Onze favo recepten: mei

Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van april bekijken. Vandaag kan je meelezen en uitproberen wat we in april hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren weer eens iets anders op tafel te zetten! Eet smakelijk en zorg goed voor jezelf.

Irene: Blueberry crumble

Om mij heen kreeg ik van verschillende mensen mee dat ze aan het bakken waren en dit inspireerde mij om dat ook weer eens te doen. Ik wilde al een tijdje apple crumble maken, maar besloot last minute om toch voor een blauwe bessen variant te gaan. Ik zocht een recept op het internet dat ik als rode draad gebruikte, maar trok toch voornamelijk mijn eigen plan. Zo kon ik wat meer ingrediënten gebruiken die ik toch al in huis had, dat leek me wel handig. Dat was een succes vond ik zelf. Dus bij deze het recept!

Wat heb je nodig?

 • 250 gram blauwe bessen
 • kaneelpoeder
 • 2 eetlepels bloem
 • 100 gram ongezouten notenmix (ik koos cashew, macadamia, pecan)
 • 50 gram bloem
 • 3 – 4 eetlepels havermout
 • 1 eetlepel suiker of honing
 • 2 eetlepels kokosolie
 • 2 eetlepels bakpoeder
 • een scheutje vanille-aroma

De benodigdheden zijn opgedeeld in twee groepjes. Het eerste groepje is voor de bodem van de crumble. Ik had een pakje blauwe bessen uit de diepvries, dus die ontdooide ik even in de magnetron. Roer daar twee eetlepels bloem en wat kaneelpoeder naar smaak door. Zet dat vervolgens in 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. 

Voor de bovenlaag van de crumble snijd je eerst de noten fijn. Vervolgens smelt je de kokosolie in een pannetje en meng je alle ingrediënten die nog op het lijstje zijn tot een soort deeg. Als de onderste laag na 30 minuten klaar is, haal je de schaal uit de oven en verspreid je de bovenste laag over de onderste laag. Daarna doe je je crumble nog 15 – 20 minuten in de oven. 

Daphne: Chili Sin Carne

Het was zondag. Ik was niet vooruit te branden en het zou een hele lange, druilerige avond worden. Op dit moment bleek de Chili Sin Carne het antwoord! Een vegetarisch recept – gewoon van de Albert Heijn app – en het is nog geen enkele keer mislukt.

Wat heb je nodig? 

 • 1 teen knoflook (of meer voor de liefhebber)
 • 1 bakje vegetarisch gehakt
 • 2 tl paprikapoeder 
 • 2 tl komijnzaad gemalen
 • 2 paprika’s
 • 1 pak (700 gram) Heinz Tomato Frito
 • 200 gram mais uit blik
 • 800 gram chilibonen
 • Crème fraîche
 • Geraspte kaas
 • Rijst, nacho’s, wraps (wat je er ook bij zou willen eten)

Verhit olie in een hapjespan en fruit de knoflook. Voeg het gehakt toe, samen met het paprikapoeder en gemalen komijnzaad. Hussel lekker door elkaar en bak tot het ‘gaar’ is. Gewoon ‘warm’ voor vegetarische dingen, denk ik altijd maar. De paprika’s snij je in stukjes en gooi je erbij. Bak het 5 minuten en dan kan de Tomato Frito erbij; laat dit 8 minuutjes koken op laag vuur. 

Voeg dan de mais en de bonen toe. Lekker doorroeren en nog 3 minuutjes opwarmen. Klaar! Hoe je het vervolgens eet, is helemaal naar jouw smaak in te vullen. Wij eten het soms met rijst; strooi de kaas erover en een lepel crème fraîche erbij. Maar je kunt er ook wraps mee vullen of nacho chips erin dippen. 

Lonneke : Chewy koekjes

Wat ging deze maand snel! Ook afgelopen maand is er weer veel (en lekker) gekookt. Lastig om er één recept uit te kiezen. Wat me het meest bij is gebleven is toch wel het koekjesrecept! Ik deelde ze al eerder op Instagram, maar het recept heb ik nog niet gedeeld. Daar gaan we!

Rechts de golfbal, links de helft hiervan

Wat heb je nodig?

 • 290 gram bloem
 • 1,2 theelepel baking soda (let op: dit is anders dan bakpoeder!)
 • 230 gram boter op kamertemperatuur (ik heb uiteindelijk zelfs iets meer gebruikt)
 • 100 gram kristalsuiker
 • 220 gram rietsuiker of bruine suiker
 • 1 theelepel zout
 • 2 theelepels vanille-extract of 1 verse vanille-peul (die is wel een stuk duurder)
 • 2 grote eieren
 • een halve zak M&M’s (ik had de bruine)
 • een mixer is handig, maar ik heb het met de hand geklopt
 • bakpapier beklede bakplaat

De oven mag voorverwarmd worden op 175 graden. Ondertussen roer je de bloem en baking soda door elkaar. De boter mag gemixt worden met de twee soorten suiker zodat het een glad mengsel wordt. Voeg hierna het zout, de vanille en de eieren toe aan de boter. Dit mag ongeveer een minuut lang gemixt worden. Meng nu voorzichtig de bloem erdoorheen. Doe hier niet te lang over, want dan worden de gluten al geactiveerd en kan het deeg taai worden. Snel en voorzichtig, een hele uitdaging! Nu is het tijd om de M&M’s erdoor te roeren. 

Voor grote koekjes is de grootte van een golfbal een goed uitgangspunt, voor kleinere de helft hiervan. Leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat en zorg dat er genoeg ruimte is tussen de koekjes. Ze gaan namelijk nog groeien! Nu zijn ze klaar voor de oven. 10 minuten moet voldoende zijn. Als ze uit de oven komen, mogen ze nog even afkoelen en dan zijn ze klaar! Mocht je deeg over hebben, dit kan ook prima ingevroren worden! Enjoy! 

Wat was jouw favoriete recept afgelopen maand?

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

12 reacties op “Onze favo recepten: mei”

 1. @Daphne, probeer er eens een snuf (ongezoete) cacao poeder door te doen! Heerlijk en typisch Midden-/Zuid-Amerikaans! (En afwisselen met kidneybonen of bruine bonen kan ook altijd!)

 2. Ik heb geen favoriet recept in mei. Maar ik heb zo genoten van de AARDBEIEN!!
  Ik vind ze dit jaar zo lekker en met veel meer smaak dan anders. Ligt het aan mij of is het echt zo? Misschien dat de lucht schoner is geweest tor nu toe?? Ik weet niet, maar ik vond ze heerlijk.

 3. Mijn favoriete recept: tempeh snijden en bakken in olie, wokgroente erbij, mihoen koken, alles door elkaar met sweetchilisaus!

 4. lekker die crumble ga ik proberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *