Geen therapie tijdens de feestdagen

Juist op het moment dat ik het zo nodig had, was er geen therapie voor mijn eetstoornis. Bijvoorbeeld in de kerstvakantie, tijdens de kerstdagen of oud&nieuw. Momenten waarop ik misschien wel juist extra steun nodig had. En hoe goed ik het ook begrijp dat mijn therapeuten wel wat leukers te doen hadden op die dagen, ik mistte therapie en had geen idee hoe ik deze dagen doorkwam zonder. Ik vond het allemaal al spannend genoeg!

Op sommige momenten vond ik therapie verschrikkelijk, maar er waren ook periodes waarin ik er zo op steunde, dat ik er amper zonder kon. Zeker tijdens een intensievere behandeling voor mijn eetstoornis, zoals de opname die ik heb gehad de vierdaagse deeltijdbehandeling die ik volgde had ik er moeite mee als er dagen uitvielen door vakanties of feestdagen. Mijn studie stond op pauze, ik had tijdelijk geen bijbaan en mijn vrienden en vriendinnen waren ook allemaal bezet. Ik stond er alleen voor met zeeën van tijd om in te verdrinken.

Niet alleen die overtollige piekerruimte maakte me bang, ook het idee van al het eten op vakantie of aan tafel met kerst. Ik had geen idee hoe ik de feestdagen door moest komen met mijn eetstoornis. Hoe deden anderen dat? ik vond de onvoorspelbaarheid van wat er op tafel kwam, hoe ik mijn tijd moest indelen en met wie heel erg lastig. Ik was bang om aan te komen of om überhaupt gewoon voor het blok te worden gezet met etentjes, extra’s of drukte aan tafel. Eten was voor mij een belanden dingetje en die gezelligheid vond ik dan ook heel verwarrend.

Natuurlijk wilde ik heel graag dat het gezellig was. Ik deed ook mijn best om gezellig mee te doen. De ene kerst lukte het me om echt te genieten, een andere kerst ging dat juist totaal de mist in. Ik compenseerde vooraf of achteraf en was van te voren al erg gespannen over kerst. Samen met mijn behandelaar kon ik gelukkig bespreken hoe ik de kerstdiners of oudejaarsavondjes door kon komen. Er werden afspraken gemaakt, ik mocht zelf doelen stellen en bedenken wat mij zou kunnen helpen om het toch fijn te hebben.

Vaak maak je vanuit je eetstoornis een heel ‘groot’ ding van kerst, vakantie of feestdagen. Je blaast het op. In veel gevallen valt het namelijk wel mee en is gewoon ruimte om even tot jezelf te komen, te eten wat voor jou haalbaar is of overleg te hebben met je gezin. Alleen zijn dat wel dingen die jij misschien niet gewend bent om te doen. Je vindt het eng om grenzen te stellen, tussendoor even rust te pakken of te praten over wat het allemaal met je doet.

Je zou het liefste de dag voor of na kerst met je therapeut een goed gesprek hebben. Of even bij hem of haar uithuilen, gewoon, omdat je het allemaal zo spannend vindt. Je doet je best en bent je misschien van plan om je te houden aan de mooie, stoere afspraken die je hebt bedacht, maar ondertussen is je gevoel er niet minder lastig bij. Helaas hebben therapeuten vaak ook gewoon vrij op dit soort dagen, geef ze ongelijk.

Dus daar zit je dan. Met je familie die er misschien nog maar weinig van lijkt te begrijpen of die je het nog moet gaan vertellen en uitleg moet geven over je eetstoornis. En dat praten is echt niet zo makkelijk, maar toch wel heel waardevol. Misschien is het goed om juist voor de feestdagen meer te vertellen over wat er in je omgaat, zodat ze het ook allemaal wat meer snappen met kerst. Maar dat is allemaal aan jou. Doe vooral wat voor jou goed voelt, maar maak jezelf niet te eenzaam. Je hoeft dit niet alleen te doen.

Soms kan het helpen om die kerst of andere vrije dagen tussen de volgende afspraak met je therapeut goed door te nemen. Ga niet gewoon naar huis, balend dat je pas weer over twee weken terecht kunt. Geef aan dat jij dit lastig vindt. Spreek af wat jou kan helpen. Maak samen bijvoorbeeld een lijstje met dingen die je kunt doen, maak een planning, bespreek de weken vooraf goed door, vraag om mailcontact of ga samen na wie je als steun kunt inzetten tijdens deze dagen om zo deze periode zo goed mogelijk te overbruggen en niet terug te vallen, terwijl je net zo goed en dapper bezig was.

De feestdagen zijn meer dan dagen waarop gegeten word, ook al zie jij dat nu niet echt meer zo. Je bent zelf zoveel bezig met eten en eten is ook nog eens een bijzondere gelegenheid die dag. Voor jou is dat diner dus helemaal niet iets waar jij je per se op verheugd. Het maakt je bang, je ligt er wakker van of je hebt er gewoon helemaal geen zin in. En daarin ben je vast niet de enige. Ik spreek op ons forum en in de chat ieder jaar rond deze tijd weer een heleboel mensen die hetzelfde ervaren, helaas.

Gelukkig hebben wij bij Proud2Bme als team vol ervaringsdeskundigen de afgelopen jaren heel erg veel tips en steuntjes in de rug bedacht met elkaar, om jou als lezer of lezeres met een eetstoornis te helpen. Want je therapeut is er niet bij aan tafel en ook wij kunnen helaas niet bij jou aanschuiven of mee in een koffer op reis. Al zouden we dat natuurlijk best willen. Helaas. Jij moet het doen, hoe moeilijk dat ook is. En dat kun je. Gelukkig hebben we in de loop van de jaren een heleboel tips uit eigen ervaring op een rij gezet die jou hopelijk kunnen helpen deze feestdagen of als je op kerstvakantie gaat.

♥ Tips:
Om niet teveel in herhaling te vallen, deel ik graag de blogs die waarschijnlijk heel helpend kunnen zijn. Zo schreef ik in 2011 alweer een blog met de titel ‘Feestdagen en een eetstoornis‘, lees je veel praktische tips over eten met de feestdagen in de blog ‘Kerstdiner, gourmetten en oliebollen‘, krijg je van Scarlet 10 tips om de kerstvakantie en feestdagen door te komen in de blog ‘Eetstoornis en kerstvakantie: 10 Tips‘ en de blog ‘Survival Kit voor de feestdagen‘.

Je bent niet de enige en we helpen je er graag doorheen. Voel je ook welkom in onze chat of op het forum. Dan maken we er samen een zo fijn mogelijke kerst van dit jaar. Proud2Bme organiseert altijd meerdere themachats rondom het thema ‘feestdagen’, dus houd de agenda goed in te gaten. Ook met onze ervaringsdeskundigen kun je praten via het topic vragen aan de ervaringsdeskundige of de chat met de ervaringsdeskundige.

Vorig jaar maakte ik ook een video met als titel ‘Word ik dik door de kerst?‘ met daarin allerlei tips die je in kunt zetten tijdens de feestdagen of andere spannende, feestelijke eetmomenten.


Morgen (vrijdag) is er een themachat over de feestdagen. Je kunt hier alles bespreken wat jij lastig vindt rondom de feestdagen. Je bent welkom vanaf 19:00 uur. De chat duurt tot 21:00 uur. 

Fotografie: Steven Leonti

Redactie

Geschreven door Redactie

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *