Mindful eten en een eetstoornis

 

In de periode dat mijn eetstoornis erg heftig was, had ik absoluut geen aandacht voor het eten dat ik at. Ik had veel eetbuien waarbij ik in korte periode grote hoeveelheden eten at en het vervolgens weer overgaf. Ik at veel, maar proefde niets van wat er in mijn lichaam kwam. In de tijden dat ik streng lijnde, gunde ik mezelf en mijn lichaam ook geen voeding waar het wel duidelijk behoefte aan had. Ik at heel eenzijdig en kookte vrijwel nooit voor mezelf, ik vond mezelf simpelweg niet de moeite waard. Als ik wel een keer kookte, was dat altijd dezelfde veilige maaltijd die me op een gegeven moment de neus uitkwam. Ik verdiende niet beter, vond ik. Als ik terugkijk kan ik zeggen dat mijn relatie met eten inmiddels gelukkig een stuk verbeterd is.

boterhammen hartje bread love

Mensen met een eetstoornis hebben logischerwijs een verstoorde relatie met eten en vinden het vaak lastig om aandacht te besteden aan hun voeding en te eten met aandacht. Echter ook mensen zonder problemen met eten hebben niet altijd een goede relatie met eten. Geregeld lunchen mensen gauw tijdens het loopje tussen het kopieerapparaat en de werkplek en eten ze hun warme maaltijd op de bank voor de televisie. Zonde, want op die manier geniet je veel minder van wat je eet. Met gehaast een maaltijd naar binnen werken, maaltijden overslaan of eten voor de buis geef je jezelf eigenlijk de boodschap dat je het niet waard bent om bij stil te staan, aandacht aan te schenken en gevoed te worden. Ook geef je je lichaam dan niet wat het werkelijk nodig heeft.

Mindful eten is een manier om je relatie met eten te verbeteren. Het betekent letterlijk: eten met aandacht. Nu klinkt dat misschien niet zo heel aantrekkelijk als je met een eetstoornis kampt omdat je liever geen aandacht besteedt aan het eten, maar eten met aandacht kan op verschillende manieren en kan tevens een hele positieve uitwerking op je lichaam en geest hebben. Je kijkt hierbij namelijk ook naar hoe je lichaam reageert op bepaald voedsel en of het echt is wat je op dat moment wilt. Soms eten we immers omdat we eigenlijk behoefte hebben aan troost of beloning maar herkennen we de signalen niet. Mindful eten gebeurt zonder regels over welk voedsel goed of slecht is. Mindfulness stimuleert je om vaker zonder oordeel naar bepaalde zaken te kijken, dus ook naar het eten. Een stuk fruit is dus niet beter dan een stuk taart of andersom.

Door middel van mindful eten richt je je op het hier en nu waardoor je meer kunt leren genieten van eten. Je kunt stap voor stap je relatie met eten gaan verbeteren door middel van mindful eten. Koken voor jezelf en oefenen met bewust eten is een goede manier om te werken aan je zelfwaardering. Begin met het maken van enkele maaltijden per week. Neem de tijd om dit op een fijne plek klaar te maken door aan een schone tafel te gaan zitten. Door de tijd te nemen je lichaam te voeden met je zelfgemaakte eten en hiervan te genieten creëer je voor jezelf de mogelijkheid je zelfvertrouwen te verhogen. Geniet van gezonde maaltijden die je zelf hebt klaargemaakt. Het feit dat je hier energie in hebt gestoken zorgt ervoor dat je uiteindelijk voldoening uit het eten kunt halen.

Proef elke hap met aandacht. Kijk naar wat je eet, ruik eraan, voel de structuur en oordeel er niet over. Dat is waar het bij mindful eten om draait. Je kunt dit op jouw manier toepassen in jouw leven. Zelf ben ik eens opgenomen op een crisisafdeling waar aan mindfulness gedaan werd en waarbij we dan weleens één hap met aandacht aten tijdens de avondmaaltijd. Persoonlijk kreeg ik er de kriebels van om tien minuten lang met één hap eten in mijn mond te zitten, simpelweg omdat ik het raar vond, het eten hierdoor koud werd, ik er geen geduld voor had én het eten daar ook gewoon niet zo lekker was ;). Er waren echter ook mensen die er wel baat bij hadden om elke dag even een klein momentje in het 'hier en nu' te hebben in plaats van continu bezig te zijn met wat geweest is, wat gaat komen en andere zorgen. Misschien werkt dat voor jou ook wel.

Als ik nu kijk naar mijn eetpatroon dan vind ik dat ik zeker met aandacht bezig ben met voeding. Ik kook de meeste dagen van de week voor mezelf, ondanks dat ik alleen ben en de verleiding dan groot is om even iets simpels klaar te maken of kopen. Dit geeft mij een goed gevoel over mezelf omdat ik hierbij weet dat ik mijn lichaam de nodige voedingsstoffen geef en daarnaast tijd besteed aan mezelf, ook na een drukke dag of als ik mezelf niet zo fijn voel. Ook eet ik gevarieerder dan een tijd geleden en kies ik vaker wat ik lekker vind en kan ik hierdoor ook echt genieten van simpele dingen zoals een boterham met boter en hagelslag. Aan de andere kant vind ik het ook weleens prima om met een bord op schoot voor de buis te hangen. Mindful eten doe ik dus op mijn manier, maar het draagt zeker bij aan mijn zelfwaardering.

Als je eet, probeer dan in ieder geval te genieten. Geniet tijdens het eten van de tijd die je hebt met familie, vrienden of simpelweg met jezelf. Op deze manier geef je jezelf liefde en krijg je hier ook direct weer liefde voor terug. Liefde en aandacht zijn een van de belangrijkste dingen die je jezelf kunt geven.

