Mannen met een eetstoornis en meer inclusiviteit op Proud2Bme

 

Een eetstoornis is geen vrouwenziekte. Waarom heb ik bij beide groepsbehandelingen dan enkel met vrouwen aan de eettafel gezeten? Een enkele keer kwam ik een man tegen met een eetstoornis, maar daar bleef het ook bij. Uit een onderzoek uit 2016 bleek dat miljoenen mannen ook worstelen met een eetstoornis, maar dat een heel klein percentage van deze mannen daadwerkelijk hulp zoekt. Het wordt minder snel herkend als zijnde een eetstoornis, maar ook schaamte over dat het een 'vrouwenziekte' zou zijn, kan een grote rol spelen in waarom we zo weinig horen over mannen met een eetstoornis. Om dit taboe te doorbreken en meer informatie te geven over dat mannen ook een eetstoornis kunnen hebben, deelden wij onder andere de interviewserie 'Mankracht'. 

Mannen met een eetstoornis

Op Proud2Bme is al een hoop geschreven over mannen met een eetstoornis of eetproblemen, lichaamsbeeld en psychische problematiek bij mannen. In deze blog zet ik het één en ander daarover op een rijtje en sluit ik af met een gedachte die veel door mijn hoofd spookt: moeten we het wel zo in een hokje stoppen? Want eetstoornissen, eetproblemen en problemen met het zelfbeeld zijn bij mannen helemaal niet zo anders als bij vrouwen. In tegendeel; een eetstoornis discrimineert niet.  

Mannen met een eetstoornis in de media

Wanneer het over eetstoornissen gaat, zien we in de media vaak het stereotype beeld van een jong meisje met een anorexia. Ik weet niet of het de bubbel is waar ik zelf in zit, maar ik heb wel het idee dat dit een beetje aan het veranderen is. Net als dat met bijvoorbeeld de body positivity beweging mensen zich hard maken voor een diverser beeld. Veel stigma's en taboes worden doorbroken of kritischer bekeken. Ook over mannen met een eetstoornis is het één en ander in de media geweest. Bijvoorbeeld de BBC one documentaire over Freddie Flintoff, die leed aan de eetstoornis boulimia.

Op Youtube kan je 'Millstone - Documentary about Eating Disorder in Men' bekijken. Een korte documentaire dat een eerlijk en divers beeld laat zien van mannen met een eetstoornis. Een anders filmpje dat eerder in een blog op Proud2Bme verscheen is 'A Story About Binge Eating Disorder' waarin een man zijn verhaal vertelt over een eetbuistoornis waar hij mee worstelt. Ken jij nog meer interessante, eerlijke en informatieve voorbeelden van mannen met een eetstoornis in de media?

Wij spraken mannen met een eetstoornis

In onze interviewreeks 'Mankracht' spraken wij verschillende mannen met verschillende eetstoornissen. Zoals de jonge Jim en wat oudere Jaap, die beide hun verhaal over anorexia vertellen. Ik vond dit zelf ook een mooi voorbeeld van hoe een eetstoornis niet discrimineert. Niet op geslacht, maar ook niet op leeftijd en zo op veel meer niet. Iedereen kan een eetstoornis krijgen. Wil je meer lezen van de serie Mankracht? Via deze link kan je alle blogs bekijken die bij de reeks horen.

Moeten we het niet normaliseren?

Maar maak je het niet juist bijzonder of afwijkend door steeds zo nadrukkelijk te benoemen dat het om 'mannen met een eetstoornis' gaat. Alsof een eetstoornis hebben in de basis iets voor vrouwen is? Want waarom zeg je niet 'vrouwen met een eetstoornis'? Ook bij de interviewreeks 'Eetstoornis Anders' hebben we hier vragen over gekregen. Wat maakt het anders? Een eetstoornis komen toch in alle soorten en maten? Door het als apart te benoemen, maak je het toch juist minder normaal en meer afwijkend?

Daar hebben we over na zitten denken en inderdaad, het helpt niet echt om het te normaliseren door het steeds apart te blijven benoemen. Ik kan me voorstellen dat je als man gaat Googlen op 'Mannen met een eetstoornis' in plaats van enkel 'eetstoornis'. En dat je dan makkelijker bij de informatie komt die je zoekt - informatie die aantoont dat je niet alleen bent. Omdat veel andere informatie die makkelijker te vinden is en meer verspreid is, je misschien het gevoel kan geven dat je wel die ene uitzondering bent. Ik hoop dat interviewreeksen als 'Mankracht' kunnen helpen de site te vinden, maar vanaf nu willen we die grens niet meer zo duidelijk trekken.

Daarom verschenen onlangs blogs online als 'Mateloos Moedig: Eenzaam, geïsoleerd en gecontroleerd' en 'Ik kan nu omgaan met Binge Eating Disorder'. Verhalen van mannen, maar bovenal verhalen van mensen. Mensen met een eetstoornis. En dat is waar het over gaat.

Samen een diverser beeld creëren

Dus ben jij een jongen of man en heb jij een eetstoornis (gehad)? Of ben je iemand die zich om een andere reden misschien anders voelt dan wat de norm lijkt te zijn? Schroom niet ons een berichtje te sturen naar redactie@proud2Bme.nl om mee jouw ervaring te delen. Wij zouden het ontzettend waardevol vinden om ook op Proud2Bme een nog diverser beeld te laten zien.

Want hoewel wij weten dat dit er is en we hierover willen schrijven, is de drempel om ons te benaderen voor die diversere groep misschien ook lastiger. Helaas kan dit elkaar juist weer versterken. We hebben elkaar nodig om dat diversere beeld te creëren. Weet dat iedereen welkom is. Man, vrouw, dik, dun, jong, oud, wit, zwart, arm, rijk en alles daartussenin en aan voorbij.

Je bent niet alleen.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Manu - Vrijdag 1 januari 2021 18:55
Hoihoi, goed dat jullie hier zo aandacht aan geven! Misschien ook wel leuk en fijn als er eens iets verschijnt van buiten de binaire genderverdeling?
anoniem - Zondag 10 januari 2021 18:54
Hi! Ik vind het super dat jullie hier aandacht aan besteden, en zou hier graag aan toevoegen dat er ook heel veel transgender mensen met eetstoornissen te maken krijgen (en dus ook non binaire mensen bijvoorbeeld). Dan kan een eetstoornis een manier zijn om controle te hebben over een lichaam dat niet voelt als het lichaam dat bij jou hoort. En als je zelf dan nog niet doorhebt dat je trans bent of nog in de kast zit, kan dat beter worden erg lastig maken.