Alles gaat over super gezond eten

 

Toen ik een eetstoornis had vond ik het heel normaal dat alles wat ik dacht over eten ging. Ik associeerde alles met eten, want overal werd gegeten, over eten gepraat of eten verkocht. Toen ik in behandeling ging, werd ik er gek van dat ik ook nog eens zes of zeven eetmomenten had per dag. Ging een dag van 24 uur dan echt bijna alleen maar over eten of lag het aan mij dat alles wat ik zag op straat, in winkels of op feestjes over eten ging? En dan ging het ook nog eens allemaal over super gezond, biologische eten en sportief zijn. 

Er wordt veel over gezond eten gepraat, reclame gemaakt en gesproken over gezonde voeding en gewicht. Veel vrouwen houden zich dagelijks bezig met eten en gewicht. Ze praten er over, hebben de wens iets af te vallen of een strakker figuur te krijgen. Daarnaast wordt gezond eten zonder vetten, calorieën en suikers gepromoot. Iets wat eigenlijk helemaal niet gezonder is. Superfood, clean, biologisch, vegetarisch, veganistisch of suikervrij eten is hot. Zo gezond mogelijk leven is een trend, maar ondertussen slaan er ook veel mensen een beetje in door.

eat clean

Het is gewoon geworden om de wens te hebben af te vallen, vooral als vrouw. Het is bijna vanzelfsprekend dat iedere vrouw zichzelf iets te dik vindt en dat zelfs slanke vrouwen klagen over hun figuur. Het is iets dat je ‘hoort' te doen als vrouw. Soms wordt het zelfs bijzonder of raar gevonden door mannen wanneer een vrouw wel trots en tevreden is met haar figuur. Zo normaal is dat blijkbaar niet.

Op verpakkingen wordt een keurmerk geplakt en je zou ook nog eens na moeten denken over duurzaamheid en diervriendelijk eten. Het is absurd waar je allemaal rekening mee zou moeten houden als je gewoon even boodschappen wilt doen. Je moet veel keuzes maken over waar jij wel en niet aan mee wilt doen en waarom. Ook ik sta wel eens met mezelf te discussiëren in de Albert Heijn over goedkope of duurzame producten en gezonde of gewoon lekkere producten. 

Alles gaat over eten, zo kreeg ik het gevoel toen ik herstellende was van mijn eetstoornis. Ik wilde er soepel mee om leren gaan, maar werd bijna gedwongen door de verpakkingen en etiketjes met hoeveel calorieën ik per boterham binnen zou krijgen als ik deze jam koos. Ik had amper de keuze om niet bezig te zijn met het tellen van calorieën, bang te worden van vetten of gewaarschuwd te worden door verpakkingen. Wanneer was het wel gezond, goed, duurzaam en verantwoord om te eten of was dat juist de reden dat ik mij altijd schuldig voelde?

Al vanaf mijn zesde eet ik amper vlees. Ik vond het zielig voor de dieren. De laatste zeven jaar eet ik helemaal geen vlees meer en probeer ik verder ook zo diervriendelijk mijn boodschapjes te doen. Gelukkig vind ik hierin nu een gezonde balans, maar ik heb hierin tijdens mijn eetstoornis wel eens extreme kanten uitgeprobeerd. Ook wat gezonde en pure voeding betreft vond ik de balans soms lastig te vinden. Eten bleef een valkuil, ook al was ik herstellende van mijn eetstoornis, ik zocht op de een of andere manier toch controle over mijn eetgedrag. Extreme manieren van met eten omgaan, spraken mij daardoor extra aan. Nu heb ik daarin een gezonde en eerlijke balans in gevonden naar mezelf toe en zonder eetstoornis.

eat clean

Sommige periodes koos ik door mijn eetstoornis voor heel ‘gezonde' producten, biologische producten of enkel diervriendelijke, veganistische producten. Het was moeilijk daarin goedkoop boodschappen te doen of mijn ouders te beïnvloeden bij het doen van boodschappen, waardoor de discussie rondom eten heel groot kon zijn in mijn hoofd; iets waar ik juist heel graag vanaf wilde. Maar ik had het idee dat iedereen, zelfs mensen op tv mij er steeds maar weer aan hielpen herinneren dat ik bewust moest eten. Het werd een eis die ik aan mezelf stelde, waaraan ik mij stoorde omdat ik er niet prefect in kon zijn. 

Al die waarschuwingen op verpakkingen zijn door de politiek ingevoerd. Het probleem rondom overgewicht is nog steeds groeiende, dus is het promoten van gezonde voeding iets heel normaals geworden in de maatschappij. De vermelding van de hoeveelheid calorieën was dan ook niet voor mij bestemd, op die pot pindakaas. Dit staat erop voor mensen die op hun gewicht moeten letten vanwege hun gezondheid, niet voor meisjes met een normaal gewicht die obsessief bezig zijn met controle over hun voedingspatroon in de hoop hun gevoelens daarmee te kunnen onderdrukken.

Inmiddels ben ik niet meer obsessief of overmatig bezig met gedachtes over eten. Ik bedenk natuurlijk wel iedere dag wat ik ga eten, doe boodschappen en probeer bewust om te gaan met voeding. Ik heb echter wel een goede balans gevonden. Ik kan financieel gezien niet altijd kopen wat ik zou willen; niet even fairtrade en duurzaam boodschappen doen. Wat betreft clean eten en dat soort gedoe, denk ik dat het gewoon goed is om gezond, maar vooral gevarieerd te eten. Een tussendoortje zoals rozijnen en gedroogd fruit, past prima tussen snacks zoals een Mars of een taartje bijvoorbeeld.

butt

Normaal eten, is ook gewoon soms frietjes, pizza en koekjes eten. Het is niet per se gezonder om biologisch te eten, eenzijdig superfood te verkiezen boven een gevarieerd eetpatroon en ook sporten op een zeer restrictief eetpatroon is niet gezond. Geniet van het eten dat er is, ook van de dingen die je altijd als ‘ongezond' hebt bestempeld. Eten is lekker, leuk en gezellig. Als je een goede balans vindt, kun je stap voor stap een gezond eetpatroon ontwikkelen voor je lichaam en een rustige geest zonder eeuwige discussie of gedachtes over eten.

Wat mij vooral heeft geholpen is variëren, uitproberen, mijn eigen smaak ontdekken, praten over mijn gevoel i.p.v. dit wegstoppen en naar mijn eigen behoefte luisteren. Ik heb geen controle meer nodig over mijn eten, ik heb leren vertrouwen op mijn lichaam, emoties en behoeftes. Dit heeft inderdaad heel wat tijd en oefening gekost, maar het kan wel. Je kunt veel leren over jezelf en weer vertrouwen krijgen in jezelf en je leven, zonder dat je daarbij een extreem eetpatroon nodig hebt. 

Hoe ga jij om met al die vormen van extreem 'gezond' eetgedrag?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

M. - Zondag 29 juni 2014 12:53
Goed blog weer Nouska! Dit soort gedachten hebben mij vanaf het begin vanaf mijn eetstoornis ook achtervolgt en dan met name; "Wat is gezond?" Toen ik jong was, dacht ik dat een boterham met margarine en kaas gezond was, een aantal jaar later was dit achterhaalt, want de kaas was niet gezond, maar te vet, weer een aantal jaar later bleek brood ineens niet zo gezond en nóg later was margarine niet goed, maar moest je gewoon roomboter hebben en was de vette kaas prima... ik weet het niet meer. Hoewel ik wel fan ben van super foods, ben ik wel benieuwd wanneer dat dan weer achterhaalt blijkt... Een gevarieerd eetpatroon zal idd wel gewoon het beste zijn, al vind ik dat nog wel lastig, vooral financieel gezien.
S. - Zondag 29 juni 2014 13:12
Toch vind ik biologisch of suikervrij of vegetarisch eten geen vormen van extreem eetgedrag. En, ik weet niet of je het zo bedoelt, maar dit:

''Het is gewoon geworden om de wens te hebben af te vallen''

heeft m.i. weinig te maken met

''Zo gezond mogelijk leven is een trend''

Als ik (heel) gezond zou willen leven, hoeft dat niet meteen te betekenen dat ik wil afvallen o.i.d. Dat wordt vaak door elkaar gehaald, maar ik vind het een beetje onzin.

En ik denk dat je beter dit soort trends kan hebben, dan het zoveelste Sonja-Bakkergedoe. Doorslaan is natuurlijk niet goed, maar joh, wees blij dat mensen over gezonde voeding nadenken.
Anoniem - Zondag 29 juni 2014 13:13
mijn lichaam kan het gewoon niet hebben als ik ongezond eet. Dus gezonde producten hebben gewoon de voorkeur. maar af en toe een koekje kan wel. Zolang het maar niet te vet is want mijn lichaam slaat dan op hol
Angela - Zondag 29 juni 2014 13:16
Ik heb een 1,5 geleden ergens gezeten waar ze praatte over super gezond eten. Toen was bijna alles fout en vooral suiker was slecht. Hierdoor kreeg ik een terugval, maar toen kwam ik bij de GGZ en heb het eten weer goed opgepakt naar een jaar. Ben nog steeds bezig met gezond/ongezond, maar probeer er een balans in te vinden. Dat vind ik nog erg lastig, maar het gaat me lukken. Bedankt voor deze blog!
Maiskolf - Zondag 29 juni 2014 13:28
Hele goede blog!
Zo ben ik regelmatig in mijn eetstoornis met tranen in mijn ogen en paniekgevoelens de supermarkt uitgelopen zonder iets gekocht te hebben. Ik wist gewoon niet meer waar ik op moest letten als ik iets kocht. Er zijn inderdaad zo veel dingen waar je rekening mee kan houden dat ik niet meer wist wat nou goed of slecht was. Moest ik kiezen wat ik lekker vond? Wat het goedkoopst was? Waar dit of dat keurmerk op zat? Waar de minste calorieën in zaten? De biologische versie? Ligt? De volle variant?

Als ik een rotdag heb gehad en ik sta in de supermarkt heb ik dat nog wel soms. Maar dan pak ik gewoon wat ik zelf lekker vind en probeer ik het uit mijn hoofd te zetten.
Justme - Zondag 29 juni 2014 13:29
Dit slaat wel op mij..
anoniem - Zondag 29 juni 2014 13:40
Zo herkenbaar dit allemaal. Een paar jaar geleden, toen ik nog dieper in mijn eetstoornis zat, kreeg ik paniekaanvallen in de supermarkt. Alle etiketten met calorieën, vetten, koolhydraten, etc maakte dat ik niks meer wilde nemen en de supermarkt uit rende.

Ik weet nu ook echt niet meer wat nou gezond is of niet. De een zegt dat je 6 sneetjes brood moet eten terwijl de ander zegt dat koolhydraten vermeden moeten worden. Momenteel doe ik maar wat ik zelf prettig vind, en ja koekjes/chips/nootjes passen gewoon in dat patroon.
rooosk - Zondag 29 juni 2014 13:46
Dit is op dit moment ook een grote discussie elke dag in mijn hoofd.
E. - Zondag 29 juni 2014 13:48
Ik merk dat mn eetstoornis steeds meer wilt dat ik gezond ga eten. En dan bedoel ik met gezond echt de populaire spelt, superfood, etc producten. Ik weet dat het niet goed is om alleen maar zulke producten te eten en probeer de balans te vinden.
@S - Zondag 29 juni 2014 13:53
ik snap wat je bedoelt maar vaak gaat het wel samen. ik zie dat onder collega's die ineens allemaal aan de superfoods zitten. De meesten willen ook afvallen of hopen tenminste ermee af te vallen.

En suikervrij vind ik persoonlijk voor mensen die geen overgewicht hebben ook wel tegen het extreme aan. Ik ken mensen die om die reden ook geen fruit mogen eten aangezien daar ook suiker in zit. En het feit dat het aantal vegetariërs in de kliniek vele malen hoger lag dan in de normale wereld heb ik ook nooit begrepen, al is dat op zichzelf ook geen extreem eetgedrag.

