Jouw eetpatroon na de eetstoornis

Wanneer je beter gaat eten of een aankomlijst gaat volgen, verwacht je misschien dat je je ook snel fit gaat voelen. De gedachtes rondom eten zijn nog niet meteen verdwenen en leveren nog enige strijd op, eindelijk wat meer energie of een fit gevoel zou je er wel voor terug willen. Helaas kan het opbouwen van een gezond eetpatroon in sommige gevallen niet altijd meteen zo positief uitpakken als je had gehoopt. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van wat lichamelijke klachten zoals buikpijn, vermoeidheid, kramp, hoofdpijn, misselijkheid of een opgeblazen gevoel.

Op het forum lees ik regelmatig vragen over de klachten die het aankomen bij ondergewicht of weer normaal gaan eten met een gezond gewicht kunnen veroorzaken. De meiden (en jongens) omschrijven het als een teleurstelling, want ze doen nu toch hun best en eten beter? Buiten de paniek of schuldgevoelens die je tijdens je herstel ervaart, kan je lichaam in het begin ook nog wel flink dwarsliggen. Dat betekent niet dat je op moet geven, maar vervelend kan het zeker wel zijn.

Bron

♦ Vermoeidheid
Ook ik had te maken met verschillende lichamelijk klachten. Zo kreeg ik echt een gigantische after-dinnerdip na iedere maaltijd. Ik werd helemaal warm van vermoeidheid en omdat mijn lichaam het eten aan het verwerken was. Ik voelde me doodop en soms moest ik zelfs heel even op de bank gaan liggen na het eten. Iets dat juist heel fout voelde, omdat ik door mijn eetstoornis juist de behoefte had extreem te gaan bewegen na zo’n grote maaltijd.

Die vermoeidheid was er niet alleen direct na een maaltijd. Ik was eigenlijk de hele periode van aankomen en herstellen erg vermoeid. Niet alleen omdat ik mezelf al maanden daarvoor aan het uitputten was, slecht sliep van de honger en stress had voor mijn nieuwe behandeling. Ik was ook erg vermoeid omdat ik in therapie zat, hard moest vechten tegen mijn eetstoornis en omdat mijn lichaam moest wennen aan de voedingsstoffen en het verwerken daarvan. Het was een intensieve tijd en dat kost nu eenmaal veel energie.

♦ Buikpijn
Eigenlijk is dit dus ook niet zo heel vreemd. Je lichaam heeft lange tijd geteerd op erg weinig voedsel, onregelmatig eten, ongezond eetbuivoedsel of grote hoeveelheden. Ook het braken, laxeren of ander ongezond compensatiegedrag heeft je lichaam geen goed gedaan. Het is dus niet echt raar dat je lichaam hieraan moet wennen. Een opgeblazen buik, problemen met je ontlasting, kramp of misselijkheid is helaas niet zo gek in deze situatie. Het ‘’hoort” er voor een deel van de mensen die herstellen een beetje bij, hoe vervelend dat ook is.

Veel meiden en jongens vragen zich af hoe lang dat dan duurt, die klachten en ‘gewenningsverschijnselen’. Ze hopen natuurlijk dat dit van korte duur is en snel over gaat. Dat is soms ook het geval gelukkig. Maar soms laten ze zich er door demotiveren of gooien ze al snel met de pet naar hun herstel, omdat hun lichaam niet snel genoeg weer gezond wordt. Ook ik was behoorlijk gefrustreerd over het feit dat eten soms pijn deed of vervelend voelde in mijn lichaam. Mijn darmen en maag kwamen zeker de eerste tijd flink in opstand. Voor mijn gevoel duurde dit jaren, maar dat is helelmaal niet waar. Ik denk wel dat het een aantal weken of maanden heeft geduurd voor ik er minder last van kreeg en hoe langer ik mijn goede eetpatroon volhield, hoe minder de klachten werden en mijn lichaam uiteindelijk weer gezond reageerde op voedsel. Geef het dus tijd en zet door.

In de tussentijd, en om het allemaal een beetje vol te houden, kun je proberen je lichaam wat rust te geven om overal van bij te komen. Ontspannings- of ademhalingsoefeningen kunnen je buik helpen ontspannen. Een warme kruik kan je buik weer tot rust brengen. Een wandeling of juist even liggen op de bank kan ook helpen. Bespreek dit ook gerust in therapie of met je psycholoog, huisarts of diëtist. Zorg goed voor jezelf. Als de klachten echt heel heftig zijn of lang aanhouden is het sowieso goed dit met je huisarts even te overleggen. 

Bron

♦ Hongergevoel
Ook je hongergevoel kan even verstoord zijn. Dit trekt uiteindelijk weer bij, maar als jij steeds terug blijft grijpen naar eetgestoord gedrag krijgt je lichaam geen tijd en ruimte om weer gezond te reageren. Dat geldt trouwens ook voor de andere problemen die ik in deze blog beschrijf. Laat dit dan ook juist een motivatie zijn om door te zetten met goed eten en je nieuwe eetpatroon. Je hongergevoel wordt dan vanzelf weer gezond.

