Mediteren en een eetstoornis

 

Het ene na het andere artikel bereikt mij over de wondere werking van het mediteren. Mediteren is blijkbaar ‘een plezier voor je brein', is ‘beter dan sommige pijnstillers' en ‘bevordert positieve gevoelens'. Dat is nogal wat. De moeite waard om nader te onderzoeken!

Mediteren & ontspanning
Veel mensen met een eetstoornis hebben moeite met ontspannen, kampen met slaapproblemen en hebben last van stress. Meditatie wordt met name ingezet als middel om te ontspannen; om stress te verminderen. Als je mediteert wordt het stresshormoon cortisol verlaagd en maak je juist ‘goede hormonen' aan als melatonine en serotonine. Daarnaast wijst onderzoek ook uit dat slapeloosheid met 75% wordt verminderd door mediteren.

mediteren, eetstoornis, ontspanning
Foto

Mediteren & positieve gevoelens
Een eetstoornis komt meestal samen met een laag zelfbeeld, angst en depressieve gevoelens. Uit onderzoek blijkt dat mediteren goed kan helpen bij het voorkomen en genezen van psychische problemen, zoals depressie. Twee keer per dag 20 minuten mediteren zorgt voor 48% minder depressieve gevoelens. Ook blijkt het een krachtig hulpmiddel bij ontwenning van verslavingen.

Mediteren & gezondheid
Volgens sommige onderzoekers is meditatie is een echt wondermiddel. Zo vermindert mediteren de kans op hart en vaatziekten (80%) en kanker (55%). Verder versterkt het je immuunsysteem, vermindert het pijn, verlaagt het de bloeddruk en ga je er zelfs beter van horen en zien! Een eetstoornis is een enorme aanslag op je gezondheid. Met alleen meditatie zal je gezondheid natuurlijk niet herstellen. Een gezond voedingspatroon, waarin je voldoende en gevarieerd eet, is essentieel. Maar een extra health boost kan natuurlijk nooit kwaad.

Ik heb tijdens mijn eetstoornis een aantal maanden elke dag gemediteerd. In het begin vond ik het heel lastig: ik kreeg mijn hoofd maar niet ‘stil' en was steeds afgeleid. Ook was het zitten in de meditatiehouding, die in boeken werd aangegeven, heel ongemakkelijk. Door veel te lezen over meditatie ging ik na een tijdje begrijpen dat ik veel te veel bezig was met ‘mediteren zoals het hoort'. Het is vrijwel onmogelijk om ál je gedachten uit te schakelen. De grap is om je gedachten er gewoon te laten zijn, maar je er niet door te laten afleiden of ze te veroordelen. Toen ik dit eenmaal doorhad, kon ik mijn gepieker en onrust veel beter loslaten. Mediteren hielp mij toen om meer inzicht te krijgen in mijn gedachtepatronen. Ik leerde veel over de manier waarop ik dacht en de cirkeltjes waarin ik dacht. Ook hielp het mij om meer in contact te komen met mijn gevoelens en te ontspannen door middel van mijn ademhaling. Na een aantal maanden ben ik wel weer gestopt omdat ik het ook wel een hele opgave vond: het vraagt best wel wat discipline en ik merkte dat dat een stukje eetstoornis triggerde. Ik wilde niet dat het een ‘moeten' werd, omdat het daarmee zijn doel voorbij schiet. - Door Laura

Is je interesse gewekt? Dan volgen hier 9 meditatie tips:

1 Zorg voor een rustige omgeving waarin je zo min mogelijk wordt afgeleid.

2 Zorg dat je je prettig voelt op die plek. Maak het warm genoeg, zet misschien kaarsjes neer of rustige muziek op.

3 Zorg dat je comfortabel zit. Eis van jezelf niet dat je in allerlei ingewikkelde lotushoudingen gevouwen zit. Ga desnoods lekker liggen.

4 Probeer oordelen en eisen die in je omhoog komen los te laten. Bijvoorbeeld: ‘ik kan dit toch niet', ‘wat een onzin', ‘ik doe het verkeerd'. Accepteer dat je zulke oordelen hebt en laat ze vervolgens weer los.

5 Accepteer dat er voortdurend gedachten in je omhoog komen. Het is vrijwel onmogelijk om compleet ‘stil van binnen' te zijn. De kunst is niet om niks te denken. De kunst is om niet aan de haal te gaan met de gedachten die in je op komen.

6 Let op je ademhaling: bewust in en uit ademen. Ook kun je je ademhaling tellen - bijvoorbeeld vier tellen in, vier tellen uit. Doordat je concentreert op je ademhaling wordt je minder snel afgeleid en je hebt iets om steeds weer naar terug te keren als er gedachten in je op komen.

7 Wees zacht voor jezelf. Eis niet dat je gelijk twee keer per dag 30 minuten als een halve Buddha zen zit te wezen. Begin met 5 minuten en wees trots op elke minuut die je mediteert.

8 Doe eens een lig- meditatie. Ga comfortabel liggen en span één voor één je spieren aan en ontspan ze weer. Begin bij je voeten, ga omhoog langs je benen, je billen, je buik, rug, schouders, armen, nek en gezicht. Dit helpt ook goed om in slaap te komen.

9 Lezen over mediteren helpt om gemotiveerd te raken en blijven. Fijne boeken zijn onder andere: Meditatie van week tot week (David Fontana), 3 minuten meditaties (David Harp), Waarom lacht de Boeddha? (Mark Magill) en Mediteren voor beginners (Jack Kornfield).

mediteren, eetstoornis, ontspanning

Is meditatie iets voor jou?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Do - Dinsdag 25 september 2012 21:13
Ik ben wel gemotiveerd, ik ga het eens uitproberen...
Maan - Dinsdag 25 september 2012 22:48
In een groep is het ook fijn :).
E - Woensdag 26 september 2012 09:43
** geen links ** dan heb je een stem die je bij verschillende dingen begeleid.
Dat doe ik wel es
Prue - Woensdag 26 september 2012 10:23
Meditatie is zeker iets voor mij! Het is eigenlijk een noodzaak. Heb nu meerdere keren Vipassana gedaan (10-daagse training) gedaan, maar is wel heftig als je vanuit niets begint.
Apnea - Woensdag 26 september 2012 11:25
Mijn tip voor als je niet kan mediteren: ga afwassen. Dat is echt de manier om te mediteren. Het is mijn manier in ieder geval.
Mella - Woensdag 26 september 2012 12:23
Ik heb dit een tijdje geprobeerd maar vind het toch wel heel moeilijk! Het voelt zo tegenstrijdig omdat het zo makkelijk klinkt, en juist door heel hard je best te gaan doen mis je volgensmij het punt een beetje.
gitaar - Woensdag 26 september 2012 14:44
telt bidden ook als mediteren?
Tyrande Whisperwind - Woensdag 26 september 2012 15:41
ik haakte af bij '2x per dag 20 minuten'... Verspilde tijd!!!!! Ik ga wel gamen ofzo, dat niets doen, gadverdamme. Ik zou me dood vervelen! :P

Nee, niet mijn ding dus.
Oliesjeik - Woensdag 26 september 2012 16:13
Ik vind het interessant, maar ik ben zó ontzettend druk in mijn hoofd dat ik het niet aandurf omdat ik volgens mij echt helemaal gek word van mezelf :')
cavy - Donderdag 27 september 2012 23:24
''Eis niet dat je gelijk twee keer per dag 30 minuten als een halve Buddha zen zit te wezen.'' hahahahaah xD
Dominique - Vrijdag 28 september 2012 20:39
Ik doe het ook, het is heel fijn! Ik doe het via een app! Dat zijn 10 verschillende, voor een 10daagse, maar je kunt het daarna ook gewoon gebruiken. Je vindt het als je zoekt op "headspace" (wel in het engels).