Een dikke, bolle buik na het eten

 

Als je gegeten hebt, kan je buik wat dikker zijn dan hij daarvoor was. Dat gevoel vond ik vreselijk toen ik nog een eetstoornis had. Het idee dat het eten in mijn buik zat en dat ik daar al meteen ‘dik' van was geworden maakte me bang. Het gaf met het gevoel dat ik de controle verloor en dat ik toegaf aan mijn hongergevoel, terwijl ik dat door mijn eetstoornis helemaal niet wilde. Hoe meer ik at, hoe minder plat mijn buik werd en tegen de avond, na het avondeten, stond ik strak van de spanning vanwege de schuldgevoelens en drang om te compenseren.

Het gevoel van eten in mijn buik vond ik op een gegeven moment echt een vreselijk gevoel. Zo rot, dat ik heel veel spanning opbouwde vlak voor een maaltijd. Ik durfde niet meer normaal mee te eten. Toen ik in behandeling ging, moest ik langzaam mijn eetpatroon weer opbouwen. Mijn lichaam reageerde best heftig, vond ik. Eten deed pijn aan mijn buik, mijn buik stond bol of ik werd misselijk. Ik heb heel wat maaltijden afgesloten met rusten op de bank, terwijl ik het liefste wilde rennen, laxeren, braken of de tijd terug wilde draaien. Maar het enige wat ik kon doen was huilen en uiteindelijk leerde ik ook om juist ook te praten over wat ik voelde en dacht.

fat

Dat schuldgevoel leek soms ondragelijk, alsof ik het niet meer trok. Maar he, ik sta gewoon nog overeind! Op het moment dat ik midden in mijn eetstoornis zat, had ik dat nooit gedacht. Toen leek het gevoel onoverkomelijk en leek het irreëele idee dat ik meteen 10 kilo was aangekomen de werkelijkheid. Ik wist het zeker, ik kon het zelfs zien, dacht ik. Ik had letterlijk het gevoel dikker te zijn, mijn broek zat iets strakker en zo ervoer ik nog veel meer dingen die mijn angst bevestigde.

Ik weet dus heel goed hoe het is om het gevoel te hebben teveel gegeten te hebben. Het voelt fout, verkeerd, slecht en alle lelijke woorden die ik kon bedenken. En toch ben ik er doorheen gegaan. Ik ga je niet vertellen dat dat makkelijk was, helaas. Ik kan je alleen maar vertellen dat het mogelijk is en tips geven. Ook voor jou is het haalbaar. 

Ik kan je een aantal tips geven, als jij het eng vindt dat je buik dikker wordt als je hebt gegeten. Maar deze blog gaat natuurlijk niet alleen over je buik. Het gaat over veel meer waarover je je schuldig kunt voelen, voornamelijk over eten. Als je een eetstoornis hebt, speelt dat nu eenmaal momenteel nog een grote rol. Een rol waarvan ik hoop dat hij snel wat positiever, minder aanwezig en gezelliger mag worden, maar tot die tijd kun je vast wat met deze tips.

♦ Het is normaal
Dat je buik wat boller wordt, is normaal. Er zit eten in je lichaam dat volop in het verteringsproces zit. Je spijsverteringskanaal is actief bezig om alles te verwerken, een bijzonder proces. Ook wordt het eten als eerst in je buik opgeslagen en daarna verder ‘verwerkt'. Voordat het weer je lichaam uit is, moet het wel even de tijd krijgen om alle voedingsstoffen eruit te halen en om de energie door te geven aan je lichaam zodat jij je de hele dag fit kunt voelen, maar ook zodat je lekker kunt slapen. Dat je buik dus eventjes ietsje boller is of dat je buik aan het einde van de dag iets voller is dan aan het begin, dat is normaal.

♦ Zorg goed voor je lichaam
Heb je last van je buik puur omdat je bang bent om aan te komen of heb je last van je buik omdat je ook darmklachten hebt naast je eetstoornis? Het is goed om dat te onderzoeken. Lees ook de blog van onze diëtist over een opgeblazen gevoel in je buik en wat je daar aan kunt doen. Wie weet heb je daar alvast iets aan. Zorg goed voor je lichaam en eet genoeg vezels, vetten en gevarieerd voedsel. Ook rust is belangrijk voor een gezond lichaam. 

