Sporten en je stemming

 

Dat sporten goed is voor zowel lichaam als geest, is algemeen bekend. Veel mensen ervaren na het sporten een voldaan gevoel. Sporten zorgt er veelal voor dat er bepaalde stoffen in de hersenen vrijkomen wat maakt dat je je positiever, energieker en beter over jezelf voelt. Een keuze maken voor welke sport je nu precies gaat doen, kan soms wel wat lastig zijn. Misschien weet je niet precies wat je wil of wat je leuk vindt. Wellicht kun je hierbij ook kijken naar je stemming, verschillende sporten kunnen namelijk goed zijn als je in een bepaalde stemming zit.

Sporten kun je namelijk leuk houden door verschillende dingen af te wisselen net zoals je dit misschien doet met andere dingen in je vrije tijd. Zo houd ik van lezen, maar dat betekent niet dat ik op elk vrij moment van de dag wil lezen. Soms is mijn bui daar helemaal niet naar en ga ik veel liever naar buiten of spreek ik af met een vriendin. Zo is het eigenlijk ook met sporten. Misschien houd je erg van hardlopen, maar heb je er niet altijd zin in. Je kunt op die momenten bekijken hoe je je voelt. Wellicht kom je er dan achter dat er vooral een bepaalde emotie aanwezig is en kun je een sport gaan doen waarin je die emotie wat beter kwijt kunt.

Boosheid
Als je merkt dat je je wat bozig of opgefokt voelt, dan kan een lesje kickboxen in de sportschool je helpen om wat stoom af te blazen. Door te slaan en schoppen tegen een stootkussen geef je jezelf de kans om je emoties de vrije loop te laten. Als je daarna weggaat, kun je je boosheid in de sportschool laten en endorfine mee naar huis nemen. Onthoud echter wel dat het goed is om even helemaal los te gaan en dat dit heel lekker kan voelen, maar dat het nog belangrijker is om naar je lichaam te luisteren op het moment dat deze de grenzen aangeeft. Als je te hard gaat en jezelf daarmee bezeert, raak je immers alleen maar meer gefrustreerd en dat zou zonde zijn.

Stress
Op het moment dat je je gestresst voelt, aan het piekeren bent en je zorgen maakt over van alles en nog wat, kan yoga uitkomst bieden. Juist bij yoga probeer je je te focussen op je gedachten. Je kunt de training gebruiken om jezelf fysiek en emotioneel te kalmeren. Op deze manier kan stress je lichaam verlaten en ben je door de dag heen productiever. Probeer altijd een yoga-matje te gebruiken als je in verschillende houdingen gaat zitten.

Vermoeidheid
Bij vermoeidheid is het lekker om een stuk te gaan fietsen. Met de fiets kun je in relatief korte tijd heel ver komen zonder dat je daar erg veel moeite voor hoeft te doen. Dit is ideaal als je een beetje moe bent maar toch graag iets actiefs wil doen. De buitenlucht kan ervoor zorgen dat je je weer wat actiever en frisser voelt. Bovendien kom je door te fietsen sneller op plekken waar je nog niet eerder bent geweest, wat het ook een stuk leuker maakt.

Blijheid
Als je je blij voelt, is hardlopen ook leuk om te doen. Rennen stimuleert de hersenactiviteit, beschermt je hart en zorgt ervoor dat je beter slaapt. Combineer die positieve stemming met adrenaline die vrijkomt na een rondje hardlopen, en de kans is vrij groot dat je een hele fijne dag tegemoet gaat.

Somber
Als je je verdrietig voelt en niet lekker in je vel zit, kan rustig wat baantjes zwemmen je juist veel beter helpen. Je kunt dit doen op je eigen tempo en als het ware je sombere emoties van je af laten glijden. Bovendien heeft water een kalmerend effect. Zwemmen is niet heel intensief als je het rustig aan doet, het gaat er vooral om dat je je kunt ontspannen in het water. Sommige mensen met depressieve klachten geven zelfs aan dat deze klachten kunnen verminderen door regelmatig te zwemmen.

Energiek
Mocht je vol met energie zitten en dit echt even ergens in kwijt moeten, dan is misschien een boot camp iets voor jou. Boot camps worden vrijwel altijd gegeven in groepsvorm en zijn erg gevarieerd. Het zijn hele intensieve trainingen waar je behoorlijk gemotiveerd voor moet zijn maar die je daarna ook wel weer veel positieve energie en voldoening geven.


Bron

Zoals je kunt lezen zijn er verschillende sporten die aan kunnen sluiten bij je gevoel op dat moment. Dit betekent echter niet dat je moet sporten als je je bijvoorbeeld erg somber voelt. Als je geen zin hebt om te sporten, dan hoeft dat uiteraard helemaal niet. Ook moet het niet zo zijn dat je juist te veel gaat sporten om je gevoel als het ware weg te maken. Het is dus belangrijk om een balans te vinden tussen op een gezonde manier omgaan met je emoties en op een gezonde en verantwoorde manier sporten. Denk hierbij ook aan voldoende eten en drinken en naar je lichaam luisteren, zeker als je een eetstoornis hebt of hiervan aan het herstellen bent.

P.s. Herken je je nou in bovenstaande én zou je het prettig vinden om hierover eens door te praten, kom dan gerust eens langs in onze dagelijkse chats tussen 19:00 uur en 21:00 uur of open een topic op ons forum.

Welke sport doe jij graag?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Melissa Otterman - Zondag 12 juni 2016 13:50
Paardrijden❤️ ik ben dan even alleen met m'n paard bezig en kan even alles om me heen vergeten😌 en ook bij die sport kan je kiezen hoe intensief je het maakt, je kunt een rustig stapeltje maken of fanatiek een springparcour gaan doen🙌🏼
Melissa Otterman - Zondag 12 juni 2016 13:51
Oops stapeltje = stapritje
Roos_ - Zondag 12 juni 2016 14:53
Bij mij helpt het juist om bij somberheid een actieve sport zoals hardlopen te doen. Heb het idee dat daar meer 'geluksstofjes' bij vrijkomen. En daarnaast helpt het heel erg om een sport te doen die je ook daadwerkelijk leuk vindt om te doen, niet per se om er lichamelijk beter van te worden maar meer iets dat je echt voor je plezier doet.
Eclaire, @roos - Zondag 12 juni 2016 15:32
Dat laatste is het allerbelangrijkste! Sporten omdat je het leuk vindt en er zijn in hebt, niet omdat het moet van jezelf. Heeft bij mij even geduurd :). Van fietsen (race en mtb) word ik nu echt blij.
Lalala - Zondag 12 juni 2016 16:16
Krachttraining laat me zo goed voelen. Ik doe ook veel aan andere sporten, maar krachttraining laat me heel sterk voelen en heeft me ook heel erg geholpen met beter voor m'n lichaam zorgen, want het gevoel dat ik van krachttraining krijg is zo positief dat ik zelfdestructief gedrag minder nodig heb (ik ben er nog steeds niet helemaal vanaf helaas, maar het is wel sterk verbetert sinds ik aan krachttraining doe)
Lost girl - Zondag 12 juni 2016 19:12
Ik sport omdat het móet om af te vallen. Fitness en wandelen omdat dat het minste geld kost. Meer lessen kan ik niet betalen. Ben altijd vooral blij dat het er weer op zit en ik een paar dagen niet weer heen hoef, haha. De enige motivatie is om kcals te verbranden. Eigenlijk best jammer, maar misschien komt de dag ooit nog dat ik het ook leuk vind om te gaan bewegen. Keep the faith.
Anne-Maria - Zondag 12 juni 2016 19:57
Ik sportte voor een klein jaar terug niet, helemaal niets. Mijn behandelaren hadden er al verschillende keren op aangedrongen, maar ik had een hekel aan sporten; zat liever op de bank dan dat ik me in het zweet werkte, als het over sporten ging. Soms ging ik eens fietsen of wandelen, met het idee om dat regelmatig te doen, maar meestal was dat na drie keer over. Voor de sportschool had ik niet genoeg geld, vond ik. Een vriendinnetje van me deed aan kickboksen en dat was direct iets wat me wel leuk. Ik dacht er eens aan, maar zag het niet gebeuren dat ik dat zou gaan doen, ook ivm de financiële kant. Totdat een behandelaar bij een intakegesprek zei dat ik eens zou moeten gaan boksen. Plots ploinkte het: 'Ja, ik ga het doen!' Zo begon ik met twee keer in de week kickboksen en later kwam daar een uurtje fitness/krachttraining bij. Ik moet me er vaak toe zetten, maar het geeft me zo'n goed gevoel, op een gezonde manier :). Ik vind het fijn om samen met anderen te sporten, en om op deze manier met mijn lichaam bezig te zijn; mentaal gezien vind ik het ook echt goed. Omdat ik momenteel opgenomen ben, komt er niets van boksen. Ik ga nu weleens hardlopen, ook lekker om me even leeg te rennen.
Ikke - Maandag 13 juni 2016 22:49
Voetballen is mijn leven, ik weet niet waar ik zou zijn zonder voetbal❤