Reacties op gezond gewicht

 

In deze blog wil ik het hebben over reacties krijgen op je gewicht. Ik bedoel dan niet op ondergewicht of overgewicht, maar reacties op je gezonde gewicht. Je zou namelijk denken dat wanneer je een gezond gewicht hebt, je er geen opmerkingen meer over zal krijgen. Niets is minder waar. Ik heb een hartstikke gezond gewicht, maar ook ik krijg nog steeds weleens opmerkingen over mijn lichaam.

Ik heb een gezond gewicht, maar ik ben wel slank. Slank ben ik altijd al geweest. Tijdens mijn eetstoornis zag ik dat alleen niet. Ik vond mezelf toen niet slank genoeg en wilde graag afvallen. Door eetbuien kwam ik weer wat kilo’s aan en het voelde voor mij toen alsof ik echt overgewicht had. Dit is echter nooit het geval geweest.

reacties gezond gewicht

Toen ik herstelde van de eetstoornis leerde ik steeds beter mijn lichaam te accepteren. Het leek ook wel alsof ik realistischer naar mijn lichaam kon kijken. Met mijn kledingmaat kan je gewoon niet dik zijn. Je kan niet dik zijn als je een gezond BMI hebt. Steeds beter zag ik in dat ik juist slank was en daar was ik eigenlijk wel heel erg blij mee.

Ondanks mijn gezonde gewicht en mijn gezonde lichaam kreeg ik weleens te horen dat mensen mij te dun vonden. Soms kon ik zo’n opmerking goed naast me neer leggen, maar soms vond ik het ook weer moeilijk om te horen. Ik had dan het idee dat mensen mij in de gaten hielden en niet vertrouwde dat ik beter was van de eetstoornis.

Van sommige mensen heb ik zelfs weleens de vraag gekregen of ik soms weer bezig was met afvallen. Op mij kwam dit super achterdochtig over. Nee, ik was niet weer bezig met afvallen. Ik heb ook nooit meer echt af willen vallen, want ik weet dat ik dat niet nodig heb en het me niet gelukkig maakt. Ik eet niet te weinig. Ik had het gevoel dat ik weer moest bewijzen dat ik wel echt genezen ben…

Ik heb ook weleens te horen gekregen dat ik echt geen vrouwelijk lichaam heb. Iemand heeft ooit tegen mij gezegd dat ik meer moest gaan sporten en squatten, zodat ik dan tenminste een beetje bil zou krijgen. Ook heb ik weleens de vraag gekregen of ik niet een borstvergroting zou willen. Ik was tenslotte zo dun en vormloos dus dat zou me vast wel goed staan.

Zulke opmerkingen komen best wel binnen. Ik was blij dat ik geen eetstoornis meer had. Ik was trots op mijn slanke lichaam waar ik geen enkele moeite voor hoefde te doen. Ik was gewoon hartstikke gezond, maar dat was blijkbaar ook weer niet goed genoeg. Je moet wel heel sterk in je schoenen staan, wil je hiertegen kunnen.

Het gekke is dat ik tijdens mijn eetstoornis hier alleen maar van kon dromen. Je zou maar slank van jezelf zijn (wat ik al was, maar zag ik niet) en opmerkingen hierover krijgen. Wauw, dan had je echt een goed lichaam. Maar mijn ervaring is echter dat je niet meer geassocieerd wilt worden met ziek zijn op het moment dat het weer beter met je gaat. Ik was genezen en ik wilde niet meer te horen krijgen dat mensen mij te slank vonden. Ik wilde gewoon normaal en gezond zijn.

Ik ben wel gaan sporten en ik heb zeker wat meer vorm gekregen hierdoor. Ik ben hier zelf wel blij mee. Mensen in mijn omgeving reageren er over het algemeen ook wel positief op, maar zelfs nu krijg ik ook weer opmerkingen. ‘Word je niet te gespierd?’ of ‘Ik vind het eigenlijk niet zo mooi meer hoor, hoe je er nu uitziet.’

Het is frustrerend wanneer je goed in je vel zit, doet waar je blij van wordt en dan nog te horen krijgt dat het niet goed is wat je doet. Dat mensen een mening hebben over hoe je eruitziet. Als je nog niet zo sterk in je schoenen staat, dan is het heel lastig om daar niet naar te luisteren. Ik weet het zelf natuurlijk als geen ander.

reacties gezond gewicht

Ik heb nu wel geleerd om het naast me neer te leggen en me er niet al te veel van aan te trekken. Het belangrijkste is dat jij kan leven met jezelf en jezelf goed genoeg vindt zoals je bent. Ik ben ook gaan kijken naar wie zulke opmerkingen tegen mij maakten. Het waren toch vaak meiden die ook aan het sporten waren en die de focus hadden op hun gewicht en lichaam. Het is raar om over jezelf te zeggen, maar opeens bedacht ik me dat zulke reacties misschien wel uit jaloezie kwamen. Een vriendin heeft uiteindelijk ook toegegeven dat ze bepaalde opmerkingen naar me maakte, omdat ze jaloers was. Ze vond het maar moeilijk dat ik alles kan eten wat ik wil en er zo uit blijf zien.

Mijn ervaring is dan ook dat we altijd commentaar op ons lichaam zullen krijgen. De één vindt je misschien te dun, de ander vindt je weer te dik en weer een ander vindt je misschien weer te gespierd. Uiteindelijk gaat het erom hoe we zelf in ons vel zitten. Ik zit goed in mijn vel en ben blij met mijn lichaam. Ik vind mezelf mooi zoals ik ben, ongeacht wat iemand anders over mijn lichaam te zeggen heeft. Ik hoop dat jij jezelf ook kan accepteren zoals je bent.

Fotografie: Jiho Hwang

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nelle - Donderdag 29 juni 2017 19:17
wow, dankje Danique! ik ben blij met met deze blog van jou. Ik ben nu na zeven jaar ongeveer op een gezond gewicht en iedereen die ik nu tegenkom zegt: "amai jij bent verdikt" en wat ze eraan toevoegen van "je ziet er goed uit" hoor ik amper omdat het me echt kwetst als iemand dat zegt tegen mij. Maar ze bedoelen het goed en daar probeer ik me aan vast te houden
Manon - Donderdag 29 juni 2017 21:29
Heel herkenbaar!
-- - Donderdag 29 juni 2017 21:38
Heel herkenbaar!
De ene zegt... Ik wou dat ik zo'n figuur als jou had... en de ander zegt weer jij bent wel stevig hè? De ene persoon zegt dat ik niet sterk genoeg ben en de andere zegt dat je mijn buikspieren kan zien. Mensen oordelen. Hebben het vaak zelf nieteens door.
Het is idd frustrerend, maar wat Danique ook zegt, trek het je niet te veel aan. Het belangrijkste is dat jij je goed in je vel voelt.
Soofy - Donderdag 29 juni 2017 22:38
Wat zie je er goed uit!!

Vertaal ik vaak als; ik ben aangekomen en dik en dat zie je
Nelle - Vrijdag 30 juni 2017 11:23
helemaal hetzelfde bij mij
Lost girl - Vrijdag 30 juni 2017 00:27
Ik hoor al mijn hele leven dat ik te dik ben. Al vanaf kleins af aan hoor ik ze schelden en de meest denigrerende goedbedoelde adviezen geven. Ik zou willen dat ik jouw lichaam had Danique dan zou ik een stuk minder opmerkingen krijgen. Dus wees vooral zielsgelukkig met het lichaam wat je hebt. Een normaal gewicht hebben of zelfs slank zijn bestaat alleen in mijn dromen.
Erna - Vrijdag 30 juni 2017 05:45
Mensen maken dit soort opmerkingen helaas zonder na te denken.
Waarschijnlijk doe je het zelf ook??
Denk : My body is My business.Ik woon erin en ik mag mij fijn voelen, daar gaat het om.!
Realiseer je dat als je een eetstoornis hebt overwonnen je vaak een voorsprong hebt in hoe je met deze dingen om moet gaan.Je hebt niet voor niets therapie enz. gehad.
Jij bent veranderd en hebt geleerd ,maar anderen (nog) niet.
Neem je verantwoordelijkheid en gebruik je kennis en misschien kan je door
een andere houding en instelling anderen ook nog helpen.
Je zou kunnen beginnen met anderen een complimentje te geven in plaats van bang te zijn wat ze over jou zouden zeggen.
Zie jezelf niet als een weerloos expatient ,maar wees proactief voor jezelf en eventueel anderen.
Xirislz - Vrijdag 30 juni 2017 10:44
Wat een fijne post!
Xirislz - Vrijdag 30 juni 2017 10:44
Wat een fijne post! Precies het juiste moment :)
Xirislz - Vrijdag 30 juni 2017 10:44
Oeps.... dubbel haha
Stellar - Vrijdag 30 juni 2017 15:06
Wat ik me dan afvraag is in wat voor soort omgeving jij leeft en wat voor "vrienden" jij om je heen hebben die zulk soort opmerkingen (durven) plaatsen.
Mijn vrienden en familie zouden nooit zeggen dat ik maar een borstvergroting moet gaan doen of harder moet sporten, ik denk dat een vorm is van wederzijds respect en acceptatie, helaas jammer dat andere mensen dit niet altijd hebben
hoop dat je je er goed tegen kunt verzetten en botte opmerkingen hoef je niet altijd te nemen he, je kunt er altijd wat van zeggen
ik denk dat dat een recht en plicht is, voor jezelf opkomen :)
Ellie-x - Vrijdag 4 augustus 2017 16:28
Herkenbaar, in de zin van dat mensen altijd wel iets op te merken hebben aan je lichaam. Vaak word er bij hetzelfde gewicht ook nog gezegd van: je bent mooi slank & je bent stevig. Of: je bent mooi slank & je bent de dun.
Maar ik vind dat we gewoon niet zo moeten oordelen over elkaars lichaam. Wat heeft het voor nut om telkens wat over het figuur van een ander te zeggen? Tuurlijk wil je soms iemand complimenteren of zorgen uiten, maar ik probeer zelf niet te veel zeggen over het figuur van anderen.. dan zeg ik liever dat ze leuke kleding hebben.