Zo snel mogelijk gewicht verliezen

 

Mijn doel was om zo snel mogelijk gewicht te verliezen. Soms voor dat ene feestje of een vakantie die gepland stond. Ook wel omdat iets rots me was overkomen, ik me onzeker voelde en ik mezelf wilde veranderen. De wens om af te vallen was altijd aanwezig. Ik vond mezelf te dik en ik walgde van mezelf. Als ik minder zou wegen, zou alles beter zijn, dacht ik. Dan zou ik mezelf kunnen accepteren en me ook geaccepteerd voelen door anderen. Woorden lijken te kort te schieten, maar voor mij was dit van levensbelang. Ik zou weer mee durven doen, weer mee mogen doen van mezelf. Iets waard zijn. Het verliezen van gewicht wilde ik het liefst zo snel mogelijk en weer begon ik aan een crash dieet.

Tegen beter weten in, want ik wist wel dat een crash dieet gevaarlijk was en waarschijnlijk niet effect had dat ik zou willen. Ik schoof het aan de kant, omdat mijn angst sterker en overheersender was. Omdat ik ergens hoop had, omdat ik zo wanhopig was. Mezelf vurig een beter zelfbeeld wensde en dacht dat dit de manier was. Maar dat was het niet... Ik heb vaak mijn neus moeten stoten en het heel moeilijk gehad, voordat ik dit voor altijd afzwoor en - al ging het met ups en downs - echt wilde herstellen van mijn eetstoornis. Daarom deze blog aan jou, voor als jij een crash dieet wilt beginnen of misschien al begonnen bent. Het komt niet zonder gevolgen en gevaren. Dat geldt voor mensen met een volgens het BMI gezond (of zelfs te laag) gewicht, maar ook voor mensen met overgewicht. Gezond afvallen - als jouw lichaam en geest dat toestaat - is mogelijk, maar een crash dieet en handelen uit zelfhaat, is niet constructief, niet voor de lange termijn haalbaar; niet de manier. 


bron foto

Een tekort aan voedingsstoffen, vitamines en mineralen

Plotseling veel minder gaan eten - een crash dieet - heeft een flinke impact op je lichaam. Dat je zo veel minder gaat eten, betekent niet alleen dat je minder calorieën binnenkrijgt, maar ook dat je minder voedingsstoffen, vitamines en mineralen tot je neemt. Als jij ver beneden je dagelijkse behoefte eet, kan je hier een tekort aan krijgen. Je huid wordt slecht en je haren dof, ze kunnen zelfs uitvallen. Dit is zichtbaar, maar veel leed is ook onzichtbaar en gebeurd binnenin jouw lijf. Een lange termijn gevolg is dat ook je organen minder goed gaan functioneren.

Hormoonproblemen en uitval van menstruatie

Door het tekort aan voedingstoffen kunnen ook je hormonen uit balans raken. Hormonen regelen van alles in je lichaam. Van je stemming tot de werking van je organen. Ook je menstruatie kan uitvallen door ondervoeding. Dit betekent dat je op dat moment niet vruchtbaar bent en geen kinderen kan krijgen, mogelijk ook op de langere termijn. Maar ook als je geen kinderwens hebt, zegt het uitvallen van je menstruatie veel over jouw gezondheid. Als dat niet goed zit, zit er waarschijnlijk meer niet goed, zelfs al heb je dat niet direct door.

Je lichaam breekt spieren af voor energie

Als jouw lichaam niet genoeg energie binnenkrijgt om zichzelf te kunnen onderhouden, gaat je lichaam deze energie halen door niet alleen vet- maar ook spiermassa op te branden. Wanneer je een crash dieet volgt, kunnen je spieren flink afgebroken worden. Besef dat ook je hart een spier is en flink wat op te vangen heeft. Daarbij komt kijken dat in lichaamsvet en spieren afvalstoffen worden opgeslagen. Deze komen door de afbraak ervan vrij, waardoor je ziek kunt worden en last krijgt van misselijkheid en hoofdpijn.

Vermoeidheid en verslechterde stemming

Je lichaam heeft met een crash dieet een flink gebrek aan energie. Voor je hart wordt het zwaarder om je bloed rond te pompen, waardoor je een lagere bloeddruk krijgt. Dit zorgt voor vermoeidheid en een gebrek aan concentratie. Dat de gezondheid van je lichaam achteruit gaat, heeft ook effect op je mentale gezondheid. Je lichaam heeft constant stress en ook jij kan een stuk prikkelbaarder worden, omdat je je niet goed voelt. Je hersenen krijgen immers ook niet genoeg energie, terwijl ze dat wel nodig hebben. Daarnaast verhoogt het de kans op depressie, omdat je zo vermoeid bent en je hormoonhuishouding verstoord raakt, waaronder de aanmaak van serotonine. 

Problemen met de stoelgang

Onder voedingstoffen vallen ook vezels, die je waarschijnlijk tekort krijgt als je een crash dieet volgt. Dit kan zorgen voor vervelende en pijnlijke darmproblemen. Die verstopping vond ik vaak nog extra lastig, omdat je buik erg opgezet kan raken. Maar daarnaast hebben darmproblemen natuurlijk invloed op je algehele gestel. Je zit gewoon niet lekker in je vel als je last van je darmen hebt en het is ook geen goed teken wat betreft de gezondheid van je lichaam.

Meer kans op (hevige) gewichtsschommelingen

Het alom bekende jojo-effect. Ik dacht altijd: dat overkomt mij niet, ik ga dit gewoon volhouden. Ik hield het ook een tijdje vol, maar mijn lichaam raakte op en ik kreeg last van extreme hunger. Die extreme hunger wat schrikken en ingewikkeld, maar wel wat mijn lichaam nodig had, dus niet verkeerd. Lees er meer over in deze blog. Het kan ook zijn dat je het helemaal niet zo lang volhoud. Dat weer overeten en eetbuien al snel op de loer liggen. Dat je honger- en verzadigingsgevoel verstoord raakt. Dat je lichaam de balans kwijt is. Ze zeggen wel eens: rommelen is schommelen. Niet alleen voor mijn lichaam een behoorlijke klap om op te vangen, maar ook mentaal vond ik dit moeilijk te verteren en moest ik echt vechten om mijn balans en gezondheid weer terug te vinden. 

Het kan een eetstoornis triggeren

En als laatste, meer zeker niet als minste punt: crash diëten kan een eetstoornis triggeren. Een eetstoornis heeft altijd wel meerdere oorzaken, maar een crash dieet kan het zeker aanwakkeren. Dit is precies hoe het bij mij is gegaan. Het lukt me niet om te stoppen, waardoor ik anorexia kreeg. Later triggerde het vooral mijn boulimia, de eetbuien en het compenseren wat daarbij hoorde. Een crash dieet volgen zegt dus niets over welke eetstoornis je kan krijgen, maar kan als je daar gevoelig voor bent, zeker een aanleiding voor zijn. 

Wat ik je wil meegeven

Misschien denk jij: ik heb hier geen last van, het gaat prima. Maar dat je het nog niet merkt, wil niet zeggen dat het niet slecht voor je is of dat je het niet nog kan gaan merken. Je gaat je niet beter voelen door een crash dieet. Niet fysiek en ook niet mentaal. Zeker dat laatste wilde ik voor het gemak nog wel eens vergeten. Ik moest 'gewoon even doorzetten' en dan kwam dat goede gevoel wel. Maar dat ik me slecht voelde, had niet te maken met mijn gewicht of even moeten doorzetten, maar met alles wat ik mezelf aandeed en hoe ik over mijn lichaam dacht. Een negatief zelfbeeld zit in je hoofd, niet aan je lijf.

Je bent zo veel meer dan je gewicht, het leven is zo veel meer. Als je voor je gezondheid wilt afvallen kan en mag dat, maar een crash dieet en een eetstoornis maakt zo veel meer kapot dan je lief is. Toch kan het voelen als de enige oplossing? Als ik niet kan leven met mijn lijf, met mijzelf... Wat moet ik dan? Praat erover met iemand. Met iemand in je omgeving of een professional. Onderzoek wat je écht dwars zit, wat jou onzeker maakt of bang laat voelen. Hoe je goed voor je lichaam kan zorgen en je er beter in kan voelen. Er is een andere weg, een betere weg, een gezondere weg. Het is misschien geen makkelijke weg, maar al lijkt crash dieet dat wel, ook het uitzicht dat dat brengt is eigenlijk best eng en heel moeilijk. Dus zorg goed voor jezelf, dat verdien je, dat ben je waard. Dat kan helpen.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nicole1970 - Zaterdag 25 september 2021 15:13
Het steeds weer een streng dieet volgen omdat ik zo graag wilde afvallen, heeft bij mij zeker de eetbuien getriggerd, ook nu in moet afvallen voor de maagverkleining merk ik dat het dieet ( wat een beetje afwijkt van mijn normale eet hoeveelheden) wat ik nu moet volgen ook een beetje triggert maar die ik goed onder controle kan houden met de handvatten vanuit mijn behandeling. Inmiddels genoeg afgevallen voor de operatie en dan nu vasthouden
Ik - Maandag 27 september 2021 17:21
Ook zonder ondergewicht zo in het ziekenhuis terecht gekomen terwijl ik ook dacht dat het prima ging. Niet dus, dus kleine waarschuwing er bij voor iedereen dat het Ć©cht niet gezond is, ook niet als je gewicht wel nog voldoende is