Wat vind jij van mindful eten?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Roos - Woensdag 15 mei 2013 12:48
Dit kan ik niet. Ik heb zo'n hekel aan eten, dat ik er zo min mogelijk mee bezig wil zijn. Ik denk dat ik echt in paniek zou raken als ik zou eten volgens mindfullness...
Marloes - Woensdag 15 mei 2013 13:01
Ik ben héél erg voor mindfullness, maar ik heb er gek genoeg nog nooit aan gedacht om het ook toe te passen op eten. Misschien is dit een idee om te gaan doen. Ik weet niet of ik er van in paniek zal raken, ik denk dat ik er misschien juist wel rust uit zal halen: objectief en bewust kijken naar hoe het eten eruitziet, de textuur en de kleur, en proberen de smaken zo bewust mogelijk op te nemen. Ik ga dit eens uitproberen.
l - Woensdag 15 mei 2013 13:10
Ik deed het juist en het werd een probleem. ging hierdoor langzaam eten en alles heel rustig eten ect. hierdoor at ik ook weer minder
meisje14 - Woensdag 15 mei 2013 13:18
Ik eet veel te snel, ik moet dat echt afleren. (warme maaltijd binnen 10 minuten of sneller)
. - Woensdag 15 mei 2013 13:18
lijkt me echt heerlijk om te doen!
. - Woensdag 15 mei 2013 13:18
lijkt me echt heerlijk om te doen!
belle - Woensdag 15 mei 2013 13:27
De laatste tijd probeer ik er vaak wel even bij stil te staan om rustig te eten. Vind dat wel heel prettig. Ik luister beter naar mijn lichaam wanneer ik genoeg heb gehad en kan weer eens echt genieten van een boterham met kaas. Heb dan ook genoeg aan 2 sneetjes ipv dat ik apathisch een half brood naar binnen werk. Misschien is dit vooral geschikt voor mensen met boulimia/bed.
2bHappy - Woensdag 15 mei 2013 14:06
Ik heb tijdens mijn behandeling geleerd mindfull te eten. Het is een heel fijne manier om eten weer te gaan zien als iets wat lekker kan en mag zijn en minder te oordelen in goed of slecht. Daarnaast heb ik ook geleerd dat eten ook gewoon functioneel is. Dus dat niet álles wat je dan eet ook perse super duper lekker moet zijn. Want daar had ik dan een handje van in het begin: nu ik weer moest eten wilde ik dan wel dat het gewoon allemaal goed was en lekker. Als een appel dan een bruin plekje had werd ik gek, als een pakje liga gebroken was werd ik boos, etc. Eten is functioneel, maar óók iets gezelligs en lekker, iets waar je van mag genieten.
Manu - Woensdag 15 mei 2013 14:24
Artikel 294 over mindful eten deze maand, word er overal mee doodgegooid inmiddels. Waar komt die trend opeens vandaan?
Rebecca - Woensdag 15 mei 2013 14:47
Ik vind het ook niet gezond om altijd zó bezig te zijn met eten; toch heerlijk als je met een bord friet of pizza voor de tv kan hangen en een leuke film te kijken? Heerlijk als je gewoon een keer kan leren en daarbij gewoon je boterhammen naar binnen kan schuiven zonder dat je er perse een half uur tijd voor uit moet trekken.. eten hoef je in mijn ogen niet altijd van te genieten, het is ook maar 'gewoon' brandstof voor je lichaam.
@Manu - Woensdag 15 mei 2013 14:47
Ik denk dat het niet zozeer een trend is maar een manier om je leven te leven. Voor mij is mindfulness (eten) een natuurlijke manier om mijn leven echt te kunnen leven. Het voelt zo eigen aan en het lijkt wel alsof het van binnenuit komt, alsof het altijd in mij heeft gezeten. Ik zit niet meer gevangen in het snelle, gehaaste leven dat gericht is op prestatie, oordelen, schoonheid etc. Mijn leven is nu van mij en ik ben bewust aanwezig in mijn lichaam. Dat ervaar ik als echte vrijheid en rust.
Charlotte - Woensdag 15 mei 2013 15:28
Ik vind dit héél moeilijk. Ik eet al jaren genoeg, maar beslist niet bewust. Dat probeer ik nu wel heel hard te doen, maar 9 van de 10 keer raak ik in paniek als ik dat doe. Terwijl ik mezelf tegenwoordig juist best wel waardeer en trots op mezelf ben..
Jantje - Woensdag 15 mei 2013 16:23
Ik doe juist liever ondertussen wat anders tijdens het eten. Anders sta ik er juist TE erg blij stil maar voor de tv kan ik er lekker van genieten en schrok ik juist niet.
xXxpaula - Woensdag 15 mei 2013 16:24
Oh man, ik heb mezelf echt moeten dwingen om dit stuk te lezen. Ik weet dat dit de grootste, laatste drempel is die ik over moet... Pfft echt heftig!
xchanel - Woensdag 15 mei 2013 16:29
Haha ik heb mindfulness trainingen gedaan en we moesten serieus een rozijn eten met aandacht. dat was zo'n gekke gewaarwording. een aantal minuten zabbelen en kaewen op een rozijn. Voor mij ging dat te ver, maar inderdaad is het wel goed om je eten met aandacht te eten. Ik merk ook dat ik maar gewoon verstand op 0 doe, hap slik en doorgaan. Maar met aandacht eten zorgt ervoor dat ik je daadwerkelijk proeft wat je eet, of je vol zit of niet etc. Je aandacht is waar je mee bezig bent en daar gaat het om.
amanda - Woensdag 15 mei 2013 17:02
ik denk dat het wel beter is als ik zo ga eten omdat het dan beter voor mij zelf is. nu eet ik niet of heel snel zonder er bij na te denken. denk wel dat het moeilijk is mindfull eten x
l - Woensdag 15 mei 2013 17:44
Ik oefen veel om mindful te eten. Ik ben op gevoel aan het eten en bedenk me nu standaard voordat ik ga eten 'heb ik echt honger en zo ja, waar heb ik dan echt zin in?', vervolgens probeer ik elke hap te proeven en hiervan te genieten. Lastig, maar het voelt wel veel fijner.
Sanne - Woensdag 15 mei 2013 18:41
Ik probeer me te focussen op het eten dat ik eet. Bij het ontbijt vind ik dit het makkelijste. 's middags op school vind ik het wel altijd moeilijk.
PluiS - Woensdag 15 mei 2013 19:08
Hé, dit ga ik zeker eens proberen; bedankt!!
Sabrina - Woensdag 15 mei 2013 22:32
Heerijk, doe t nu een aantal maanden... een aanradet
Tyrande Whisperwind - Donderdag 16 mei 2013 00:27
Ik heb het geprobeerd, maar ik vind mindfulness zooooooo saai. Ik ben echt een klein kind, ik moet constant iets doen anders verveel ik me en wordt ik vervelend. :P
doritos12 - Vrijdag 17 mei 2013 09:30
Ik eet absoluut mindfull.
Eten moet ook lekker zijn want anders eet ik niet.
Ik wil ook dat het er vaak mooi uit ziet want dan ben ik er trotser op of heb ik er meer zin in.
Ik kan ook heel trots zijn op een dressing of olie die ik gebruik.
Ik ben ook echt een genieter met sausjes en kruiden en heerlijke combinaties.

Vandaar ook mn motto
"Eten moet toch, dus maak er een feestje van"
angstig meisje. - Vrijdag 17 mei 2013 17:24
i agree with doritos12!
K. - Dinsdag 21 mei 2013 17:40
Ik zit nu in een mindfulness therapie groep. Ik heb een dubbele diagnose; eetstoornis & persoonlijkheidsstoornis. Kliniek heeft mij in deze therapie gezet omdat zij denken dat dit mij zeker gaat helpen.....