Ik kan geen afspraken afzeggen

 

Hoe ouder ik word, hoe drukker ik het lijk te krijgen. Studeren, werken, partner, vrienden, huisje, huisdieren, leuke dingen doen... Soms zit mijn agenda al vol, voordat ik het goed en wel door hebt. Even lui Netflixen op de bank is er dan niet meer bij. Het is dus opletten geblazen dat ik genoeg vrije tijd voor mezelf in blijf plannen. Daar ben ik momenteel redelijk goed in, maar toen ik niet lekker in mijn vel zat, liep ik mezelf nogal eens voorbij. Ik durfde geen afspraken af te zeggen en vond het lastig om ‘nee’ te zeggen tegen een voorstel. Deze blog is voor iedereen die het moeilijk vindt om afspraken af te zeggen.

Toen ik een eetstoornis had vond ik het soms lastig om afspraken die ik gepland had ook echt na te komen. Ik had het in die tijd namelijk enorm druk in mijn hoofd en soms kon de emmer ineens overlopen, zonder dat ik dit van te voren aan voelde komen. Deze onvoorspelbaarheid maakte dat ik soms niet helemaal op mezelf durfde te vertrouwen. Op momenten dat ik me goed voelde had ik het idee dat ik de hele wereld aankon en dan plande ik elk gaatje in mijn agenda propvol. Een paar dagen later kon ik me echter weer down voelen en dan zag ik plots als een berg op tegen al die afspraken die ik gemaakt had. Hierdoor heb ik wel eens afspraken af moeten zeggen en dat vond ik niet altijd even makkelijk.

Ik had moeite met het afzeggen van afspraken doordat ik me verantwoordelijk voelde voor het geluk van andere mensen. Ik was bang dat ik anderen zou teleurstellen wanneer ik een afspraak zou afzeggen en die angst zorgde ervoor dat ik anderen boven mijn eigen comfort stelde. Als ik geen energie of zin had in een afspraak, dan ging ik meestal toch, ook al voelde ik me er helemaal niet goed bij.

Nou moet ik zeggen dat het meestal alsnog wel gezellig werd als ik naar een afspraak ging waar ik eigenlijk tegenop zag. Echter, had ik naderhand wel veel hersteltijd nodig en dat ging soms ten koste van mijn verplichtingen. Ik cijferde mezelf weg omdat ik bang was dat anderen me stom zouden vinden als ik een afspraak zou afzeggen. Ik was dus veel bezig met wat anderen van mij zouden vinden.

Aan de andere kant had ik er meestal niet zo’n moeite mee wanneer iemand anders een gemaakte afspraak afzei. Ik begreep het wel; diegene had het druk en soms gebeuren er nou eenmaal onverwachte dingen waardoor je agenda plotseling vol komt te zitten. Kan gebeuren, even goede vrienden. Soms was ik wel kort teleurgesteld, maar nooit voor lang en daarna ervoer ik vaak ook een soort opluchting; ineens had ik extra vrije tijd om op te laden en dat kon ik goed gebruiken toen ik niet zo lekker in mijn vel zat. Dit gevoel begreep ik vaak niet zo goed, zeker als ik wel echt zin had gehad in een afspraak. Ik denk dat dit kwam doordat ik het destijds moeilijk vond om mijn grenzen aan te geven en het onbewust fijn vond als iemand anders voor mij de beslissing maakte of een afspraak doorging of niet.

Enerzijds nam ik het mezelf dus kwalijk als ik een afspraak afzei, maar anderzijds had ik er niet zo’n moeite mee wanneer de ander dit deed. Ik was dus eigenlijk aan het meten met twee maten en dat was niet eerlijk. Ik zou het vervelend vinden als één van mijn vrienden een enorm schuldgevoel zou krijgen wanneer die persoon een afspraak met mij zou afzeggen. Dan zou ik er zelf toch ook geen schuldgevoel aan over hoeven te houden?

Ik denk dat ik me schuldig voelde doordat ik zelf het gevoel had dat ik geen goede reden had om afspraken af te zeggen. Ik zat niet lekker in mijn vel en op de één of andere manier voelde dat niet als een goed excuus. Andere redenen om af te zeggen, zoals ziek zijn of onverwachts moeten werken, klonken me veel beter in de oren. Dit laat zien dat ik in die tijd streng was voor mezelf en mijn situatie ook niet altijd serieus nam. Psychisch in de knoop zitten is een hele goede reden om eens een afspraak af te zeggen.

Als er iets is wat ik heb geleerd als het gaat om het afzeggen van afspraken is dat je het beste eerlijk kunt zijn over waarom je ergens niet bij bent. Wanneer iemand een afspraak met mij afzegt vind ik het zelf ook fijn als diegene gewoon de waarheid vertelt. Ik zou het erg vinden als iemand het gevoel heeft één of ander smoesje te moeten verzinnen. Eerlijkheid duurt het langst en het laat ook zien dat je de ander in vertrouwen durft te nemen. Diegene heeft dan zelfs nog de kans om een luisterend oor te bieden.

Ik heb wel eens meegemaakt dat iemand in mijn omgeving enorm begon aan te dringen toen ik aangaf niet te kunnen komen naar een afspraak. Daar kon ik me in het verleden enorm rot om voelen. Ik kreeg direct een schuldgevoel en begon vervolgens aan mezelf te twijfelen en dan ging ik tóch. Tegenwoordig zou ik heel anders op zo’n situatie reageren en zou ik proberen om aan de persoon in kwestie uit te leggen wat er aan de hand is. Misschien begreep die persoon het destijds nou eenmaal niet zo goed. Hoe dan ook, ‘nee’ is ‘nee’. Als iemand dat niet kan of wil begrijpen, mag je best voor jezelf opkomen. Jouw leven gaat om jou en je mag doen wat het beste is voor jou.

Wat me vandaag de dag veel helpt om mijn agenda overzichtelijk te houden is door vaker van te voren al aan te geven dat iets niet gaat lukken of dat ik er nog over twijfel. Ik ben zelf geneigd om overal snel ‘ja’ op te zeggen omdat veel plannen en ideeën me nou eenmaal oprecht leuk lijken. Vaak probeer ik mezelf wat te beschermen voor mijn eigen enthousiasme door op een leuk voorstel bijvoorbeeld: ‘Dat lijkt me erg leuk, maar ik ga er nog even over nadenken’ te antwoorden. Duidelijk voor beide partijen en je gunt jezelf zo wat ademruimte.

Als het om afspraken gaat is het belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Het gaat uiteindelijk om jou en je mag je altijd afvragen wat het beste is voor jou in elke situatie.

Fotografie: Foto 1 Dzenina Lukac, Foto 2 & 3 Nicolas Postiglioni


Heb jij moeite met het afzeggen van afspraken?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Britt1988 - Woensdag 19 december 2018 17:47
Alsof ik t zelf heb geschreven.. Ik kan nog steeds geen nee zegge !
Iris - Donderdag 20 december 2018 13:27
Ik kan ook moeilijk nee zeggen. Al zijn er momenten dat het wel lukt. Maar dan voel ik mij schuldig daarna.