Wat is de oorzaak van een eetstoornis

 

Regelmatig krijg ik de vraag: ‘'Hoe ontstaat een eetstoornis?'' voor mijn voeten geworpen. Mensen vullen zelf al vaak in dat het komt door de media en het slankheidsideaal. Dat iemand heel graag dun wil zijn en daarom gaat lijnen. Of dat iemand ‘gewoon geen zelfbeheersing heeft' en eetbuien krijgt. ‘'Ze voelen zich dik, terwijl ze dat niet zijn'' is iets wat ik mensen wel eens hoor zeggen.

eating disorder

Maar hoe zit het dan met die oorzaak? Hoe komt het dat iemand een eetstoornis krijgt? Die vragen worden vaak te oppervlakkig beantwoord en daarom lijkt het me goed om hier wat meer op in te gaan. Misschien heb je zelf een eetstoornis of zou je juist willen weten hoe het komt dat iemand anders een eetstoornis heeft gekregen. Het is lastig uit te leggen hoe een eetstoornis werkt, maar dat er meer schuil gaat dan de wens om mager te worden, is zeker.

Ik heb tijdens therapie in verschillende groepen gezeten en ook door mijn werk heb ik veel meiden met eetstoornissen leren kennen. Ik heb vooral gemerkt hoe verschillend alle eetstoornissen zijn. Iedereen heeft een eetstoornis op zijn eigen manier. Zelfs al hebben twee meisjes anorexia, beiden brengen dit heel anders tot uitvoering en ook de oorzaak kan iets heel anders zijn. Wat ik vooral heb gemerkt is dat er bij bijna niemand slechts één enkele oorzaak ten gronde ligt aan de problemen die er zijn met eten. Ook is het vaak zo dat de oorzaak van de eetstoornis niet of nauwelijks met gewicht of eten te maken heeft. Het gaat vaak om hele andere dingen die zich uiteindelijk uiten in verstoord eergedrag.

Ik denk dat je daarbij ook wel kunt zeggen dat de oorzaak van een alcoholverslaving ook niet om bier gaat en zo gaat de oorzaak van een eetstoornis uiteindelijk ook helemaal niet over eten. Wel is het zo dat een eetstoornis bijna altijd begint met een lijnpoging. De één herhaalt deze poging of slaat meteen door, de ander raakt erdoor in de war of krijgt last van eetbuien door te streng lijnen.

eating disorder

Echter is alleen doorslaan in lijnen of eetbuien krijgen door honger niet meteen een eetstoornis. Een eetstoornis heeft meer kenmerken en heeft een oorzaak die minder aan de oppervlakte ligt. Helaas, want het zou natuurlijk onwijs fijn zijn als het probleem met ‘'gewoon weer normaal gaan eten'' verholpen zou zijn.

De oorzaak van een eetstoornis hoeft tevens ook niet per se een trauma te zijn. Vaak wordt hier aan gedacht als iemand een eetstoornis heeft. Een eetstoornis heeft namelijk vaak als functie gevoelens te onderdrukken. Je richt je overmatig op eten, beweging, compenseren en je lichaamsbeeld om maar niet bezig te zijn met dingen waar je bang voor bent of herinneringen uit het verleden.

Het kan zo zijn dat iemand een trauma heeft en daardoor de eetstoornis is gaan ontwikkelen, maar het kan ook zijn dat daar helemaal geen sprake van is en er toch wel degelijk problemen zijn die leidde tot het ontwikkelen van de eetstoornis. Soms is het hebben van een psychische stoornis een van de oorzaken, zoals een depressie, ADHD, Autisme of persoonlijkheidsproblematiek.

Het krijgen van een eetstoornis heeft voor iedereen een andere oorzaak. Het kunnen grote problemen zijn, of kleine problemen bij elkaar die samen voor een groot probleem zorgen. Soms komt iemand er ook pas tijdens therapie achter waarom hij of zij dit obsessieve gedag vertoont tegenover eten.

In ieder geval is het zo dat een eetstoornis dus verschillende oorzaken kan hebben. Je krijgt het niet zomaar van een lijnpoging of enkele eetbui. Het schoonheidsideaal kan een bepaalde druk opleggen, maar is niet de enige oorzaak van Anorexia, Boulimia, NAO of BED. De oorzaak van een eetstoornis is vaak het onzichtbare stukje dat schuil gaat achter het zichtbare of juist ook onzichtbare gedrag en uiterlijk van iemand met een eetstoornis.

Een eetstoornis heeft daarbij ook nog een erfelijk stukje in zich. Hier naar wordt al langere tijd veel onderzoek gedaan met DNA en tweelingonderzoek

story

In therapie kan op veel verschillende manieren gekeken worden hoe je beter met een eetstoornis om kunt gaan. Als je zelf een eetstoornis hebt, kan het zijn dat je tijdens of voor therapie al weet wat de oorzaak is. Als je hier achter bent, kun je stap voor stap gaan kijken hoe je met de problemen achter de eetstoornis om kunt gaan, in plaats van deze problemen weg te stoppen door eetgestoord gedrag te vertonen.

Is voor jou duidelijk wat de oorzaak van je eetstoornis is?

Foto's: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

black rose - Vrijdag 21 februari 2014 13:32
Nee, maar ik ben hard op zoek.
Goed artikel!

Wanneer komt het artikel van wat jullie eten op een dag? Lijkt me erg leuk/motiverend
PizzaCanzone - Vrijdag 21 februari 2014 14:16
Voor mij is het steeds duidelijker. De redenen dat ik iets nodig had om mijn gevoelens te onderdrukken en controle uit te oefenen, en de redenen dat ik dat met eten heb gedaan, liggen ver uit elkaar en zijn door een samenloop van vele dingen uiteindelijk samengekomen in mijn eetstoornis.
Sim - Vrijdag 21 februari 2014 16:46
Wat een mooie blog Nouska, spread the word zou ik zeggen.

Mijn eetstoornis is (denk ik) veroorzaakt door een combinatie van factoren: (genetisch) perfectionisme, onzekerheid, onderdrukking van emoties en verdriet.
Jill - Vrijdag 21 februari 2014 17:34
Deels weet ik wat de oorzaak is. Ik dacht 2 jaar geleden dat ik het helder had, maar inmiddels heb ik een terugvalletje en ik zou niet weten waarom ik nu de eetstoornis nodig heb en wat er dus eigenlijk (nog steeds) achter zit...
Katja - Vrijdag 21 februari 2014 17:59
Goede blog!
Bij mij is denk ik mijn eetstoornis ontstaan door genen en een depressie.
Sharon - Vrijdag 21 februari 2014 18:52
PTSS, depressie, pestverleden, zelfhaat (alles wat ik doe of denk, slecht te doen)
Nikki - Vrijdag 21 februari 2014 18:52
Mooie blog,
Bij mij is het denk ik een stukje aangeboren, dus genetisch, door perfectionisme en ook wel behoefte aan controle en door het mediabeeld (maar dat staat dan weer in verband met het perfectionisme)
Sharon - Vrijdag 21 februari 2014 18:53
Ohja en natuurlijk, geen emoties van mezelf mogen uiten. Ik ben een opkropper.
meisje14 - Vrijdag 21 februari 2014 19:57
Bij mij om mijn sociale angst te onderdrukken.
Dieu - Vrijdag 21 februari 2014 20:21
het is denk ik een combi van trauma`s, pesten en de daardoor volgende onzekerheid, perfectionisme en genetische aanleg.
Anomia - Vrijdag 21 februari 2014 22:12
Super blog deze. Herkenning van verschillende dingen.
Pom - Vrijdag 21 februari 2014 22:35
Ik denk onzekerheid, maar ik weet het eigenlijk nog steeds niet. Het sloop er gewoon in.
xmex - Vrijdag 21 februari 2014 23:13
Supet blog ! Is bij mij denk een combinatie van perfectionisme, trauma en niet worden geacepteerd in me keuzevak klas (3uur per week les met die klas) en dat ze na 1,5 nog niet weten wie ik ben. Op me verjaardag kwam tijdens mijn muziekles een van me docenten van me keuze vak binnen en ik zat daar met balonnen en al, en hij ging mij feliciteren en zich ff voorstellen aan mij. Hij kende me dus niet eens terwijl ik 1,5 les van hem had, en dat heeft me best wel wat pijn gedaan door het feit dat ik niet word gezien door mensen.
xmex - Vrijdag 21 februari 2014 23:18
Ik bedoel dat ik 1,5 jaar les van hem heb gehad ipv. 1,5 les xx
Shirizzle - Zaterdag 22 februari 2014 16:42
Heel mooi geschreven..ik heb mijn moeder 4 maanden geleden plots verloren en ik ben er sinds kort wat duidelijker achtergekomen waar mijn eetproblemen/stoornis vandaan is gekomen. Ik ben ook begonnen met lijnen en daar ook in doorgeslagen. Vervolgens alle schade ingehaald door vreetbuien. Sindsdien nooit meer balans gehad..sinds enkele maanden nu. Sinds het verlies van mijn mama ben ik erachter gekomen dat ik me altijd focuste op mijn voeding en beweging om zo bezig te zijn met andere dingen dan met mijn gevoel en de alledaagse problemen en frustraties die ik met me meeneem.

Het is fijn dat ik dit nu van mezelf weet, maar het is verdomd moeilijk om balans in je voeding en beweging te vinden en tevreden te zijn met die balans..want ik twijfel stiekem nog elke keer, maar ik weet gewoon dat balans beter voor me is! Ik voel me beter, ik voel meer en ben ook socialer..en ik zie het niet eens aan mijn lichaam dat ik wat 'ongezondere' dingen eet de laatste tijd!
- - Maandag 24 februari 2014 13:47
Mooie blog! Bij mij waren het vooral veel grote problemen zoas twee keer uit huis plaatsing door geweld thuis, verschillende trauma's en te veel vrienden waardoor er een sociale druk ontstond. Ook doordat ik altijd voor iedereen wou klaar staan sn mezelf daardoor vergat, veel mensen hebben dit, maar ik had het nogal obsessief. Ik kwam hier pas heel ver later in therapie achter, in de kliniek. Hoop t beste voor jullie allen xx
svermaut - Vrijdag 28 februari 2014 20:54
Helaas niet neen.

Wat je schrijft in deze bijdrage is treffend herkenbaar - en duidt meteen ook waarom het -ook alweer helaas- zo moeilijk is de vinger te leggen op de oorzaak/de combinatie van oorzaken.

Ook ik zou't wat graag vinden, ontdekken en kennen. Ik vecht er voor - heb er top motivaties voor, alleen, ik lijk er maar niet te komen...

Lisette - Vrijdag 28 februari 2014 22:07
Depressie, geen eigenwaarde en aandachttekort.
Door een moeilijke thuissituatie zocht ik controle en hoopte ik gezien te worden.
Ik wist niet wie ik was en dacht mijn identiteit te vinden alss ik een afgetraind lijf zou hebben. Het voelde alsof ik ergns goed in was.
Cato - Maandag 3 maart 2014 20:03
Er is onderzoek gedaan waaruit blijkt dat een eetstoornis veel kenmerken heeft van verslaving. Niet iedereen die lijnt, die onzeker is, perfectionistisch is etc. krijgt een eetstoornis zoals in het blog ook al beschreven wordt. Er is sprake van een genetische aanleg/kwetsbaarheid die door een trigger, zoals een trauma, 'wakker wordt'. Dat is ook een van de redenen dat het zo moeilijk is om van je eetstoornis af te komen.

Het Nederlands Tweelingenregister van de VU doet veel onderzoeken, waaronder ook eetstoornissen. (https://www.tweelingenregister.org/)
Anoniem - Donderdag 6 maart 2014 14:04
Ik weet het nog niet maar ik hoop er snel achter te komen. Mijn vader heeft een alcoholverslaving en ik begrijp hem door mijn eetstoornis beter. Als we met elkaar praten erover merken we ook wel dat het een beetje met elkaar valt te vergelijken.
:) - Vrijdag 1 maart 2019 15:45
Er staat ''eergedrag'', moet denk eetgedrag zijn?
xx