Mild zijn en jezelf vergeven

 

Als jong kind kon ik mij al mateloos irriteren aan mezelf. Ik deed heel veel dingen verkeerd of niet goed genoeg vond ik. Toen ik ouder werd en in de pubertijd kwam werd dit alleen maar erger. Ik vond mezelf verschrikkelijk en deed niets goed. Ik was er van overtuigd dat ik dom, lelijk en niet leuk genoeg was. Langzaam aan ontwikkelde ik een eetstoornis die de hekel die ik had aan mezelf enkel verergerde. Want ook in mijn eetstoornis was ik niet goed genoeg.

Ik ben ik mijn leven heel vaak boos geweest op mezelf. Ik vond dat anderen altijd mooier, slimmer en leuker waren. Ik was nooit goed zoals ik was en baalde enorm van dingen die ik verkeerd zei of deed. Waarom was ik niet gewoon normaal? Waarom deed ik niet gewoon mijn huiswerk, kwam ik op tijd opdagen en had ik een opgeruimde kamer? Ik kon me storen aan grote en kleine dingen aan mezelf en trapte mezelf daarmee de grond in.

sorry
Bron

Toen ik een eetstoornis had, leek ik ergens goed in te zijn. Ik kon afvallen en streng voor mezelf zijn. Althans, ik deed daar mijn best voor. Veel strenge lijnpogingen liepen uiteindelijk weer de mist in. Mijn afvalpogingen waren eindeloos en mislukten ook eindeloos. Ik was zelfs niet goed in mijn eigen anorexia. Zelfs mezelf beheersen met eten kon ik niet.

Toen ik eenmaal beter werd, hield ik nog lang een stuk boosheid naar mezelf toe. Ik had mijn familie door mijn eetstoornis zoveel verdriet bezorgd. Mijn broer vertelde me wel eens dat hij had staan huilen bij zijn vrienden om mij en mijn andere broertje vertelde jaren later nog steeds wel eens een beetje bezorgd te zijn. Mijn verleden heeft iets gedaan met mijn omgeving. En daar heb ik me lange tijd heel schuldig over gevoeld. Wanneer ik terugviel, werd ik dan ook enorm kwaad op mezelf. Waarom kon ik dit niet? Ik deed anderen zoveel verdriet en vond dat zo fout van mezelf.

Toch heb ik met de tijd mild voor mezelf leren zijn. In het vergeten van mijn telefoon, afspraken, eten dat ik aan liet branden, maar ook in wie ik was. Ik zei inderdaad wel eens iets niet zo aardig, ben soms chagrijnig of kan niet goed opletten. Ik maak fouten, grote en kleine. Sommige dingen kan ik nu eenmaal niet zo goed en ga ik ook nooit goed kunnen. Helaas pindakaas, denk ik nu. Ik kan mezelf accepteren zoals ik ben, met fouten.

Natuurlijk stoor ik mezelf soms aan wat ik doe of wanneer er iets mislukt door mijn toedoen. Maar mezelf afsnauwen, haten, boos worden of uitschelden heeft totaal geen zin. Dat wil ik niet meer en helpt me ook voor geen meter. Wat heeft het voor zin om kwaad te worden op jezelf, als je ook gewoon kunt kijken naar hoe het je een volgende keer beter kunt doen en jezelf kunt vergeven en het opnieuw kunt proberen?

Jezelf vergeven is heel belangrijk. Het heeft namelijk geen zin om je eeuwig schuldig te blijven voelen. Boos zijn op jezelf is nutteloos. Een schop onder je kont moet kunnen en jezelf aan afspraken houden ook. Maar daarvoor hoef je echt niet lelijk tegen jezelf te gaan doen. Als je zo tegen jezelf doet, zorg je er enkel voor dat je geen vertrouwen krijgt in jezelf en ook weinig voldoening haalt uit je nieuwe poging. Je voelt je toch al een sukkel en wanneer je opnieuw een fout maakt, wordt dat gevoel alleen maar versterkt.

vergeven

Ik durf zelf inmiddels oprecht te zeggen dat ik veel aardiger voor mezelf ben geworden. Ik heb mezelf vergeven wat betreft mijn eetstoornisverleden, de meerdere keren dat ik ben blijven zitten op school, stomme dingen die ik ooit heb gezegd of gedaan en zo kan ik nog wel even door gaan. Mijn leven barst van de fouten, maar fouten zijn niet altijd slecht en kwaad op mezelf hoef ik er ook niet door te worden. Ik doe nu eenmaal soms iets stoms, maar ik doe gelukkig ook dingen goed. Ik ben een mens. Hier onder heb ik een aantal tips voor je op een rij gezet die mij hielpen om milder naar mezelf toe te zijn en mezelf te kunnen vergeven. Want boos zijn op jezelf, dat verdien je niet en gaat je ook niet verder helpen.

♥ Stop met schelden
Het is gemakkelijker gedaan dan gezegd, maar als je jezelf wilt vergeven en milder wilt leren zijn moet je stoppen met negatief zijn over jezelf. Je moet ophouden met jezelf uit te schelden, pijn te doen, af te kraken en naar beneden te halen. Pas als je daarmee stopt, creëer je ruimte om positief te gaan leren zijn over jezelf, geduld te hebben en van je fouten te leren. Houd dus op met die negativiteit en geef zo ruimte aan positieve gedachtes. Ze kunnen namelijk niet naast elkaar bestaan.

♥ Het is nutteloos
Natuurlijk is af en toe op een gezonde manier streng zijn voor jezelf en jezelf een schop onder je kont verkopen, helemaal prima. Dat houdt je scherp en spoort je aan om hard je best te doen voor dingen. Maar er is een verschil tussen jezelf afstraffen en onder druk zetten of jezelf motiveren en aansporen aan eigenschappen te werken. Boos worden op jezelf is nutteloos. Het heeft geen zin om lelijk te doen tegen jezelf en je kunt jezelf beter vergeven. Zo krijg je meer energie en vertrouwen in een nieuwe poging en leef je met minder zelfhaat. Als je stopt met jezelf te haten, wordt je leven veel leuker en zijn fouten veel minder erg.

♥ Schrijf over je fouten en vergeving
Door mijn werk voor Proud2Bme heb ik veel geschreven over mijn verleden. Af en toe stond ik wel eens stil bij wat mijn eetstoornis heeft aangericht en voelde ik spijt en schuld. Maar ik heb ook veel kunnen schrijven over de kracht die ik uit mijn herstel heb kunnen halen. Als je van een eetstoornis hersteld, overwin je heel veel angsten en dat heeft me gemaakt tot wie ik ben. Daar ben ik trots op. Ben je boos op je eetstoornis(verleden) en wil je iets doen met vergeving, dan raad ik je aan om eens een brief aan je lichaam te sturen. Die van mij kun je hier lezen en heeft mij heel goed gedaan.

kindness

♥ Sorry zeggen
Je hoeft niet te pas en te onpas overal sorry voor te zeggen. Zeg alleen sorry als je het meent en het nodig is. Soms kan het fijn zijn om terug te komen op ruzies, meningsverschillen of verdriet dat je hebt veroorzaakt door je eetstoornis. Dit kun je doen in een gesprek of in een brief. Zo kun je toch ergens je schuldgevoelens delen en laten weten dat het je spijt, ook al kon je er niet alles aan doen dat je een eetstoornis kreeg. Toch kan het fijn zijn om er sorry voor te zeggen tegen je familie en vrienden. Dit is niet alleen fijn voor jou, maar vaak ook voor hen.

♥ Je doet ook dingen goed
Misschien vind je het een stomme tip en denk je; ‘'Nou ik niet. Ik ben nergens echt goed in.'' En dat kan op dit moment misschien zo voelen voor jou. Toch is dit niet de waarheid. Ik ga lekker cliché vertellen dat je uniek bent, je talenten hebt en deze alleen nog maar moet ontdekken. Maar vaak zijn cliché niet voor niets zo bekend en obvious. Ze zijn waar. Het is zo dat ook jij iets goeds kunt. Het zijn soms kleine dingen of vaardigheden die voor jou heel normaal zijn. Maar je kunt ze wel. Je doet ook dingen goed, tussen de foutjes die je maakt. Sta daar eens wat vaker bij stil door bijvoorbeeld eens parels te duiken.

♥ Er is altijd iemand beter
Je kunt natuurlijk boos op jezelf blijven en blijven streven naar verbetering en verandering. Aan jezelf werken is ook juist heel goed denk ik. Maar niet ontevreden blijven omdat er altijd iemand beter, mooier of slimmer is, is niet helpend. Trouwens, laten we heel eerlijk zijn; er is altijd wel iemand mooier, beter, dunner, slimmer, sterker of sportiever. Dus waarom zou je eeuwig blijven proberen om maar beter te worden? Je bent al lang goed zoals je bent. Je hoeft niet altijd maar te blijven streven naar perfectie, want dat ga je nooit bereiken. Ik denk dat je meer geluk vindt als je accepteert hoe je leven is, hoe jij bent en daarin probeert jezelf te ontwikkelen dan jezelf te verplichten perfect te worden. Want dat gaat je niet lukken, kan ik je alvast vertellen. En het is niet nodig ook.

