Ik hou van slapen en dat is oke

 

Het is niet zo dat ik het niet fijn vind om wakker te zijn, maar oh, wat hou ik van slapen. Ik vind het altijd heerlijk als ik aan het einde van de dag m'n bed in ga. Ik maak het extra fijn door een kruik erbij te pakken, een lekkere kussenspray te spuiten of zelfs een slaapmeditatievideo op te zetten. Het is echt even mijn momentje. De zachte dekens om me heen, m'n lichaam laten ontspannen en m'n hoofd de dag laten verwerken in m'n dromen.

Ik hou van slapen en dat heeft niks met luiheid te maken. Al is lui zijn op z'n tijd ook reuze fijn én nuttig. Slapen helpt je om weer even op te laden en tot rust te komen. We leven in een tijd met zo veel prikkels, dat de tijd nemen om te ontprikkelen juist hartstikke waardevol is. Het is goed voor je creativiteit, stress-levels en gemoedstoestand. Dus hou jij er ook van, omarm het! En hou je er niet van, dan hoop ik dat deze blog wat inspiratie kan bieden. Of dat het de schuldgevoelens of het gevoel dat je lui en nutteloos bent wat weg kan nemen. Je mag er echt van genieten. Want uiteindelijk hebben we slaap allemaal nodig, is het hartstikke gezond en speelt het een grote rol in goed kunnen functioneren en je goed voelen. Dus bij deze; even wat positiviteit over slapen!


bron foto

Ik wil echt minstens die acht uur slaap halen

Dat sommige mensen het op vijf of zes uur slapen doen, vind ik onbegrijpelijk. Nou ja, iedereen heeft natuurlijk andere behoeftes. Eigenlijk begrijp ik dat best goed. Maar geef mij maar die minstens acht uur slaap. Daar functioneer ik gewoon het beste op. 

Ik ga een middagdutje niet uit de weg

Als ik merk dat ik nogal inkak in de middag, kan ik echt opknappen van een middagdutje. Nee, dat is niet lui en ook geen tijdverspilling. Het kan een mens echt goed doen! Let er wel op dat je het niet doet om emoties uit de weg te gaan, zoals bij depression naps

Ik kan echt genieten van al vroeg in bed gaan

Oh, heerlijk! In plaats van een avond op de bank, een avondje in bed. Ik kan het echt aanraden. Ik merk vaak wel aan mijn lichaam en hoofd of ik hier behoefte aan heb. En dan neem ik het er ook van. Als ik dan extra vroeg in slaap val, kan ik zo een extra lange nacht slapen. Maar anders heb ik ook gewoon lekker ontspannen gelegen. Ik kan daar erg van opknappen.

En dan lekker nog even wat series kijken

Blauw licht schijnt je wakker te houden, maar daar heb ik als ik series in bed kijk eigenlijk weinig last van. Ik zet het licht van mijn scherm wel op z'n allerzachts en val vaak halverwege een aflevering in slaap. Ik vind dit wel een fijne manier van ontspannen aan het einde van de dag.

FOMO? Nee hoor, you're missing out on my bed!

Hoe vaak ik wel niet ergens was en dan op tijd naar huis ging om lekker bijtijds naar bed te gaan. Saai? Dat bepaal ik zelf wel. Als ik daar behoefte aan hebt, geniet ik van de gezelligheid tot die tijd, maar ga ik daarna gewoon lekker slapen. En iedereen jaloers dat ik me de dag erna zo fris en fruitig voel, haha. Al is het soms ook heel gezellig om het lekker laat te maken met je vrienden. Natuurlijk! Vergeet niet te leven. Dat hoeft echt niet allemaal binnen de lijntjes, maar doe vooral waar jij behoefte aan hebt.

Samen (of alleen) op de bank in slaap vallen; de ultieme chill-avond

Als we zo ver zijn, wrijven mijn vriend en ik in onze handjes: het dekentje kan erbij! Lekker knus op de bank een filmpje kijken en uiteraard samen in slaap vallen. Al word ik dan altijd wel een beetje gebroken wakker een paar uur later, waardoor ik uiteindelijk toch minder goed slaap. Maar gezellig is het wel.

Extra genieten met een slaapmeditatie

In de blog 'Voor als je niet kan slapen' deelde ik al eens verschillende soorten slaapmeditaties. Door de reacties op die blog ontdekte ik The Honest Guys, waar ik ook weer een aparte blog over schreef. Eerst gebruikte ik dit soort meditaties vooral als ik niet kon slapen, maar tegenwoordig zet ik ze vooral aan als ik er echt even een momentje van wil maken. Lekker met een ontspannen lijf en ontspannen hoofd de nacht in. 

Ik vind mijn dromen reuze interessant

En dan het slapen zelf; dat kan ook nog een hele belevenis zijn. Vroeger kon ik veel last hebben van nachtmerries en zelfs slaapparalyse. Dat vond ik super naar, heel eng en heftig. Nu zijn mijn nachten gelukkig een stuk minder heftig. Al heb ik nog best wel eens nachtmerries of zijn m'n dromen gewoon super vaag of zelfs confronterend. Toch vind ik het heel interessant hoe dat allemaal werkt in m'n hoofd. En soms zijn dromen zelfs zo leuk of boeiend, dat ik wel weer even terug zou willen! Ik moet dan altijd denken aan de quote uit Harry Potter: Just because it's in your head, doesn't mean it isn't real. Al blijft het maar een droom, ik maak toch heel wat mee terwijl ik slaap!

Ik verzamel kussensprays

Lavendel, mandarijn, mint, eucalyptus. Ik heb al een hele variatie aan pillow sprays op m'n nachtkastje verzameld. Toen ik op een festival iemand tegen kan die een 'anti-monsterspray' met lavendel bij zich had, dacht ik meteen: dit wil ik ook! Een heerlijk, rustgevend geurtje op je kussen, waar je lekker bij weg kan dromen. 

Een uurtje uitslapen? Heerlijk!

Ik ben echt een ochtendmens en uitslapen lukt me nooit heel goed, maar ik sta er wel altijd voor open als ik die ruimte heb. En kan het dan ook heel lekker vinden! 

In de auto val ik ook heel makkelijk in slaap

Ja, ik ben altijd die persoon, haha. En nee, niet achter het stuur! Maar of het echt gezellig is voor de rest van het gezelschap? Nou ja, gevoelsmatig ben ik in ieder geval wel altijd heel snel op de plek van bestemming. Ook handig.

De ochtenden zijn van mij!

Hoewel ik niet altijd zin heb om in m'n bed te blijven liggen, zijn mijn ochtenden wel heilig voor mij en zijn ze nauw verbonden met hoe ik mijn slaapkwaliteit ervaar. Van een gehaaste ochtend kan ik net zo moe worden als van een nacht slecht slapen. Even rustig wakker worden, m'n lichaam rekken en strekken en m'n dromen de tijd geven om te landen, is toch een verlengde van de nacht. En zo rol ik soepel de dag in. 

Ontbijt op bed? Kom maar door!

Als ik daarmee nog iets langer onder die warme zachte dekens kan blijven; heerlijk! De kruimels moet je maar een beetje voor lief nemen.

Liever geen wekker, maar vanuit jezelf wakker worden

Ik haat het geluid van m'n wekker! Zelfs als je een leuk liedje als wekker kiest, is dat liedje na een week daardoor toch wel weer verpest. Soms is het nodig om een wekker te zetten. Maar als het even kan, zet ik hem het liefst niet. Omdat mijn dag- en nachtritme op het moment best stabiel is, kan ik goed vertrouwen op mijn natuurlijke ritme. En dat is echt een stuk lekkerder wakker worden. 

Wat vind jij fijn aan slapen?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ji - Maandag 26 april 2021 13:57
Dromen over knappe jongens
Ann - Maandag 26 april 2021 16:14
Dit is echt zo herkenbaar! Dank je Irene!
Louise - Maandag 26 april 2021 16:24
Oooooh heeeeeeeeeerlijk
G. - Maandag 26 april 2021 20:01
Slapen is heerlijk maar gaan slapen juist heel onaantrekkelijk. Soms voel je ook niet dat je slaap nodig hebt, lijkt het wel alsof er een tweede lichting energie ontstaat: alles behalve slapen is dan een topplan. Voordeel is dan wel dat al je eenmaal in bed ligt, je in een split second slaapt :)
Maluka - Maandag 26 april 2021 20:43
Dit is nou exact waar ik behoefte heb Irene, dankjewel! Ik ga gewoon lekker naar bed dadelijk. Mijn vriend wil nooit vroeg slapen, dan vind ik het moeilijk mijn gevoel te volgen en wacht ik nog maar een hele poos.. Ondanks dat ik super vroeg op moet..

Hoe vroeg ga jij soms slapen Ireen? :)

Groetjes Maluka
Mar - Dinsdag 4 mei 2021 13:53
Heel herkenbaar! ´k Ben ook een vroegslaper en mijn toenmalige partner juist een avondmens. Tegenwoordig schaam ik me er niet meer voor om rond 21.30u richting bed te gaan. Helemaal heerlijk zo in de lente en later zomer; 'slapen met het licht aan'. Volg jouw hart én bioritme:)
britneyangel - Dinsdag 27 april 2021 11:32
ik vind slapen ook heel fijn,heerlijk!
Laura - Woensdag 28 april 2021 15:30
Ik ben benieuwd naar slapen ter vervanging van eten. Hoort dit onder de categorie Depression naps ? Er is zo weinig informatie over te vinden.
bv.
Vaak ga ik na het eten slapen om te vermijden dat ik verder dooreet of teveel eet.