Proud2Meet: Back2School and Work

 

Langzaam aan beginnen de scholen weer, is je vakantie weer voorbij en moet je weer aan het werk. Of je nu studeert, nog op de middelbare school zit of een baan hebt, het is altijd weer even wennen om terug te keren na een vakantie of na bijvoorbeeld een periode van therapie of opname. Daarom leek het ons een goed idee om de volgende Proud2Meet te organiseren met het thema ‘Back2school' en natuurlijk ook 'Back2Work'.

school

Angst
Wanneer de vakantie voorbij is en je weer aan de bak moet voor school of werk, kan dat best wat stress geven. Ik was vaak heel bang dat ik er te lang uit was en dat ik het niet bij zou houden, niet goed op kon letten of ik was van te voren al bang dat dit jaar toch zou gaan mislukken. Ik had behoorlijk last van faalangst en kon enorm doemdenken. Dat hielp natuurlijk niet om er met een goed gevoel aan te beginnen.

Alleen al het ophalen van de boeken tijdens de eerste dagen van school, riep enorm veel angst op. En tijdens het kaften zag ik alweer op tegen de enorme bergen huiswerk en het leeswerk waarop ik me zou moeten gaan concentreren.

Structuur
Tijdens de vakantie ben je best wel vrij geweest in het indelen van je tijd en eetpatroon. Misschien was dat juist ook wel lastig in je vakantie en ben je blij dat die structuur van school of werk weer komen gaat. Maar het kan ook even wennen zijn natuurlijk. Ik vond het zelf altijd enorm wennen om weer vroeg op te staan, te ontbijten en al die eetmomenten weer goed op te pakken. In de vakantie maakte ik er qua eten namelijk altijd best wel een zooitje van. 

Weer regelmatig eten, of dat in ieder geval weer gaan proberen riep dan ook weer behoorlijk wat angsten op. Angst om aan te komen en wanneer moest ik het dan compenseren? En daarbij werd het in mijn hoofd ook een enorme puzzeltocht van momenten waarop ik eten zou kunnen skippen.

School/werk en therapie
Meerdere keren heb ik school moeten stoppen en moest ik het opnieuw oppakken na een jaar intensieve therapie. Best wel even flink wennen is het dan. Het lijkt net alsof je hersenen dan weer helemaal moeten opstarten en niet meer weten hoe het moet, dat opletten en leren.

Toen ik deeltijd en ambulante therapie volgde, was het ook erg lastig om dit te combineren met school. Ik moest er eigenlijk altijd eerlijk over zijn tegen leraren en ook tegen klasgenootjes. Ik was namelijk lange periodes minimaal een dag per week niet aanwezig. Gelukkig heb ik dit bespreekbaar gemaakt en werd er door middel van afspraken een mogelijkheid gecreëerd om toch gewoon mijn opleiding te kunnen volgen. Maar dat was soms best nog wel ingewikkeld en spannend.

Wil je meer weten over werken met een eetstoornis, lees dan dit eens door. Hier zullen we het ook over hebben tijdens Proud2Meet. 

school

Nieuwe mensen
Of je nu een jaar therapie hebt gehad, een nieuwe opleiding gaat volgen na de middelbare school of gewoon een jaar over bent gegaan, het is altijd weer even spannend om je klasgenoten terug te zien of te ontmoeten. Dagen van te voren was ik dan ook al bezig met wat ik aan moest en hoe ik over wilde komen. Maar ik was ook bezig met de angst niet geaccepteerd te worden, afgewezen te worden of alleen te moeten zitten in de klas. Vreselijk eng vond ik die eersten dagen.

Eten op school
Als je te maken hebt met een eetstoornis, kan dat er voor zorgen dat je het lastig vindt om op school te eten. Midden in de aula met je broodtrommeltje is voor jou niet zomaar een gezellig moment, maar misschien juist wel hèt stressmoment van de dag. Ik was tijdens mijn eetstoornis of bezig om zo min mogelijk te eten of juist enorm in gevecht, omdat ik wist dat het echt wel beter was om het te eten, maar ik schaamde me gewoon enorm met al die mensen om me heen. Wil je meer lezen over eten op school, lees dan dit blog eens.

Maar natuurlijk kan het ook zo zijn dat je weer naar je werk toe gaat na een vakantie. Ook dan kan het eten met collega's, het aangeven van grenzen of gewoon even snacken tijdens de lunch behoorlijk wat spanning veroorzaken. Misschien weten jouw collega's wel helemaal niet dat je met die eetstoornis te kampen hebt of heb je het ze verteld en snappen ze er daarom niets van dat je gewoon drie boterhammen eet tijdens je pauze. Best ingewikkeld.

Proud2Bme

Zo'n nieuw begin na de vakantie of na behandeling kan enorm leuk zijn. Maar hoe ga je om met de negatieve gevoelens of gedachtes die je erbij hebt? En hoe pak je het aan met die stomme eetstoornis of onzekerheid? We praten er graag met je over tijdens de volgende Proud2Meet op 23 augustus.

Vanaf 13:00u zijn jullie van harte welkom in Leiden om gezellig een kopje koffie of thee te drinken en elkaar te ontmoeten. Daarna volgt tot een uur of 14:00u een leuke creatieve workshop. Vanaf 15:00 zullen we in gesprek gaan over de dingen waar je tegenaan kunt lopen na je vakantie. Heb je een eetstoornis en wil je graag komen kletsen over dit thema en meer onderwerpen of gewoon andere mensen met hetzelfde probleem ontmoeten, dan nodigen we jou van harte uit!

Wil je ook naar aankomende Proud2Meet komen, maar weet je het nog niet zeker of wil je samen reizen, bekijk dan dit topic eens. 

Plaatje2: Weheartit

Kom je ook vrijdag?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

doritos - Dinsdag 20 augustus 2013 13:38
Leuk! Alleen is t thema niet echt relevant voor mij denk ik :(
wendiee_ - Dinsdag 20 augustus 2013 14:08
jammer! ik heb school tot 12 en red het dan niet omdat het zo ver weg is :) ben vandaag begonnen met de opleiding..
groentetuin - Dinsdag 20 augustus 2013 14:13
Ik heb geen school of werk dus jaaa
laartje - Dinsdag 20 augustus 2013 15:07
Leuk , Ik ben dan al in Leiden , dus kom denk ik wel even langs :)
Cindy - Dinsdag 20 augustus 2013 15:18
vraagje; gaat het echt voornamelijk over eten m.b.t. school/studie/werk of komen ook veel sociale aspecten aan bod, als angst voor nieuwe mensen ontmoeten e.d.?
Ik heb zelf namelijk mijn eetstoornis best goed onder controle maar het is voor mij meer de sociale kant waar ik tegenaan loop.
Lotusje - Dinsdag 20 augustus 2013 15:32
Dan zit ik precies op school (':
marleen - Dinsdag 20 augustus 2013 16:09
ja vind t ook wel raar dat zo'n meeting dan tijdens de werk- of schooluren valt...
@Cindy - Dinsdag 20 augustus 2013 16:24
Het zal over van alles gaan wat met school, werk of studie te maken heeft inderdaad. Jullie mogen zelf gezellig meedoen, dus er komt vooral aan bod wat jullie willen bespreken met elkaar en met ons.

Liefs,

Team Proud2Bme
Sarah - Dinsdag 20 augustus 2013 16:34
Mooi thema!

@Marleen veel mensen hebben toch nog vakantie of zijn in therapie? Voor hen kan dit dan best een geschikte middag zijn lijkt me zo. Ook voor mensen die weer langzaam naar werk gaan kijken of dit nu nog niet doen is dit een mooi moment denk ik. jammer dat je alleen maar negatief reageert op iets dat positief is.
Anoniem - Dinsdag 20 augustus 2013 16:36
Ah ik wou gaan, maar dit thema trekt me niet. Waarschijnlijk heb ik hier niet zo veel aan, dus ga ik misschien de volgende keer als het wel een fijn thema is voor mij.
Pippi langkous - Dinsdag 20 augustus 2013 16:53
spijtig genoeg is het een beetje te ver vanuit België,
al zou ik er heel veel aan hebben.

Heb namelijk heel veel stress voor het nieuwe schooljaar,
aangezien mijn vriendinnen besloten om me te laten vallen...
@anoniem - Dinsdag 20 augustus 2013 17:16
Het themagesprek ik slechts een uur ongeveer. De rest van de middag is er ruimte voor onder andere verschillende onderwerpen, leuke gesprekken en ontmoeting of gewoon een kop thee en iemand om mee te praten :)


Liefs Team Prou2Bme
Lot1995 - Dinsdag 20 augustus 2013 20:17
jammer, komt beetje laat.
wij zijn deze week alweer begonnen, en nu weet ik dat in die regio de scholen nog niet van start zijn gegaan, maar het is dan wel jammer er niet aan deel te kunnen nemen, zowiezo omdat het een eindje reizen is...
Petra - Dinsdag 20 augustus 2013 20:59
Interessant onderwerp! Ik zie ook weer erg op tegen school dus dit thema komt als geroepen!
Denisee.. - Dinsdag 20 augustus 2013 21:24
Goed thema!
En weer iets waar ik op dit moment echt iets aan heb.
Ik ben in februari opgenomen en sindsdien niet meer naar school geweest,
sinds vandaag ben ik weer naar school gegaan,
en ik heb er nu alweer genoeg van..
Ik heb deze 2 dagen al zo'n 10 uur slaaptekort en ben kapot,
ook het eten gaat echt vreselijk op school,
en al m'n vrienden zijn geslaagt of van school dus ik voel me ook nog eens vreselijk eenzaam :(
Maarja, vrijdag ga ik spijbelen en zal ik er weer bij zijn in Leiden,
ik heb er zin in!
Joo17 - Dinsdag 20 augustus 2013 23:17
Dit thema komt echt goed uit, ik worstel hier ontzettend mee! En deze keer heb ik tijd, dus ik kom ook!
Dwarrel - Donderdag 22 augustus 2013 20:12
@Denisee - Wat vervelend allemaal! Nog even volhouden, het is bijna vrijdag! Van die vriendinnen en vrienden die van school zijn heb ik ook last, frustrerend iets. Tot vrijdag!