♦ Houd je lichaam in balans
Door te rotzooien met eten, raakt je buik hoe dan ook van slag. Misschien heb je er voor jouw gevoel niet zoveel last van, achteraf zul je merken hoe fijn het is om een gezond lichaam te hebben. Als je een eetstoornis hebt, ga je niet normaal om met eten. Je eet onregelmatig, veel te weinig of veel te veel, maar in ieder geval niet normaal. Dat je buik heftig reageert op eten is dan ook echt niet raar. Probeer dat dus niet te zien als aankomen, maar als een reactie op de onrust die er in je lichaam is door je eetstoornis. Psychisch en lichamelijk. 

Zie dit als motivatie om te werken aan een gezonde balans. Probeer zelf je eetpatroon op te bouwen met een eetschema zoals hier op onze website. Lukt dit niet, vraag dan hulp van een diëtist, psycholoog, je huisarts, studentenpsycholoog, ouders, vrienden of een vertrouwenspersoon op school of aan een aantal daarvan. Ga er trouwens niet vanuit dat je na een paar weken weer een normaal functionerend lichaam hebt, het kost echt langer de tijd, dus houd vol en zet door.

♦ Verleg de aandacht
Het leven gaat over meer dan hoe dik of dun je buik is. Op sommige momenten lijkt niets belangrijker dan zo snel mogelijk dun worden, maar daar krijg je achteraf zoveel spijt van, geloof mij maar. Richt je dan ook op andere dingen in je leven, er is namelijk veel meer dan dat. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar het is toch belangrijk om je aandacht te verleggen op momenten waarop je veel last hebt van schuldgevoelens en dat heeft ook meteen met de volgende tip te maken.

♦ Een lijstje voor moeilijke momenten
Als je last hebt van schuldgevoelens en de neiging hebt om dan door te schieten in compenseergedrag, jezelf uitschelden, negatieve gedachtes of andere destructieve dingen, dan is het goed om een lijst op te stellen met activiteiten die je kunt doen op deze moeilijke momenten. Je kunt ook kiezen voor een EHBO-koffertje. Zorg ervoor dat op die lijst heel veel dingen staan die je kunt doen, voordat je toegeeft aan je eetstoornis. Dat kan iets zijn zoals praten met iemand tot schrijven of van naar buiten gaan tot breien. Bedenk gewoon een hele lange lijst met dingen die je eerste moet doen en verwerk daar niet alleen oppervlakkige tips in, maar ook juist het stukje hulp vragen.

♦ Sport op een gezonde manier
Het is verleidelijk om extreem te gaan sporten na het eten of wanneer je last hebt van negatieve gedachtes over je buik of na het eten. Let daar echt op. Juist door je zo te richten op het veranderen van je lichaam, je buik, krijgt die buik veel te veel negatieve aandacht en zoals je weet: Alles wat je aandacht geeft, groeit. Doordat je meer op je buik let, voel je ook sneller dat deze vol zit of heb je het gevoel dat hij heel erg aanwezig is, terwijl dat niet zo is. Ga dus op een gezonde manier om met sport, want sporten is alleen gezond voor je (buik) als je het op een leuke, fijne manier aanpakt.

♦ Hoe snel kom je aan?
Lees deze blog eens als je wilt weten hoe snel je in gewicht kunt aankomen. Het is namelijk echt niet waar dat je kilo's aankomt van een ijsje, een stuk chocola of een avondmaaltijd. Ook als je een dag wat meer hebt gegeten, kom je daarvan niet meteen aan. Het is normaal om af en toe lekker vol te zitten na het eten of een keer een hele chocoladereep op te eten. Als je je gewoon weer aan je normale eetpatroon houdt de dagen daarna, is er niets aan de hand, als dat al zo zou kunnen zijn. Houd goed voor ogen dat je niet meteen ‘dik' wordt of aankomt van een keer meer eten.

Maar na een eetbui dan?
Ook als je een eetbui hebt gehad, is het gewicht dat je de volgende dag op de weegschaal staat, vooral maaginhoud en geen blijvend ander lichaamsgewicht. Soms weeg je zelfs niet eens meer na een eetbui. Dat je wat meer weegt de volgende ochtend niet zo gek als je overmatig hebt gegeten. Probeer ook dan niet ineens extreem te compenseren door braken, laxeren of streng lijnen. Dat helpt je lichaam juist uit balans en vergroot de kans op een nieuwe eetbui.

♦ Maak het jezelf gemakkelijk
Als jij merkt dat je erg veel bezig bent met je buik na het eten, kan het fijn zijn om een wijde trui of t-shirt te dragen. Juist dan word je minder geconfronteerd met je lichaam. Ik vond dat heel erg fijn, toen ik nog erg moest wennen aan mijn lichaam na mijn eetstoornis.

