Overmatig bewegen met een eetstoornis

‘Toen ik al wat aan het rommelen was met eten, leek het me wel goed om wat te gaan sporten. Ik hoopte dat ik daardoor wat beter in mijn vel zou gaan zitten. Ik ging daarom een keer per week hardlopen en dit gaf me een goed gevoel. Ik bouwde snel op en voordat ik het wist rende ik tien kilometer wat mij enorm trots maakte. Op die manier compenseerde ik alles wat ik gegeten had. Al snel wilde ik dat gevoel elke dag hebben zodat ik me minder schuldig voelde over het eten. Ik ging vaker en vaker tot ik elke dag moest hardlopen van mezelf.

Daarbij besloot ik ook buikspieroefeningen te gaan doen op mijn kamer als ik vond dat ik teveel had gegeten. Ik bewoog elke dag wel een paar uur waardoor ik op de momenten dat ik even niet kon bewegen, constant zat te wiebelen. Ik moest bewegen, ik moest calorieen verbranden en ik was lui als ik stilzat. Dit vond ik, mijn lichaam dacht daar heel anders over.’ -Emma

Sporten is in principe voor iedereen gezond. Je wordt er fitter van en het verbetert vaak je humeur. Je kunt echter ook teveel sporten, wat sommige mensen met een eetstoornis vaak doen om te compenseren wat zij hebben gegeten en af te vallen. Het begint in veel gevallen met een gezond wat sporten maar loopt uiteindelijk uit tot dwangmatig gedrag waar nauwelijks tegenin te gaan is.
Overmatig sporten kan ervoor zorgen dat je lichaam extreem verzwakt raakt. Wat veel mensen tevens niet verwachten, maar wat wel kan gebeuren is dat het vetpercentage gaat stijgen. Dit is een duidelijk teken van het lichaam dat het overbelast is. Het lichaam probeert de hersenen op deze manier te waarschuwen.

Ook zijn er nog andere signalen waaruit blijkt dat je teveel sport en je lichaam rust nodig heeft:

 Verminderende prestaties
Dit is een van de eerste signalen die het lichaam af zal geven. Waar je normaal vijf kilometer in een half uur rende, doe je er ineens misschien wel driekwartier over omdat je lichaam simpelweg niet meer kan. Dit is vooral te merken bij duursporten zoals hardlopen, zwemmen en fietsen.

Verminderde motivatie
Sport zou je energie moeten geven en moeten activeren. Als je echter niet meer kunt genieten van het sporten en je bovendien minder gemotiveerd bent dan voorheen, dan kan dat een teken zijn dat je lichaam op is. Met een eetstoornis kun je dit vooral merken doordat je eerst ging sporten voor je gezondheid en misschien wat afleiding en er uiteindelijk niets meer aan is omdat je het jezelf oplegt in plaats van dat je het voor de lol doet.

 

Uitputting
Ook lichamelijke en psychische vermoeidheid is een duidelijk signaal dat het lichaam rust nodig heeft. Veel mensen sporten om meer energie te krijgen, maar als dit volledig doorslaat, zul je er uiteindelijk alleen maar uitgeput van raken en je nergens meer toe kunnen zetten.

Slapeloosheid
Door continu extreem veel te bewegen, word je op een gegeven moment rusteloos. Je krijgt het idee dat je continu in beweging moet zijn en iets als slapen wordt dan heel moeilijk. In veel gevallen heb je moeite met in slaap komen of wordt je gedurende de nacht regelmatig wakker met de drang om te bewegen.

Verandering in eetlust
Veel sporten kan leiden tot een vermindering van eetlust omdat het lichaam de stofwisseling zal gaan vertragen in de hoop het overmatig bewegen op te kunnen vangen.

Verandering in stemming
Als het lichaam fysiek overbelast wordt, dan kan dit leiden tot een verandering in je stemming. Dit merk je doordat je veelal somber tot depressief wordt of veel last krijgt van angsten, irritaties, verwarring en woede.

