Meten zonder weegschaal

 

De meeste mensen met een eetstoornis staan geregeld op de weegschaal. Het getal dat de weegschaal aangeeft leidt in combinatie met de lengte tot een bepaalde bmi en dat zou aan moeten geven of je gezond bent of niet. Inmiddels weten we wel dat je gezondheid niet enkel afhangt van je gewicht. Als je immers een gezond gewicht hebt maar erg ongezond leeft, dan stelt dat gezonde gewicht ook niet zoveel meer voor. Vooral voor mensen met een eetstoornis is het van belang om wat minder te focussen op de weegschaal en wat meer op andere zaken die veel meer zeggen over de algemene gezondheid. De volgende punten kunnen je hierbij helpen.

vrouw beautiful
Fotografie: Freelyhaylee

Signalen van je lichaam 
Je lichaam zegt veel over je gezondheid. Tijdens mijn eetstoornis heb ik bijna altijd een gezond gewicht gehad. Toch waren er tijden dat ik heel veel lichamelijke klachten had en heel slecht bezig was. In periodes dat ik beter at, veranderde mijn gewicht niet altijd maar voelde ik me wel tien keer beter. Ik had meer energie, mijn stoelgang verliep een stuk makkelijker en ik zat lekkerder in mijn vel. Je lichaam geeft van nature snel aan of je wel of niet goed bezig bent. Dit is dan ook een goede graadmeter voor gezondheid. 

Dagelijkse dingen
Zeker als je op jezelf woont, zul je regelmatig terugkerende taken moeten uitvoeren, zoals stofzuigen, koken en schoonmaken. Ook dingen als werken of naar school gaan horen bij het dagelijks leven dat je, als je gezond bent, in principe gewoon aan zou moeten kunnen. Op het moment dat je moment dat je merkt dat je deze dingen niet meer aankunt, kun je je afvragen hoe het zit met je gezondheid. Het kan zijn dat je conditie erg achteruit is gegaan. Als dat zo is kun je bij jezelf nagaan hoe dat zo is gekomen en wat er voor nodig is om dit weer op peil te krijgen. 

Foto's
Ook foto's kunnen soms best goed aangeven hoe het zit met jou gezondheid. Natuurlijk is dit geen nauwkeurige weergave, maar ik denk dat we allemaal weleens foto's terugzien en dan precies weten hoe we ons toen voelden. Dit is soms te zien aan een bleek gezicht of donkere kringen onder de ogen. Als ik naar oude foto's kijk zie ik ook hoe slecht ik er toen uitzag en hoe dof mijn haren waren. Wat dat betreft kun je aan de hand van foto's best aardig zien of het een beetje oke met je gaat. Ziet je huid er bijvoorbeeld goed uit en glanst je haar? Dit soort dingetjes zijn vrij eenvoudig terug te zien op foto's.  


Bron

Kleding
Wil je je gewicht enigszins in de gaten houden zonder afhankelijk te zijn van een weegschaal, dan kun je je kleding een beetje aanhouden. Als dit in een relatieve korte tijd voor strakker of losser gaat zitten, dan moet je bij jezelf nagaan wat er aan de hand is en of je wel zo goed bezig bent. Ga na hoe het zit met je eetpatroon en hoe je je verder eigenlijk voelt. Eet je gezond en voldoende? Hoe zit je verder in je vel?  

Slaappatroon
Ook je slaappatroon kan veel zeggen over je gezondheid. Als je niet goed voor je lichaam zorgt, kan dat een negatieve invloed hebben op hoeveel je slaapt en de kwaliteit van je slaap. Ook dit herken ik van toen ik nog erg last had van mijn eetstoornis en depressief was. Vaak sliep ik slecht of juist veel te veel. Ik was constant moe en had nergens puf voor. Hierdoor kwam ik pas aan het einde van de ochtend op gang en ging 's avonds steeds later naar bed. Als ik eenmaal in bed lag duurde het behoorlijk lang voordat ik eenmaal slaap. Toen ik echter beter at en ook lekkerder in mijn vel zat, ging ik beter slapen en rustte ik tijdens mijn slaap ook beter uit. Door de dag heen had ik meer energie om dingen te ondernemen en voelde ik me fijner. 


Bron

Huid
Je huid is een belangrijk orgaan dat veel laat zien over hoe je lichaam er aan de binnenkant aan toe is. Als je huid straalt en glanst, ben je over het algemeen goed bezig. Is je huid echter dof en heb je veel last van onzuiverheden, dan is er een kans dat je wat minder gezond bent. Ik weet van mezelf dat ik veel meer last heb van onzuiverheden als ik ongezond eet. Hier heb ik dan ook geen weegschaal voor nodig, mijn lichaam geeft dit zelf al heel makkelijk aan. Zodra ik een paar dagen weer wat gezonder eet, gaat het direct een stuk beter. 

Stemming
Tot slot hangen gezondheid en stemming ook erg met elkaar samen. Wie goed voor zichzelf zorgt, voelt zich al snel een stuk beter. Door goed voor jezelf te zorgen komen er namelijk stoffen vrij die het humeur sterk verbeteren. Als jij lekker in je vel zit, ben je veelal dus ook een stuk gezonder en andersom ook!

Wat meet jij je gezondheid? 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xxx - Zaterdag 22 oktober 2016 11:04
leuke blog
Doep - Zaterdag 22 oktober 2016 13:16
Goede blog. Sinds een 2e terugval hebbik besloten niet meer op een weegschaal te gaan staan. Dat is inmiddels een half jaar geleden. Alleen de dietiste houd mn gewicht regelmatig in de gaten, maar ook dan hoef ik het niet te weten. Waarom een getalletje weten, wetend dat dit invloed uitoefend op hoe je je voelt? Ik voel zelf wel aan of ik me goed voel of niet, daar heb ik geen getal voor nodig! En op deze manier gaat het beter met me dan het de laatste 7 jaar gegaan is! Fijn om handvaten te hebben waar ik nog meer op kan letten!
AnaMan - Zaterdag 22 oktober 2016 16:53
Goede blog. Wel moet ik zeggen dat ik juist sinds mijn gewichtsherstel extreem moe ben. Afhankelijk van hoe erg je je lichaam tekort hebt gedaan én op welke manieren ongezond bezig bent geweest kan het best zijn dat je qua energie er in eerste instantie juist op achteruit gaat; allerlei hormoonsystemen moeten weer op gang komen, en dan een balans vinden...
G. - Zaterdag 22 oktober 2016 23:02
Goede blog - voor mij werkt een combinatie: lichaam aanvoelen + eens in de zoveel tijd checken via een cijfertje: gevoel kan haaks op cijfertjes staan - zowel linksom als rechtsom.
Kim - Zondag 23 oktober 2016 08:25
Ik herken de reacties. Sinds drie maanden sta ik niet meer op de weegschaal en wat een opluchting! Ik zit minder in mijn gedachten en leer veel meer stilstaan bij hoe ik me voel. Ik word me bewuster van mijn lichaamssignalen en ben er meer gerust op om daarnaar te luisteren en eraan toe te geven. Ik merk inderdaad wel aan mijn lijf of ik goed voor mezelf zorg of niet door te letten op precies dezelfde punten als hierboven. En daarnaast nog een aantal: huid, haar, nagels; stoelgang; slaappatroon; wondherstel; spierkracht en -spanning; energie overdag; gebeurtenisverwerking; concentratievermogen; kouwelijkheid, e.d.