♥ Vergeef anderen en jezelf
Sommige mensen zijn niet mild naar anderen toe en ook niet naar zichzelf. Anderen meten juist met twee maten en vergeven anderen wel, maar zichzelf niet. Let er eens op hoe jij hiermee omgaat. Meet jij met twee maten of ben je net zo negatief naar anderen als naar jezelf. Het geeft je meer positieve energie als je andere vergeeft die jou pijn hebben gedaan in je verleden. Je ervaart geen wrok meer en zult positiever kunnen kijken naar de mensen om je heen. En, als anderen een nieuwe kans verdienen, verdien jij die net zo goed!

♥ Keer op keer hetzelfde liedje
Soms doe je meerdere keren dingen verkeerd of niet zoals je zou willen. Natuurlijk is het goed om sommige eigenschappen te blijven oefenen en uitbreiden. Toch is het misschien ook goed om sommige negatieve eigenschappen te laten voor wat ze zijn en te accepteren. Als je iedere keer dezelfde fouten maakt, is het lastig om geduldig te blijven met jezelf. Toch is het goed om jezelf keer op keer te vergeven en het opnieuw te proberen. Je kunt heel veel leren in het leven. Als dit op een positieve manier kan, waarom zou je het dan op een negatieve manier doen door boos te blijven op jezelf?

today

♥ Vergeven is jezelf bevrijden
Als je vast zit in een negatief zelfbeeld, kan het uiteindelijk heel bevrijdend zijn om bepaalde dingen uit je verleden of kleine dingen uit je dagelijkse leven, te vergeven. Wees wat liever en geduldiger voor jezelf, zodat je je niet meer gevangen hoeft te voelen in prestatiedrang, faalangst en zelfhaat. Als je openstaat voor je fouten, kun je veel meer leren dan wanneer je eist van jezelf dat je geen slechte eigenschappen mag hebben of fouten mag maken. Vergeef jezelf je fouten en blijf dat doen. Dit zal je een veel vrijer gevoel geven en het zal je ook zeker gelukkiger maken.

Wees niet boos op jezelf omdat je een mens bent. Mensen maken fouten. Jij ook, daar kan ik niets anders van maken. Ik hoop dat je door het lezen van dit blog dan ook een beetje meer stil gaat staan bij de nutteloosheid van negatief zijn en het nut van lief zijn voor jezelf. Je moet ten slotte oud worden met jezelf, dus waarom zou je dat doen met haat als het ook met liefde kan?

liefs

Foto's 2, 3, 4: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

mierrr - Zaterdag 13 december 2014 13:14
Wauw, mooi stuk!
Dit is echt waar ik aan moet werken. Dit is wat mij neerhaalt en waar ik aan moet denken. Thanx voor dit stuk!
Emma - Zaterdag 13 december 2014 13:19
Wauw, wat een prachtige blog!
Ik had er nog niet zo over nagedacht, maar dit is zeker iets waar ik aan moet werken.
Bedankt! ;)
Quirine - Zaterdag 13 december 2014 14:34
Mooi stuk! Hier kan ik zeker iets van leren!
Dankjewel Nouska. (:
@Nouska - Zaterdag 13 december 2014 14:37
Wauw mooie blog! En erg toepasselijk voor mij, want ik ben echt heel streng voor mezelf, heb hele hoge eisen en als ik daar niet aan voldoe heb ik heel veel last van dat ik mezelf bestraf. Ik wil inderdaad ook leren om milder naar mezelf te worden. Ik kan veel aan deze blog hebben dus!
Anne-Maria - Zaterdag 13 december 2014 15:38
Dankjewel, Nouska. Perfectie, hoge eige eisen, het nooit goed doen en vervolgens boosheid richting mezelf. Zo herkenbaar.
kim300808 - Zaterdag 13 december 2014 23:06
Dit houdt me zo tegen van mijn herstel... :(
Maar gelukkig komt daar langzaam verandering in! En leer ik steeds positiever te denken en daardoor ook positiever richting mezelf te zijn :).
Maanmeisje - Zondag 14 december 2014 02:33
Mooie blog! Dit is precies wat me nu veel bezighoudt.
jasmijn - Vrijdag 19 december 2014 14:39
fijn om dit te lezen,
herkenbaar en geruststellend.
Vergeving, daar ga ik maar eens wat meer aandacht aan besteden.
niels - Dinsdag 5 mei 2015 10:38
ik zit al een tijd niet goed in mijn vel ik ben met mijn werk gestopt en ben in therapie maar slaap erg slecht maar vannacht moest ik vanuit mijzelf alles mijzelf vergeven ik kreeg energiestoot en ben gaan kijken op internet en ik lees alles wat met vergeving te maken heeft wat mij opvalt is dat ik ook weer trots mag zijn op wat wel lukt ookal is dat zoiets als de afwas of grasmaaien