♦ Waarom voel je je dik?
Vaak voelde ik mij niet dik omdat ik enkel had gegeten. Dat hebben mensen die geen eetstoornis hebben namelijk ook niet. Het gaat om meer dan dat. Het gaat vaak om weggestopte gevoelens of angst. Ga na waarom jij je op dit moment zo obsessief met je buik bezig houdt in plaats van met de dingen waar je eigenlijk bij stil moet staan en lees dit eens.  

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips. Ik zag de vraag vaker voorbij komen en denk dat meerdere mensen dit herkennen. Wees positief, relativeer en gebruik de tips als je hier een volgende keer mee te maken hebt.

liefs

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

framboosxx - Vrijdag 27 november 2015 13:26
Fijne blog! Bedankt !;)
RosieV - Vrijdag 27 november 2015 15:34
Hahaha mijn buik is echt opgezet. Ik lieg er niet om vaak na het avondeten soms het ergst. Socio's stagiaires ontkennen het ook niet. En daarna sta ik zo af en toe op een plek waar niemand is vanwege stinkende windjes.

En dan neemt het iets af. Of als ik een dag niet naar de wc ben geweest dan staat ie strak van de spanning en daarna krijg ik krampjes en dan neemt het af wanneer ik naar de toilet ben geweest.

Ik heb pds dus ik denk dat het inderdaad gewoon de spijsvertering is die bezig is met hun salaris verdienen haha. Salaris verdienen hoe grappig.
Purrito - Vrijdag 27 november 2015 16:41
Dankjewel voor dit fijne blog en komt precies op het goeie moment! Xx
Jansje - Vrijdag 27 november 2015 19:18
Heel herkenbaar.
Sta elke avond op ploffen en dat is zo'n rotgevoel! Ik denk iedere keer dat ik kilo's ben aangekomen, terwijl ik juist heel langzaam/moeilijk aankom.
Die vervelende eetstoornisgedachtes zijn wel heel hardnekkig.
Ronja - Vrijdag 27 november 2015 20:09
Fijn Nouska.
Ik krijg regelmatig de vraag of ik zwanger ben. Echt heel demotiverend.
Ik ben zo blij met jullie hier. Ik ga door!
Anne - Zaterdag 28 november 2015 09:31
Dat mijn buik uitzet na het eten vind ik vervelend,maar ok dat is nu eenmaal zo daar kan ik wel mee leven .Maar dat het ook zo veel pijn doet ,dat vind ik veel erger !
k - Zaterdag 28 november 2015 16:45
wat een fijne blog ik heb dus ook een flinke foodbaby na het eten, gek word ik ervan en ik voel het dan ook en kan nergens anders aan denken als compenseren wat ik zo min mogelijk probeer te doen, het gevoel dat je kilo´s aankomt van avondeten dat heb ik heel erg. ik leg nu meestal een warme pittezak op mijn buik, voor mijn gevoel helpt dat een beetje.
k - Zaterdag 28 november 2015 16:45
wat een fijne blog ik heb dus ook een flinke foodbaby na het eten, gek word ik ervan en ik voel het dan ook en kan nergens anders aan denken als compenseren wat ik zo min mogelijk probeer te doen, het gevoel dat je kilo´s aankomt van avondeten dat heb ik heel erg. ik leg nu meestal een warme pittezak op mijn buik, voor mijn gevoel helpt dat een beetje.
Veer91 - Zaterdag 28 november 2015 23:44
Dank je wel Nouska :)
Dit had ik nodig!
One Desire - Maandag 30 november 2015 11:10
Goede positieve blog, dank je wel Nouska. Mooi geschreven weer, je hebt een fijne energie en dat komt over. Je bent voor mij wel een voorbeeld van inspiratie om van een eetstoornis af te kunnen komen en de reden dat ik af en toe deze site bezoek.

Deze blog gaat waar ik altijd enorm veel strijd om heb. (Ook al ligt de onderliggende strijd niet in eten en gewicht) Daarnaast komt mijn buik sowieso meer naar buiten omdat ik smalle heupen heb. Mijn verstand zegt dat je darmen inderdaad gewoon de ruimte nodig hebben voor voedselverwerking, maar bij mij is elk hapje en slokje zo snel zichtbaar, altijd heb ik dan een buikje alsof ik in verwachting ben. Ik heb het vroeger vergeleken met familie, en mijn stiefzus kon eten wat ze wil maar bleef een platte buik houden. Elk lichaam is weer anders, dan moet ik leren aanvaarden. Ik reageer ook snel met mijn buik bij spanning en stress, dan ben ik snel opgeblazen. En door alle extremen in eten en gewicht is mijn lichaam compleet van slag en na 15 jaar is dat veel heftiger in gevolgen en herstelt het minder goed en minder snel dan vroeger.

Maar ik raak nog steeds in paniek van dat dikke buik gevoel en dat ik dan niet uit mijn lichaam kan 'ontsnappen'.

Ik leef zeer geïsoleerd en de hele dag met je gedachten alleen zitten binnen en weinig kunnen is niet bevorderlijk. Ik probeer mijn aandacht te verleggen, want dat is inderdaad belangrijk. Afleiding van de oorlog in je hoofd, steeds jezelf herinneren aan belangrijkere dingen. Ik hoop dat mijn bestaan eens waarde kan hebben zoals jij het doorgeeft Nouska. Je bent prachtig, van binnen en van buiten. Je zou zo model kunnen worden.
One Desire - Maandag 30 november 2015 11:13
@ k-
herkenbaar wat je schrijft! Ik zal jouw tip van een hittepit kussen eens proberen. Misschien helpt het inderdaad wat. De warmte ervan zou wel eens ontspanning kunnen geven ook bij buikklachten en opgeblazenheid door spanning en stress. Sterkte, je bent niet alleen!
Angela - Maandag 8 februari 2016 17:52
Zo erg bedankt! Dit helpt me op moeilijke momenten enorm. Voel me gelijk een stuk beter! ☺
Anoniempje - Dinsdag 23 februari 2016 21:27
O als ik heb gegeten lijk ik wel 6 maanden zwanger
Maar dat komt omdat ik supperrr. Veel eet geloof ne
Ik kan gewoon 10 chocoladerepen helemaal opeten denk ik 😄
Maar ik kan echt 8 kleine zakjes chips eten dat weert ik zeker heb ik getest
Ik wou t weten . Ik ben op een bankje gaan zitten met mijn vriendinnen . En ik ging eerst . Ik (vr.)eet het ene zakje na de andere .
Maar toen ik allesss opat je geloof het noet maar toen had ik nog honger
Mijn vriendinnen hadden ook alles op . En die hadden ook honger
Mijn vriendinnen kunnen meer eten als ik haha echt
. En toen zijn we net zijn 3 e. Naar de snackbar gefietst
En toen nam ik een friet met mayonaise
En een frikadel mmm lekker . Ik zat zo vol als ik weet biet wat maar mijn
Vriendinnen niet pff ik kon niet meer maar ik AT door
. Pff toen ik het op had . Was mijn buikje zoo bol die ontplofte bijna
Ik kon letterlijk niet meer lopen omg. Mijn vriendinnen namen nog een ZAK m&m
Een die hebben ze helemaal opgegeten . En had je Hun buik eens moeten Zien . zoo Bol 2 keer zo Bol als die van mij .
mijn vriendin een Haden buikpijn en waren spuug misselijk hahah
En die komen ook niet meer lopen . maar pffff. We hadden nog nooit zoveel gegeten mijn vriendin een dan haha maar ik was ook misselijk . Ik had echt een vreetbui
Dit zat alemaal in mijn buikje. 8 zakjes chips . Een patatjemayo plus friekandel o ja en nog een ijsje . Ennnnnnnnn. Een chocoladeletters van vanichtend.
En mijn vriendin ben Haden alebij . 8 zakjes chips een patat met mayo kroket
M&m zak helemaal op!! en chocola plus ijsje ongelofelijkb
Anoniempje - Dinsdag 23 februari 2016 21:30
O ja. Een ik ben 15 jaar kengte is 2.57 nie zo groot
En ik weg 76 en mijn enr vriendin is 14 jaar 1.59 en ze weegt 1 86 oww zoveel
Lotte:):) - Zondag 28 februari 2016 14:26
Oww mijn vriendin eet Zoveel
Ik was bij haar thuis en . Ze at eerst
1 en een halve pizza . Daarna een bak chocolade ijs
Ze zat nog niet vol . Daarna zak chips
Ze zij ik zit ijgelijk al vol . Maar t is zoo lekker
Ze nam nog een zak chips . Daarna nog een halve chocolade reep
En ze pakte haar buikje vast en ze zij oww mijn buik ontploft bijna . Haar buik was zoo Bol niet normaal . een toen Jon ze niet lopen . En was ze eel misselijk
Isabel - Maandag 30 mei 2016 21:53
Ik heb het juist Anderson' ik eet veel te weinig ik
Heb nooit trek in eten in de ochtend al helemaal niet
Ik ben ook heel erg mager en licht ik heb nooit behoefte aan eten
Iemand tips???
Lissette - Maandag 4 juli 2016 22:19
Goed blog het heeft me echt geholpen thx