Nooit meer op dieet

 

Ik denk dat ik 13 was toen ik voor het eerst aan de lijn deed. Ik was slank gebouwd, maar wilde dat ook blijven. Ik merkte dat veel jonge meiden om mij heen wat ronder werden en dat vond ik eng. Zou ik ook wat aankomen als ik ouder werd? Ik wilde niet aankomen. Vanaf die tijd ging ik regelmatig op dieet. Steeds opnieuw mislukte de lijnpogingen, maar toch bleef ik proberen. Het werd een verslaving, waarbij mijn negatieve zelfbeeld en sombere gevoelens een oorzaak waren. Van een paar dagen, daagde ik mezelf uit om een paar weken streng te lijnen en van een paar kilootjes stelde ik de eis om heel veel kilo's af te vallen. Diëten heeft mij in gevaar gebracht. Zo erg dat ik na jarenlang een eetstoornis te hebben gehad, heb besloten om nooit meer op dieet te gaan.

sapkuur

Vandaag op ‘Anti Dieet Dag' sta ik hier nog eens extra bij stil. Het lijkt zo normaal om te diëten als vrouw, het ‘'hoort'' er zelfs een beetje bij in de maatschappij. Super gezond eten, stevig sporten, extreem de controle houden en een ‘Fit' meisje zijn is helemaal hip. Op internet vliegen de before and after foto's van extreme lichaamstransformaties voorbij. Jonge vrouwen die van een iets te zwaar gewicht, extreem zijn afgevallen of vrouwen die er eigenlijk heel gezond en normaal uitzagen maar nu strakgespannen spieren hebben. Van superfood tot bijzondere dieet fomules en detox of juice diëten, er is van alles te zien, te lezen en te ontdekken over voeding. Alles gaat over SUPER GEZOND eten.

Dat super gezonde, lijkt heel goed. Toch kan niet iedereen daarin evengoed de balans vinden. Extreem sporten, overdreven gezond eten of eenzijdig eten kan namelijk flinke gezondheidsrisico's met zich mee brengen. Daarnaast kun je er ook in doorslaan, wat nog meer gevaren veroorzaakt. Juist daarom is er Anti Dieet Dag. Want die extreme controle over je voeding en beweging is niet altijd even gezond en ook helemaal niet voor iedereen risicovrij. Jezelf leuke dingen of eten ontzeggen is niet de oplossing voor een gelukkig leven en zelfacceptatie.

Het is belangrijk dat je je vrij voelt als het om voeding gaat. Natuurlijk is het goed om gezond te eten, genoeg vitamines en mineralen binnen te krijgen. Maar het is net zo belangrijk om van eten te genieten en je ook gezond te voelen. Als je extreem bezig bent met voeding en te veel sport, ga je tevens voorbij aan lichaamsacceptatie. Veel vrouwen denken gelukkig te worden door af te vallen of gespierd te worden. Toch is dat niet de oplossing voor problemen rondom zelfbeeld en een verstoord eetpatroon en lichaamsbeeld. Natuurlijk is het fijn om een goede conditie te hebben en lekker in je vel te zitten of je fit te voelen. Uiteraard, maar het is vooral belangrijk om te zijn wie je bent en te streven naar zelfacceptatie, in plaats van jezelf aan te passen en extreme doelen op te leggen.

jojo

Een dieet volgen of extreem lijnen is niet gezond. Ook niet als je het voor een korte periode doet. Veel diëten missen voedingsstoffen en lijnen brengt je vaak juist uit balans. Veel mensen houden het niet vol en schieten na een dieet door in eetbuien, veel eten of slaan door in veel te streng lijnen. Als je gevoelig bent voor het ontwikkelen van een eetstoornis (dit weet je niet van tevoren), kan het volgen van een dieet het eerste begin zijn van je eetstoornis. Of dit nu een bestaand dieet is of een eigen afvalpoging, het kan een obsessie met je lichaamsbeeld en met voeding veroorzaken.

Ik weet hoe lastig het kan zijn om in een wereld waarin slank zijn, super gezond eten en gedisciplineerd sporten heel belangrijk lijkt, jezelf te blijven. Toch denk ik dat het ontzettend belangrijk is om dat wel heel bewust te doen. Probeer in balans te blijven en te luisteren naar je lichaam, je geestelijke gesteldheid en hulp te vragen als je toch getriggerd wordt. Voor veel vrouwen is het moeilijk om een gezonde balans te vinden in hun voeding en beweging. Je moet niet te weinig eten en ook niet teveel. Je moet niet overmatig sporten, maar een beetje beweging is wel heel gezond. Je moet gezond eten, maar enkel gezond is ook niet goed. Als je een eetstoornis hebt, is het vinden van die balans vaak nog net even lastiger.

