In balans zijn met jezelf

In balans zijn betekent dat twee gewichten in evenwicht zijn met elkaar. Dat je evenveel van het een en evenveel van het andere hebt. Als we naar een mens kijken, betekent dit dat we ons stabiel voelen. Niet wit en niet zwart, maar grijs. Dat we niet euforisch zijn, maar ook niet depressief. Dat we ons lichamelijk gezond voelen, waardoor we lichamelijk en geestelijk optimaal kunnen functioneren. Balans klinkt mij als een heel fijn gevoel in de oren. Ik zou graag zoveel mogelijk in balans zijn, maar hoe pak je dat aan?

Op sommige momenten in mijn leven voelde ik mij, en soms nog wel eens, niet in balans. Misschien herken je dat wel. Je hebt last van je darmen, bepaalde gewrichten, nekklachten of altijd wel ergens anders last van. Ook op emotioneel gebied lopen dingen niet lekker. Je bent snel overprikkeld, hebt stemmingswisselingen, voelt je somber, overemotioneel of juist leeg.

Het is belangrijk om te weten dat ‘uit balans zijn’ en ‘hardnekkige problemen’ twee verschillende dingen zijn. Uit balans zijn, is iets wat vaak met wat tips en trics weer op te lossen is en wat je moet onderhouden. Je zult namelijk nog wel eens in je leven wat uit balans zijn of regelmatig. Met hardnekkige problemen bedoel ik depressies, destructief gedrag, psychische problemen of een eetstoornis. Deze kun je niet met een paar tips en trics oplossen. Wel kun je de tips en trics die je gebruikt om weer in balans te komen gebruiken ter ondersteuning van je herstel.

Ikzelf heb mij vooral vroeger heel erg uit balans gevoeld. Mijn leven voelde als een grote chaos. Ik overzag het allemaal niet. Ik wist niet met gevoelens om te gaan en had geen idee wat ik voelde. Het hele leven leek me te overkomen en ik stond er middenin en keek er naar. Uit nood heb ik uiteindelijk mijn eetstoornis aangegrepen als middel om met mijn problemen om te gaan. De andere kant van de chaos; controle. Een foute keuze, maar een keuze die ik maakte toen ik mij al lange tijd niet goed voelde. 

De laatste jaren zijn de momenten waarop ik uit balans ben duidelijk te verklaren. Ik heb begrip gekregen voor mijn gevoelens, gedachtes en mezelf veel beter leren kennen. Ik kan met het leven omgaan en niet alleen dat, ik kan er ook weer gewoon volop aan meedoen en van genieten. Ik sta er midden in. Als ik mij nu uit balans voel heeft dit een oorzaak die, als ik er voldoende bij stilsta, te achterhalen is.

Je eigen balans leer je vinden door met jezelf aan de slag te gaan en soms ook even uit balans te raken. Ik ben met mijn eigen ontwikkeling bezig gegaan toen ik in therapie ging voor mijn eetstoornis en ben daar eigenlijk nooit meer mee gestopt daarna. Ik wilde nog meer ontdekken over mezelf, zodat ik mijn eigen gebruiksaanwijzing kon achterhalen. Je eigen valkuilen, talenten, sterktes en zwaktes ontdekken is heel erg belangrijk.

Ik kan namelijk niet altijd alles. Soms zit ik niet helemaal met mezelf op één lijn of weet ik niet hoe ik moet handelen in een bepaalde situatie. Op zo’n moment ben ik niet in balans. Ook als ik ziek ben of lichamelijke klachten heb en mijn lichaam niet doet wat ik wil, raak ik ook uit balans. Ik kan dan niet op mijn best zijn, terwijl ik dat eigenlijk wel wil. Dat moet ik dan ook een stuk accepteren. Je kunt nu eenmaal niet altijd in balans zijn. Je kunt wel kijken hoe je zo goed mogelijk voor jezelf kunt zorgen, waardoor je vaker in balans bent. 

In evenwicht zijn met jezelf, dat klinkt mij goed in de oren. Natuurlijk lukt dat niet altijd en is dat ook helemaal niet erg, maar als je je uit balans voelt, is het wel fijn om te leren hoe je ervoor kunt zorgen dat je weer in evenwicht komt. Daarom heb ik een aantal tips op een rij gezet die jou kunnen helpen weer wat balans te vinden. Let op: Balans, geen controle.

♦ 1. Gezond lichaam, gezonde geest
Afhankelijk van waar jij in het herstelproces van je eetstoornis staat, kun je deze tip inzetten op een goede manier. De eerste twee tips gaan namelijk over voeding en beweging. Een lichaam dat in balans is, is zo gezond als voor jou mogelijk is. Dus je bent ook wel eens ziek, dat is nou juist die balans. Toch heb je een gezond lichaam nodig om goed te kunnen functioneren. Gezond wordt een lichaam niet vanzelf, je moet er zelf goed voor zorgen. Dat betekent dat je voldoende, gezond en gevarieerd eet en voldoende drinkt. Je bent bewust, maar niet obsessief bezig met het voeden van je lichaam.

Het kan goed zijn om eens te kijken of je niet te eenzijdig eet. Als je elke dag enkel boterhammem met jam eet, Liga’s als tussendoortjes, een appel, een banaan en ‘savonds aardappels, groenen, kip eet bijvoorbeeld. Klinkt als een prima dag voeding, maar dit kan toch wat eenzijdig zijn. Zorg ervoor dat je van alles in jouw eetpatroon hebt zitten, om zo echt allerlei vitamines, vetten, mineralen en andere voedingsstoffen binnen te krijgen. Een algemene voedingslijst waarin je voldoende varieert kan daarin een goede balans geven. Bij balans hoort trouwens ook flexibiliteit. Flexibiliteit betekent niet dat je je helemaal laat gaan zoals in een eetbui. Juist hierin vind je een goede balans, door je balans in eten te gaan ontdekken. Dit kun je ook zien als naar behoefte leren eten

♦ 2. Geen inspanning, zonder ontspanning
En andersom. Het te druk hebben en teveel doen, zorgt ervoor dat je op raakt en dus uit balans. Als je juist te weinig doet en erg passief bent, kan ook dat ervoor zorgen dat je juist snel gespannen raakt of geen eens energie meer hebt om iets te doen. Als je in balans wilt zijn, is het belangrijk om eens bewust te kijken naar inspanning en ontspanning in jouw dagelijks leven.

Als je veel rent en vliegt, maar weinig stil staat, raak je emotioneel en lichamelijk uitgeput. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat je niets meer kunt, maar het haalt je wel uit balans en dat ga je hoe dan ook merken op bepaalde vlakken. Zorg er dus voor dat je ook je rust pakt. Als je werkt is het bijvoorbeeld belangrijk om tijd te nemen om te lunchen, thee of koffie te drinken en je benen te strekken of juist even te gaan zitten. Zo blijf je op je werk of tijdens je studie een beetje in balans.

Neem in het weekend echt rust, doe dingen die jou helpen ontspannen en gedraag je eens lekker lui en nutteloos. Dat soort momenten zijn belangrijk om de drukte vol te houden. Maar blijf daar natuurlijk ook weer niet in hangen. Zorg voor een gezond dag- en nachtritme en doe iets aan beweging. Dat kan wandelen met de hond, naar het bos of stand gaan zijn, of een sport. Maar ook werk, studie of andere dagbesteding is belangrijk. Juist door bezig te zijn, je nuttig te maken, kun je daarna wat ontspanning vinden. Even je hoofd op iets anders richten, even je lichaam of geest uitdagen. Dat kan juist zorgen voor een goede balans en betere ontspanning.

♦ 3. Orde en chaos
Ook deze twee moeten in balans zijn. Het is namelijk niet haalbaar om alles perfect op orde te hebben in je leven, maar toch is een bepaalde mate van orde wel weer rustgevend. Een beetje chaos is dus zeker wel toegestaan, maar alleen maar chaos maakt dat we dingen niet meer overzien. Chaos zorgt voor avontuur of creativiteit en helpt je om dingen een beetje los te laten. Orde helpt je juist om dingen te overzien en te weten waar je aan toe bent. Zonder het één is het andere niet mogelijk.

Zorg er dus voor dat je in huis orde hebt, maar niet te strikt wordt voor jezelf. Opgeruimd en schoon is fijn, maar perfect kan niet en soms heb je het ook gewoon even te druk. Maar sla dus niet meteen door naar de andere kant. Zo ook op emotioneel gebied. Als je veel chaos in je hoofd hebt, is het goed om te praten of van je af te schrijven. Ook een stukje wandelen of hardlopen in de buitenlucht kan orde scheppen in je hoofd. Maar zoek hierin dus een balans. Helemaal geordend wordt het nooit daar boven in je koppie. Een beetje chaos is heel normaal en ook nog eens vaak tijdelijk. Veel chaos lost zich vaak vanzelf weer op.

♦ 4. Positieve en negatieve gevoelens
Negatieve en positieve emoties horen beiden bij het leven. Vaak hopen we enkel op de positieve en willen we de negatieve juist ontwijken of onderdrukken. Dat kan helaas niet, want dan raak je uit balans. Gevoelens toelaten betekent niet dat je enkel de fijne dingen toelaat. Als je de negatieve wegstopt, doe je ook de deur voor de positieve steeds meer dicht. Sta dus voldoende stil bij wat je nu echt voelt, hoe het met je gaat en wat je ergens bij voelt of van vindt. Als je je gevoel de vrije loop geeft, kun je in balans komen op emotioneel gebied. Als je de positieve of negatieve wegstopt, lukt dat niet.

♦ 5. Sta stil en doe iets
Als je in balans wilt komen met jezelf, is het belangrijk om stil te staan bij jezelf. Je kunt geen balans vinden als je niet even de rust pakt om die te vinden. Balans vinden vraagt verantwoordelijkheid en aandacht, het komt niet vanzelf. Als jij jouw balans wilt gaan ontdekken gaat dat je niet in een paar weken lukken. Je eigen balans vinden is een zoektocht. Soms ben je nu eenmaal even uit balans, maar iedere keer leer je weer meer jouw eigen evenwicht kennen. 

Foto’s: Weheartit

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

27 reacties op “In balans zijn met jezelf”

 1. Dit onderwerp intrigeert mij ! Fijn om dit soort blogs te lezen, heel interessant en luchtig geschreven. Weer bedankt Nouska

 2. Zeer mooi verwoord en ook weer .. op het goede moment ­čÖé

 3. Fijne blog – en ook op het goede moment.
  Dankjewel lieve Nouska.

 4. Super interessante blog! Waardevolle tips! Mooi geschreven ook.
  Helaas niets negatiefs om het in balans te brengen ­čśŐ

 5. Ik vind het altijd fijn om jouw blogs te lezen. Vaak lees ik in je blogs terug dat je geïnteresseerd bent in eerlijke, mooie en fijne producten. Deze producten maken mij ook altijd blij. Jij draagt echt iets uit waar je voor staat en wat jij belangrijk vindt. Ik vind dat erg mooi en hoop dat op een dag ook te kunnen!!

 6. Ontzettend fijne blog met goede tips! Past goed bij de titel van mijn dagboekje “op zoek naar balans tussen alles en niets” Want ik sla toch vaak door naar het 1 of het ander. Ik ga hem bij mijn favoriete sites opslaan zodat ik hem makkelijk kan terugvinden. Of uitprinten voor in mijn Trots op mezelf boek van Nicole ­čÖé

 7. Dit soort blogs zijn altijd mijn favoriete, bedankt Nouska!

 8. Mooi! Balans is een onderwerp waar ik elke dag wel mee bezig ben in mijn leven! Tot ik vorig jaar werd opgenomen voor anorexia was ik alleen maar aan het rennen. Full-time studie en daarnaast een volledige danscarriere met heel veel reizen naar het buitenland. Nu ben ik zowel dans als studie weer aan het opbouwen, maar probeer ik ook aandacht voor rust te hebben. Dit voelt zooooo veel fijner! Bedankt dus ook voor deze extra tips!

 9. Super geschreven weer, hier kan ik weer wat mee! Thanks!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *