Eetstoornissen en ochtendrituelen

 

Het is ochtend. De wekker roept me, maar mijn ogen willen niet open. Mijn gedachten daarentegen gaan direct als een razende tekeer. Wat ga ik eten? Wat mag ik eten? Hoeveel weeg ik vandaag? Ik moet in beweging komen, maar wil mijn lichaam liever niet voelen. Wat trek ik aan? Wat moet ik doen? Wordt vandaag een goede of een slechte dag? Wanneer je een eetstoornis hebt, heeft dat invloed op heel je leven. Ook op je ochtenden en hoe je wakker wordt.

In de video van vandaag geef ik jullie een kijkje in mijn ochtendroutine. Je hebt tegenwoordig veel van dit soort video's op YouTube en soms kan het kijken daarvan ook best onzeker maken. Wauw, wat krijgen mensen veel gedaan in de ochtend en wat ziet het er mooi uit. Je eigen leven kan dan ineens heel suf en imperfect voelen. En zeker als je worstelt met een eetstoornis of je zelfbeeld, kan dat een flinke impact hebben op hoe je je voelt en hoe je over jezelf denkt.

Hoe vind je nou een ochtendroutine die bij jou past en waar je je goed bij voelt? Ik hoop dat mijn video vandaag daar een beetje bij kan inspireren en motiveren. Ik laat zien wat ik doe op een ochtend, maar praat ook over hoe dat vroeger was - toen ik een eetstoornis had - en wat mij heeft geholpen om beter voor mezelf te zorgen en de dag fijner tegemoet te gaan. 

Lees ook eens de blog 'Moeilijke ochtenden met een eetstoornis'.

Wat helpt jou om de dag fijn te starten?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Stephanie - Dinsdag 9 maart 2021 14:28
FIjne video Irene! Heb veel steun aan jouw filmpjes. Thanks! :)
Nicole1970 - Dinsdag 9 maart 2021 18:14
Leuke video Irene.
Ik herken dat laatste van je sportbroek ook wel, in het begin als ik via beeldbellen therapie had deed ik me helemaal aankleden inclusief schoenen, nu trek ik ook mijn sportbroek aan en vaak nieteens schoenen
Liefs Nicole
Flo - Woensdag 10 maart 2021 07:06
Hey lieve Irene! Inspirerend maar vooral ook fijn om weer even in jouw leven mee te mogen kijken. Ik heb sinds mijn ES-herstel ook een fijn ochtendritueel ontwikkeld. Hoe vroeg mijn dag ook begint, altijd even opstarten met cappuchino in bed en ook even op mijn telefoon. Daarna de verzorging van de beestenbende, douchen en tot slot een lekker ontbijtje. Niet meer haasten ‘s ochtends en geen drukte om uiterlijkheden (make-up, haar, kleding), maakt voor mij een wereld van verschil. XX Flo
Lost girl - Woensdag 10 maart 2021 09:12
Wat een heerlijk spontaan filmpje weer! Ik betrap me er op dat ik jouw gedachtengang van vroeger heel erg herken. Een succesvol slank leven hoort bij een ochtendmens zijn. Of in ieder geval iemand die zonder problemen vroeg opstaat en veel doet in de ochtend. En ik merk dat ik dat stiekem nu ook weer denk als ik jouw ochtendritueel zie. "Wil ik zo dun zijn als irene dan moet ik mezelf hier ook toe dwingen". Een compleet belachelijke gedachte natuurlijk, maar hij voelt zo logisch.
Als ik geen afspraken heb neem ik om negen uur mijn pillen en slaap ik verder tot ik rond een uur of één uit mezelf wakker word. En als ik wel een afspraak heb is het aankleden, eten en racen tot ik in de middag echt geestelijk een beetje wakker word. Eigenlijk een niet bestaande ochtend dus haha. Maar er is hoop want ik ga binnenkort wat aan mijn medicatie veranderen, dus wie weet word ik toch nog een late-ochtend mens hihi.
:) - Woensdag 10 maart 2021 12:52
Oh alleen de inleiding al ... zo herkenbaar, nog nooit bij stilgestaan.
Sanne - Woensdag 10 maart 2021 20:01
Oh wat fijn en herkenbaar. Ik merk zelf dat voor mij de middagen vaak het moeilijkste zijn? Misschien voor als jullie nog inspiratie nodig hebben voor een blog of video zou ik dat heel fijn vinden!