Wat levert mediteren op

Dat meditatie goed is voor lichaam, geest en het verstand is bekend. Maar wat doet mediteren precies met je? Ik zal daar in dit blog wat meer informatie over geven. We schreven reeds eerder over meditatie. Je kunt in die blogs meer lezen over mediteren en een eetstoornismindfulness en een eetstoornis en mindfulness tegen eetdrang.

♥ Verstand
De cognitieve functies in de hersenen, zoals het geheugen, kunnen door meditatie verbeterd worden. Je zal vanzelf merken, dat wanneer je regelmatig aan mediteren doet voor lagere tijd, je cijfers op school beter worden omdat je je beter kan concentreren tijdens het leren en je meer kan onthouden.

Wilskracht vaardigheden zoals aandacht, focus, met stress omgaan, impuls controle en zelfbewustzijn wordt door mediteren beter ontwikkeld. Het mooie hiervan is dat het niet te lang duurt voordat je dit gaat merken. Na acht weken regelmatig mediteren kan je al verschil merken. Meditatie kan je dus eigenlijk zien als oefeningen voor de hersenen. Taken die je eerst misschien saai vond of waarmee je moeite mee had om ze af te maken, zullen steeds iets gemakkelijker gaan.

bron

Lichaam
Uit een studie van de Universiteit van Winsconsin-Madison is gebleken dat het beoefenen van mindfulness (een vorm van meditatie) een positief effect zou hebben op mensen met een chronische ontstekingsziekte, zoals astma, artritis en darmziektes. Je kan stress verminderen door ademhalingsoefeningen te doen. Wanneer je kan leren om rustig te ademen ga je je ook rustiger voelen wat dus leidt tot minder stress. Stress draagt namelijk bij aan meer ontstekingen in het lichaam. 

Wanneer je last hebt van een hoge bloeddruk kan mediteren ook helpen. Meditatie verlaagt namelijk de bloeddruk. Dit komt omdat je door mediteren beter leert ontspannen, hierdoor minder stress ervaart wat uiteindelijk leidt tot een lagere bloeddruk. Meditatie vermindert ook pijn. Dit komt omdat je meer controle hebt over ongewenste gevoelens en dus ook over pijn. Ook verbetert mediteren je immuunsysteem

Wanneer je veel stress ervaart is er een kans dat je problemen krijgt met je hart. Aangezien meditatie een manier is om met de stress om te gaan en deze te verminderen zorgt dit ervoor dat hartproblemen verminderen.

Geest
Een onderzoek van Northeastern en Harvard Universiteiten laat zien dat mensen die aan meditatie doen meer mededogen hebben voor anderen. De onderzoekers hadden een wachtkamer nagemaakt en hier een groep acteurs in gezet met steeds één andere persoon. Eén acteur deed alsof hij veel pijn had en de andere acteurs negeerde hem. 15 procent van de mensen die niet gemediteerd hadden hielpen de man tegenover 50 procent van de mensen die wel gemediteerd hadden.

Door meditatie leer je jezelf beter kennen. Dit komt omdat je meer gaat stil staan bij je gedachtes, hoe je je voelt en kijk je meer naar het hier en nu. Omdat je meer stil gaat staan bij hoe je je eigenlijk voelt en wat je denkt krijg je meer inzichten over jezelf. Je leert objectief kijken naar jezelf zonder jezelf te veel te veroordelen. Dit kan je helpen om jezelf te accepteren zoals je bent

Je kan meer tevredenheid krijgen wanneer je in een relatie zit, omdat je beter met de stress om kan gaan die in relaties voorkomt en je kan beter je emoties uiten naar je partner. Stress speelt vaak een grote rol in een relatie, maar door mindfulness kanl je beter leren hoe je daar mee om kan gaan.

Lichaam en geest
Meditatie kan je leren om een betere relatie met je lichaam en eten te krijgen. Het leert je om objectief naar dingen te kijken en in het nu te leven. Mensen die dit kunnen, hebben vaak een gezonde relatie met hun lichaam en met eten. Mediteren leert je aan de andere kant ook om meer naar je eigen emoties, gedachten en omgeving te kijken. Wanneer je een goede relatie met je lichaam en met eten wilt is het belangrijk om vooral te leren om objectief naar jezelf te kijken en in het nu te leven. ”Het is zoals het is en het is goed zoals het is”.

Lichaam en verstand
Mediteren leert je om beter om te gaan met negatieve gedachtes, stress en leert je om meer in het nu leven en los te laten. Dit betekend dus ook dat het kan helpen om depressie te verminderen omdat je beter met negatieve gevoelens en gedachten kan omgaan.

Verstand en geest
In een onderzoek van de Universiteit van Californië zijn 40 volwassenen tussen de leeftijd van 55 en 85 ondervraagd over eenzaamheid. De ene helft mocht geen meditatie gaan doen en de andere helft moest dit wel doen. Het resultaat was dat degene die wel mediteerden zich minder eenzaam voelden.

Lichaam, verstand en geest
Meditatie helpt je om beter te slapen. Over het algemeen zal je minder stress ervaren en je veel rustiger voelen omdat je dingen beter kunt loslaten of accepteren.

Mediteren is natuurlijk niet zo makkelijk als het lijkt, want het is best moeilijk om je tijdens het mediteren op iets te focussen zonder afgeleid te worden door andere dingen. Oefening baart dan ook zeker kunst. Probeer daarom een rustige ruimte met weinig afleidingen te zoeken wanneer je gaat mediteren. Gebruik een cd, volg een cursus of download een app met oefeningen. Hoe vaker je mediteert, hoe meer je zult merken van de voordelen. Lees ook ons blog ‘Mindfulness en eetstoornissen‘, waarin we nog wat meer uitleggen hoe je iets kunt hebben aan meditatie. 

Mediteren jullie weleens?

Amy

Geschreven door Amy

Reacties

15 reacties op “Wat levert mediteren op”

 1. Jaa. Filmpjes van the honest guys (youtube) vind ik fantastisch.
  mijn top 5:
  1. Mindfulness meditation (10 minuten)
  2. The party in the peaceful shire (3 delen, +- 20 minuten per deel)
  3. Facing going back to school or work (9 minuten)
  4. Improve your self image & self esteem (10 minuten)
  5. 4 minute stress buster (4 minuten)
  Er zijn echt een hoop toffe filmpjes.
  Echt het opzoeken waard!!

 2. Ik vind mediteren erg fijn, alleen vind ik het jammer dat er eigenlijk vooral engelstalige filmpjes zijn die je helpen bij mediteren. Mijn engels is niet echt goed, iemand tips waar ik Nederlandstalige filmpjes kan kijken die me helpen bij mediteren?

 3. Je kunt ook bidden ipv mediteren.
  Daar heb ik heel veel aan.

 4. Misschien een beetje domme vraag maar hebben jullie deze tekst zelf geschreven? Hij komt zo anders over dan andere blogs, beetje reclame. Zoveel positieve effecten dat ik me bijna schaam dat ik niet zoveel aan meditatie doe, haha. Is niet bedoeld als negatief iets gewoon een vraag.

 5. Stress lijkt oorzaak nummer 1 van allerlei kwaaltjes!
  Ik vind mindfullness echt heerlijk. Zonnebaden is denk ik de gemakkelijkste manier van mediteren. De zon op je huid voelen, de vogels horen fluiten, de geur van de zee opsnuiven… Genieten van HET moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *