt binnen...ik ga er zeker 1 bestellen! Dankjewel hiervoor!
Ingrid - Zaterdag 16 mei 2020 15:16
Wat een mooi verhaal, Betsy klinkt als een vrouw met een gave, aanvoelend en meedenkend, zij wilde echt iets doen, en heeft dat gedaan, ze zal zo voortleven....xxx
Dirkje van Asselt - Zondag 17 mei 2020 13:24
Ik ben samen met familie en vrienden van Betsy onder de indruk van de mooie hartverwarmende reacties. Hartelijk dank hiervoor. Het is fijn te merken dat de kaarten die gemaakt zijn steun kunnen geven. Iemand scheef mij, "wat fijn dat de bemoedigende kaarten zijn als woorden van Betsy die blijven klinken!" hartelijke groet Dirkje
- - Maandag 18 mei 2020 12:18
Wat mooi!
Melissa - Maandag 18 mei 2020 14:08
Wat een mooi gebaar!!
Nijn - Maandag 18 mei 2020 14:38
Wat enorm gaaf :)
Mail gedaan
idril - Maandag 18 mei 2020 14:38
Wat een prachtig gebaar.
Astrid - Maandag 18 mei 2020 15:43
Ik had het echt helemaal verkeerd gelezen.. zo stom..
Ik dacht.. kom maar door met dat betaal verzoek. Hoe ik het dan zo verkeerd gelezen heb geen idee.

Een schitterend gebaar! Ik ga m'n dochtertje 1 cadeau doen
Jo - Maandag 18 mei 2020 17:00
Super mooi dit!
P - Maandag 18 mei 2020 17:40
Wat een mooie en liefdevolle kaarten, een geweldige manier om haar werk op deze manier voort te zetten. Ook ik heb een mailtje gestuurd, hij komt op mijn nachtkastje, zodat ik hem minimaal 2 keer per dag zie en weet dat het goed gaat komen, zolang ik maar niet opgeef!
Anoniem L - Dinsdag 19 mei 2020 08:37
Super fijn dat ik al reactie kreeg.
Laura - Woensdag 20 mei 2020 15:04
Wauw! Vandaag mijn kaartje al binnen gekregen. Ik vind 'm echt heel lief en motiverend ♥ dank jullie wel!
C - Zaterdag 23 mei 2020 16:19
Wat een bijzondere vrouw en wat ontzettend mooi dit. Ik lees het he kaas een dag te laat.
Jacobien - Dinsdag 26 mei 2020 18:26
Heeft Betsy ook in Bennekom gewerkt? Ik weet bijna zeker dat ik tijdens mijn anorexia periode door haar ben begeleid. Ze was een schat en we hebben jaren terug ook nog een interview gedaan samen voor de regionale omroep, radio, over eetstoornissen. Jammer dat ze overleden is, een mooi mens minder op deze aarde. Ben haar dankbaar voor al haar steun.
Dirkje van Asselt - Woensdag 27 mei 2020 14:16
Beste Jacobien,
Dank voor je bericht. Bijzonder om te lezen dat ze je heeft geholpen!
Het klopt inderdaad toen ze bij het Kruiswerk werkte heeft ze in Bennekom gewerkt.
hartelijke groeten, Dirkje