Ik had een tijdje dat ik misselijk werd of juist heel veel honger had na het eten. Dat was gek, want ik had dan al gegeten en mijn buik zat vol. Het was dan ook niet altijd geen echte honger. Soms at ik dan nog wat bij, een andere keer ging ik gewoon even op de bank liggen. Ook was ik vaak misselijk of had ik een vol gevoel, juist voordat ik moest gaan eten. En toch moest ik dan eten. Of dit nu van stress en angst rondom het eetmoment kwam of door mijn verstoorde hongergevoel dat weet ik niet, maar het was nog wel erg verwarrend. Pas toen dit weer op orde was, kon ik ook langzaam weer naar behoefte leren eten. Hoe lang dit heeft geduurd weet ik niet. Wel had het herstel van een gezond gewicht hier ook invloed op.

♦ Gedachtes
Over de discussie over eten in je hoofd heb ik al eerder een stuk geschreven. Je hoopt dat als je gaat vechten tegen je eetstoornis, dat die gedachtes dan ook stoppen. Helaas werkt dat niet meteen zo. Wel is het ook hierbij belangrijk dat je doorzet, vecht en vertrouwen hebt in dat de paniek, het schuldgevoel en de spanning minder wordt. Praat erover, deel in je emoties, zoek steun en een behandeling die bij je past. De gedachtes rondom eten worden minder, het kost alleen wel even tijd.

Er zijn een heleboel dingen die mij hebben geholpen om te herstellen van mijn eetstoornis. De belangrijkste zijn denk ik steun vragen, het tijd geven, rust nemen en hoopvol blijven. Hoe moeilijk dat soms ook was en hoe weinig vertrouwen ik ook had in de hele situatie. Ik hoop dat je hier wat aan hebt en dat je hoop houdt, doorzet en je niet laat tegenhouden door dit soort lichamelijke of andere klachten. Het is het allemaal waard het wordt minder met de tijd.

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

24 reacties op “Jouw eetpatroon na de eetstoornis”

 1. Fijne blog. Ik vroeg me af of je dan niets meer at als je vol zat en wel nog trek had en hoe je daar dan mee omging. Liefs

 2. Fijne blog, komt precies op het juiste moment. Dankjewel!

 3. Zouden jullie ook eens wat kunnen schrijven over afvallen met een eetstoornis. Ik heb een afvallijst in plaats van aankomlijst.

 4. goeie blog!
  Ik heb zelf ook veel last van klachten.
  Het gaat nu qua eten eigenlijk heel goed maar mn lichaam werkt nog niet heel erg mee. Dat frustreert soms enorm. Vooral omdat ik mezelf eindelijk zover krijg om door te zetten. Nu ben ik veel moe, vaak buikpijn (+foodbaby) en misselijk. En daarnaast is het zo ook dat ik ook ineens heel veel honger krijg (ook na het eten soms nog) terwijl ik toch volgends de eetlijst eet. Dus eigenlijk wel genoeg.
  Maarja ik geef niet op !
  Het heeft gewoon allemaal de tijd nodig. Best logisch wat het lichaam allemaal heeft moeten doorstaan natuurlijk 😛

 5. Hoe weet je wanneer de lichamelijke klachten abnormaal zijn? Is het normaal om zoveel pijn te hebben dat je er niet door kan slapen en functioneren?

 6. ik ben al een tijdje bezig met weer gewoon eten, en heb bij dingen die ik normaal nooit at super snel buikpijn en krijg dan meestal daarna diaree. echt zo vies enzo. Ook heb ik dat inderdaad ook nog honger na dat ik gegeten heb en dan denk ik hoe kan dat nou ik heb net gegeten en dan voel ik mij helemaal schuldig. Ik vind het echt moeilijk dat het beter gaat.

  liefs

 7. Ik ben nu 33 en had extreem jong al anorexia. Dit duurde zo’n 20 jaar. In mijn achterhoofd zal dat stemmetje altijd ergens blijven. Als het goed met me gaat is het verder weg, dan als het minder goed met me gaat. Therapie heeft me wel dingen geleerd, maar het kon mijn lichaam niet leren een hongergevoel te krijgen. Ik eet dan ook “op de klok” wat nog wel ns lastig is. Ik vervang tegenwoordig mijn ontbijt regelmatig door een sportreep (healthbar) met veel eiwitten omdat ik herstellende ben van 2 buik operaties en een uitgebreid ontbijt om 6.30u me niet lukt.
  Mijn 2 overige hoofdmaaltijden zijn normaal. En ik tel ook niet.

  Mijn eten zal altijd een struggle blijven. Bij mij zeggen ze dat het iets chronisch is geworden. Het zij zo. Ik kan niet meer doen dan mn best.

 8. Beste Karin, dat klinkt lastig. Ik geef alleen een suggestie om misschien naar te kijken : Monique Rosier heeft erg veel mensen met anorexia/boulimia/obesitas / relatieproblemen geholpen en zelfs iemand die al 50 jaar spuugde.. misschien kan zij iets betekenen. Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *