Nee zeggen

 

Je hebt al vijf dagen achter elkaar avonddienst gedraaid en eigenlijk wil je een keertje vroeg naar bed maar nu die ene collega ziek is vraagt je baas weer of jij nog een avonddienst wil draaien. In je hoofd denk je ''nee'' maar uiteindelijk zeg je ''ja hoor, geen probleem!'' Wat maakt ''nee'' zeggen nu toch zo lastig en waarom hebben we de neiging om, als we dan eigenlijk ''nee'' zeggen, ons helemaal te moeten verantwoorden daarvoor?

Als we in een situatie terechtkomen waarin we eigenlijk liever ''nee'' zeggen, dan hebben we veelal de neiging om allerlei gedachten van de ander daarover te vullen. Stel dat je in bovengenoemde situatie terechtkomt, dan denk je waarschijnlijk vooral na over wat je baas en je collega's er wel niet van zullen vinden als je ''nee'' zou zeggen. En wie zou dan die avonddienst moeten doen? Kun je het eigenlijk wel maken om ''nee'' te zeggen? Als jij een keer ziek zou zijn, zou je het ook fijn vinden als collega's een dienst van je overnamen, toch? En wat maakt die ene avonddienst extra nou eigenlijk nog uit? Bij je sollicitatiegesprek heb je nog wel gezegd dat je flexibel bent, dat laat je nu totaal niet zien. Wat ben je eigenlijk een slechte werknemer!

Zo gaan al je gedachten met je aan de haal. Als je eenmaal ook gaat bedenken wat de ander eventueel van de situatie vindt, dan wordt het heel lastig om daar ook rekening mee te houden. Uiteraard is het in eerste instantie positief dat je ook met de ander rekening houdt. Dit is je natuurlijk empathisch vermogen dat ervoor zorgt dat je je denkbeeldig in mensen kunt verplaatsen. Als je dit echter te veel en te vaak doet, kun je daar na een tijdje zo van in de war raken dat je je gaat afvragen of dat wat jij wil je wel echt wil, of dat je het alleen maar wil omdat de ander wil? Snap je het nog?

In sommige gevallen zou het daarom handiger zijn als we daar niet teveel over nadenken. Eigenlijk moeten we dus bewust wat minder rekening houden met wat de ander wil of eventueel zou vinden van jouw keuze. Hoe kun je dat doen?

 Probeer wat jij wil en wat jij denkt dat de ander wil dat jij doet uit elkaar te houden. Dit gaat niet vanzelf als je al heel lang allerlei aannames doet, maar je kunt jezelf dit wel aanleren. Luister bewust naar jouw behoefte zodat je makkelijker nee kunt zeggen.

♥ Vind jezelf belangrijk genoeg om ''nee'' te zeggen. Als je bijvoorbeeld al heel erg moe bent en je hebt eigenlijk niet meer de puf om naar die afspraak met die vriendin te gaan, zeg dan een keer ''nee'' voor jou en niet ''ja'' voor die vriendin. Jij bent belangrijk genoeg om rust te nemen en voor te zorgen.  

 Vraag dingen na in plaats van ze direct voor iemand in te vullen. Natuurlijk zullen je aannames weleens kloppen, maar vaak genoeg zul je er ook naast zitten. Bovendien zijn we geneigd dingen erg te overdrijven. Het is daarom goed om je gedachten bij iemand te checken.

♥ Als je ''nee'' tegen iemand zegt, blijf dan bij je standpunt. Het komt niet geloofwaardig over als je al snel daarna toch ''ja'' zegt. Mensen onthouden dat snel en zullen dan vaker gebruik van je maken. Dat klinkt vervelend maar zo gaat het helaas wel. 

♥ Mocht je het niet durven om direct ''nee'' te zeggen, dan kun je altijd eerst zeggen dat je er even over na moet denken. Dit geeft je de ruimte om even op adem te komen en moed te verzamelen. Je kunt er dan op een voor jou geschikt moment op terugkomen. Zorg dat je dan hebt bedacht wat je precies wil zeggen en wees hier duidelijk in. 

 Accepteer dat je mensen teleur gaat stellen. Zeker als je omgeving van jou gewend is dat je altijd ''ja'' zegt, dan zal het opvallen als je dit ineens niet meer doet. Mensen kunnen soms tegen een ''nee'' ingaan en hier kritiek op geven, maar dit betekent niet dat je je standpunt moet veranderen. Leg rustig uit waarom je ''nee'' zegt.

Kun jij goed nee zeggen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Climber74 - Maandag 11 juli 2016 13:46
Ik kan dus nooit nee zeggen omdat ik dan meteen bij het idee alleen al overspoeld word met schuldgevoelens. Echter wanneer je steeds nee zegt kom je onbewust in een slachtoffer rol. Dan erger je u van binnen maar eigenlijk had je een keuze. Zelf zag ik het niet zo maar ik ben nu het boek Durf nee te zeggen en krijg hier een andere kijk op. Alleen het idee al eens nee te durven zeggen geeft me een vrij gevoel, hoop in de toekomst dan ook te kunnen toepassen. Ik kan iedereen het boek aanbevelen, ben dit boek beginnen lezen omdat ik van psychiater moest leren lost laten, maar hoe doe je dat in godsnaam. Een goede vriendin gaf aan dat dit ook opkomen is voor jezelf, jezelf graag zien en respecteren, op aanraden van haar boek beginnen lezen.
Heb me ondertussen ook het boek de moed van imperfectie aangeschaft.
damagedbutterfly - Maandag 11 juli 2016 14:13
ik durf nee nooit te zeggen, want ik ben bang hoe mensen reageren. Met mijn vader als ik daar nee tegen zei begint hij te dreigen, schuldgevoelens, me slecht laten voelen en nog veel meer. Ik ben daar mee opgegroeit en groei ik nog steeds in op. Daardoor durf ik niet egt nee te zeggen, ookal zeg ik het nu vaker ookal zit ik heel vaak te beven als ik tegen over me vader staa :(
S. - Maandag 11 juli 2016 14:36
Hm, ik durf wel nee te zeggen. Soms voel ik me wat bezwaard, maar als het om werk gaat is niemand onmisbaar; zonder mij redden ze het ook heus wel. En als vrienden geen nee accepteren, tja, volgens mij kun je dan beter andere vrienden zoeken..
a - Maandag 11 juli 2016 16:03
Ik zeg ook nooit nee behalve laatst. Toen zei ik een keer nee en toen kreeg ik de storm van voren. Daarom vind ik het heel moeilijk om nee te zeggen.
Als de ander maar gelukkig is. Dit zijn mijn gedachten
s - Maandag 11 juli 2016 18:49
Afgelopen weekend nog zei ik nee en toen zei ze ik wil je alleen maar helpen hoor met een stomme smylie erbij terwijl ze gewoon haar zin nie krijgt gaat ze zo praten
ginie - Maandag 11 juli 2016 23:17
Zolang nooit gedaan, maar na veel oefenen en hulp van mijn therapeut enzo lukte het mij. Vooral het stukje accepteren dat je andere teleurstelt is lastig nog steeds wel zo af en toe. Maar als ik dan merkt dat het me uiteindelijk goed gedaan heeft dan ben ik ook wel weer blij en geeft dat weer moed voor de volgende keer.