Voor als je misbruikt bent

 

Je voelt je vreselijk. Je voelt je vies, onmenselijk zelfs en je lichaam voelt niet meer van jou. Misschien wil je het liefst verdwijnen en je weet soms niet waar je het zoeken moet. Weet dan dat je niet alleen bent en dat jij het waard bent om deze tien dingen te doen, te voelen en te ontwikkelen. Als het allemaal te veel wordt en het in je eentje niet meer lukt, vertrouw er dan op dat je hier op kunt terugvallen. Het kan echt beter worden, want uiteindelijk ben jij altijd sterker dan je denkt. 

♥ Het is niet jouw schuld
Misschien heb je het al zo vaak hardop tegen jezelf gezegd. Wat jij anders had kunnen en moeten doen. Hoe jij deze situatie had kunnen voorkomen en hoe je jezelf altijd verantwoordelijk houdt voor wat er is gebeurd. Helaas is het zo dat we niet altijd de controle hebben in ons leven en als jou iets verschrikkelijks overkomt is dit niet jouw schuld

 

Het is niet jouw schuld dat je bent aangerand. Het is niet jouw schuld dat je bent verkracht. Wat voor andere keuze je ook had kunnen maken en hoe erg je jezelf ook voorhoudt dat het dan niet was gebeurd, het is niet jouw schuld dat iemand jou pijn heeft gedaan. Net zoals dat het niet jouw schuld is dat je een eetstoornis, depressie of andere stoornis hebt ontwikkeld. Vergeef jezelf. Jij moest overleven en moet nog steeds elke dag dealen met deze gebeurtenis. 

♥ Je bent niet alleen
Hoe cliché het ook klinkt en hoe vaak je je misschien wél alleen en eenzaam voelt, je staat hier niet alleen in. Er zijn veel mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Onder andere de #MeToo-beweging heeft laten zien hoe veel mensen er in een soortgelijke situatie hebben gezeten, veel meer dan je misschien zelf dacht of bij stil stond. Er zijn tegenwoordig heel veel manieren om met lotgenoten hierover in contact te komen. 

Stuk voor stuk mensen die jouw pijn kennen en je zullen begrijpen. Het helpt jou nu misschien niet van die pijn af, maar het kan je het gevoel geven het niet allemaal alleen te hoeven dragen. Er zijn veel meer mensen om je heen die het beste met je voor hebben dat die jou iets hebben aangedaan. 

Probeer erover te praten met mensen in je omgeving en zoek steun bij mensen die weten waar jij doorheen bent gegaan. Tussen al die mensen zit iemand die jou begrijpt en die jou wilt helpen. Verzamel mensen om je heen waar je je goed en veilig bij voelt. 

♥ Je wordt geloofd
Geloofd worden kan één van de belangrijkste dingen zijn om te voelen. Misschien houdt dit je juist tegen om jouw verhaal te delen, omdat je bang bent dat alles wat je tegen jezelf gezegd hebt, werkelijkheid is. Dat je toch een aansteller bent en dat je het had kunnen voorkomen. Of misschien zelfs dat het niet waar is en dat je het verzint. Misschien zal niet iedereen jouw verhaal geloven en dat heeft lang niet altijd met jouw verhaal te maken. Hoe mensen reageren heeft, in heel veel situaties, meestal vooral te maken met iemands eigen ervaringen en opvattingen. Je weet niet altijd wat iemand heeft meegemaakt en iemand kan net zo streng voor zichzelf zijn als naar anderen toe. 

Je hoeft ook niet iedereen te overtuigen. Het is niet jouw doel om mensen te overtuigen van wat jou is overkomen, het is al moeilijk genoeg. Jij weet waar jij doorheen bent gegaan en jij weet dat het niet jouw schuld was. Jij bent niet de enige bij wie dit is gebeurd en geen van al die gevallen heeft dit verzonnen. Tussen al die mensen zal iemand zitten die jou geloofd en zich zal herkennen in jouw verhaal. Focus je op die contacten en die vorm van steun. Samen sta je sterker. 

♥ Het is oke om te huilen
Misschien is dit wel het moeilijkste om te doen. Huilen betekent dat je het echte verdriet toe moet laten, verdriet wat zo veel andere gevoelens mee naar boven neemt. De pijn, de schaamte, het schuldgevoel. Gevoelens die je het liefst met alle macht tegen probeert te houden, uit angst om misschien nooit meer te kunnen stoppen. Voor altijd te huilen en je voor altijd zo vreselijk te voelen. 

Je verdient het om dit verdriet toe te laten, omdat dit de enige manier is om ermee om te leren omgaan. Er zal echt een eind komen aan de tranen en het gevoel van opluchting zal het meer dan waard zijn. Het is vreselijk wat er is gebeurd, het is oke om hier om te huilen. Hoe heftig en eng het ook zal voelen, je zult je eigen emoties overleven en dit kun je alleen ervaren door die gevoelens ook echt toe te laten. Geef jezelf de kans om bij je echte gevoel te komen. Alleen dan krijgt het de kans om minder te worden en er zelf weer de baas over te worden. 

♥ Het is oke om bang te zijn
Bang hoort bij de emoties die je kunt hebben als mens. Zeker als je zo iets heftigs hebt meegemaakt is het echt oke om bang te zijn. Het is oke om die angst te voelen. Hoe rot het ook voelt, het is een hele natuurlijke reactie op wat er gebeurd is. Straf jezelf hier niet voor. 

Je mag jezelf hier ook even van afleiden. Misschien helpt het om te lezen, een film te kijken of een stukje te gaan wandelen. Je kan het niet fout doen, doe wat het beste voelt voor jou om hier mee om te gaan. Probeer een helpende, constructieve manier te vinden om die angst een plekje te geven. Door angst bestaat er automatisch ook moed. Ook in jou zit de moed om boven jezelf uit te stijgen en je angsten aan te gaan. Dezelfde moed waarmee je nu elke dag je bed uit komt en elke dag probeert door te komen.  

♥ Je bent mooi
Jij bent mooi. Jij zit van binnen vol leven en vol liefde. Je hebt veel te geven aan de wereld en je bent in staat tot dingen die je zelf nu misschien nog niet weet. Je bent een goed mens en jij verdient het om liefde te ontvangen. Jij verdient het om vriendschappen te ontwikkelen en tussen al die mensen om je heen zit iemand die echt om jou geeft. Iemand waarbij jij jezelf kunt zijn. 

Gun jezelf de tijd en ruimte om jouw eigen kracht te vinden en probeer een omgeving voor jezelf te creëren waarin je je op je best voelt. Je zult versteld staan waar je toe in staat bent en hoe ver je het kan brengen. Kijk eens waar je al gekomen bent. Je bent altijd sterker dan je denkt.

♥ Reageer je af
Boosheid, woede, frustratie zijn hele menselijke reacties op wat er gebeurd is. Dit durven toe te laten is dapper en laat je juist meer in contact staan met je eigen gevoel. Die boosheid inhouden, om welke reden dan ook, is vaak veel schadelijker voor jezelf dan er aan toe te geven. Sla op een kussen! Schreeuw en scheld zo hard als je kunt! Geef een uitweg voor al deze woede. Je bent boos en dat is terecht, het mag er dus ook uitkomen. 

Span je in, net zo lang tot je voelt dat de boosheid een beetje begint te zakken. Laat die energie vrijkomen en zorg dat het ergens heen kan. Soms ben je daarna pas beter in staat om je weer te ontspannen. 

♥ Haal jezelf terug
Soms snak je naar adem en word je overrompelt door angst en paniek. Disconnectie en dissociatie is iets wat voor kan komen als je zo iets heftigs mee hebt gemaakt. Ga met beide voeten op de grond staan en adem een paar keer diep in en uit. Concentreer je op je ademhaling. Adem in voor 4 seconden, houd je adem vast voor 4 seconden en adem weer uit in vier seconden. Herhaal dit zo vaak je nodig hebt en probeer dit in te zetten als je je vervreemd voelt van jezelf en de wereld om je heen. 

Prikkel je zintuigen. Loop met je bloten voeten door het huis, laat wat koud water over je polsen of nek stromen of zet een fijn muziekje op. Wees niet bang, dit gaat weer over. Hoe vaker je hiermee oefent en hoe meer je je er bewust van wordt, hoe makkelijk het wordt om jezelf weer terug te brengen naar het hier en nu. De kust is weer veilig.

♥ Vraag hulp
Hulp en steun vragen is moeilijk en tegelijkertijd het meest waardevolle wat je in deze situatie kunt doen. Als mensen om jou heen weten waar jij doorheen gaat en weten wat jij nodig hebt, kunnen ze jou veel beter helpen. 

Het kan soms al moeilijk zijn om één iemand jouw verhaal te vertellen, maar hulp vragen hoeft niet altijd te betekenen dat je volledig open hoeft te zijn over alles dat pijn doet. Niet iedereen kan jou dezelfde steun geven en verschillende mensen kunnen een verschillende bijdrage leveren aan jouw leven. Sommige mensen kunnen er het beste voor jou zijn als je bang bent of je angstig voelt om een bepaalde stap te zetten. Anderen kunnen weer de beste steun zijn als je verdrietig bent. Het zou kunnen dat je weer totaal iemand anders belt als je juist blij en vrolijk bent. Iedereen kan op zijn of haar manier iets toevoegen aan jouw leven en niet iedereen hoeft overal even goed in te zijn. Maak gebruik van wat iemand kan betekenen voor jou en hoe dit jou kan helpen. 

♥ Zorg voor jezelf
Het klinkt zo veel makkelijker dan het is, maar probeer te beginnen bij de basis. Ga uit bed, neem een douche of bad en maak een ontbijt voor jezelf klaar. Deze simpele stappen kunnen al heel belangrijk zijn om jezelf meer waard te voelen. Het gevoel er weer te mogen zijn. Wat er is gebeurd is inhumaan en zorgt er misschien wel voor dat je je minderwaardig voelt, minder mens voelt. Voor jezelf zorgen op deze simpele manier laat je weer een beetje in contact komen met jezelf en je lichaam. Laat jezelf weer mens voelen. Zorg voor je geest en voor je lichaam, want dat verdien je, nu meer dan ooit.

Bron: oleg-magni

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

anoniem - Dinsdag 17 april 2018 20:10
Dankjewel!!!
X - Woensdag 18 april 2018 00:20
Heel goed geschreven, dankjewel ♡.
Tamara - Woensdag 18 april 2018 08:26
Best wel trigger... Niet fijn. :(
wietje24! - Woensdag 18 april 2018 20:57
goed geschreven en goede tips dankjewel !!