Ziek van de afslankpillen

 

2019 - Met een misselijk gevoel in mijn maag, een lijkbleek gezicht, een duizelend hoofd en wijd gesperde ogen, wild om me heen kijkend, stapte ik de sporthal binnen. "Jeetje, Irene, je ziet er niet zo goed uit, misschien kan je beter naar huis gaan?" Voordat ik mijn huis had verlaten had ik nog twee afslankpillen weggeslikt met als doel even flink wat calorieën te verbranden tijdens het sporten. Eén pil per keer had er op de verpakking gestaan en max drie per dag. Daar zat ik al ruimschoots overheen en blijkbaar was het aan me te merken. Ik was ziek van de afslankpillen.

"Nee hoor, het gaat wel." Stamelde ik. Intussen voelde het alsof ik wel tien koppen koffie op had. Het ging helemaal niet. "Nou, je ziet er behoorlijk ziek uit. Voel je je wel goed?" Het was blijkbaar aan me te zien. Was het echt zo erg? "Ja, nee, weetniet." Ik wilde eigenlijk heel graag sporten, maar nu het anderen opviel dat er iets met me was durfde ik niet meer zo goed. Ergens in m'n achterhoofd wist ik ook wel dat dit niet gezond was. "Ga maar lekker uitzieken thuis! Maakt toch niet uit voor een keertje?" Jawel, het maakte wel uit, maar m'n teamgenootje had gelijk. Ze kon er wellicht niet helemaal haar vinger opleggen, maar ik was inderdaad ziek. Ik had een eetstoornis.

In de tijd dat ik een eetstoornis had heb ik ontzettend veel afslankpillen en -producten gebruikt. Waar het ene product misschien onschuldig was en hooguit zonde van m'n portemonnee waren er ook wel gevaarlijke producten op de markt. Producten die je gewoon online of bij de drogist kon halen, maar in wezen vergeleken konden worden met harddrugs. 'Het zijn maar wat kruiden' of 'het is allemaal natuurlijk' gaat hier niet op. Hoezo is iets niet onveilig als het uit de natuur komt? De meeste dingen in de natuur zijn hartstikke giftig en moet je gewoon mee oppassen. Ook als het in een potje bij de drogist te koop is.

Vroeger zat in sommige afslankpillen de natuurlijke, maar gevaarlijke stof ephedra. De werkzame stof in de ephedraplant is efedrine. Dit stofje heeft een oppeppende werking en remt de eetlust. Meer energie en minder trek. Top voor een afslankpil, maar zeker niet zonder risico. Op korte termijn merk je dat je last krijgt van hartkloppingen, onrust, slapeloosheid, tintelingen, duizeligheid en overmatig zweten. Niet een heel goed teken zou je denken. Op lange termijn is het belastend voor je hart- en bloedvaten en zorgt het voor een hoge bloeddruk. Bovendien is het stofje geestelijk verslavend en bouw je een tolerantie op waardoor je steeds meer nodig hebt. Dit stofje is dan ook verboden volgens de wet, maar dat wil niet zeggen dat de afslankpillen niet meer schadelijk zijn.

In de meeste afslankpillen zit namelijk een hoge dosering caffeïne of een ander oppeppend middel wat eigenlijk dezelfde symptomen kan veroorzaken. Dat heb ik zelf wel gemerkt. Ik voelde me constant opgefokt en echt niet lekker. Het was een heel erg duidelijk signaal van mijn lichaam. Bovendien had ik vanuit mijn eetstoornis vaak de neiging om meer te nemen dan de dagelijkse hoeveelheid. Dit is echt heel gevaarlijk en belastend voor je lichaam. Het is dan ook geen wonder dat ik op gegeven moment bij de spoedeisende hulp zat, omdat ik zo veel last had van hartkloppingen.

"Stoppen met die zooi." Was het advies.

Natuurlijk kunnen de meningen verschillen over of afslankspillen wel of niet gezond zijn. De één zegt dat het troep is terwijl de ander zegt dat als je er verstandig mee omgaat het best moet kunnen. "Het is immers gewoon in de winkel te koop." Tja, sigaretten zijn ook gewoon in de winkel te koop, dus of dat een geldig argument is? Wat ik wel heel zeker weet is dat je wanneer je een eetstoornis hebt maar beter van welke afslankpil dan ook af kan blijven. Zelfs al zijn ze heel onschuldig. Voor jouw geestelijke gezondheid zijn ze niet onschuldig.

Kiezen voor afslankpillen betekent namelijk kiezen voor je eetstoornis. Los van dat het lichamelijk niet ongevaarlijk is, maak je het voor jezelf zo veel moeilijker om echt van die eetstoornis af te komen. Door te blijven vasthouden aan het idee dat je af moet vallen om gelukkig te zijn, voedt je die gedachten. Nee, herstellen van een eetstoornis is niet makkelijk en gaat niet van de ene op de andere dag, maar het is wel iets om over na te denken als je op het punt staat om een pot afslankpillen af te rekenen bij de (digitale) kassa.

Ik weet heel goed hoe lastig het is, want die afslankpillen voelden als een soort houvast. Het bracht onrust in mijn lijf, maar een vage rust in m'n hoofd. De eetstoornis gesust. Ten koste van wat?

Wanneer je merkt dat je het lastig vindt om te stoppen met het gebruiken van afslankpillen doe je er denk ik goed aan om hier open kaart over te spelen bij je omgeving of in therapie. Bij mij kwam er ontzettend veel schaamte bij kijken waardoor ik het lange tijd niet gezegd heb, maar uiteindelijk schoot ik daar niks mee op. De schaamte kwam vanuit een oordeel dat ik zelf had ingevuld. Ik wist dondersgoed dat het foute boel was, anders zou ik me niet zo schamen. Toen m'n omgeving er achter kwam waren ze geschrokken, maar ze begrepen het wel en wilden er voor me zijn. Ook op therapie bleek ik niet de eerste te zijn die hiermee worstelde. Dat gaf rust. Je bent niet alleen.

Dus praat erover, begin er niet aan of gooi die pillen weg. Het echt weg doen in een openbare prullenbak was wat voor mij het beste werkte. Liever weggegooid geld dan een weggegooid leven.

Maak jezelf niet zieker met afslankpillen.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Eva ._. - Vrijdag 4 januari 2019 19:29
Mooie blog!

Nu twijfel ik er toch weer aan of ik zelf de juiste keuzen maak.
Weet niet of ik deze discussie in me hoofd win.
Maar het heeft me zeker wat hoop gegeven.

Xx
LJ - Vrijdag 4 januari 2019 19:45
Afslankpillen = troep
Hermione - Vrijdag 4 januari 2019 19:51
Zo herkenbaar! Man, wat ben ik ziek geweest. En ik had inderdaad ECG-afwijkingen, ik denk door een combinatie van deze troep en ondergewicht (het herstelde toen ik hiermee kapte in elk geval). Ik word nog misselijk als ik eraan denk en we zijn inmiddels heel wat jaren verder.

Gelukkig heb ik, ondanks terugvallen daarna, mezelf ervan kunnen weerhouden om hier ooit weer mee te beginnen. Wat.een.hel.
Iris - Zaterdag 5 januari 2019 16:04
Heb wel is zoĀ“n potje online gehaald. Maar nooit gebruikt omdat ik het niet durfde.
Nu zal ik er nooit meer aan beginnen. Want die klachten kreeg ik al bij 2 blikjes energydrink.
Dus als energydrink al deze klachten geeft laat staan die afslank pillen.
x - Zaterdag 5 januari 2019 18:59
Ik was ermee gestopt maar heb er weer naar gegrepen en voel me intens slecht, geestelijk maar inderdaad ook lichamelijk. Nu ze bijna op zijn twijfel ik zo of ik nieuwe ga halen omdat ze me rust geven en ik ze gewoon moet hebben maar aan de andere kant weet ik het ongezonde gedeelte ook en koste ze klauwen vol met geld. Dankjewel voor deze blog!