WEDAD 2021: Ik wil dat je weet dat...

 

De WEDAD van 2021 staat weer voor de deur! Op 2 juni is het World Eating Disorders Action Day, waarbij deze dag er - zoals alles het afgelopen jaar - nét wat anders uit zal zien. Wat niet anders zal zijn? Het gevoel van verbinding dat we op die dag centraal willen stellen. Ook dit jaar staat er een programma voor je klaar. Ook dit jaar kunnen we samen in gesprek en is het belangrijk om dat gevoelige onderwerp - wat een eetstoornis vaak nog is - bij elkaar aan te kaarten. 

Tijdens de World Eating Disorders Action Day willen we samen in gesprek. We willen openheid geven aan datgene wat nog te weinig besproken wordt. Misschien ben jij er eindelijk aan toe om aan te kaarten dat je worstelt met je lichaamsbeeld? Of ken je iemand die het goed zou doen om aan te kaarten dat eten moeizaam gaat? Of misschien wil jij juist dat een ander weet dat hij of zij altijd bij jou terecht kan? Om die eerste stap te zetten en het gesprek op gang te helpen, kun je gebruik maken van onze 'Aankaarten'. Dit jaar helpt de WEDAD jou om te zeggen wat belangrijk is. Dit jaar hoef je er niet langer alleen mee rond te lopen. Dit jaar gaan we samen in gesprek. "Ik wil dat je weet dat…"

Aankaarten

Ik wil dat je weet dat ik me altijd dik voel. Ik wil dat je weet dat ik niet geniet van sporten. Misschien komen die woorden weleens voorbij in je hoofd, maar we weten allemaal hoe snel dat moment voorbij kan zijn en de twijfel toeslaat. Het lijkt onbelangrijk, of je bent er inmiddels wel aan gewend. De ander ziet dat er wat is, maar kan de vinger er niet opleggen. En hoe begin je dan? Dat praten moeilijk is, betekent niet dat stil zijn normaal is. Dat betekent niet dat je het alleen hoeft te blijven dragen.

Dit jaar willen we jou inspireren en motiveren om aan te kaarten waar je mee zit of juist de ander te laten weten dat jouw deur open staat. Dat doen we door het verkopen van deze kaarten. Aankaarten dus. In onze webshop kun je de vier kaarten los kopen, maar ook als set van vier. Koop de kaarten voor jezelf, omdat het tijd is om dat moeilijke gesprek te voeren. Of misschien koop je ze juist voor iemand anders? Om de ander de gelegenheid te geven om open te zijn, om de deur open te zetten. 

Hiermee steun je direct de organisatie van de WEDAD en wordt het mede mogelijk gemaakt om op 2 juni 2021 op verschillende plekken in Nederland met elkaar in gesprek te gaan. In deze gekke tijd is het des te belangrijker dat we het bewustzijn rondom eetstoornisproblematiek vergroten en het gesprek tussen lotgenoten, naasten en hulpverleners centraal stellen. 

Programma

Het volledige programma zullen we uiteraard met jullie delen zodra er meer over bekend is. Hou daarom Proud2Bme.nl in de gaten, maar volg ons en de WEDAD ook op Instagram om van alle ontwikkelingen op de hoogte te blijven. Wel kunnen we vast een tipje van de sluier oplichten! 

Sylvia Aimee, ook wel bekend van ons eigen lied 'Don't be afraid to be you' zal op deze dag optreden bij Dalisay Recovery. Ook zullen op verschillende plekken in Nederland gebouwen paars kleuren, net als voorgaande jaren. #showyourpurple. Waaronder ook Huis Sonsbeek, in het park in Arnhem waar we eerder met de elkaar de Social Walk hebben beleefd. Paars is de verbindende kleur waarop we op die dag meer bekendheid en meer openheid willen creëren. Natuurlijk door met elkaar in gesprek te gaan, maar ook door op hetzelfde moment met elkaar dezelfde paarse gloed door het land te zien gaan. 

Omdat we niet massaal bijeen kunnen komen op deze dag, is het mogelijk om via de WEDAD Instagram de hele dag een kijkje achter de schermen te krijgen. Volg de activiteiten en de mooie gesprekken bijvoorbeeld via InstagramLive, gewoon vanaf je eigen bank. 

De kaarten kun je hier kopen.

Een losse kaart kost €1,50,-. Wil je de hele set kaarten? Dan betaal je €4,95. Deze kosten zijn inclusief verzendkosten. Voel je vrij om jouw aankaarten te delen op social media. Gebruik #sameningesprek als je op die dag jouw beelden, jouw gesprekken of jouw ervaringen wilt delen met ons. Wij willen dat je weet dat: je niet alleen bent. 

De teksten die op de kaarten staan:

  • Ik wil dat je weet dat...
  • Ik wil dat je weet dat ik vaak niet kan stoppen met eten
  • Ik wil dat je weet dat ik me altijd slecht voel over mijn gewicht
  • Ik wil dat je weet dat ik niet geniet van sporten, maar niet kan stoppen

Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Tiger-Lily - Donderdag 29 april 2021 17:10
Wat een prachtig initiatief weer.

Meteen 1 besteld ( voor in m'n boekje van m'n overleden vriendin of voor mezelf ) en toen bedacht ik me daarna.. oh, dat is ook leuk voor m'n kinderen om wat liefs op te schrijven..dus nog 2 besteld.
Klopt dus helemaal als er 3 kaarten zijn voor 1 adres, maar er 2x besteld is xD
Anoniem - Donderdag 29 april 2021 18:28
Ik vind die naam toch zo lomp en niet sprekend voor wat jullie proberen te bereiken...
Anna - Donderdag 29 april 2021 22:49
huh welke naam?
D. - Vrijdag 30 april 2021 14:04
Ik denk dat ze WEDAD bedoelt. Ben het er wel mee eens dat dit totaal niet aansprekend is. Klinkt als Engels voor 'Wij vaders'.
Zelfs een suffe vertaling als Eetstoornisdag zou al meer aanspreken dan WEDAD.

Maar er is vast iets beters te verzinnen. Hetgaatnietoveretendag bijvoorbeeld. Hoewel je dat zou kunnen lezen als: het gaat niet, overeten. Dat lijkt me ook niet de bedoeling. :-P

Wie weet een beter alternatief?
w - Vrijdag 30 april 2021 14:38
EAD Eatingdisorder Awareness Day

Ik wil dat je weet dat een eetstoornis als een verslaving is en je leven over kan nemen.
Team Proud2Bme - Vrijdag 30 april 2021 15:22
Hi all!

De WEDAD staat voor World Eating Disorders Action Day en vindt elk jaar op 2 juni plaats. Over de hele wereld vinden er activiteiten plaats, voor en door mensen met een eetstoornis, naastbetrokkenen en professionals. De Nederlandse Academie voor eetstoornissen is hierbij aangesloten, evenals zo’n 200 andere organisaties vanuit meer dan 45 landen.

Deze naam en dus ook deze organisatie is niet door Proud2Bme bedacht, maar wel iets waar wij ons graag - door middel van deze actie - bij aansluiten.

Liefs!
britneyangel - Donderdag 29 april 2021 20:36
wat leuk! goed dat zo een dag georganiseert word.
S* - Donderdag 29 april 2021 21:41
Jammer dat de teksten toch weer wat oppervlakkig zijn. Als het enkel lege waren wist ik wel wat ik er op zou zetten.
Ik wil dat je weet dat mijn eetstoornis niet gaat over (niet) eten
Ik wil dat je weet dat mijn eetstoornis niet gaat over een getal op de weegschaal
Ik wil dat je weet dat mijn eetstoornis niet gaat om enkel wat jij denkt te zien
Ik wil dat je weet dat mijn eetstoornis geen probleem is maar de oplossing voor problemen er aan onderliggend
Ik wil dat je weet dat jij mij enkel kunt steunen door mij te blijven zien als mens
Ik wil dat je weet dat ik niet de eetstoornis ben
Ik wil dat je weet dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn herstel
Ik wil dat je weet dat ik het soms ook niet weet
Tiger-Lily - Vrijdag 30 april 2021 06:44
Mooie toevoeging qua teksten!
Dankjewel voor het delen
Ruby - Vrijdag 30 april 2021 12:47
Ik snap wat je bedoelt maar volgens mij gaan deze kaarten meer over voor het eerst zeggen dat je een eetstoornis hebt? Ik vind het een mooie actie iig!
Anoniem - Donderdag 29 april 2021 22:36
Mee eens, tekst is oppervlakkig maar de hele site is een beetje.. minder aan het worden.
Soms heb ik het idee dat de site draait om de mensen die er voor werken ipv andersom!
Gigi - Dinsdag 4 mei 2021 05:27
Zo gaat dat helaas met 'hulpverlening'.
Flower girl - Maandag 3 mei 2021 08:29
Is de livestream ook via iets anders te volgen dan alleen via instagram?
Dat heb ik nml niet, juist omdat ik bang ben op een moment toch weer de neiging te hebben richting de proanna's site te gaan. Door geen insta aan te maken is de stap net ff wat groter.
Dus voor mij wat helpender.