Continu stijve spieren
Bij te veel sporten kan het gebeuren dat je uren of dagen na het sporten nog steeds last hebt van stijve spieren. Veelal voelt dit pijnlijker aan dan de gebruikelijke spierpijn. Het is een teken van het lichaam dat het rust nodig heeft.

Verhoogde hartslag
Veel stress die het overmatig sporten met zich meebrengt, kan ervoor zorgen dat de hartslag verhoogt. Natuurlijk niet alleen tijdens het sporten maar ook in rust. Normaal gesproken heeft het lichaam een hartslag waarop iemand het best functioneert in rust, maar dit zal uiteindelijk hoger worden wat erg slecht is voor de gezondheid.

Tips
Na intensief bewegen heeft een lichaam ongeveer 1 of 2 dagen nodig om te herstellen. Dit herstellen kan alleen bij voldoende nachtrust en goede voeding dat je lichaam helpt om de schade te beperken. Beweeg jij ook overmatig, dan zijn hier wat tips om dit te verminderen:

 Maak met anderen afspraken over het bewegen
Bespreek bijvoorbeeld met je ouders hoeveel minuten per dag je nog mag bewegen en maakt concreet om wat voor beweging het gaat. Maak niet alleen met jezelf deze afspraak want er is een grote kans dat je dan toch gaat toegeven als de drang te groot wordt.

Zorg voor daginvulling
Als je uren per dag sport en dat ineens wegvalt, dan kun je best wel even in een gat vallen. Wat moet je ineens met al je tijd doen? En hoe kom je door die stress en drang om te bewegen heen? Het is belangrijk te zorgen dat je afleiding hebt wat niet gericht is op beweging.

Spreek bijvoorbeeld met een vriendin af om koffie te gaan drinken zodat je niet alleen zit. Ga puzzelen of kijk met je zus een film. Ga niet alleen op je kamer zitten en alleen maar denken over hoe graag je zou willen bewegen terwijl het niet mag.

Luister naar je lichaam
Als je afspraken hebt gemaakt over het sporten en je mag bijvoorbeeld nog dertig minuten per dag bewegen, luister dan wel naar je lichaam. Je bent niet verplicht om te sporten, dit is iets wat je jezelf oplegt. Heb je pijnlijke spieren of andere lichamelijke klachten, ga dan niet mee in de dwang maar geef je lichaam de rust die het nodig heeft.

 Praat erover
Bespreek met anderen waar je zoal tegenaan loopt in het minderen en/of stoppen met bewegen. Deel je angsten en gedachten, blijf er niet alleen mee zitten zodat het zich op gaat stapelen in je hoofd en je uiteindelijk misschien toch toe gaat geven aan de drang om te bewegen. 

Doorzetten
Hoe makkelijk het ook klinkt, is het stoppen of minderen met bewegen ook een kwestie van doorzetten. In het begin zal het erg moeilijk zijn en zul je misschien gek worden van al je gedachten en er dag en nacht over piekeren, maar alleen als je doorzet zal dat uiteindelijk minder worden. Gun jezelf en je lichaam die kans.

Wil je een ervaringsverhaal lezen over bewegingsdrang, klik dan hier.

Hoe ga jij om met overmatig bewegen?

Bron foto 1

Sandra

Geschreven door Sandra

Reacties

69 reacties op “Overmatig bewegen met een eetstoornis”

 1. pff herkenbaar allemaal, ik ben erg blij dat ik heb moeten stoppen met overmatig bewegen, ik had op gegeven moment het eelt op mijn rug staan van alle sit-ups….

 2. Goed artikel!

 3. @ Emmax

  héél herkenbaar wat je zegt over je rug, dat heb ik op het moment ook. Ik doe meerdere uren per dag sit-ups en begin er echt rugklachten van te krijgen…
  Hoe ben je er mee gestopt? Ik probeer het zo vaak en wil het zo, zó graag omdat ik gewoon niet meer kan en het al mijn tijd opslurpt, maar het lukt me gewoon niet. Iedere dag word ik wakker en het eerste wat ik denk is ” ik moet nog zoveel uur sit-ups doen” en dan voel ik me meteen opgejaagd en ontzettend depressief.
  Ik zou zo graag willen stoppen, maar ben bang dat ik al mijn buikspieren kwijtraak (waar ik al járen op train en het afgelopen jaar dus heel erg intensief…) en dat ik opeens heel veel aan ga komen. IS dit bij jou ook gebeurd? Hoe heb jij het stoppen ervaren?

 4. Er worden bij mij nu heel veel klachten duidelijk…
  Toch wil een deel van mij niet geloven dat ik dwangmatig aan het bewegen ben,omdat ik inderdaad ben begonnen om gewoon gezond te zijn…

 5. Wat een herkenbaar verhaal over dat hardlopen! Ik probeer er nu ook mee te stoppen:)

 6. Ik vind t ook een heel goed artikel. Uit eigen ervaring wil ik hier alleen aan toevoegen dat ik hoop dat er tijdens therapie of behandeling meer aandacht en stukje diagnostiek komt naar ADHD. Ik ben door het gemis hiervan onterecht behandeld vind ik. Ik heb me erg onbegrepen gevoeld.
  Gelukkig voor mij is het later boven water gekomen en weet ik nu het verschil tussen bewegingsdrang vanuit de eetstoornis en vanuit ADHD. Ik kan er nu redelijk mee over weg, maar t blijft lastig. Succes allemaal!
  Liefs, Romy

 7. hmm.. ik weet nooit zo goed of ik overmatig beweeg of dat het nog wel normaal is.
  Heb iig geen last van die signalen.

 8. Ik herken het wel heel erg. Vooral toen ik in een kliniek zat ( niet voor een es) had ik er heel erg last van. Wat idd begon als in een verveeld momentje naar de sportschool gaan,werd dwang. Ik moest en zou elke dag naar de sportschool gaan. En de rest van mijn vrije tijd besteden aan lopen. Mijn lichaam kon het al snel niet meer aan, wat mede komt door mijn hart. Ik kan normaal sporten eigenlijk al niet eens aan. Met veel moeite is het gelukt om het wat minder dwangmatig te laten worden.

 9. Oei zwaar herkenbaar. Ik heb de afspraak dat ik luister naar mijn lichaam en max. om de dag sport. Maar ik merk dat het vaak genoeg voorkomt dat ik er geen zin of plezier in heb. Het beste is dan om gewoon NIET te gaan en de volgende keer wel. Dan kijk ik er ook wel weer naar uit en heb veel meer plezier in die training.

 10. HUH?

  Je krijgt en mindere eetlust
  Je stofwisseling vertraagd on het sporten op te vangen??

  Beetje raar dit
  Van sporten gaat je stofwisseling Tot well 48 uur Omhooog

 11. @groentetuin: het klopt wel hoor ;), je stofwisseling vertraagt als je veel minder eet dan je verbruikt, dus als je overmatig gaat bewegen is dat hetzelfde als veel te weinig eten. je stofwisseling vertraagt dus.

  echter wat jij zegt klop ook, maar enkel als je op een gezonde manier met sport om gaat, dus jezelf neit overdoet 😉

 12. Mijn gewrichten hebben het begeven van al het overmatige bewegen, dus op een gegeven moment houdt het vanzelf op.

 13. Herkenbaar

 14. Herkenbaar…

 15. @ Little J: ik deed ook altijd buikspieroefeningen voordat ik naar bed ging. Met vakantie vorig jaar ben ik ermee gestopt en daarna ben ik nooit meer begonnen. Gewoon van een heel parcours tot niks noppes nada! Er is één ding veranderd sinds die tijd: m’n buik is platter. True story.

 16. @ lamp
  als je buikspieren doet gaan er spieren zitten en gaat je buik meer naar voren steken dus vandaar

  situps zijn trouwens helemaal niet goed voor je. je traint er nauwelijks je buikspieren mee, alleen als je de oefening perfect uitvoert maar met bewegingsdrang wil je zo veel mogelijk doen en is dit niet het geval. je haalt de oefening dan uit je rug en gewrichten waardoor je klachten krijgt.
  als je te veel hardloopt of je nou gezond met eten omgaat of niet krijg je ook blessures doordat je elke keer een klap op je benen krijgt bij het landen.
  conclusie: doe sporten die je leuk vindt en niet overmatig 🙂

  ik ben nu begonnen met kickboksen en ik heb er zoveel plezier in dat ik de bewegingsdrang vergeet. je bent zo actief bezig dat je ook niet aan eten kan denken want dan is het …..BOEM AUW!
  succes iedereen

 17. ” Daarbij besloot ik ook buikspieroefeningen te gaan doen op mijn kamer als ik vond dat ik teveel had gegeten. Ik bewoog elke dag wel een paar uur waardoor ik op de momenten dat ik even niet kon bewegen, constant zat te wiebelen.”

  Zo herkenbaar…

 18. @ iesje

  “situps zijn trouwens helemaal niet goed voor je. je traint er nauwelijks je buikspieren mee, alleen als je de oefening perfect uitvoert maar met bewegingsdrang wil je zo veel mogelijk doen en is dit niet het geval.”

  Dat klopt niet helemaal, dat dat je zegt dat je er nauwelijks je buikspieren mee traint. Ik train alleen maar met sit-ups en heb een keiharde buik gekregen en eigenlijk ook wel een six-pack (anderen zeggen dat, ik zie dat door de eetstoornis helaas niet/ niet vaak) voor zo ver een vrouw die kan krijgen dan. En ik heb geen idee of ik de oefening perfect uitvoer, maar ik doe er dus ook belachelijk veel en heb dus toch mijn buikspieren getraind. Dát is juist het verslavende eraan; het feit dat je wel degelijk resultaat ziet en steeds sterkere spieren krijgt waardoor je steeds meer én steeds langer door kan blijven gaan. Als ik had gemerkt dat het me niets opleverde was ik er echt niet mee door gegaan of was ik het in ieder geval niet op gaan voeren tot de enorme mate waarin ik het nu doe.

 19. Pffffff zo herkenbaar, echt alles klopt !!
  Ik mag nu even niet meer sporten maar ik weet dat wanneer ik weer op een gezond BMI zit, ik weer (om de juiste redenen) mag sporten, en dat is echt een grote motivatie voor mij want ik mis mijn danslessen zo !

 20. Dat heb ik ook een hele tijd heel erg gehad! Ik moest wel minstens elke dag 3,5 tot 4 uur beweging hebben. Liefst ook op ongeveer vaste tijden, anders werd ik verschrikkelijk onrustig. Gelukkig is dat dwangmatige er nu wel af. Ik beweeg nog steeds veel, maar ik heb er weer plezier in en weet wanneer ik moet stoppen. Als mijn lichaam vermoeid raakt, kan ik ook best een paar uur lekker zitten en daar ook van genieten.

  Wat ik me trouwens afvraag is hoe het kan dat het vetpercentage kan stijgen door overmatig bewegen. Hoe werkt dat precies?

 21. @eb91:

  Ik heb op m’n sportopleiding geleerd dat dat is omdat als je overmatig traint, je lichaam sneller verzuurd omdat het geen tijd heeft om te herstellen. Als je verzuurd, krijgen je spieren en organen minder voedingsstoffen. Om toch aan de vraag van het lichaam te voldoen, breekt het de spieren af omdat dit de simpelste vorm van energie (glucose) bevat. Hierdoor kan op lange termijn je stofwisseling vertragen omdat er minder spiermassa is en wordt de vetmassa groter.

 22. bedankt voor je antwoord, Romy!

 23. hoe zorg je ervoor dat je niet overbelast of overmatig sport? ik sport gemiddeld 5 dagen in de week en dan 3 kwartier maar wel ook nog lopen. ik eet voldoende maar durf niks extras te nemen als mijn lichaam daarom zou vragen. ik vind het ook moeilijk om een dagje niet te gaan. hoezo zou je stofwisseling vertragen en hoe merk je dat? net als vetpercentage hoger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *