10 herstel tips voor vandaag

 

Herstellen kost tijd, veel tijd en veel energie. Dat kan soms frustrerend zijn, maar je hebt die kostbare tijd nodig om de eetstoornis echt achter je te laten. Gelukkig zijn er nu, vandaag, ook veel dingen die je meteen kunt doen! Dingen die je nu kunt ondernemen en die jouw herstel op dit moment een boost kunnen geven. Hoe klein of groot de uitdaging ook is, het kan jou helpen om met nog meer vertrouwen die gezonde weg in te slaan. Misschien kun je wel drie verschillende dingen aanpakken vandaag, of helpt het je al om te focussen op één constructief doel. Herstellen gaat met stapjes en niet in één rechte lijn, maar vandaag kun jij daar weer iets aan bijdragen!

Zoek iets dat jou een goed gevoel geeft.

Waar word jij blij van vandaag? Wat geeft jou nu een goed gevoel? Hoe klein of groot het ook is, probeer dat in ieder geval onderdeel te maken van je dag. Een bepaald nummer dat in je hoofd zit en bij je gevoel past? Die nieuwe trui die zo lekker zit? Die mega spannende serie waar je weer mee verder wilt? Een wandeling waar je elke avond behoefte aan hebt? De chocopasta die je nu eindelijk weer mag eten tijdens de lunch?

Alles wat jou een positief en krachtig gevoel kan geven vandaag, mag je gewoon meenemen in jouw dagplanning. De dagen zijn niet altijd leuk en lang niet altijd makkelijk, maar ook op die dagen zullen we zelf het zo dragelijk mogelijk moeten maken. Niet omdat we altijd vrolijk moeten zijn natuurlijk, maar omdat kleine dingen al kunnen helpen om die dagen door te komen. Je verdient die fijne en blije noot in je dag, wat voor dag het vandaag ook is. Juist die kleine, blije dingen, kunnen vandaag helpen om ervoor te blijven gaan. Zoek dat dus vandaag bewust op!

Zie jezelf even los van je eetstoornis

Vandaag is het misschien helaas zo dat je worstelt met een eetstoornis. Dat je therapie krijgt en dat dit nu een groot deel van jouw leven in beslag neemt. Ondanks dat ben jij ook vandaag nog gewoon je eigen persoon. Je hebt ergens last van en daar ga je vandaag weer tegen vechten, maar vandaag ben je ook nog gewoon jezelf! Je bent ook vandaag meer dan een eetstoornis. Neem gerust eens even de tijd om daar vandaag bij stil te staan. Je bent niet je ziekte, niet je diagnose en probeer je daar bewust van te blijven. 

Koppel jezelf even los vandaag. Welke kenmerken horen allemaal bij jou, zonder dat daar een stoornis aan te pas komt? Wat wil jij eigenlijk? Waar ga je vandaag voor en wat kun je vandaag doen om tegemoet te komen aan jouw gezonde kant? Die gezonde kant was er namelijk als eerste en die is er nog steeds. Neem even de tijd om naar die persoon te luisteren en die persoon echt even te zien vandaag. 

Kijk wat vandaag haalbaar is

Herstellen is een kwestie van doen. Een kwestie van stappen zetten. Het is een lange en hobbelige weg, maar ook vandaag zijn er dingen die jij kunt doen. Neem de tijd om even goed te kijken wat jij vandaag kunt doen. Zet niet te laag in, maar kijk ook kritisch naar wat wél haalbaar is. Hoe concreter je doel voor vandaag, hoe makkelijker het is om je daaraan te houden.

Beslis wat een haalbare stap voor jou vandaag is. Welke doelen heb je gesteld met je behandelaar bijvoorbeeld en hoe kun je daar vandaag weer mee bezig zijn? Maak concrete afspraken over wat je vandaag wilt bereiken, vaak kun je samen met iemand objectiever kijken naar je dag- of eetplanning. 

Check jezelf niet

Wat je vandaag kunt doen voor jouw herstel, houdt dus eigenlijk in dat je ook dingen kunt vermijden die jouw herstel in de weg staan. Mij hield het bijvoorbeeld echt tegen om lang in de spiegel te kijken of mijzelf te checken. Het was zo verleidelijk en ging soms zelfs zonder dat ik mij er bewust van was, maar het hielp eigenlijk nooit. Het maakte het zelfs alleen maar moeilijker.

Misschien is meteen helemaal stoppen moeilijk, juist omdat het zo'n gewoonte is geworden, maar je kunt je er vandaag al meer bewust van worden. Telkens als je merkt dat je langer dan nodig voelt of kijkt, zonder dat het je goed doet, mag je jezelf best even afleiden. Als je aandacht, bewust of onbewust weer teruggaat naar je lichaam of dat ene lichaamsdeel, probeer dan weer iets anders te gaan doen. Zo kun je voorkomen dat je er te lang in blijft hangen en herinner je jezelf er steeds weer aan dat je meer kunt doen met je dag. 

Luister naar je lichaam

Doe je ogen dicht en luister. Probeer alleen even te luisteren naar je lichaam. Hoe voelt het vandaag? Is het onrustig of juist kalm? Koud of warm? Wat heeft het nodig vandaag? Hoe voelt de honger aan vandaag en wanneer heb je genoeg? 

Het is niet altijd even gemakkelijk om te geven wat je lichaam nodig heeft, maar de eerste stap is om er in ieder geval naar te luisteren. Gewoon door te kijken wat er gebeurt en of je kunt achterhalen wat jouw behoeftes zijn vandaag. Geef je lichaam wat het nodig heeft. Geef het voeding, rust, aandacht, liefde, alles waar het naar verlangt. Daar mag je op elk moment van de dag weer even opnieuw bij stilstaan, want zo kan het ook steeds makkelijker worden daar aan te voldoen. Er is geen goed of fout en je kunt je op elk moment herpakken.

Gooi weg wat je een slecht gevoel geeft

Nog iets dat je vandaag kunt doen om jouw herstel een boost te geven? Gooi iets weg wat je herinnert aan jouw eetstoornis! Doe spullen weg die direct in verbinding staan met het negatieve gevoel over jezelf. Alleen dan kan er weer meer plek komen voor spullen die bij de echte jij horen. Maak plek voor dingen waar je blij van wordt en die recht doen aan jou. 

Heb je nog te kleine kleding in je kast, die jou stiekem nog laten verlangen naar een dunner lichaam? Gooi het weg. Heb je nog afslankpillen in de keukenla liggen, die jou telkens het gevoel geven dat je het niet goed doet? Verlos jezelf ervan. Zorgt de weegschaal voor nog meer dwang en controle in je dagelijks leven? Haal de batterijen eruit, of nog gekker: Gooi hem weg!

Het één is natuurlijk wat drastischer dan het ander en jij bepaald uiteindelijk wat jou goed kan doen, maar alle beetjes helpen. Je kunt er vandaag voor kiezen om iets uit jouw eetstoornisleven, hoe klein het ook is, te verwijderen en jezelf zo symbolisch nog meer te verlossen. Zo, je bent nu weer een stap verder dan gister.

Omring je met positiviteit en steun

Wat mij elke dag hielp, was om mijzelf te omringen met mensen die ver weg stonden van mijn eetstoornis. Mensen die positief waren, over het leven en over mij. Waar ik mijzelf mocht zijn en waar ik soms, per ongeluk, mijn eetstoornis even vergat. Probeer jezelf te omringen met mensen die jou steunen en iets fijns toevoegen in jouw leven. Die misschien wel alles doen wat haaks staat op wat de eetstoornis van jou vraagt, maar die jou stimuleren om het beste in jezelf naar boven te halen.

Houd je aan je plan

Wat je doel ook is vandaag, kom daar elke keer weer even bij terug. Wil je je eetlijst aanhouden? Wil je rustiger aandoen? Wil je een uitdaging aangaan? Wat je plan ook is, herinner jezelf daar gedurende de dag aan. Zo houd je je doel voor ogen en kun je bij elke beslissing kijken of het je ook daar gaat brengen.

Is het toch anders gelopen of nog niet gelukt? De dag is niet voorbij, dus het is nooit te laat om daar weer op terug te komen. Wees niet te hard voor jezelf, want een plan hebben betekent niet automatisch dat het ook makkelijker wordt. Vergeef jezelf voor eventuele fouten en probeer die energie juist te stoppen in het oppakken van het plan van vandaag. Het hoeft niet in één keer, want herstellen zal ook vandaag niet in één rechte lijn omhoog gaan. Wat je vandaag wel kunt doen? Je doel telkens opnieuw voor ogen houden en kijken hoe je hier aan kunt voldoen.

Waar doe je het voor?

Wat is jouw motivatie vandaag? Waar wil jij voor herstellen? Wat krijg je er allemaal voor terug als je je eetstoornis achter je kunt laten? Soms is het nodig om jezelf daar aan te herinneren, om daar echt even een momentje bij stil te staan. Herstellen is niet makkelijk, maar als je jezelf kunt blijven herinneren aan jouw eigen motivatie, kun je de volgende uitdaging weer zekerder ingaan. 

Ook ik vond het de ene dag makkelijker gaan dan de andere dag, maar juist op die moeilijke dagen was het belangrijk om mijn doel voor ogen te houden. Wil ik dit over vijf jaar nog steeds? Nee? Oke, dan moet ik er gewoon weer voor gaan!

Stop met uitstellen

Ga vandaag geen discussie aan. Niet met jezelf en niet met anderen. Stop met het uitstellen van die volwaardige eetlijst en morgen is niet de beste dag om te stoppen met compenseren

Dit vond ik zo moeilijk, om die uitdagingen en die angsten meteen aan te gaan. Vaak weet je zelf heel goed wat nodig is, maar is het simpelweg nooit het juiste moment. Je eetstoornis heeft binnen no time wel honderd redenen bedacht waarom het vandaag nog niet hoeft, waarom het morgen echt beter en makkelijker gaat zijn. Je eetstoornis kan dan zo ongelofelijk overtuigend zijn, dat je het zelf waarschijnlijk ook geloofd. Ja, morgen is echt beter.. Maar morgen is eigenlijk nooit beter, want ook morgen gaat het niet makkelijk zijn. Dat is denk ik de grootste valkuil, het gaat namelijk nooit makkelijker zijn. Er gaat geen dag komen dat het ineens makkelijker gaat, die dag komt pas als je het doet. Als je er voor gaat en het gewoon probeert, tegen alle angsten en twijfels in. Pas daarna, nadat je het moest doen op dat ongelofelijk slechte moment, wordt het pas makkelijker.

Vandaag gaat er ongetwijfeld weer een slecht moment komen voor een grote uitdaging. Er gaat vast weer iets op je pad komen wat je echt even uit wilt stellen. Vandaag ga je je misschien weer niet sterk genoeg voelen om het te proberen of het anders te doen. Vandaag is dus precies het beste moment om dat te doen! 

Heb jij nog een instant herstel-tip voor vandaag?

Fotografie: thepaintedsquarepriscilladupreez

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

IRis - Vrijdag 15 maart 2019 21:24
Onwijs fijne blog. Super helpend en geeft me kracht en steun om ervoor te gaan en door te blijven vechten, dankjewel daphne xxx
Lianne - Vrijdag 15 maart 2019 22:12
@Daphne.

Ik wil je er op wijzen dat er veel campagnes in Nederland zijn om geen foto's en selfies te maken bij het spoor. Ze delen daar zelfs boetes voor uit!!! Ik vind het daarom niet kunnen zo'n foto te plaatsen en aangezien hier veel kwetsbare mannen/vrouwen op zitten vind ik dit ook nog eens aanstoot gevend!
Maya - Zaterdag 16 maart 2019 05:25
Ik scrolde de foto voorbij , maar na het lezen van jouw reactie keek ik er eens goed naar. Naast de campagnes en boetes voor het maken van foto's/selfies bij het spoor (wat nieuw voor mij is), vond ik de combinatie ook opmerkelijk. De tekst: "zoek iets dat jou een goed gevoel geeft" en dan een foto van iemand op het spoor erbij, is m.i. een vreemde combinatie. Goed gevoel + spoor?? Hmmm.. kies dan voor een foto waarop iemand geniet van een zonnestraaltje ofzo, beetje standaard, maar wel geschikter.

Wat betreft de inhoud vind ik het een goede blog!!

Liefs Maya
britneyangel - Zaterdag 16 maart 2019 10:22
het kan ook helpen om leuke dingen op te schrijven ,bv wat er goed ging vandaag!
Muizenmeisje16 - Woensdag 25 december 2019 11:42
Hoi allemaal :) ik ga vandaag proberen nog een paar dingetjes te schrijven voor op proud2bme :)
1. Ik heb zelf een paar tips bedacht die mij helpen, maar er staan ook tips bij die iemand anders heeft bedacht :) =D
Ik wil die graag met jullie delen :) maar ik ga eerst met mijn moeder een traditie foto maken op de hei :) Als jullie meer willen weten/ lezen mag dat altijd, :) staat op mijn forum :)
Groetjes en heel veel liefs :) =) :) ♥
Muizenmeisje16 - Woensdag 25 december 2019 11:33
Suuuuper lief! :) ♥ :) ik had dit echt nodig en het kwam precíes op het goede moment!
Super dankjewel hiervoor :) ♥ =)
ik wens jullie allemaal ....
een heel geweldig :) gelukkig :) fijn :) Inspirerend :) mooi :) motiverend :) liefdevol nieuwjaar toe! :) ik stuur het nú naar jullie kant op :) zijn jullie er klaar voor? :)
Liefs van Muizenmeisje16 :)