In mijn ogen is dat extreem gezonde ook vaak een doel opzich, want wat wil je er nou mee bereiken? willen we allemaal 120 worden? of zijn we nou allemaal echt zo moe en krakkemikkig dat er echt anders gegeten moet worden? Guess what.. ik voel me prima en ben kerngezond, wat is dan eigenlijk het probleem? het doel zit toch vaak tussen de oren, mensen voelen zich psychisch sterk door dit te doen en dat is nou precies het idee.
@ nouska - Zondag 29 juni 2014 13:56
om heel eerlijk te zijn was het me al opgevallen dat de hummus, nootjes en gedroogde cranberry;s en avocado's ook bij jou al steeds vaker op het menu staan..niet erg hoor en zeker gezond maar het is wel iets van de laatste tijd
Aardbei - Zondag 29 juni 2014 14:05
Mooie blog nouska
vlinderke - Zondag 29 juni 2014 14:20
goeie blog idd weer, het is echt een rage tegenwoordig. Superfood hier en superfood daar er komen zelfs steeds dingen bij. Nadeel is dat ze meestal schandalig duur zijn en ik stel me dan de vraag eet je het omdat je het echt lekker vind of omdat de eetstoornis zegt eet het maar want het is toch "gezond". Zelf eet ik ook wel enkele dingen zo vind ik gedrrogde cranberry's en incabesjes, moerbesjes heel lekker maar bv chiazaad vind ik vreselijk en ook gojibessen vind ik nu niet meteen super.
Als ik ergens een goedkopere variant tegenkom van zo een noten-superfruit mix zal ik het kopen om toe te voegen aan muesli of om te knabbelen als tussendoortje maar als ik dan moet kiezen tussen een kom gedroogde moerbeien of een lekker koekje als td is de keuze weer snel gemaakt. Ik zit nog steeds in mijn eetstoornis en heb nog lange weg te gaan maar mijn eerste overwinning is geweest eenn cal te zien als een cal en voeding niet meer te bestempelen als gezond of ongezond. Als je ondergewicht hebt zijn er andere prioriteiten voor je lichaam en zowel nu als hersteld blijft variatie de beste manier van eten.
Josefine - Zondag 29 juni 2014 14:24
Dankjewel Nouska, dit had ik heel erg nodig! Ik ben in mijn eetstoornis beland door de fascinatie/obsessie met clean eten en alle blogs die daarover gingen op internet. Het is nog steeds een enorme valkuil, maar ik merk wel dat ik steeds meer durf, omdat ik die gedachten gewoon zó zat ben. Waar ik me best wel aan stoor, zijn (beauty)bloggers die hier steeds mee bezig zijn, doen alsof je diabetes krijgt van een boterham met hagelslag en 2 rijstwafels als lunch nemen.
Waarom? Dat is zo'n slecht voorbeeld! Hopelijk kan ik hier makkelijker mee dealen als ik verder ben in mijn proces.
@ @S. - Zondag 29 juni 2014 15:39
Geen fruit eten om die reden snap ik ook niet, dat zou ik ook niet direct aanraden.
Of het een doel op zich is, weet ik niet, maar als het uit gezondheidsoverwegingen is, snap ik het wel. Het gaat er dan misschien niet om om 120 te worden, maar het kan wél zo zijn dat je gezonder ouder wordt. En ik word liever 90 in goede gezondheid, dan dat ik 90 word, maar wel vanaf m'n 75e met allerlei vage kwaaltjes. En dáár schijnt gezond eten wel invloed op te hebben. Misschien niet op korte termijn en op hoe je je nu voelt, maar wel op lange termijn.

Bedankt voor je reactie! :)
RosieV - Zondag 29 juni 2014 16:02
Geen fruit eten omdat er suikers inzitten is onzin.
Die suikers heb je nodig om dingen te doen als leren wandelen boodschappen weet ik het.
Je verbrand het zo weer.
Ik vind het clean eten ook naar een obsessie neigen.
Eiwitten zonder vet en zonder suiker, leven op smoothies en salades.
Je mag jezelf best wel wat gunnen.
Merizz - Zondag 29 juni 2014 16:04
Dankjewel Nouska! Deze blog komt me erg van pas! Ik ben vaak juist iets teveel bezig met biologisch en gezond eten. Het schrijven van je verhaal laat me inzien dat dat ook niet altijd hoeft en je ook wel eens gewoon kunt eten wat je lekker vind. Ondanks dat het biologisch is. En inderdaad dat ze overal calorieën op zetten omdat veel mensen te dik zijn, slaat nergens op. Ik heb er ook nog vaak last van als ik iets op het etiket zie sta. Vooral bij een tussendoortje. Als ik het dan per ongeluk gelezen heb dan neem ik het niet. Ik vind het niet fijn om te weten hoeveel kcal het is. Dan pak ik gewoon een ander tussendoortje waarvan ik het niet weet, zodat ik me ook niet druk hoef te maken. Bijvoorbeeld een heerlijk bakje met nootjes of een zelfgebakken muesli koekje :)
Maan - Zondag 29 juni 2014 16:32
Hihi, weetje hoeveel geld er in die 'ik moet afvallen' en in die 'ik moet superfood, milieuvriendelijk en biologisch eten' industrie omgaat! Gewoon pure marketing ;) Waar een heleboel mensen, werkzaam in die industrie, juist hun normale tarwebrood mee verdienen.
@Maan - Zondag 29 juni 2014 16:40
Inderdaad de media promoot gespierde en afgetrainde lichamen. En de voedingindustrie gaat erop inspelen om er zelf ook aan te verdienen.
Ik eet wel speltbrood maar dat doe ik omdat ik het ontzettend lekker vind.
Iris - Zondag 29 juni 2014 17:01
Bedankt voor deze blog! Ik heb hier ook erg mee geworsteld, en nu nog steeds.. Maar deze blog is erg fijn.
Emma - Zondag 29 juni 2014 17:05
Top blog!
Emma - Zondag 29 juni 2014 17:09
Ik vind trouwens dat je zelf mag weten of je suikervrij eet, want je kan je suikers ook uit natuurlijke producten halen zoals gedroogd fruit waar ik echt dol op ben. En ook voor mij is 'gezond of ongezond?' elke dag een onderwerp dat door mijn hoofd zweeft, gelukkig wel minder als een aantal maanden geleden. Ik wil ook graag een balans vinden tussen gezond eten, maar zonder een eetstoornis. En niet super gezond eten én bang worden dat je ziek word van voornamelijk ongezond eten en dus een eetstoornis hebben. Ga deze blog zeker vaker overlezen!
JustmeXx - Zondag 29 juni 2014 18:24
@m. Sommige superfoods zoals gojibessen (giftig) en chiazaad ( zwelt op in je lichaam) zijn ook al achterhaald. Variatie en met mate is de boodschap!
michelle - Zondag 29 juni 2014 22:08
Ik heb dat in mn herstel ook heel moeilijk gevonden. Gelukkig nu ook een goede balans gevonden. Maar ik vind dat de overheid het wel een beetje overdrijft.
Marjolein - Maandag 30 juni 2014 09:51
Toen mijn eetstoornis zich een aantal jaar geleden ontwikkelde ging het er bij mij vooral om dat ik zo weinig mogelijk calorieeen binnnen kreeg, maakte niet uit of het gezond of ongezond was (bijna alles was light: frisdrank, yoghurt, cruesli etc.). Dit heb ik nu overwonnnen en ik ben ook bijna eetstoornisvrij, maar ik merk dat het nu langzaam overgaat in zo gezond mogelijk eten zoals superfood, suikervrij, veganistisch etc. Ik weet inmiddels dat dit inderdaad pure marketing is. Ik probeer nu weer de juiste balans te vinden. Heel erg bedankt voor deze goede blog Nouska!
M. - Maandag 30 juni 2014 13:27
Hier worstel ik inderdaad heel erg mee.
Het voelt nog steeds fout om dingen met suiker te eten, al probeer ik om er wat minder obsessief mee om te gaan. Ik hoef niet ieder mini-beetje suiker uit mijn leven te verbannen. (Al zou ik het ergens wel graag willen)
tabithaxxx - Maandag 30 juni 2014 15:19
Ik vind dit juist wek een goede blog eb zie het verband wel.
Zodra ik niet gezond genoeg eet in mijn ogen en in de ogen van foodies (die kan een iets te vet vleessoort zijn of een koekje) dan raak ik in de stress en ga ik of heftig compenseren of juist toegeven aan een eetbui. Ik denk dat als ik dit eindelijk eens los kan laten ik wel heel ver kom
T. - Maandag 30 juni 2014 16:24
Ja al dat gedoe rondom lightproducten, slank, fit, gezond zijn gewoon commerciële kreten. 'light' verkoopt. Ik zou het ook niet aandurven hoor als ondernemer om in deze maatschappij ''whole foods" te verkopen....Plak het etiquette 'light' erop en het vliegt als warme broodjes over de toonbank....Je moet je gek/manisch zijn om daar tegenin te gaan (of dat risico durven te nemen).

Persoonlijk gezien vind ik biologisch/vegetarisch/veganistisch eten juist niet extreem.
Ik vind het eerder extreem om totaal geen oog te hebben wat ons consumptie gedrag aanricht...Als ik iemand een stuk kadaver zie eten, vind ik dat pas extreem.

Kaylee - Maandag 30 juni 2014 16:52
Ik ben eerlijk gezegd best blij om dit te lezen. Ik dacht altijd dat ik de enige was die het opviel hoeveel iedereen met gezond eten bezig is. Want hallo, ik probeer er juist niet meer mee bezig te zijn en dan gaan ze me op school vertellen dat ik de verpakkingen moet gaan lezen en dat bijna alles ineens ongezond is. Voor mij niet e jt helpend.
"De vermelding van de hoeveelheid calorieën was dan ook niet voor mij bestemd, op die pot pindakaas" heeft me ook aan het denken gezet. Want het klopt helemaal, het staat erop voor de mensen die op hun gewicht moeten letten en niet voor mij. Zo had ik er eigenlijk nooit over nagedacht!
S - Woensdag 2 juli 2014 22:17
Wauw mooi geschreven deze blog! Voor mij is inderdaad dat stukje "De vermelding van de hoeveelheid calorieën was dan ook niet voor mij bestemd, op die pot pindakaas" ook heel helpend! Zo had ik er ook nog niet over nagedacht.
J - Vrijdag 4 juli 2014 14:28
zo herkenbaar, loop hier ook enorm tegen aan, probeer je weer 'normaal' met eten om te gaan en wordt je van alle kanten bestookt met ideeën over eten etc. Daarin een balans vinden is een grote uitdaging! al die schreeuwende teksten en cijfers je niet laten beïnvloeden maar naar jezelf luisteren en je eigen keuzes maken blijft lastig.
Ronja - Zaterdag 5 juli 2014 14:13
Heel herkenbaar.
Nog meer dingen om je schuldig over te voelen.
En dat gevoel dat je het echt niet meer weet wat nu goed is.
Marlies - Maandag 7 juli 2014 22:23
Heel herkenbaar. Ook ik heb alles al uitgeprobeerd. Er is zelfs een tijd geweest dat ik al bang was voor een tomaat omdat onder de nachtschade viel. Gek werd ik ervan. Wist echt niet meer wie nou eigenlijk gelijk had.Heb verschillende adviezen gehad van alternatieve therapeuten en ik ben er zeker niet gezonder op geworden! Zij hebben mijn eetstoornis alleen maar versterkt. Niet expres natuurlijk maar wel de droevige waarheid. Gelukkig zie ik het sinds kort wat genuanceerder en ben ik weer steeds meer gaan variëren. Het is echter een heel proces waarbij ik me soms nog best schuldig kan voelen als ik iets "ongezonds "heb gegeten.