Zelf vond ik dat, ook vlak na het beter worden van mijn eetstoornis, nog wel eens lastig. Ik zag overal dingen over slank blijven en vond het lastig om juist zo soepel met eten om te gaan. Vanuit mijn behandeling leerde ik weer alles te eten. Van een Mars tot een pizza en van een flink stuk appeltaart tot een reep chocola. Dingen die ik super eng vond, maar die ik nu gewoon lekker eet. Niet drie keer per dag, maar ik eet ze wel en ook zonder het idee dat het verkeerd is of me dik maakt. Ik heb het mezelf leren toestaan en ik heb er vrijheid in gevonden. Dat kost natuurlijk wel tijd. 

extreem gezond

Natuurlijk was ik bang door te slaan. Na al dat diëten (eetgestoord diëten), voelde veel eten heel fout aan of ervoer ik het als eetbui, wanneer ik wat meer snoepte dan normaal. Maar soms wat meer snoepen dan normaal is normaal. Probeer een goede balans te vinden in je eetpatroon. Dat kost tijd, zeker wanneer je worstelt met een eetstoornis, maar het is zo fijn als je uiteindelijk weer naar behoefte kunt eten. Stop dus met diëten, het heeft namelijk alleen maar nadelen.

Heb je overgewicht en moet je wat afvallen, lees dan het blogOp een gezonde manier afvallen' eens. Ook hierbij wordt geen dieet gebruikt. Dieten maakt meer stuk dan dat het je geeft. Eet gezond, sport voor je plezier en geniet ook gewoon van alle bijzonder lekkere taartjes of een lekker ijsje in de zon.

Wat vind jij van Anti Dieet Dag?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Charlotte - Woensdag 6 mei 2015 19:09
Ik wist niet dat het vandaag 'anti dieet dag' was.
Heel mooi blog, ik heb echt veel respect voor jou dat je door die moeilijke jaren bent gekomen.
Feline - Woensdag 6 mei 2015 19:27
Mooi geschreven! Ik begin ook een beetje gek te worden van die hele hype. Het lijkt net alsof alles om uiterlijk draait en dat je alleen gelukkig kan zijn of lekker in je vel kan zitten als je bijvoorbeeld zichtbare buikspieren hebt en je er super strak uit ziet. Maar in mijn ogen is die zelfacceptatie waar je over schrijft, op wat voor gewicht je ook zit, veel belangrijker!
xChanel - Woensdag 6 mei 2015 19:27
Wow seriues Nouska, wat een mega goede, helpende blog. Jezelf blijven in de hedendaagse ''perfectie'' en ''fitte'' maatschappij is ontzettend nodig, maar voor een zoektocht naar geluk zo belangrijk.

Bedankt voor het delen van je kennis en inzichten.
A. - Woensdag 6 mei 2015 19:31
Super fijne blog! Dit is precies waar ik tegenaan loop. Ben grotendeels hersteld en heb een normaal gewicht maar soms laat ik mij door insta en fb teveel meeslepen door alle fitgirl dingen waardoor ik dan zelf weer even doorsla en vooral in mijn hoofd weer erg druk bezig ben met wanneer te sporten en wat te eten. Dit motiveert mij weer enorm.
Lara - Woensdag 6 mei 2015 19:48
als ik eruit zag als jou, Nouska... zou ik geloof ik ook wel vrede kunnen nemen met m'n imperfecties. Maar zoals ik ben, valt dat iets moeilijker.
Ber - Woensdag 6 mei 2015 21:38
mooi geschreven, dankjewel
@Nouska - Donderdag 7 mei 2015 10:08
Ik vind het fijn dat je deze dingen beschrijft, het is een mooie, helpende blog.

Maar ik heb wel een vraagje, wat als je jezelf nou niet kúnt accepteren met dat vet rond je lichaam. Ik heb gemerkt dat ik mezelf wel kan accprteren met een slanker lichaam, maarja dat mag ik niet hebben.
Ik ben beneiuwd naar je antwoord
Liefs Nikki
Anne - Donderdag 7 mei 2015 10:22
Fijn om dit te lezen !
Ik word ook helemaal gek van iedereen die obsessief gezond doen .Ik vind het echt saai wanneer mensen het nooit over andere dingen hebben !En wanneer je steeds met sporten en eten bezig bent blijft er zo weinig tijd over voor iets(anders ) leuks wat het leven inhoud geeft.
Anne - Donderdag 7 mei 2015 10:29
@ Nikki

Maar je lichaam houdt wel onvoorwaardelijk van jou ,het doet álles voor jou Leer onvoorwaardelijk lief te hebben !
Roeline - Donderdag 7 mei 2015 12:50
Goede dag, Anti Dieet Dag! Even stil staan bij iets wat helemaal niet goed voor je is. Hoewel er bij mij wel de nodige kilo's af mogen, ben wel wat te zwaar. Toch geloof ik niet in een dieet maar wel in een eetstijl dat vol te houden is.
@anne - Donderdag 7 mei 2015 17:00
Dankje voor je reactie,
Het is moeilijk...
Mandy - Donderdag 7 mei 2015 21:22
Prachtige blog, bedankt Noushka
Barbara - Maandag 11 mei 2015 13:05
Heel mooie blog!! Superherkenbaar! Ik word enorm getriggerd door al die dieten en sportgedoe! Het maakt me onzeker! Geeft inderdaad soms een obsessie om te sporten, jezelf voorbij te lopen, eetbuien,...