Ik zie aan mezelf dat het niet goed gaat

Op het moment dat mijn nagels beginnen te scheuren en ik meer losse haren in huis zie ronddwalen, zegt dat inmiddels al genoeg. Op momenten dat ik mezelf voorbij ren, voel ik niet altijd direct dat het even wat minder goed met me gaat. Op een gegeven moment ga ik het dan merken aan mijn uiterlijk. Tijdens een heel stressvolle periode een aantal jaar geleden merkte ik dat mijn nagels sneller scheurden en dat mijn haar uitviel. Elke douchebeurt had een verstopt doucheputje tot gevolg. Ik leer mijn lichaam steeds beter kennen en merk dan ook aan bepaalde signalen dat ik wat beter op mijzelf moet letten. Soms kan ik alleen niet direct ontdekken wat dan hetgeen is wat niet goed gaat…

Dat is eigenlijk nu ook het geval. Het gaat best goed met me, ik ben gelukkig met het leven wat ik heb en ik kan heel erg genieten van fijne momentjes. Toch heb ik ook op dit moment last van gescheurde nagels, gespleten haarpunten en haaruitval. Dit laatste is nu heel opvallend. Overal in huis kom ik losse haren tegen en dit is zeker niet altijd het geval. Ik kan me daar best wel veel zorgen over maken omdat dat een duidelijk signaal is voor mij dat ik even wat beter op mezelf moet passen.

Maar ik voel me toch goed?
Ik ben blij dat ik op dit soort momenten door mijn uiterlijk merk dat ik misschien wat rustiger aan moet doen omdat ik anders gewoon op hetzelfde tempo en met dezelfde dingen door zou gaan. Ik voel me verder namelijk wel prima: ik ben niet ziek, ga gewoon naar mijn werk, voel me verder ook goed, ik functioneer en geniet van alle leuke dingen die ik doe. Dit overheerst waardoor ik doorga en ik door mijn lichaam teruggefloten word. Soms kan ik ook niet begrijpen wat er dan aan de hand is en waardoor mijn lichaam die signalen geeft en dat kan best frustrerend zijn. Ben ik nou echt zo blind dat ik dit niet zie? Loop ik er juist voor weg en ben ik aan het ontkennen of wegstoppen of gaat het echt goed met me?

Vitamine tekort
Ondanks dat het fijn is om door mijn lichaam teruggefloten te worden als ik zelf aan het doordraven ben, is het soms ook verwarrend. Gescheurde nagels en haaruitval waar ik nu last van heb kunnen wijzen op stress en dat het niet goed met me gaat, maar het kan ook een teken zijn van een vitamine tekort. Vitamine B is een belangrijk vitamine om ons haar en onze nagels gezond te houden. Als ik kijk naar welke voedingsproducten vitamine B bevatten zoals eieren, melkproducten, noten, vis en vlees, groente en fruit en graanproducten denk ik eigenlijk dat ik het al heel goed doe omdat ik een vrij gevarieerd eetpatroon heb. Op melkproducten valt misschien nog wel wat winst te behalen dus dit is dan ook iets waar ik meer van probeer binnen te krijgen.

Verder heb ik ook nog gekeken naar andere mogelijke redenen van haaruitval en gescheurde nagels. Met mijn kapper heb ik overlegd over het verven van mijn haar en in hoeverre dit mijn haaruitval kan veroorzaken. Ze zei dat dit vrijwel zeker niet het geval was omdat mijn haar niet afbreekt, maar al vanaf de wortel uitvalt en dat er wel zichtbaar weer nieuwe haartjes bijkomen. Daarnaast verf ik het niet zo vaak en gebruik ik een milde spoeling in plaats van agressieve haarverf.

Het signaal serieus nemen
Of het nou gaat om een vitamine tekort of een andere oorzaak, wanneer je lichamelijke klachten krijgt of veranderingen aan je uiterlijk zoals haaruitval of plotseling gewichtsverlies, is het belangrijk om dit serieus te nemen. Het is een signaal dat in veel gevallen zegt dat je op een bepaalde manier beter voor jezelf moet zorgen of dat je jezelf in de gaten moet houden. Soms merk je dit zelf op, maar het komt ook weleens voor dat een ander het eerder ziet. Er wordt weleens tegen mij gezegd dat ik er moe uit zie en dan volgt meestal de vraag: ‘gaat het wel goed met je?’ In eerste instantie denk ik dan ‘ja hoor, het gaat prima’ en soms ga ik erna wel twijfelen. Gaat het wel echt goed? Of is dat iets wat ik mezelf voorhoud? Heb ik geen tijd of ruimte om oververmoeid te zijn en doe ik daarom alsof het er niet is? Hou ik mezelf voor de gek?

Het is dan niet iets wat ik bewust wegstop, maar soms heb ik dat echt niet in de gaten. Soms kom ik er pas na zo’n opmerking achter dat ik mezelf voorbij loop en dat ik wel wat meer stil mag staan bij hoe het gaat en of ik doe waar ik gelukkig van word en wat goed voor me is. Inmiddels weet ik van mezelf dat ik steeds maar weer door kan gaan omdat ik het idee heb dat ik niet stil mag staan. Dat ik geen tijd heb om niks te doen omdat ik het meeste uit het leven wil halen maar ook omdat ik me verplicht of verantwoordelijk voel voor heel veel dingen. Dit is iets wat ik niet altijd in de gaten heb, maar wat mijn omgeving vaak wel ziet. Net als dat ik het uiteindelijk ga merken aan bepaalde signalen van mijn uiterlijk.

Uiterlijke signalen zijn niet bij iedereen hetzelfde
Stress resulteert bij mij meestal in een gevoel van spanning, hoofdpijn, misselijkheid en een opgejaagd gevoel. Als ik naar uiterlijke signalen kijk, herken ik dit bij mezelf door gescheurde nagels, haaruitval en dat ik wat minder aandacht besteed aan mijn uiterlijk. Daarnaast merk ik dit soms in gewichtsverlies. Dit is echter voor iedereen anders. Er zijn ook mensen die juist veel vocht vasthouden maar ook kun je het herkennen aan grote wallen, een vale kleur in het gezicht, een onrustige huid, puistjes, etc.

Ik viel te veel af..
Er is een tijd geweest waarin veel dingen stress opleverde in mijn leven en ik dit pas merkte toen ik gewicht verloor. Stress en zorgen zorgde er bij mij voor dat ik afviel en pas op dat moment merkte ik dat het niet goed ging. Mijn eetlust verminderde, ik had minder energie en ik werd zichtbaar dunner. Ik vond het vreselijk omdat ik mezelf helemaal niet mooi meer vond, maar ook omdat ik zoveel vragen kreeg terwijl ik zelf lang niet altijd wist wat er aan de hand was. Het was wel een teken van mijn lichaam dat tegensputterde en waardoor duidelijk werd dat ik echt wat beter op mijzelf moest letten. Ik heb ook gemerkt dat het dan niet alleen belangrijk is om weer op gewicht te komen en beter te eten maar dat het juist van belang is om daar achter te kijken. Wat wil mijn lichaam mij vertellen?

Net als dat ik niet alleen moet zorgen dat mijn haar niet meer uitvalt en dat mijn nagels niet meer scheuren. Dit is wel de neiging die ik heb want dat is wat ik direct merk maar als je dat doet, bestrijd je de symptomen en niet de oorzaak. Ik heb inmiddels wel gemerkt dat je niet altijd direct de oorzaak vindt. Soms is het echt even graven, goed nadenken en je leventje doorlopen. Mij helpt het dan wel om te bedenken op welke gebieden in mijn leven ik stress ervaar en wat mij juist energie geeft. Ik denk ook na over wat er zou moeten gebeuren om mijn leven nog mooier te maken. Dit levert vaak ook al informatie op over waar het pijnpunt zit. Ook kan het helpen om dit te bespreken met mensen in je omgeving. Wat is nou hetgeen waar ik het meeste over klaag of zeur? Soms heb je dat zelf niet door, maar kunnen mensen uit jouw omgeving hier wel antwoord op geven.

Op dit moment ben ik ook bezig met het oplossen van mijn haar en nagel probleem. Dit doe ik door vitamines bij te slikken maar ook door te kijken naar de dingen die spelen in mijn leven. Ik ben er nog niet helemaal uit, maar ik denk dat het dit keer te maken heeft met teveel willen in te weinig tijd. Ik heb dagelijkse verplichtingen en daarnaast vind ik ook heel veel leuk en wil ik alles doen maar vergeet ik soms dat ik te weinig tijd heb. Ik leg mezelf onbewust enorm veel druk op door constant in de weer te zijn met to do lists, waardoor zelfs mijn vrije avonden bij voorbaat al volgepland zijn. Dit heeft soms ook wel te maken met dat ik redelijk perfectionistisch ben, maar ook met dat ik anderen niet wil teleurstellen en aan verwachtingen wil voldoen. Dit kan niet altijd en daar ben ik me ook wel bewust van, maar het lukt niet altijd om hier ook naar te handelen.

Vooralsnog gaat het prima, alleen neem ik de signalen van mijn lichaam en uiterlijk ook serieus. Ik leer steeds beter dat niet alles direct kan en dat ik soms wat geduld moet hebben. Dat ik niet tegen alle leuke voorstellen ‘ja’ kan zeggen omdat ik er simpelweg gewoon de tijd niet voor heb en dat ik soms moet kiezen voor een avondje rustig aan doen in plaats van een avondje de stad in of me tot in de puntjes willen voorbereiden op iets voor mijn werk.

Het geeft mij ook rust dat ik niet direct hoef te weten waarom mijn uiterlijk een bepaald signaal geeft. Als ik wallen heb, kan ik wel tegen mijzelf blijven zeggen dat ik niet moe ben, maar ik kan het ook serieus nemen en besluiten wat beter op mijzelf te letten de komende tijd. Het komt namelijk ook weleens voor dat ik gaandeweg wel signaleer dat er toch iets aan de hand is.

Lees ook eens onze blogs over meten zonder weegschaalbewust leven en voor jezelf zorgen, huid haar nagels tijdens een eetstoornis, voor jezelf zorgen en een eetstoornis en geen zin om jezelf te verzorgen

Fotografie: Joe St. Pierre

Waaraan zie jij bij jezelf dat het niet goed gaat en hoe ziet jouw omgeving dat?

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

24 reacties op “Ik zie aan mezelf dat het niet goed gaat”

 1. Dit is echt een mega goede blog! Een erg goede boodschap, die goed overkomt door je persoonlijke verhaal.

  Zonder het meteen hier te delen wat, heb ik net even stilgestaan bij de dingen waar ik aan merk dat het niet goed met me gaat. En ik moet zeggen – en dat wist ik al hoor – dat het momenteel niet goed met me gaat. Echter doe ik er niets aan, ik ga maar door en door. Ik neem het totaal niet serieus, terwijl de ‘symptomen’ er echt niet om liegen.
  Deze blog zet me dus echt even aan het denken, wat ik nu ga doen. Bedankt voor de mooie boodschap.

 2. Ik wil niet negatief of betweterig overkomen en ik begrijp het wel, dat iemand heel druk is in zijn leven en goed wil zijn, zijn verantwoordelijkheid wil nemen ed. maar wat ik er uiteindelijk vooral in lees is vooral zelf goed willen zijn, om bewonderd te worden, maar vooral misschien wel om kritiek te voorkomen, als een soort van zelfbescherming dus.
  Melk is bedoeld voor een baby als start-up. Melk drinken is niet goed voor je als volwassene en het is slijmvormend en daarmee niet goed voor je lichaam, ik ben daar nu wel van overtuigd iig. door eigen bevindingen en in die van anderen. Als je stopt met melk drinken, leert je lichaam oa. kalk weer op te nemen uit andere natuurlijke(aanvankelijke) bronnen en dat is veel beter voor je nagels en botten.

 3. Serieus door 1 zin de ‘melk-discussie’ weer oprakelen. Laat mensen zelf bepalen of ze wel of geen melk (willen) drinken.
  En hoezo Laura’s verhaal zo interpreteren, wat heeft dat voor toevoegde waarde die interpretatie hier te vermelden?

  Ik vond het een goede blog, zeker door de persoonlijke touch.

 4. Bedankt voor de blog! Ik herken het indd ook aan mijn haar, en daarnaast hoofdpijn en een gejaagd gevoel. Het handelen er naar vind ik ook nog moeilijk, maar deze blog helpt in ieder geval met de bewustwording dat ik er wat aan moet doen als dat gebeurt.

 5. @xx omdat jouw opmerking me pijn doet. Misschien kan er ‘gewoon’ objectief naar mijn ‘mening’ gekeken worden aub.

 6. fijne blog, dankjewel!

 7. Herkenbaar, dat je op een bepaalt moment je eigen signalen herkent. En ze ook accepteert als teken van; hey even kijken wat er nu aan de hand is. Aandacht aan besteden, die signalen krijg je niet voor niets.

  Van mij is dit herkenbaar in haaruitval, maar ook bloedneuzen (geen idee waardoor, die krijg ik bij stress) en pijn in bepaalde punten dat noemen ze dan fibromyalgie maar is dus mijn lichamelijke uiting van bijvoorbeelden stress.

 8. Ik heb jaarlijks altijd in de herfst mijn zogeheten rui-periode. Met meer haaruitval. Is altijd tijdelijk. Heeft misschien te maken met overgang van warm naar koud weer en ietwat tekorten daardoor? Hersteld altijd weer en omdat ik het inmiddels ken, maak ik me daar eigenlijk nooit zorgen over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *