Stilstaan bij... World Eating Disorders Action Day

 

Op 2 juni is het World Eating Disorders Action Day, ook wel bekend als de WEDAD. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor (alle soorten!) eetstoornissen, als ernstige en behandelbare ziekten. In Nederland staan we hier ook bij stil en wordt vanuit verschillende organisaties een Social Walk in Park Sonsbeek in Arnhem georganiseert. Op deze dag gaan we samen wandelen en er is een programma van verschillende sprekers en artiesten. Het thema van de WEDAD dit jaar is 'Stilstaan bij...' Benieuwd wat je te wachten staat? In deze blog vind je meer informatie en een overzicht van de voorgaande jaren van de WEDAD in Nederland. Zo kan je je een beetje een beeld vormen.

Stilstaan bij... iedereen die te maken krijgt met een eetstoornis

Een eetstoornis heb je niet alleen en tóch kan een eetstoornis zo ontzettend eenzaam voelen. Je hebt behoefte aan liefde, verbinding, steun en contact, maar tegelijkertijd voelt dat ook als het meest kwetsbare dat er is. Je omgeving wil je helpen, en je weet dat je de hulp nodig hebt, maar het is moeilijk om dat toe te staan. Het vult je leven met grote contrasten en ingewikkelde mindfucks. Precies dat maakt het juist zo lastig. En daar staan we bij stil. Om samen te komen, want we zijn niet alleen. En samen kunnen we elkaar helpen. Een dag voor mensen die zelf aan een eetstoornis lijden, maar ook een dag voor naasten en behandelaren.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Proud2Bme (@proud2bmenl)

Want al is een eetstoornis moeilijk en ingewikkeld, een eetstoornis is ook behandelbaar. Een eetstoornis is iets waarvan je kunt herstellen. Vorig jaar was het thema van de WEDAD 'verbinding' en dat thema komt voor mij keer op keer weer terug. Hoe verbinding met elkaar de sleutel tot herstel kan zijn. Dat je de juiste hulp en steun kan vinden, maar ook voelen dat je ergens bij hoort, dat je er mag zijn. Een eerder jaar ontwierpen we vanuit de Proud2Bme de 'aankaarten': kaarten die je een steuntje in de rug geven om het gesprek aan te gaan en de drempel wat kunnen verlagen. Juist omdat dat zo belangrijk is. Ook de aankaarten zullen dit jaar weer een onderdeel zijn van de World Eating Disorders Action Day. Want je hoeft het niet alleen te doen en je bent niet alleen. En door op deze dag samen te komen en over heel de wereld hierbij stil te staan, versterken we dat gevoel en besef. Versterken we de verbinding.

Meld je aan voor de WEDAD 2023

Stilstaan door in beweging te komen

"We do act now!" luidt de kreet van de WEDAD. We staan stil, maar zetten ook samen een stap vooruit. Een stap vooruit naar meer bewustwording rondom eetstoornissen. Samen, door allen in het paars gekleed te zijn. Door middel van de Social Walk vormen we samen een paarse slinger door het prachtige groene park. De paarse strik, het logo van de WEDAD wereldwijd. Goed om te weten is dat de WEDAD en Social Walk rolstoeltoegankelijk zijn.

Kan of wil je niet meelopen met de Social Walk? Dan kun je deelnemen aan een alternatief programma. En rondom de Social Walk is er zoals altijd een inspirerend programma met sprekers, theater en muziek. Nieuw dit jaar is de WEDAD-markt, diverse organisaties voor mensen met een eetstoornis presenteren zich hier. Wij zijn er ook! Kom langs bij de kraampjes, voor informatie of om gewoon een praatje te maken. 

Het programma van de WEDAD 2023

Inloop: 13:00 - 13:30 uur 
Start programma: 13:30 - 15:00 uur
Social Walk: 15:00 - 16:00 uur*
Hervatting programma: 16:00 - 17:00 uur

Voor en na het programma kan je de WEDAD-markt bezoeken.

*Er is een alternatief programma voor mensen die niet kunnen of willen meedoen aan de Social Walk

Proud2Bme op World Eating Disorders Action Day

Zoals elk jaar is ook Proud2Bme betrokken bij de organisatie van de World Eating Disorders Action Day in Nederland. Ook dit jaar lopen we mee met de Social Walk, en ook zijn we aanwezig met onze stand op de WEDAD-markt. Spreek ons gerust even aan, als je dat graag wilt! Ook zullen we deze dag weer vastleggen in een vlog. Benieuwd naar een impressie van de WEDAD in Nederland? Bekijk hieronder een videoverslag van WEDAD '22!

 

Schrijf je in! 

Inschrijven kan via deze link. Er wordt een bijdrage van 4,95 euro gevraagd. Er wordt gevraagd om allen in het paars te komen,  zodat we als een paars lint door het Sonsbeekpark lopen om op een positieve manier aandacht te vragen voor eetstoornissen. Tijdens de wandeling is er de ruimte om met elkaar in gesprek te gaan.

De dag is ook online te volgens via het Instagram-account van WEET patientenvereniging en de hashtag #wedadnl. Deel vooral ook jouw eigen foto's en filmpjes met deze hashtag! Natuurlijk nemen wij onze vlog-camera ook mee op pad voor een terugblik op deze mooie en belangrijke dag.

Ben jij erbij?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

britneyangel - Donderdag 11 mei 2023 22:43
wat houd het alternatief programma in?
wat is nu het thema van de wedad?
Anoniem - Vrijdag 12 mei 2023 12:33
Het thema is 'stilstaan bij...'
Quote van de website: "WEDAD ’23 staat in het teken van ‘Stilstaan bij…’. Op die manier willen we laten zien dat een eetstoornis meer is dan het gemiddelde beeld dat vaak in de media te zien is."
britneyangel - Vrijdag 12 mei 2023 13:08
bedankt voor je reactie!
Angelien - Vrijdag 12 mei 2023 07:17
Zou er ook iets 1 keer in noord holland georganiseerd kunnen worden ik woon in heemstede vlakbij haarlem alles is,steeds zo ver weg helaas...
britneyangel - Vrijdag 12 mei 2023 10:14
klopt voor mij is het ook te ver weg!
Viv - Vrijdag 2 juni 2023 10:03
Ben je bekend met PraktijkhuisInspiration in Benneb roek? Er is idd niet veel in Noord Holland