Glutenvrij eten

 

glutenvrij etenJe krijgt te horen dat je glutenvrij moet gaan eten. Maar hoe pak je zoiets aan en waarom krijgen sommige mensen dat advies? Een glutenvrij dieet is nodig als je last hebt van coeliakie, een moeilijk woord wat betekent dat je overgevoelig bent voor het eiwit gluten. Gluten kunnen dan beschadigingen veroorzaken aan de dunne darmwand. Maar waar zitten dan precies gluten in?

Gluten zitten voornamelijk in granen zoals tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Maar in heel veel voedingsmiddelen zit 1 van deze granen verwerkt zonder dat je dat zo makkelijk kunt zien. Want wist je dat ook medicijnen, knutselmaterialen en cosmetica niet altijd glutenvrij zijn. En dat zelfs in bepaalde handzeep gluten kunnen voorkomen?

Of dat als je het mes gebruikt van iemand die net zijn brood heeft gesneden kunnen de kruimels aan het mes ook last geven. Dus het is best lastig om helemaal glutenvrij te eten.

Maar wat voor voedingsmiddelen moet je nou laten staan? Je kan op een ingrediëntenlijst van een product tegenwoordig zien wat de allergie informatie is. Dan staat er bijvoorbeeld, product bevat gluten of bevat tarwe. Ook kan je aan de ingrediëntenlijst zien welke ingrediënten er in het product zitten. Vermijd bijvoorbeeld producten als er de volgende ingrediënten inzitten: tarwe, haver, spelt, kamut, bulgur, grutten, zemelen, gort. Maar er zijn ook ingrediënten die gemaakt kunnen zijn van deze granen, denk dan aan bindmiddelen, vezels, plantaardige eiwitten. Belangrijk is dan om goed na te kijken of het product gluten bevat. Bij het voedingscentrum kun je lijsten kopen van voedingsmiddelen die vrij zijn van gluten, dat maakt het zoeken in de supermarkt een stuk makkelijker.

In het algemeen is gewoon brood gemaakt van tarwe niet geschikt voor mensen met een glutenallergie, maar je kan zelf brood bakken van glutenvrij meel of kant en klaar kopen bij veel supermarkten of speciaalzaken.

glutenvrij eten

Nu hebben we een heel lijstje gehad met producten die je niet kan eten maar welke producten kan je dan wel eten? Een greep van voedingsmiddelen die je prima kan eten zijn: aardappelen, groenten, fruit, maïs, popcorn, onbewerkte boekweit, peulvruchten, noten en zaden, gierst, quinoa, melk, sojaproducten, vis, vlees en eieren.

Op de website van de Nederlandse Coeliakievereniging kan je meer informatie hierover terugvinden.

Ken of ben jij iemand met een glutenallergie?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

tine - Woensdag 13 februari 2013 13:40
Ja, ik kan geen gluten eten, en dat in combi met een es is niet fijn! Het brood is namelijk niet lekker, valt zwaar en is (voor mij) eigenlijk alleen te eten als het geroosterd is. Het was voor mij in de groep van de eetgerichte therapie heel lastig om hier mee om te gaan, omdat het brood er bijvoorbeeld wel veel kleiner uitziet, al vult het meer. Voor anderen was het moeilijk om te zien dat mijn boterhammen zo klein waren en ik wel mocht roosteren... Nee, het is geen goeie combi. Gelukkig wordt er steeds meer over bekend en zijn er ook steeds meer glutevrije producten op de markt!
Kim - Woensdag 13 februari 2013 13:53
Ik ken iemand die dat heeft. En die heeft ook een es toevallig. Daarom extra tricky want ze gebruikt de gluten allergie vaak als excuus om niet te eten terwijl er een heel ander motief achter zit...
tine - Woensdag 13 februari 2013 14:00
Dat herken ik ook wel Kim! Ik hoef nergens een koekje te nemen, eet niet makkelijk buiten de deur en gooi dan vaak gluten als verweer ertegenin...
jf - Woensdag 13 februari 2013 15:08
er waren bij mij twee meisjes in de kliniek die ook glutenvrij moesten eten.. best lastig om te zien maar voor hun natuurlijk veel lastiger!
tine - Woensdag 13 februari 2013 15:17
het is ook heel lastig als je al zo'n moeite doet om het op te eten en je ook nog eens reacties krijgt dat het niet eerlijk is dat je brood zo klein is... Ik vond dat echt heel lastig... Ik snap wel dat het er niet eerlijk uitziet, maar toch...
Nancy - Woensdag 13 februari 2013 15:40
Ik heb in een gozondheidswinkel gewerkt,
er waren een paar collega's die (tijdelijk) glutenvrij eten.
Ook kwamen er een heleboel mensen die geen gluten mogen.
In die winkel hadden we een hele afdeling met brood, koekjes, gebakjes enz glutenvrij.
De meeste dingen smaken idd niet zo lekker, teminste... als je verwacht dat je een 'normale' boterham eet maar hij is glutenvrij is het nogal een klap in je gezicht... haha
Mij lijkt het erg moeilijk als je glutenvrij moet eten.
en ik hoorde ook verhalen dat als ze dan een keer (perongeluk) gluten hadden gegeten, dat ze gelijk krampent boven de wc hangen.
Ik heb wel respect voor die mensen hoor.
Ook skr voor de gene met een eetstoornis, wand je moet eten weer lekkerder en leuker gaan vinden, maar als je glutenvrij eet is dat niet altijd even lekker en leuk...
Roos - Woensdag 13 februari 2013 16:20
Glutenvrij eten kan wel degelijk lekker zijn hoor. Het is een andere manier van eten en leren koken en vooral het meeste zelf gaan maken, maar er zijn zoooo veel lekkere dingen glutenvrij (te maken)!
- Woensdag 13 februari 2013 16:47
Heel herkenbaar. Heb zelf een lactose-intolerantie en dat is verdomd lastig in combinatie met mijn anorexia.
Wat ik hierboven ook al las; het is zo makkelijk om het daarop te gooien; nee dankje, dat mag ik niet.
Wat heb ik dat vaak gebruikt om onder iets uit te komen. Zo zijn er ook genoeg mensen die denken dat ik veel minder mag dan eigenlijk zo is..
Tegen alles waar ik 'nee' tegen zeg denkt ze dat ik er allergisch voor ben, terwijl dat vaak helemaal niet zo is, maar zo kan ik mijn anorexia wel veel beter verborgen houden, want niemand zoekt er iets achter als ik weer eens voor de zoveelste keer 'nee' tegen iets lekkers zeg, of als ik op een droge boterham zit te knouwelen terwijl de rest chinees of friet eet..
JustMe - Woensdag 13 februari 2013 17:48
Ik moet zelf ook glutenvrij eten en heb nog allergieen voor ei, pinda, soja en garnaal. Dat in combinatie met mijn eetstoornis en vegetarisch zijn is nogal ingewikkeld en lastig. En een held in zelf brood bakken ben ik ook niet. Na 1,5 jaar ben ik er redelijk aan gewend, alles moet je zelf uitzoeken want dietisten weten met dit alles ook geen raad. Dus mijn eetpatroon is verschrikkelijk eentonig, al hoop ik dat het in de toekomst makkelijker wordt doordat ik meer durf te proberen en provoceren.
En inderdaad, mijn eetstoornis vindt het een heerlijk excuus, het is zo makkelijk om het af te schuiven op je allergieen. Het is zo lastig, al kom ik ooit van mijn eetstoornis af, eten blijft altijd mijn aandacht vragen en ik zal altijd op moeten letten op wat ik eet. Ach ja, je wordt in ieder geval wel heel creatief met eten :)
Jelle - Woensdag 13 februari 2013 18:16
Voor iedereen die "jaloers" is op meiden die glutenvrij moeten eten: neem maar eens een hap van dat gortdroge brood, dan ben je er direct van genezen.

Tip voor de mensen met coeliakie: zelf brood bakken, bijvoorbeeld in de broodbakmachine. Ik heb ook een lekker recept voor glutenvrij notenbrood uit de oven, zal hem eens opzoeken en hier posten. Is echt een aanrader
max - Woensdag 13 februari 2013 18:18
mijn dochter eet nu ook glutenvrij...en ze heeft een voedingsallergie voor veel andere dingen, heb een lijst laten maken bij voedingscentrum, 20 dingen mag ze niet hebben....ze heeft waarschijnlijk ook nog spastische darm....
we bakken nu zelf brood, gewoon in een blik in de oven, van glutenvrij meel, krijgen dan een mooi brood, ong. zo groot als een normaal brood...wel even uit proberen, maar het is nu gelukt...niet in de bakmachine...oven dus, en experimenteren met hoeveelheden...snijden met elektrisch mes...ook glutenvrije artikelen zijn wel te koop, soms ook in supermarkt, kijk eens bij jumbo...heeft goedkopere produkten dan ah...b.v macaroni en spagetti vsn sam mills..goed eetbaar ook...
ananiem - Woensdag 13 februari 2013 18:41
Hey een nieuw excuus om bepaalde dingen niet te eten. En bedankt Proud :)
tine - Woensdag 13 februari 2013 19:00
@ Jelle: super dat als je dat recept wil posten! Ik ben wel echt op zoek naar een lekker brood recept!
@ Max: De kaiser broodjes van de Jumbo zijn erg lekker, daarvan proef je bijna niet dat het glute vrij is!
@ Ananiem: lekker belachelijke opmerking, met dat soort dingen moet je maar lekker naar PA sites gaan!
ikke - Woensdag 13 februari 2013 19:08
Ik heb zelf lactose intolerantie, vind ik ook erg moeilijk.. tijdens mijn eetstoornis kreeg ik dat.. Sommige mensen dachten eerst dat ik dat verzon om onder bepaald eten uit te komen, vaak denk ik was dat maar zo maar helaas is het echt..
tine - Woensdag 13 februari 2013 19:12
@ Ikke: Lijkt me erg lastig!
Helen - Woensdag 13 februari 2013 20:07
Lang leve Ikea! Klinkt heel stom, maar die hebben redelijk betaalbare glutenvrije taartjes ect. Vrienden van mij zijn daar erg blij mee, vooral omdat het lekker is en in de vriezer kan, waardoor je altijd iets in huis hebt voor bij de koffie/thee, enz.
tine - Woensdag 13 februari 2013 20:12
@ Helen: klopt!!! Daar haal ik ook nog wel eens mijn gebak! Dat komt omdat glutenintollerantie in Zweden ook meer voor schijnt te komen...
believe - Woensdag 13 februari 2013 21:04
Een vriend van mij heeft een gluten-allergie.. maar hij heeft altijd van die lekkere gluten-vrije koekjes bij zich, die zijn veel lekkerder dan gewone koekjes! (:
tine - Donderdag 14 februari 2013 09:08
@ believe: Welke koekjes zijn dat dan, ik ben namelijk altijd op zoek naar nieuwe lekkere dingen!!!
R - Donderdag 14 februari 2013 10:37
Mijn zus heeft ook coeliakie. Ik benijd haar absoluut niet. Neem je ergens een frietje, mag je de mayo weer niet eten... Maar ook in veel ketjap, bouillonblokken, sauzen, snoepjes en toetjes zitten gluten! Er komen gelukkig wel steeds meer glutenvrije alternatieven op de markt.
- Vrijdag 15 februari 2013 13:37
Helen:
Sommige van die taarten kun je ook bij de jumbo en AH XL kopen (Almondy Daim en Almondy Caramel & Pinda), misschien makkelijker/dichter in de buurt ;)
Mar - Zaterdag 16 februari 2013 14:30
Ik had laatst een vriendin op bezoek en heb speciaal voor ons als lunch een hartige taart gemaakt van glutenvrij bladerdeeg. Erg lekker. Weet nu al dat ik met mijn verjaardag voor haar daar ook gebak van ga maken.. Alleen tegen die tijd moet ik wel even nieuw halen... want ik heb het bladerdeeg wat ik overhield in de vriezer gegooid, bij het brood :S dat was niet slim.
Marieke - Zaterdag 16 februari 2013 19:16
Ik heb zelf ook een glutenallergie. Kant en klaar brood is inderdaad vaak niet lekker, maar met veel gepuzzel maken we nu zelf heel lekker brood. Wel lastig met een eetstoornis, omdat er wel meer energie in zit maar ik niet weet hóe veel omdat we het meel in grote pakken aangeleverd krijgen. Ik leer er gelukkig wel steeds beter mee omgaan (met de grotere hoeveelheid energie in vervangende glutenvrije producten) en daarmee ook m'n eetstoornis :)
Lizzy - Dinsdag 30 april 2013 15:00
Ik vind het echt enorm naar, ik heb al 5 jaar een ernstige ES en er is een maand geleden vast gesteld dat ik glutenallergie (coeliakie) heb, ik woon ook op mezelf en kook helemaal nooit. Nu blijk ik hoogstwaarschijnlijk al 1,5+ jaar glutenallergie te hebben en heb ik mijn dunne darm helemaal verpest. Nu kan het herstel wel een jaar duren en moet ik dus 100% op alles extra letten. En voor de mensen in mijn omgeving is dat ook enorm lastig. Nu is het gewoon niet meer zo van meh ik hoef het niet maar nee ik mag het niet. En dat is voor hun erg lastig, ze worden er ook wel eens boos over :( ze moeten het helemaal leren kennen bij mij, en daar is tijd voor nodig maar leuk is het echt niet!