Haal het beste uit jouw dag

 

Een dag kan soms niet lang genoeg zijn. Studie, werk, therapie... Een dag is zo gevuld. Maar ook jij hebt maar 24 uur per dag. Meer dan je best kan je niet doen, maar soms is het misschien wel lastig om een dag ook optimaal te benutten. Nog lastiger kan het zijn om het daarna los te laten zodat je in die 24 uur ook nog rust kan vinden voor jezelf, wat eigenlijk ook een erg belangrijk moment is. Hoe doe je dat allemaal?

Tijd tekort is denk ik voor velen erg herkenbaar. Of je nou een tiener bent en het druk hebt met school, bijbaantjes, sport/hobby's, sociale contacten of wanneer je een volwassen bent en het druk hebt met werken, sociale contacten, gezin en het huishouden. Vaak probeer je op een dag zoveel mogelijk te doen. Ik probeerde altijd eerder op te staan en ging dan vaak ook door tot in de late uurtjes. En eigenlijk ging dat vooral ten koste van mezelf! Ik kon nooit 'nee' zeggen tegen een ander. 'Wil je nog een extra avondje werken?' 'Ja hoor...', terwijl ik wist dat ik nog een berg leerwerk had liggen.

time
bron

Het belangrijkste is dan toch om prioriteiten te gaan stellen en ook 'nee' durven zeggen op dingen die ook echt kunnen wachten. Het aangaan van een nieuwe dagplanning is niet zomaar gedaan, maar vaak achteraf wel erg helpend en vooral verlichtend! Neem eens die druk van de ketel en je zult merken dat je dan ook meer van jouw dagen kan genieten. Volgens psychotherapeut, coach en auteur Jonathan Alpert is het wel mogelijk om de dagen beter in te plannen met behulp van de volgende tips!

♥ Wees aardig voor jezelf
Druk, druk, druk. Vaak voel je je erg onrustig wanneer je het gevoel hebt het zo druk te hebben. Alles lijkt dan negatief en onmogelijk. Maar dat werkt alleen maar tegen je! Probeer dan eens de houding te veranderen. Meer dan je best kun je toch niet doen. 

♥ Is dat wel zo nodig?
Waarom iets kopen bij de ene supermarkt, terwijl het bij een ander in de aanbieding is. Soms kies ik er dan voor om toch wat verder weg te gaan om dan de nodige boodschappen daar te doen, terwijl ik de rest bij de supermarkt haalt die dichterbij is. Maar eigenlijk kost dat in een drukke planning extra veel tijd. Benut dan vooral de tijd die je hebt en besteed het liever aan de volgende dagtaak.

♥ Eerst de stomme dingen, dan de rest
Uitstellen is vaak zo verleidelijk, vooral als het om taken gaat die minder leuk zijn. Maar toch is het nodig om een soort dagplanning te maken op basis van prioriteiten. Niet alle prioriteiten zijn fijn om te doen, maar wel nodig! Plan die dan op een eerdere moment van de dag. Je bent nog opgewekt en fris, dus wanneer kan je beter zulke taken aangaan dan aan het begin van de dag? Daarnaast is uitstel vaak afstel. Dit kost op lange termijn vaak alleen maar meer tijd.

busy
bron

♥ Houd een planning bij
Soms vliegen dagen voorbij zonder dat we ons er echt van bewust zijn wat we eigenlijk op een dag doen. Door hier bewuster van te worden, kunnen we dagen ook vaak veel beter inplannen. Maar om hier inzicht op te krijgen is het belangrijk eens bij te houden wat we dan zoal op een dag doen. Houdt een soort dag-dagboekje bij en noteer een week lang wat je van dag tot dag doet. Hopelijk biedt dit ook weer nieuwe inzichten! 

♥ De verleiding van internet
Lang leve internet. Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder, maar jammer genoeg biedt het meer dan alleen maar nuttige informatie. Soms ga ik wel eens op zoek naar nuttige informatie, maar al snel wordt je afgeleid door leuke filmpjes of reclamebanners. Voor even kan dat geen kwaad, maar jammer genoeg is een uur snel weer voorbij. Wees hier bewust van en probeer hier niet teveel tijd aan kwijt te zijn.

♥ Opgeruimd werkt netjes
Een schone en georganiseerde werkplek is een schone en georganiseerde mentaliteit. We willen namelijk nooit opruimen, maar wanneer een deadline nadert lijkt het schoonmaken toch minder erg dan het werken aan de deadline. Daarnaast kan het ook nog eens veel tijd kosten als je op zoek moet gaan naar papierwerk die je moet gebruiken! Opgeruimde werkplek? Win-win!

♥ Sta even stil
Door eens stil te staan bij wat je moet doen, krijg je vaak al snel een overzicht van jouw taken. Overzicht is ook weer fijn zodat je dingen kan afstrepen wanneer het klaar is. Plan in het begin van een week wat je die week moet doen. En probeer dit ook aan het einde van een dag te doen voor de volgende dag. Overzicht kan soms zo fijn zijn. 

♥ Weg met die telefoon
Even Facebook checken. Even Instagram bekijken. Het is zo verleidelijk jouw mobieltje erbij te pakken en even ontspanning te zoeken in social media. Alleen neemt dit vaak opgeteld bij elkaar al heel wat minuten in beslag. Log je uit, doe je telefoon weg en focus! 

social
bron

♥ Is het wel haalbaar?
Opstaan, lunch voorbereiden, nog even schoonmaken, school, wat uurtjes werken voor wat zakcentjes, boodschappen doen, koken, wasjes draaien, afwassen, drankje doen met een vriendin, nog even wat schoolwerk. Is dit haalbaar? Vaak willen we teveel op één dag doen, maar vraag je ook eens af of dat wel haalbaar is? 

♥ Sta 15 minuten eerder op
Elke ochtend eerder opstaan om vroeg te beginnen en het doorgaan tot in de late uurtjes kan je erg opbreken. Slaap heb je eenmaal nodig om de volgende dag weer door te komen. Maar tijd winnen kan ook met kleinere stapjes wat net zo effectief kan zijn. Het moet vooral haalbaar blijven. Probeer elke dag bijvoorbeeld 15 minuten eerder op te staan. Het lijkt niet veel maar elke dag een kwartier extra is voor een week toch alweer bijna 2 uur meer tijd!  

Waaraan ben jij de meeste tijd kwijt op een dag?

bron

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Janet - Zondag 11 oktober 2015 13:34
Sporten
aljalaura - Zondag 11 oktober 2015 16:21
Reizen
Anoniem - Zondag 11 oktober 2015 17:31
Slapen
lola - Zondag 11 oktober 2015 17:41
Filosoferen over het leven :P
xxbetul - Zondag 11 oktober 2015 18:54
Studeren :(
Lamp - Zondag 11 oktober 2015 22:39
Werken
luilak - Maandag 12 oktober 2015 11:54
Niets doen :(